12 sensationele kleine kattenrassen waar je dol op zult zijn

Natuurlijk beginnen alle katten klein. Maar welke rassen blijven klein? Afhankelijk van uw woonsituatie kan een fysiek kleine kat belangrijk zijn. Als dat het geval is, vermijd dan Maine Coon-katten, omdat ze het grootste kattenras zijn.

Gemiddeld weegt een kat 10 pond. Kleinere rassen wegen tussen de 5 en 10 pond. Natuurlijk is er variatie in de hoogtes waarbij Munchkins meestal de kleinste zijn (een vrij voor de hand liggende naam).

Hier zijn 12 kleine kattenrassen.

zilveren Amerikaanse krul kat

12 kleine kattenrassen

1. Singapura

Singapura-katten hebben boeiende kleine geesten, klaar om je hart weg te stelen. Deze mooie katachtigen zijn een speels, brutaal en vriendelijk kattenras. Je vindt ze vaak onder een dekbedovertrek of liggend in de zon.

Bleke Singapura Kat
Singapura Kat

De Singapura is een van de kleinste kattenrassen, wat betekent dat zijn amandelvormige ogen echt knallen. Singpura katten hebben de neiging om eruit te zien alsof ze constant hun ogen zo wijd mogelijk open hebben.

De Singapura staat bekend als het kleinste kattenras ter wereld en deze katten hebben de neiging om tussen de 5 en 8 kg te wegen.

singapura kat

Met een vergelijkbaar temperament als de Birmese kat, zijn ze vol kattenkwaad, zijn ze aanhankelijk en uiterst nieuwsgierig. Singapura-katten houden ervan om ballen door de hal te jagen of tapdansen op toetsenborden.

Deze leuke katten houden van mensen en kunnen gemakkelijk overweg met andere huisdieren in huis – waardoor ze ideaal zijn voor binnenshuis.

2. Münchkin

De Munchkin kat is ieders favoriete schatje. Met piepkleine korte beentjes en lichamen van normale grootte zijn deze diverse katten absoluut schattig.

De tegenhanger van de munchkin is ongetwijfeld de worsthond, omdat ze de kortbenige eigenschap delen. Dit is de reden waarom deze kleine katachtigen ook wel de “worstkat” worden genoemd.

Munchkin kat op bank
Munchkin Kat

Beschouwd als de oorspronkelijke dwergkat, is het Munchkin-kattenras niet exclusief en kan het worden gekoppeld aan een aantal andere rassen. Je kunt bijvoorbeeld een Schotse vouw munchkin kat of zelfs een Maine coon munchkin kat vinden. Het draait allemaal om die kortbenige genmutatie.

Er is nogal wat controverse rond deze zoet uitziende katachtigen, omdat er bezorgdheid is over mogelijke gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Ze werden jarenlang niet als een officieel ras beschouwd en mochten niet deelnemen aan kattenwedstrijden.

Zelfs vandaag de dag zijn er een aantal raden en verenigingen die het Munchkin-kattenras niet erkennen.

gember munchkin

De meeste bronnen zeggen echter dat de kortheid van hun benen geen invloed heeft op de loop- en sprongvaardigheden van de Munchkin. Ook blijken ze over het algemeen niet meer gewrichts- of botproblemen te hebben dan andere kattenrassen. Dus als je gepassioneerd bent over hun kleine benen, hoeft je ethiek niet in het gedrang te komen.

De persoonlijkheden van Munchkin-katten zijn over het algemeen lief, extravert en intelligent. Ze reageren ook goed op het feit dat ze worden behandeld, wat heerlijk is, want je zult deze schatjes ongetwijfeld de hele dag willen vasthouden.

3. Amerikaanse Krul

Deze gelukkige katten zijn aanhankelijk, gezond en spraakzaam. De naam verwijst naar de unieke oren van de American Curl Cat (opent in een nieuw tabblad)” href=” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener” class=”ek-link”>American Curl Cat, die op een bijzonder zoete manier naar achteren krullen.

witte Amerikaanse krulkat met donkere ogen
Amerikaanse Krulkat

Net als de Wirehair-katten stammen Amerikaanse krulkatten allemaal af van een enkele natuurlijke genetische mutatie. Ze zijn een van de jongste kattenrassen, die in slechts zes jaar van zwerfhond naar stamboom zijn gegaan.

tabby Amerikaanse krul

Nieuwsgierig, slim en mensenlievend, de American Curl is perfect voor gezinnen. Ze houden ervan om mensen te begroeten met een kleine kopstoot of een wrijving tegen de benen. Krullen zijn ook actief en aanpasbaar, waarbij oudere krullen bekend staan om net zo actief als jongere.

4. Devon Rex

De ondeugende Devon Rex kat, ook bekend als de pixie kat, is een liefdevol en loyaal kattenras. Ze zijn de ideale metgezellen en verwelkomen de aandacht van familie en vrienden, en zijn ook geweldig met kinderen en andere huisdieren.

Gemiddeld wegen ze tussen de 5 en 10 kilo en met hun superzachte vacht kunnen ze er vaak uitzien als een kleine pixie kat.

devon rex kat met grote blauwe ogen

Dit kattenras ontstond in Engeland tijdens de late jaren 1950 en is vergelijkbaar met het nabijgelegen Cornish Rex kattenras. Hun grote, ovaalvormige ogen concurreren met hun grote oren om aandacht.

Deze katachtigen zijn intelligent, actief en vereisen regelmatige stimulatie. Devon Rex-katten zijn springers en hun favoriete plek is op hoofdhoogte, dus zitstokken en kattenbomen moeten worden verstrekt.

De matig actieve kat geniet van leren en apporteren, dus interactief speelgoed zal hem ook helpen bezig te houden terwijl je geld verdient.

Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Dit binnenkatenras heeft slanke lichamen met lange benen, grote ogen en hoge jukbeenderen. Ze mogen niet worden geborsteld omdat hun vacht gevoelig is voor breuk; wrijf in plaats daarvan de Devon Rex-kat voorzichtig met een doek om ze wekelijks goed verzorgd te houden.

5. Cornish Rex

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren. Ze hebben de neiging om gemiddeld ongeveer 8 pond te wegen.

cornish rex kat op rode achtergrond een van de kleine kattenrassen
Kijk eens naar die oren!

Het Cornish Rex kattenras heeft geen haar, afgezien van wat dons. Hun vacht is erg fijn en kan soms een beetje een krul krijgen. Het gebrek aan bont kan die grote ogen nog meer benadrukken.

cornish rex kat tabby

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

6. Siamese katten

Siamese katten zijn een van de meest aanbeden en beroemde kattenrassen. Ze zijn intelligente, spraakzame en mooie katachtigen, waardoor ze ideale huisdieren zijn.

Siamese katten hebben de neiging om een lang lichaam te hebben, maar de vrouwtjes kunnen minder dan 5 pond wegen. Ze kunnen ongeveer 30 cm lang zijn, dus komen over als lenige kleine kitties.

siamese kat languit op stoel
Siamees

Deze katten hebben unieke korte vachten, met een lichtgekleurd lichaam en een zijdezachte vacht. Hun gezicht, poten en staarten zijn donkerder dan de rest van hun lichaam. En alle Siamese katten hebben prachtige blauwe ogen.

Hoewel het geweldige binnenkatten zijn, zoeken ze gezelschap van hun eigenaren, inclusief op schoot zitten en in bed kruipen.

siamese kat in rode kerstmuts

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gidse tot Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Siamese katten worden vaak bestempeld als “hondachtig” omdat ze het leuk vinden om hun mensen te volgen en genieten van speeltijd, zoals apporteren, dus sla actief kattenspeelgoed in. Hoewel het liefhebbende katten zijn, mag dit ras niet voor langere tijd alleen thuis worden gelaten.

7. Balinese katten

Het Balinese kattenras begon als een mutatie van het Siamese kattenras. Ze lijken erg op het Siamese kattenras, maar hebben een langere vacht en ze wegen zelden meer dan 5 kg.

Dit is een stijlvol en slank ras met dezelfde diepblauwe ogen van de Siamees – voeg daar hun prachtige zijdeachtige lange vacht aan toe en dit is een goed uitziend kattenras.

Balinees kitten

Balinese katten staan bekend als intelligent, vriendelijk en speels. Ze kunnen ook behoorlijk vocaal en nogal veeleisend zijn – een deel van die intelligentie, deze kitties weten wat ze willen!

Dit is ook een ras dat van aandacht houdt en niet voor lange periodes alleen moet worden gelaten. Dus als je op zoek bent naar een onafhankelijk en introvert type kat, is dit niet het ras voor jou.

Balinese kat
Balinese kat

8. Abessijnse katten

Je Abessijnse kat kan wel eens je beste vriend worden. Deze energieke katten zijn altijd aan en klaar voor plezier. Waar ze het meest van houden, is dicht bij hun eigenaar zijn, dus ze zullen de neiging hebben om in welke kamer je ook bent.

Dit ras heeft een relatief klein gezicht, wat betekent dat zijn grote amandelvormige ogen nog meer opvallen.

jonge Abessijnse kat in actie
jonge Abessijnse kat in actie

Dit vriendelijke kattenras staat ook bekend om zijn intelligentie en zijn liefde voor een goede klim, dus zorg ervoor dat je het een tuin of een kattentoren geeft om te spelen. Maar bovenal houdt de Abessijn van zijn menselijke familie.

Deze sociale kat houdt van gezelschap, dus als je een drukke levensstijl hebt, is het misschien een idee om een andere kat of huisdier te nemen om het gezelschap te houden als je er niet bent.

Abessijnse kat liggend

9. LaPerm

De LaPerm is een Rex ras (krullend gecoat) zoals de Cornish Rex en Devon Rex. Deze kleine mannetjes groeien tot maximaal 4,5 kg bij mannen en 3,6 kg bij vrouwen. LaPerms kunnen zowel kortharig als langharig zijn. Dit is een extravert en helder kattenras dat geweldig is voor kinderen en gezinnen.

Laperm kat met blauwe ogen
Laperm kat

10. De Handdoek

Dit relatief nieuwe kattenras heeft elfachtige kenmerken en een dwergachtig postuur. Deze kleine man is haarloos en heeft de neiging om niet meer dan 9 pond te wegen. Het ras is ontstaan uit een mix van de rassen Sphynx, Munchkin en American Curl.

Dwelf Kat
Dwelf Kat

De Dwelf is een zeer sociaal ras en heeft een persoonlijkheid die door sommigen wordt beschreven als bijna hondachtig. Ze houden ervan om in de buurt van mensen te zijn en om te worden opgenomen in activiteiten, zodat ze een geweldige kat voor gezinnen zijn.

11. Napoleon of Menuet

Dit ras is vernoemd naar Napoleon Bonaparte op basis van zijn kleine formaat. Een mix van een Perzische kat en een Munchkin-kat, dit is een relatief nieuw ras dat zelden gewichten boven de 9 pond bereikt.

witte Napoleon of Menuet Kat
Napoleon of Menuet Kat

Het Napoleon-ras is speels en actief en houdt er niet van om met rust gelaten te worden. Het houdt van menselijk gezelschap, maar is ook blij met andere dieren, waaronder honden en katten.

Ze hebben een laagliggend lichaam als een teckel. De zachte vacht kan kort of lang zijn. Napoleons zijn er in een breed scala aan kleuren.

12. Somalische kat

De Somaliër is de langharige versie van het Abessijnse kattenras. Dit is een zeer intelligent ras dat ook goedaardig is en graag speelt. Ze zijn een beetje schuwer dan Abessijnen, maar genieten van mensen en buiten sporten.

Somali Cat tabby gember
Somalische Kat

Er zijn 28 verschillende kleuren Somalische katten, maar de meest voorkomende tint is een rijke goudbruine met een abrikozenbasisvacht en een vleugje zwart.

Let: Deze post over kleine kattenrassen bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.