15 prachtige big ear kattenrassen waar je dol op zult zijn

Hoe mooi zijn katten met grote oren? Katten met grote ogen trekken aan onze hartsnaren terwijl we hardwired zijn om ons aanhankelijk te voelen tegenover wezens met grote ogen – en hetzelfde lijkt te gelden als het gaat om kattenrassen met een groot oor.

Kattenoren kunnen extreem schattig zijn omdat ze vaak erg zacht zijn aan de buitenkant en wat vacht aan de binnenkant hebben (wat niet zo aantrekkelijk is bij mensen).

Grotere oren vervulden vaak een belangrijke functie voor katten in het wild, omdat het hen in staat stelde om zowel voor gevaar als voor prooien te luisteren. Je zult dus merken dat sommige van deze kattenrassen met grote oren een iets wildere uitstraling hebben.

Devon rex met donker gezicht

15 Big Ear Kattenrassen

1. Abessijnse katten

Je Abessijnse kat kan wel eens je beste vriend worden. Deze energieke katten zijn altijd aan en klaar voor plezier. Waar ze het meest van houden, is dicht bij hun eigenaar zijn, dus ze zullen de neiging hebben om in welke kamer je ook bent.

jonge Abessijnse kat in actie
jonge Abessijnse kat in actie

Dit ras heeft een relatief klein gezicht, wat betekent dat zijn grote amandelvormige ogen en oren nog meer opvallen.

Dit vriendelijke kattenras staat ook bekend om zijn intelligentie en zijn liefde voor een goede klim, dus zorg ervoor dat je het een tuin of een kattentoren geeft om te spelen. Maar bovenal houdt de Abessijn van zijn menselijke familie.

Abessijnse kat liggend

Deze sociale kat houdt van gezelschap, dus als je een drukke levensstijl hebt, is het misschien een idee om een andere kat of huisdier te nemen om het gezelschap te houden als je er niet bent.

2. Cornish Rex Kattenras

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen en oren prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren.

cornish rex kat op rode achtergrond

Het Cornish Rex kattenras heeft geen haar, afgezien van wat dons. Hun vacht is erg fijn en kan soms een beetje een krul krijgen. Het gebrek aan vacht kan die grote ogen en oren nog meer benadrukken.

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

cornish rex kat tabby

3. Devon Rex Katten

De ondeugende Devon Rex kat, ook bekend als de pixie kat, is een liefdevol en loyaal kattenras. Ze zijn de ideale metgezellen en verwelkomen de aandacht van familie en vrienden, en zijn ook geweldig met kinderen en andere huisdieren.

Devon Rex Kat op donkerbruine bladachtergrond met kruik en tarwe
Devon Rex Kat

Dit kattenras ontstond in Engeland tijdens de late jaren 1950 en is vergelijkbaar met het nabijgelegen Cornish Rex kattenras. Hun grote, ovaalvormige ogen concurreren met hun grote oren om aandacht.

Deze katachtigen zijn intelligent, actief en vereisen regelmatige stimulatie. Devon Rex-katten zijn springers en hun favoriete plek is op hoofdhoogte, dus zitstokken en kattenbomen moeten worden verstrekt.

De matig actieve kat geniet van leren en apporteren, dus interactief speelgoed zal hem ook helpen bezig te houden terwijl je geld verdient.

Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

Dit binnenkatenras heeft slanke lichamen met lange benen, grote ogen en hoge jukbeenderen. Ze mogen niet worden geborsteld omdat hun vacht gevoelig is voor breuk; inwrijf in plaats daarvan de Devon Rex-kat voorzichtig met een doek om ze wekelijks goed verzorgd te houden.

4. Siamese katten

Siamese katten zijn een van de meest aanbeden en beroemde kattenrassen. Ze zijn intelligente, spraakzame en mooie katachtigen, waardoor ze ideale huisdieren zijn.

siamese kat languit op stoel
Siamees

Deze katten hebben unieke korte vachten, met een lichtgekleurd lichaam en een zijdezachte vacht. Hun gezicht, poten en staarten zijn donkerder dan de rest van hun lichaam. Hoewel het geweldige binnenkatten zijn, zoeken ze gezelschap van hun eigenaren, inclusief op schoot zitten en in bed kruipen.

Hun slanke korte jassen benadrukken ook hun verhoudingsgewijs grote oren.

siamese kat in rode kerstmuts

Siamese katten worden vaak bestempeld als “hondachtig” omdat ze het leuk vinden om hun mensen te volgen en genieten van speeltijd, zoals apporteren, dus sla actief kattenspeelgoed in. Hoewel het liefhebbende katten zijn, mag dit ras niet voor langere tijd alleen thuis worden gelaten.

5. Spyhnx Katten

De Sphynx, een van de meest herkenbare kattenrassen, staat bekend om zijn kale lichaam. Deze middelgrote katten hebben een opvallend uiterlijk met een haarloze, gerimpelde huid en grote oren.

sphynx kat met badmuts in een emmer
Sphynx Kat

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Het staat ook bekend om de ietwat intense blik die uitstraalt voor zijn grote ogen. Als een ander ras met minimaal haar vallen die grote ogen en oren nog meer op bij de Sphynx-kat.

Hoewel Sphynx-katten er kaal uitzien, kunnen ze bedekt zijn met een kleine hoeveelheid perzikpluis, waardoor ze die fluweelachtige textuur krijgen. Ze hebben echter wel matige verzorging nodig om voor hun haarloze lichaam te zorgen, omdat ze geen vacht hebben om natuurlijke oliën te absorberen die hun lichaam produceert.

grijze spynx kat op houten bank
Sphynx Kat

Wat het Sphynx-kattenras mist aan vacht, maken ze goed in hun persoonlijkheid. Deze haarloze katten zijn sociaal, energiek en houden van spelen. De nieuwsgierige katten zijn ondeugend en houden van teaserspeelgoed en puzzelspeelgoed om ze uit te dagen.

6. Savanne

Een van de duurste kattenrassen, de Savannah is een fantastische mix van een echt wilde kat (cerval) en een huiskat. Dit geeft ze zeer stijlvolle cheeta-markeringen op hun jassen en zelfs op hun verhoudingsgewijs grote oren.

Deze prachtige kat is ook uitzonderlijk groot en geldt als ’s werelds hoogste kattenras – absoluut supermodel territorium.

savanne tabby kat staren

Savannes zijn zo duur vanwege hun fokkerij. Het vergt geluk – en vaak een aantal jaren – om een serval en een gedomesticeerde kat te paren.

Ze hebben een band met slechts een paar mensen en staan bekend als zeer loyaal. Ze zijn erg nieuwsgierig en hebben een indrukwekkend vermogen om te springen – zelfs op koelkasten en hoge muren.

Ze hebben een vrij sterk jachtinstinct, dus als je vogels of vissen houdt, zal je Savannah-kat ze waarschijnlijk dagelijks in de gaten houden.

savannah kat volledig lichaam

Vanwege dit jachtinstinct is het belangrijk om naar de eigendomswetten van uw land en stad te kijken voordat u besluit te investeren in deze katachtige. Sommige gebieden hebben beperkende wetten omdat deze grote katten inheemse soorten kunnen bedreigen.

7. Balinese katten

Het Balinese kattenras begon als een mutatie van het Siamese kattenras. Ze lijken erg op de Siamese katten fokken maar hebben een langere vacht en ze wegen zelden meer dan 5 kg.

Dit is een stijlvol en slank ras met dezelfde diepblauwe ogen van de Siamees – voeg daar hun prachtige zijdeachtige lange vacht aan toe en dit is een goed uitziend kattenras. Hun slanke zijdeachtige jassen benadrukken ook hun verhoudingsgewijs grote oren.

Balinees kitten

Balinese katten staan bekend als intelligent, vriendelijk en speels. Ze kunnen ook behoorlijk vocaal en nogal veeleisend zijn – een deel van die intelligentie, deze kitties weten wat ze willen!

Dit is ook een ras dat van aandacht houdt en niet voor lange periodes alleen moet worden gelaten. Dus als je op zoek bent naar een onafhankelijk en introvert type kat, is dit niet het ras voor jou.

Balinese kat
Balinese kat

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

8. Javaanse katten

Ontwikkeld uit een mix van Siamese, Balinese en Colorpoint rassen, is de Javaan een blauwogig kattenras. Hoewel ze delicaat kunnen lijken, zijn ze eigenlijk vrij gespierd en houden ze ervan om te springen en te klimmen.

Javaans kattengezicht

Dit intelligente kattenras houdt ervan om trucs en nieuwe vaardigheden te leren. Ze houden ervan om te helpen en genieten ervan om hun favoriete mensen te volgen en vaak te begeleiden.

Javaanse Kat

Javaanse katten zullen ook apporteren en zelfs aan de lijn lopen. Of als ze binnen worden gehouden, kun je ze misschien wel tegenkomen als je slaapt, ontspant op de bank of echt ergens in huis bent.

9. Singapura Katten

Singapura-katten hebben boeiende kleine geesten, klaar om je hart weg te stelen. Deze mooie katachtigen zijn een speels, brutaal en vriendelijk kattenras. Je vindt ze vaak onder een dekbedovertrek of liggend in de zon.

Bleke Singapura Kat
Singapura Kat

De Singapura is een van de kleinste kattenrassen, wat betekent dat zijn amandelvormige ogen en grotere oren echt knallen. Singpura katten hebben de neiging om eruit te zien alsof ze constant hun ogen zo wijd mogelijk open hebben.

Met een vergelijkbaar temperament als de Birmese kat, zijn ze vol kattenkwaad, zijn ze aanhankelijk en uiterst nieuwsgierig. Singapura-katten houden ervan om ballen door de hal te jagen of tapdansen op toetsenborden.

Deze leuke katten houden van mensen en kunnen gemakkelijk overweg met andere huisdieren in huis – waardoor ze ideaal zijn voor binnenshuis.

singapura kat

10. Egyptische Mau

Kijk maar naar dit prachtige en exotische ras! Ze zijn egyptisch – de thuisbasis van alle dingen kat – hebben een fantastisch ongewoon vlekpatroon dat smeekt om op een catwalk te zijn en ze zijn de snelste van alle huiskatten. Het heeft een middelgrote maar gespierde bouw, met langere achterpoten en prachtige oren.

Egyptische mau kat
Egyptische mau kat

Egyptische Mau-katten geven de voorkeur aan warmte en zijn vrij gevoelig voor temperatuur. Dus als je ergens heel koud woont, houd hier dan rekening mee.

Met een uitgebalanceerd temperament en een voorkeur voor activiteit, is het het beste om een grote tuin voor je Mau-kat te hebben. Ze zijn erg loyaal en vrolijk, en de liefde knuffelt. Slim genoeg om de kraan open te draaien, egyptische Mau-katten houden ook van spelen met water.

Twee Egyptische mau katten op een paarse achtergrond perfect voor Egyptische kattennamen
Egyptische Mau Katten

11. Peterbald Kattenras

De Peterbald-kat is een vreemd kereltje. Met een haarloze, grijszilveren huid, een schuin gezicht en grote puntige oren heeft dit Russische kattenras zeker zijn plaats op deze lijst verdiend.

Gemaakt van experimentele fokkerij, stak deze kat voor het eerst zijn kop uit in 1994, in St. Petersburg. Dit is de reden waarom het Peterbald heet (ik weet zeker dat je kunt raden waar het kale deel vandaan komt). En een van de belangrijkste redenen dat dit een vrij zeldzaam kattenras is.

Peterbald kat met rode strik

Oorspronkelijk een kruising tussen een haarloze Donskoy en een Oosterse korthaar, groeiden deze katten snel in populariteit in hun thuisland.

Omdat Peterbald-katten geen vacht hebben om ze warm te houden, moeten ze tijdens de koelere seizoenen binnen worden gehouden, omdat ze anders misschien te koud worden.

Ze hebben een beetje meer kattenverzorging nodig dan andere rassen, omdat ze wekelijks moeten worden gebaad om te voorkomen dat hun vacht vettig wordt en vuil aantrekt.

Peterbald kat in blauw en wit gestreepte top

Deze katten hebben heerlijk aanhankelijke persoonlijkheden en worden vaak gevonden in de schaduw van hun geliefden. Peterbald katten houden van aandacht en zijn over het algemeen zeer actieve katten, maar ook erg loyaal en liefdevol. Hun persoonlijkheden worden regelmatig vergeleken met die van honden.

Dus als je nog niet hebt besloten of je meer een kat of een hondenmens bent, is de Peterbald een geweldige keuze als kattenmaatje en het is onwaarschijnlijk dat je veel andere voorbeelden van dit coole kattenras in je buurt zult vinden!

12. Oosterse langharige katten

Deze interessante, elegante katachtige is nauw verwant aan de Oosters korthaar, maar heeft een lange, zijdeachtige, gezonde vacht. Dat past bijzonder goed bij zijn lange, buisvormige lichaam. Je kunt dit kattenras vinden in een indrukwekkend scala aan vachtkleuren, variërend van zelfgekleurd tot schildpad en zelfs tot gearceerd.

Zwarte Oosterse Langharige Kat
Oosterse langharige kat

Hun gezichten lijken op hun naaste verwant, de Siamese kat. Maar hun amandelvormige ogen en dunnere gezichten in combinatie met hun grote oren maken ze er heel vreemd uitziend maar nog steeds mooi.

De Oosterse langhaar kat is een intelligent, nieuwsgierig ras. Ze zijn erg spraakzaam en houden van vrij veel aandacht. Je zult waarschijnlijk merken dat ze je overal in huis zullen volgen, dus wees voorbereid om geliefd te zijn.

Ze passen ook goed bij kinderen en andere dieren, als ze er mooi aan worden voorgesteld. Ze willen graag dat hun ruimte wordt gerespecteerd, wat een klassieke kattentrek is, maar ze zijn erg speels en vrolijk. Ze leren ook goed, dus ze zijn een bijzonder trainbaar kattenras.

13. Ocicat

Dit speelse kattenras houdt van aandacht. De Ocicat lijkt op een wilde kat maar is erg speels en liefdevol. Ze zijn een middelgroot tot groot kattenras met een gladde vacht. Hun markeringen zijn verdeeld over hun lichaam – en elk haar op hun vacht bevat meer dan één kleur.

ocicat kattenras
ocicat kattenras

Het Ocicat-ras werd gecreëerd door Siamese en Abessijnse katten samen te kruisen en later te fokken met een Amerikaans gedomesticeerd kort haar. Dit is wat hen hun grote oren heeft gegeven. Het ras werd geregistreerd in 1966.

Ocicats houden van spelen en zullen de meeste items in je huis zien als potentieel speelgoed. Het zijn ook vriendelijke katten die graag vreemden verwelkomen. Ze houden er niet van om alleen te zijn en vervelen zich snel, dus een broer of zus is vaak een goed idee.

ocicat duur kattenras
ocicat duur kattenras

Ze zijn energiek en zeer intelligent, dus hebben veel prikkels nodig. Ze hebben geen speciale trainingsbehoeften en in tegenstelling tot veel andere kattenrassen houden ze van water, dus kijk uit als je een bad hebt.

14. Sneeuwschoen kattenras

Vernoemd naar hun prachtige witte poten, heeft het sneeuwschoenras blauwe ogen en grote oren. Het sneeuwschoenras heeft siamese anzenprobeer, de bron van zijn prachtige blauwe ogen.

sneeuwschoen kat 1
sneeuwschoen kat

Dit ras wordt helemaal wit geboren en ontwikkelt donkere kenmerken naarmate het ouder wordt. Sneeuwschoenkatten hebben meestal een ronder en voller gezicht en lichaam dan zijn Siamese voorouders.

sneeuwschoenkat een van de blauwogige kattenrassen
sneeuwschoen kat

Deze vriendelijke en intelligente kat zal graag uw aandacht trekken. Interessant is dat ze de neiging heeft om zich te hechten aan slechts één kattenouder – ben jij het?

15. Chausie

Dit hybride ras is voortgekomen uit een mix van wilde en huiskatten en wordt vaak de miniatuur poemakat genoemd. Hun lange, brede oren staan in een buitenhoek en dit is een belangrijk onderdeel van hun onderscheidende uiterlijk.

Chausie kat
Chausie kat

Hoewel ze er misschien uitzien als een poema, is hun temperament heel anders. Dit is een zeer aanhankelijk en speels ras dat van veel aandacht houdt.

Let: Deze big ear cat breeds post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.