Pet Remedy

home > Kattenschimmel

Wat is kattenschimmel?
Hoe krijg je het?
Hoe kom je er vanaf?
Hoe kan je het voorkomen?
Meer informatie
Nieuwe informatie juli 2006

Wat is kattenschimmel?


Kattenschimmel is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de Microsporum Canis.

 

De schimmelinfectie start in de buitenste laag van de huid waar schimmeldraden zich ontwikkelen uit schimmelsporen.

 

De kattenschimmel is zowel besmettelijk voor mensen en andere diersoorten. Bij de mens wordt dit ringworm genoemd.

 

Ook bij honden, paarden en koeien kan deze schimmel optreden. Voor meer informatie over het ontstaan verwijzen we naar de site kattenplaza. Of zoek in google op het woord "microsporum canis".


Hoe krijg je het?

Een nieuwe kat vanuit een (andere) Cattery. 
Een poes die bij een andere Cattery ter dekking is geweest. 
Een poes of kat die naar een show is geweest. 
Een bezoeker die besmette kleding aan had. 
Zelf een bezoek aan een manege. 
Contact met koeien, honden of mensen.

Dit betekent dat er vele mogelijkheden zijn waardoor je kattenschimmel kan krijgen. Hierdoor is het ook heel moeilijk om de besmettingsbron te lokaliseren. Richt je vooral op de bestrijding en daarna de preventie tegen de schimmel.


Hoe kom je er vanaf?

Wij willen je zeker niet ontmoedigen maar wel zo goed mogelijk informeren. Het bestrijden van de kattenschimmel kost veel energie en doorzettingsvermogen. Maar het volhouden loont. Hiermee kan je de kans sterk verkleinen dat je de schimmel na enige tijd weer terugkrijgt. Uit individuele gesprekken komt naar voren dat het niet uitgesloten is dat de schimmel een 2e of een 3e maal de kop opsteekt. Daarom is het beter om de 1e keer de behandeling zo optimaal mogelijk uit te voeren.

 

Wat je zelf kan doen is schoonmaken en nog eens schoonmaken.

 

Indien je het nog niet had, koop dan een stofzuiger met een HEPA filter. Dit filter laat alleen maar deeltjes kleiner dan 1 micron door. De schimmels en schimmelsporen zijn groter en zullen daarom in het filter opgevangen worden. Hiermee wordt voorkomen dat je de schimmelsporen verder het huis in verspreidt. Alles wat je wegzuigt hoeft ook niet meer ontsmet of gedood te worden.

 

Verklein het gebied waar de beesten (katten met schimmel) kunnen komen. Hierdoor wordt de kans op verspreiding verkleind. Indien mogelijk laat de beesten zoveel mogelijk in de buitenlucht komen, zonder dat ze in aanraking met andere beesten komen. Buitenlucht en zonlicht bestrijden de schimmel.

 

Het schoonmaken van de ruimtes met water en chloor. Indien je een stoom apparaat hebt kan je met stoom ontsmetten. Vloerbedekking, tapijt en andere bekleding kan met Imaverol besproeid worden. Wanneer je verschillende middelen wilt toepassen bij het schoonmaken, bedenk dan dat de ontsmettende werking elkaar kunnen tegenwerken. Dus na het schoonmaken met chloor niet direct daarna met Imaverol aan de gang. Ook niet met een gewoon schoonmaakmiddel na het chloor. Zorg dus dat er tijd tussen zit.

 

Voor de uitwendige behandeling van de kat wordt door de dierenarts vaak Imaverol voorgeschreven. De fabrikant wijst erop dat het middel alleen bij de andere dieren zoals honden, paarden en koeien gebruikt mag worden en juist niet bij katten. De fabrikant van Imaverol is te vinden op de website Janssen. Kies hierna voor Fungi Jungle. Toch zal een dierenarts Imaverol voorschrijven omdat er geen goed alternatief voor de uitwendige behandeling is. Het is daarom belangrijk om de bijwerking voor de kat van het Imaverol te voorkomen. Katten likken hun vacht schoon en krijgen hierdoor de Imaverol naar binnen. Dit kan schade toebrengen aan de kat. Om dit te beperken kan de kat gesproeid of gewassen worden waarna de vacht drooggewreven wordt met een badhanddoek. Dit droogwrijven zorgt er ook voor de imaverol op de huid komt. Veel katten vinden het wrijven en ingesloten in de handdoek zitten rustgevend.

 

Voor de inwendige behandeling van de kat zijn een aantal middelen (o.a. grisoral) beschikbaar. Al deze middelen hebben bijwerkingen. Laat u adviseren door de dierenarts wat het beste is. Maar twijfelt u of het middel juist is of te veel kost vraag dit dan na bij een andere dierenarts. Uit gesprekken hebben wij vernomen dat het behandelplan per dierenarts kan verschillen.

 

In sommige gevallen wordt eerst het middel Program voorgeschreven. Wel wordt dan een grotere dosis voorgeschreven dan normaal bij de bescherming tegen vlooien wordt toegepast. Een 2x dosis is veel te laag. Werkzaam wordt het pas bij 3 tot 5x de normale dosis. Uit ervaring weten we dat het middel Program niet meer die herstellende werking heeft die vermoed wordt. Officieel is het middel alleen maar een antivlooien middel. Onofficieel zou het een bescherming tegen schimmel bieden. Zeker is dat Program geen bescherming tegen schimmel voor de kittens biedt. Dit komt omdat de werking van Program is gebaseerd op de opslag van dit middel in de vetlaag van de huid. Een kitten moet de vetlaag nog opbouwen. Tijdens de hele behandelingsperiode kunnen plekken op de huid van de beesten ook lokaal behandeld worden met zalf. Dit kan goed met Daktarine, 1x per dag. Het middel Lamisil werkt beter dan Daktarine en is verkrijgbaar bij de drogist. Dit gebruik je minstens 1 week elke dag.

 

Er is in januari 2005 een nieuw inwendig middel op de markt. Dit is Itrafungol en werkt zeer goed, ook voor jonge kittens. Het is een veilig middel, wel kostbaar, maar minder bewerkelijk dan alle andere geneesmiddelen.

De behandeling is een week lang elke dag een hoeveelheid vloeistof in verhouding tot het gewicht van de kat. De tweede week niet behandelen. De derde week weer wel behandelen en de vierde week niet en de vijfde week weer wel. Binnen zeer korte tijd zijn de plekken niet meer te zien. Advies is de schimmeltest te doen na de 2e behandelweek. Als de test dan positief is, is het verstandig nog een 4e behandelweek te doen. Flesje kost +/- 50 Euro. Dat is geschikt voor 1 kat van 4 kilo voor de hele behandeling. Zijn de katten zwaarder dan kom je duurder uit. Zijn ze lichter dan is het goedkoper.

Er wordt gezegd dat je niet meer hoeft te wassen maar het is verstandig het wel te doen.

 

In veel beschrijvingen over de bestrijding van kattenschimmel wordt ook gesproken over het uitroken van het huis. De zogenaamde rookkaarsen zouden alleen in België verkrijgbaar zijn. Dit hebben wij niet onderzocht. Het middel Koudijs wordt in Nederland als alternatief gebruikt om de woning uit te roken. Wees voorzichtig met vuur. Volg de instructies van de fabrikant. Naderhand goed luchten is absoluut nodig. De stank blijft enige dagen in huis hangen.

 

Na de hele behandelperiode wil je natuurlijk weten of de katten schimmelvrij zijn. Dit kan alleen door de afname van huidmateriaal bij de dierenarts voor een kweek van 3 weken vastgesteld worden. Hoe langer het duurt voordat de uitslag komt, hoe groter de kans dat de uitslag "schimmelvrij" komt.


Hoe kan je het voorkomen?

Totaal voorkomen is niet mogelijk.

De drastische maatregel om al je beesten weg te doen biedt zelfs die garantie niet.

 

Er zijn wel maatregelen te nemen om het risico te verkleinen.

Zorg dat het aantal dieren niet te groot wordt. 
Zorg dat de dieren zo gezond mogelijk zijn. 
Beperk de mogelijkheden tot contact met andere dieren. 
Laat de beesten zoveel mogelijk buiten komen 
en zorg natuurlijk weer voor zo min mogelijk contact met anderen 
Blijf de hygiëne maatregelen toepassen.

 

Heb je een Cattery of ben je werkzaam in dierenopvang, asiel of pension dan weet je dat met een groot aantal dieren bij elkaar een vergroting van de kans op een besmetting bestaat.

Inmiddels is er een apparaat op de markt dat het aantal bacteriën, virussen en schimmels in de lucht vernietigd. Klik hier voor meer informatie.

 

Contactbesmetting kan ook gereduceerd worden door de juiste materiaal keuze van kussens, kleedjes en kattenbakvulling.

 

Zoals eerder gezegd helemaal voorkomen kan je niet. Wanneer je de supermarkt binnenloopt weet je nooit of bijvoorbeeld een veehouder voor je loopt die een aantal koeien met schimmel heeft.

Wanneer je de dierenarts bezoekt weet je ook niet welk dier met welke besmetting voor jou is geweest.

Natuurlijk neemt een dierenarts maatregelen, maar 100% zekerheid kan niet gegeven worden.

 

Heb je aanvullende vragen of aanvullende informatie die deze beschrijving kunnen verbeteren stuur dan een E-mail naar Special Cattery Services.

 

Behandel tabel Microsporum Canis

Middel

Werkzame stof

Fabrikant

Verkrijgbaar

Toepassing

Daktarin® Crème/Strooipoeder

miconazol

Janssen-cilag

Zonder recept

 

Dermacure®

miconazol

 

 

 

Miconazol Crème/Strooipoeder

miconazol

 

Zonder recept

 

Lamisil® Crème/Gel/Huidspray/tablet

terbinafine

Novartis

Met recept

 

Nizoral Creme/Tablet/Gel

ketoconazol

Janssen-cilag

Met recept

 

Creme Loprox®

ciclopirox

Bipharma BV

Met recept

 

Trisporal

itraconazol

Janssen-cilag

Met recept

 

Diflucan

fluconazol

Pfizer Nederland BV

Met recept

 

Tablet Ancotil

flucytosine

Roche Nederland BV

Met recept

 

Tablet Grisoral

Griseofulvine

Diverse fabrikanten

 

Oraal

Tablet Griseofulvine

Griseofulvine

Diverse fabrikanten

Met recept

 

Itrafungol TM oral solution

Itraconazole

Janssen Animal Health

Met recept

Oraal, inwendige behandeling

 

Waarschuwing

Bovenstaande tabel is met zorg samengesteld. Voor advies verwijzen wij door naar uw dierenarts en/of dermatoloog. Wij zijn geen Dierenarts!

 


Ontsmetting tabel Microsporum Canis

 

Middel

Werkzame stof

Toepassing

Fabrikant

Verkrijgbaar

Clinafarm Smoke

enilconazol

Uit roken

Janssen Animal Health

Special Cattery Services, Apotheek Belgie

Clinafarm Spray

enilconazol

Oppervlakte desinfectie

Janssen Animal Health

Special Cattery Services, Dierenarts

Imaverol

Enilconazol

 

Janssen Animal Health

Dierenarts

Koudijsdroogontsmetter

Formaldehyde

Uit roken

 

Landbouwgroothandel

Bleekwater (chloor)

Natrium hypochloriet

Oppervlakte, 150ml/5 liter water

Diversen

Diversen

Halamid

Chloor verbinding

Oppervlakte, 5gr/1 liter water

Veip

 

Desinfectie armatuur APF-CM

UV-c straling

Ruimte

GLA

Special Cattery Services


Waarschuwing

Bovenstaande tabel is met zorg samengesteld. Voor advies verwijzen wij door naar uw dierenarts en/of dermatoloog. Wij zijn geen Dierenarts!


 
Vragen?

Bel naar: 06-51082491 of laat uw telefoonnummer achter en wij bellen z.s.m. terug.

• BEL MIJ TERUGAanbiedingen

  30,0 % korting = € 17,50

  46,2 % korting = € 3,50

  51,6 % korting = € 3,99

  50,0 % korting = vanaf € 4,50

  19,4 % korting = € 12,50

  19,4 % korting = € 12,50

  19,4 % korting = € 12,50

  25,9 % korting = € 10,00

  25,9 % korting = € 10,00

  35,1 % korting = € 2,50

  33,3 % korting = € 2,50

  20,0 % korting = € 11,96

  44,5 % korting = € 4,99

  28,2 % korting = € 4,99

  28,2 % korting = € 4,99

  28,2 % korting = € 4,99

  28,2 % korting = € 4,99

  10,0 % korting = € 30,24

  28,0 % korting = € 4,50

  28,0 % korting = € 4,50

  40,7 % korting = € 35,00

  42,0 % korting = € 40,00

  10,5 % korting = € 29,99

  69,7 % korting = € 2,50

  49,8 % korting = € 6,50

  40,0 % korting = € 26,10

  50,8 % korting = € 15,00

  50,8 % korting = € 15,00

  50,8 % korting = € 15,00

  50,8 % korting = € 15,00

  50,8 % korting = € 15,00

  50,8 % korting = € 15,00

  47,4 % korting = € 7,50

  50,8 % korting = € 15,00

  50,8 % korting = € 15,00

  50,0 % korting = € 15,00

  31,8 % korting = € 7,50

  40,1 % korting = € 2,99

  40,1 % korting = € 2,99

  50,0 % korting = € 29,99

  26,3 % korting = € 9,95

  29,9 % korting = € 3,50

  34,2 % korting = € 12,50

  53,7 % korting = € 5,99

  53,7 % korting = € 5,99

  53,7 % korting = € 5,99

  25,9 % korting = € 10,00

  41,6 % korting = € 3,50

  13,8 % korting = € 12,50

  17,1 % korting = € 14,50

  43,4 % korting = € 0,99

  21,0 % korting = € 3,95

  33,4 % korting = € 1,99

  25,1 % korting = € 2,99

  20,8 % korting = € 0,99

  40,1 % korting = € 2,99

  25,0 % korting = € 21,75

  25,0 % korting = € 22,46

  29,9 % korting = € 35,00

  71,4 % korting = € 19,99

  33,4 % korting = € 1,99

  20,0 % korting = € 19,99

  20,0 % korting = € 19,96

  20,0 % korting = € 19,96

  37,3 % korting = € 12,50

  42,6 % korting = € 3,99

  20,0 % korting = € 19,99

  20,0 % korting = € 19,99

  20,0 % korting = € 19,99

  37,5 % korting = € 25,00

  34,1 % korting = € 25,00

  20,0 % korting = € 19,99

  20,0 % korting = € 19,99

  16,7 % korting = € 24,99

  16,7 % korting = € 24,99

  40,1 % korting = € 2,99

  39,9 % korting = € 8,99

  40,1 % korting = € 2,99

  26,7 % korting = € 55,00

  24,9 % korting = € 14,99

  37,3 % korting = € 12,50

  22,2 % korting = € 34,95

  42,6 % korting = € 3,99

  42,6 % korting = € 3,99

  42,6 % korting = € 3,99

  42,6 % korting = € 3,99Winkelwagen

Uw winkelwagen is nog leeg.Opdracht status

Vul hier uw opdrachtreferentie in en u ontvangt op het scherm direct uw opdrachtstatusBetaalmethoden© Copyright Special Cattery Services 2004 - 2015 | Disclaimer
Ontwikkeling door Haagen Internet