11 Beste Egyptische kattennamen waar je dol op zult zijn

Je hebt de grote beslissing genomen om een kat te kopen – of je hebt besloten om je kattenfamilie uit te breiden. Je hebt het ras gekozen of gekozen voor een moggy – en nu komt de moeilijkste beslissing van allemaal – hoe ga je je nieuwe katachtige noemen?

Egyptische kattennamen zijn een geweldige optie – katten zijn synoniem met het oude Egypte en komen vrij prominent voor in kunst en geschriften die duizenden jaren teruggaan.

Het goede nieuws is dat ik een deel van het harde werk voor je heb gedaan en het aantal potentiële Egyptische kattennamen heb verminderd op basis van enkele goede criteria over wat kan zorgen voor een goede kattennaam.

Bovendien neem ik je mee door enkele dingen om over na te denken om je te helpen beslissen welke van die namen de beste is voor je nieuwe kat.

Twee Egyptische mau katten op een paarse achtergrond perfect voor Egyptische kattennamen
Egyptische Mau Katten

Egyptische kattennamen – Zal mijn kat het wel merken?

Natuurlijk worden mensen enthousiast over kattennamen – maar kent onze kat zelfs zijn eigen naam, laat staan dat hij erom geeft? Uit onderzoek blijkt dat gedomesticeerde katten hun naam wel kennen en herkennen.

Het onderzoek werd op passende wijze uitgevoerd door de Universiteit van Tokio (de thuisbasis van vele kattencafés die daadwerkelijk in deze studie werden gebruikt) en werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

Het was bekend dat gedomesticeerde katten meer vocaal waren dan wilde katten en dat het gedrag van een gedomesticeerde kat wordt beïnvloed door de stemming en gezichtsuitdrukkingen van hun eigenaren.

illustratie van zwarte Egyptische kat

Maar gezien het feit dat mensen ongeveer 9.500 jaar geleden begonnen met het domesticeren van katten, wordt het tijd dat er een meer diepgaand onderzoek wordt gedaan naar de vraag of onze katten zelfs hun eigen namen kenden.

De studie werkte met 78 verschillende katten in huizen met één en meerdere katten en in kattencafés. Uit de studie bleek dat de meeste katten in staat zijn om hun namen te onderscheiden van vergelijkbaar klinkende woorden en van andere kattennamen.

Het bewijs hiervan was dat de katten opstonden toen ze hun namen hoorden en reageerden door hun hoofd te bewegen, te miauwen en met hun oren te wiebelen.

Dit resultaat werd gezien toen zowel hun eigenaren als vreemden hun namen gebruikten. En de resultaten waren vergelijkbaar in huishoudens met meerdere katten waar katten niet reageerden op de namen van andere katten in hun huizen, maar wel wanneer hun naam werd gebruikt.

elegante kat kleurplaat

Het benoemen van een kat geeft hem een individuele identiteit en helpt bij het opbouwen van een relatie tussen kat en eigenaar. En u kunt uw kat helpen zijn eigen naam te leren door te voorkomen dat hij te veel bijnamen gebruikt, vooral als hij jonger is.

Belangrijkste dingen om over na te denken bij het benoemen van uw kat

1. Het uiterlijk van uw kat

De kleur van uw kat of zijn markeringen kunnen u helpen bij het maken van een keuze. Ebbenhout is een geweldige Egyptische kattennaam voor een zwarte kat. Als je kat eruit ziet als een kleine leeuw, dan misschien een naam als Sekhmet (krijger leeuwengodin) of Mihos (de leeuwenkopzoon van Bastet, de Egyptische god van de katten).

Kijk ook naar de vorm van je kat – is hij slank of solide? Puntige oren of platte achteroren? Pluizig of strak? Denk aan het concept van Onomatopee. Dit is wanneer een woord lijkt op wat het beschrijft.

grijze spynx kat op houten bank
Sphynx Kat

2. De persoonlijkheid van uw kat

Een goede kattennaam kan de persoonlijkheid van uw kat weerspiegelen. Dit kan moeilijk zijn met een nieuwe kat, omdat je ze natuurlijk nog niet hebt leren kennen en je kat misschien erg jong is, dus zijn persoonlijkheid is nog in ontwikkeling. Neem een paar dagen de tijd om je nieuwe kat te observeren en te zien hoe het is.

De Egyptenaren hadden zelfs een godin voor haar die krabt – Pakhet – maar ik weet niet zeker of je dit gedrag in je poesje wilt aanmoedigen.

3. Het ras van uw kat

Als uw kat een Sphynx of Egyptische Mau is, dan is hij bijzonder geschikt voor een Egyptische naam. Mau was eigenlijk het Egyptische woord voor Kat.

sphynx kat met badmuts in een emmer
Sphynx Kat

4. Houd de naam kort

Je zult de naam van je kat heel veel gebruiken – dus hoe minder lettergrepen, hoe beter. Ook zal dit voor uw kat gemakkelijker te absorberen en te onthouden zijn. Bovendien is het waarschijnlijk dat u uw kat voorstelt aan vrienden, familie, dierenartsen en anderen, zodat een kortere naam voor iedereen gemakkelijker te begrijpen en te onthouden is.

5. Kies geen naam die groter is dan je kat

Als je je kat Toetanchamon noemt, is de kans groot dat het een grotere naam zal zijn dan je kat – en het heeft ook veel te veel lettergrepen voor een naam die je heel regelmatig gaat gebruiken.

6. De naam moet een lange levensduur hebben

Het lijkt misschien hilarisch om je kat een lange naam te geven wanneer je hem voor het eerst krijgt, maar je kunt het goed beu zijn om deze naam uit te roepen en met anderen te delen.

Osiris, de god van de onderwereld en de rechter van de doden, lijkt misschien een hilarische naam wanneer je je kat voor het eerst krijgt, maar je kunt het heel goed beu zijn om het te gebruiken en aan anderen uit te leggen dat terwijl je van je kat houdt, je hem een nogal morbide naam hebt gegeven.

Close-up shot van een kortharige witte kat met zwarte vlekken in de piramides van Egypte

7. Wees aardig

Nogmaals, het lijkt misschien heel grappig om je kat Isis (wat moederschap in Egypte betekende) in zijn begindagen te noemen, maar voelt het echt goed om wat liefdevolle tijd met je kat te hebben en de naam Isis lief te zeggen in het licht van zijn moderne connotaties?

En wil je echt een kat genaamd Kiwu wat Zwaarlijvig betekende?

8. Zorg ervoor dat het past bij andere katten in je huishouden

Het belangrijkste hier is om te voorkomen dat u een kattennaam kiest die te veel klinkt als de naam van een andere kat in uw huishouden, omdat dit kan leiden tot verwarring, bijvoorbeeld Sven en Ben.

Wat als ik de verkeerde naam kies?

Ik weet dat ik je laat weten dat je kat zijn naam leert, maar als je ervoor kiest om de naam van je kat na een paar weken te veranderen, zou het niet al te veel een probleem moeten zijn.

Er is op de een of andere manier geen bewijs voor wat er gebeurt als een nieuwe eigenaar de naam van een oudere kat verandert, bijvoorbeeld als je een reddingspoes zou krijgen die al enkele jaren oud was. Ik zou willen voorstellen om je naam naar keuze te proberen en het een paar maanden te geven om vast te houden en van daaruit een beslissing te nemen.

Close-up shot van een grijze Egyptische kat perfect voor Egyptische kattennamen

Hoe kwamen sommige beroemde katten aan hun naam?

The Grumpy Cat werd pas The Grumpy Cat nadat een afbeelding van haar frons op sociale media verdween. Haar echte naam was Tartaarsaus.

Garfield was gebaseerd op katten waar bedenker Jim Davis mee opgroeide. De eigenlijke naam en persoonlijkheid kwam van Jim Davis’ grootvader, James A Garfield Davis. Davis beschreef zijn grootvader als “een grote, cantankerous man”.

Choupette Lagerfeld werd aan Karl Lagerfeld gegeven door het Franse model Baptiste Giabiconi toen het kitten 10 weken oud was. Choupette is een veel voorkomende bijnaam in het Frans voor schattige meisjes.

11 Beste Egyptische kattennamen

Wist je dat men gelooft dat de Egyptenaren de eersten waren die katten domesticeerden? En om de poes te omhelzen? Heel wijs in veel opzichten die Egyptenaren. Zoals ik al zei, katten verschenen vaak in kunst en geschriften en werden ze behoorlijk vereerd.

Katten werden ook door de Egyptenaren gewaardeerd als jagers. Ze waren geweldig in het wegwerken van muizen en ander ongedierte dat door de huizen van de oude Egyptenaren zwierf.

wit-Perzische kat opzij liggend op de grond

Als een kat een koninklijke eigenaar had, zou hij gekleed zijn in gouden sieraden en mocht hij van het bord van de eigenaar eten. Katten werden vaak gemummificeerd en bij hun baasjes te ruste gelegd. (Mijn kat Alexei denkt dat de Egyptenaren erg intelligent waren en dat we veel van hen zouden moeten leren!).

1. Tivali

Tivali was Cleopatra’s favoriete kat. Kort en scherp en perfect voor een geliefde kat. Kan worden gebruikt voor man of vrouw

2. Cleo

Mijn gedachte hier is om Cleopatra in te korten, wat meer een mondvol is, maar om een knipoog te geven naar alles wat Egyptisch is.

3. Caïro

Kort en gemakkelijk te onthouden. Ook hier kan het mannelijk of vrouwelijk zijn.

grijze maine-coon kat met groene ogen opzij

4. Di

Of zelfs King Tut. Toetanchamon is een geweldige naam, maar niet een die je regelmatig wilt zeggen. Deze korte en scherpe versie is leuker en behapbaarder.

5. Gizeh

Gizeh is een gebied in Caïro en de thuisbasis van de piramides. Het is ook een korte schattige naam voor een kat.

6. Ebbenhout

Uiteraard werkt dit het beste bij een zwarte kat :-). Tenzij je denkt dat je dit 15 + jaar lang grappig zou kunnen vinden voor je witte kat.

zwarte traditionele bombay kat op notenachtergrond
Bombay Kat

7. Tia

19e eeuwse prinses dus perfect voor een verwende vrouwelijke kat.

8. Tabia

Lekker dicht bij Tabby maar een beetje exotischer. Het betekent getalenteerd, zodat je kunt bekijken of je kat goed bij deze betekenis zou passen.

9. Azizi

Dit betekent kostbaar wat perfect is voor je favoriete poesje. Ik hou ervan hoe die Z’s van de tong rollen.

10. Omar

Een populaire mannelijke naam vandaag in Egypte met een mooi afgerond O-begin – kort en scherp.

11. Miro

Egyptisch maar heeft ook zijn artistieke verenigingen.

Schattig kitten speelt rode draad op kunstgroen gras

Meer Egyptische namen om uit te kiezen voor uw kat

Mythologische Egyptenaren

Seth
Nefertum
Mafdet – godin die slangen doodde en werd afgebeeld als iemand met het hoofd van een wilde kat
Sekhmet – geportretteerd als een leeuwin
Bastet – godin van katten
Mihos – leeuwenkopzoon van Bastet
Pakhet – zij die krabt

Plaatsen in Egypte

Caïro (hoofdstad van Egypte)
Luxor
Aswan
Nijl (de beroemde rivier van Egypte)
Giza
Sinaï (zoals in de berg)
Alexandrië

Koninklijke Egyptenaren

Cleopatra (Cleopatra’s favoriete kat heette Tivali)
Nefertiti
Menes
Pharoah
Ramsen
Toetanchamon

Kat rolt rond in de zon waarom rollen katten in het vuil

Klassieke Egyptische namen en hun betekenissen – Vrouwen

Ebbenhout – Zwart
Femi – Liefde
Halima – Zachtaardig
Jamila – Schoonheid
Kissa – zus van een tweeling
Mosi – eerst geboren
Neema – geboren uit rijke ouders
Sagira – Kleine
Selma – veilig
Tabia – getalenteerd
Tia – prinses in de 19e eeuw
Thema – Koningin
Zahra – bloem

Populaire namen in Egypte Vandaag – Vrouwelijke

Rana
Salma
Doha
Yasmin
Amal
Amirah
Jana

BURMILLA KAT, VOLWASSENE VOOR TAPIJT
Burmilla Kat

Klassieke Egyptische namen en hun betekenissen – Mannen

Adio – Rechtvaardig
Azizi – Kostbaar
Darius – Pharoah naam
Husani – Knap
Oba – Koning
Seb – God van de Aarde
Tarik – Naam van een krijger

Populaire namen in Egypte Vandaag – Mannelijk

Omar
Mahmoud
Mostafa
Karim
Youssef
Miro

Grijs schots vouw kattengezicht van dichtbij
Schotse Vouwkat

Let: Deze Egyptische kattennamen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Zoals deze Egyptische Kat Namen Post? Waarom pin je het niet?