17 unieke kattenrassen die je niet zult vergeten

We houden van alle katachtigen bij The Discerning Cat, maar we moeten toegeven dat er enkele kattenrassen zijn die zich onderscheiden van de massa. Dit zijn de rassen die niet echt lijken op andere kattenrassen en vrij ongebruikelijke kenmerken en eigenschappen hebben.

Hier zijn 17 echt unieke kattenrassen.

17 unieke kattenrassen

1. Abessijn

Je Abessijnse kat kan wel eens je beste vriend worden. Deze energieke katten zijn altijd aan en klaar voor plezier. Waar ze het meest van houden, is dicht bij hun eigenaar zijn, dus ze zullen de neiging hebben om in welke kamer je ook bent.

Dit ras heeft een relatief klein gezicht, wat betekent dat zijn grote amandelvormige ogen nog meer opvallen.

jonge Abessijnse kat in actie
jonge Abessijnse kat in actie

Dit vriendelijke kattenras staat ook bekend om zijn intelligentie en zijn liefde voor een goede klim, dus zorg ervoor dat je het een tuin of een kattentoren geeft om te spelen. Maar bovenal houdt de Abessijn van zijn menselijke familie.

Deze sociale kat houdt van gezelschap, dus als je een drukke levensstijl hebt, is het misschien een idee om een andere kat of huisdier te nemen om het gezelschap te houden als je er niet bent.

Abessijnse kat liggend

2. Singapura

Singapura-katten hebben boeiende kleine geesten, klaar om je hart weg te stelen. Deze mooie katachtigen zijn een speels, brutaal en vriendelijk kattenras. Je vindt ze vaak onder een dekbedovertrek of liggend in de zon.

Bleke Singapura Kat
Singapura Kat

De Singapura is een van de kleinste kattenrassen, wat betekent dat zijn amandelvormige ogen en grotere oren echt knallen. Singpura katten hebben de neiging om eruit te zien alsof ze constant hun ogen zo wijd mogelijk open hebben.

Met een vergelijkbaar temperament als de Birmese kat, zijn ze vol kattenkwaad, zijn ze aanhankelijk en uiterst nieuwsgierig. Singapura-katten houden ervan om ballen door de hal te jagen of tapdansen op toetsenborden.

Deze leuke katten houden van mensen en kunnen gemakkelijk overweg met andere huisdieren in huis – waardoor ze ideaal zijn voor binnenshuis.

singapura kat

3. Devon Rex

De ondeugende Devon Rex kat, ook bekend als de pixie kat, is een liefdevol en loyaal kattenras. Ze zijn de ideale metgezellen en verwelkomen de aandacht van familie en vrienden, en zijn ook geweldig met kinderen en andere huisdieren.

Devon rex met donker gezicht
Devon rex met donker gezicht

Dit kattenras ontstond in Engeland tijdens de late jaren 1950 en is vergelijkbaar met het nabijgelegen Cornish Rex kattenras.

Deze katachtigen zijn intelligent, actief en vereisen regelmatige stimulatie. Devon Rex-katten zijn springers en hun favoriete plek is op hoofdhoogte, dus zitstokken en kattenbomen moeten worden verstrekt.

Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

De matig actieve kat geniet van leren en apporteren, dus interactief speelgoed zal hem ook helpen bezig te houden terwijl je geld verdient.

Dit binnenkatenras heeft slanke lichamen met lange benen, grote ogen en hoge jukbeenderen. Ze mogen niet worden geborsteld omdat hun vacht gevoelig is voor breuk; wrijf in plaats daarvan de Devon Rex-kat voorzichtig met een doek om ze wekelijks goed verzorgd te houden.

Devon Rex Kat op donkerbruine bladachtergrond met kruik en tarwe
Devon Rex Kat

4. Sphynx

Een zeer ongebruikelijk en prijzig kattenras is de vorstelijke Sphynx. De Sphynx-kat staat bekend om zijn haarloze vacht en is een heerlijk vriendelijke en speelse kat – en ze zijn zeker opvallend.

sphynx kat grijs

De Sphynx kattenras is eigenlijk niet haarloos – het is bedekt met een lichte donzige laag haar die aanvoelt als suède of perzikpluis.

Ondanks hun strenge uitdrukking zijn Sphynx-katten energieke en vaak gekke bedriegers. Acrobatisch, energiek en nieuwsgierig, je ziet ze enthousiast door het huis stuiteren. Het zijn ook zeer loyale katten en dit dure kattenras houdt ervan om betrokken te zijn bij gezinsactiviteiten.

grijze sphynx kat met groene ogen

Door hun energieke en liefdevolle persoonlijkheid kost de Sphynx behoorlijk wat werk. Ze zijn ook gevoelig voor zonnebrand en huidbeschadiging, en krijgen het gemakkelijk koud. Dit maakt ze het meest geschikt voor binnenshuis – maar er zijn kattentruien die je kunt krijgen om je Sphynx knus en veilig te houden.

5. Napoleon

Dit ras is vernoemd naar Napoleon Bonaparte op basis van zijn kleine formaat. Een mix van een Perzische kat en een Munchkin-kat, dit is een relatief nieuw ras dat zelden gewichten boven de 9 pond bereikt.

witte Napoleon of Menuet Kat
Napoleon of Menuet Kat

Het Napoleon-ras is speels en actief en houdt er niet van om met rust gelaten te worden. Het houdt van menselijk gezelschap, maar is ook blij met andere dieren, waaronder honden en katten.

Ze hebben een laagliggend lichaam als een teckel. De zachte vacht kan kort of lang zijn. Napoleons zijn er in een breed scala aan kleuren.

6. Ocicat

Dit speelse kattenras houdt van aandacht. De Ocicat lijkt op een wilde kat maar is erg speels en liefdevol. Ze zijn een middelgroot tot groot kattenras met een gladde vacht. Hun markeringen zijn verdeeld over hun lichaam – en elk haar op hun vacht bevat meer dan één kleur.

ocicat kattenras
ocicat kattenras

Het Ocicat-ras werd gecreëerd door Siamese en Abessijnse katten samen te kruisen en later te fokken met een Amerikaans gedomesticeerd kort haar. Het ras werd geregistreerd in 1966.

Ocicats houden van spelen en zullen de meeste items in je huis zien als potentieel speelgoed. Het zijn ook vriendelijke katten die graag vreemden verwelkomen. Ze houden er niet van om alleen te zijn en vervelen zich snel, dus een broer of zus is vaak een goed idee.

ocicat duur kattenras
ocicat duur kattenras

Ze zijn energiek en zeer intelligent, dus hebben veel prikkels nodig. Ze hebben geen speciale trainingsbehoeften en in tegenstelling tot veel andere kattenrassen houden ze van water, dus kijk uit als je een bad hebt.

7. Amerikaanse Krul

Deze gelukkige katten zijn aanhankelijk, gezond en spraakzaam. De naam verwijst naar de unieke oren van de American Curl Cat, die op een bijzonder zoete manier naar achteren krullen.

witte Amerikaanse krulkat met donkere ogen
Amerikaanse Krulkat

Net als de Wirehair-katten stammen Amerikaanse krulkatten allemaal af van een enkele natuurlijke genetische mutatie. Ze zijn een van de jongste kattenrassen, die in slechts zes jaar van zwerfhond naar stamboom zijn gegaan.

tabby Amerikaanse krul

Nieuwsgierig, slim en mensenlievend, de American Curl is perfect voor gezinnen. Ze houden ervan om mensen te begroeten met een kleine kopstoot of een wrijving tegen de benen. Krullen zijn ook actief en aanpasbaar, waarbij oudere krullen bekend staan om net zo actief als jongere.

8. Peterbald

De Peterbald-kat is een vreemd kereltje. Met een haarloze, grijszilveren huid, een schuin gezicht en grote puntige oren heeft dit Russische kattenras zeker zijn plaats op deze lijst verdiend.

Gemaakt van experimentele fokkerij, stak deze kat voor het eerst zijn kop uit in 1994, in St. Petersburg. Dit is de reden waarom het Peterbald heet (ik weet zeker dat je kunt raden waar het kale deel vandaan komt). En een van de belangrijkste redenen dat dit een vrij zeldzaam kattenras is.

Peterbald kat met rode strik
Peterbald kat met rode strik

Oorspronkelijk een kruising tussen een haarloze Donskoy en een Oosterse korthaar, groeiden deze katten snel in populariteit in hun thuisland.

Omdat Peterbald-katten geen vacht hebben om ze warm te houden, moeten ze tijdens de koelere seizoenen binnen worden gehouden, omdat ze anders misschien te koud worden.

Ze hebben een beetje meer kattenverzorging nodig dan andere rassen, omdat ze wekelijks moeten worden gebaad om te voorkomen dat hun vacht vettig wordt en vuil aantrekt.

Peterbald kat in blauw en wit gestreepte top
Peterbald kat in blauw en wit gestreepte top

Deze katten hebben heerlijk aanhankelijke persoonlijkheden en worden vaak gevonden in de schaduw van hun geliefden. Peterbald katten houden van aandacht en zijn over het algemeen zeer actieve katten, maar ook erg loyaal en liefdevol. Hun persoonlijkheden worden regelmatig vergeleken met die van honden.

Dus als je nog niet hebt besloten of je meer een kat of een hondenmens bent, is de Peterbald een geweldige keuze als kattenmaatje en het is onwaarschijnlijk dat je veel andere voorbeelden van dit kattenras in je buurt zult vinden!

9. Minskin

Minskin-katten hebben vrij gedrongen lichamen en vrij korte benen. Hun vacht is uniek vanwege het gebrek aan vacht. Het Minskin-ras is gemaakt van het Sphynx-kattenras. Dit is een relatief nieuw kattenras. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1998 in Boston.

Minskin_Kitten_Female_blue_tabby_color-patroon
Minskin Kat

De fokker kruiste zijn Munchkin-kat met een Sphynx voor een gezonder immuunsysteem. In 2005 konden 50 katten Minskins worden genoemd en dit nieuwe ras werd erkend. Zoals je in dit bericht hebt gezien, zijn zeldzame kattenrassen vaak vrij nieuw, wat betekent dat ze nog niet uitgebreid moeten fokken.

10. LaPerm

De LaPerm is een Rex ras (krullend gecoat) zoals de Cornish Rex en Devon Rex. Deze kleine mannetjes groeien tot maximaal 4,5 kg bij mannen en 3,6 kg bij vrouwen. LaPerms kunnen zowel kortharig als langharig zijn. Dit is een extravert en helder kattenras dat geweldig is voor kinderen en gezinnen.

Laperm unieke kattenrassen met blauwe ogen
Laperm kat

11. De Handdoek

Dit relatief nieuwe kattenras heeft elfachtige kenmerken en een dwergachtig postuur. Deze kleine man is haarloos en heeft de neiging om niet meer dan 9 pond te wegen. Het ras is ontstaan uit een mix van de rassen Sphynx, Munchkin en American Curl.

Dwelf Kat
Dwelf Kat

De Dwelf is een zeer sociaal ras en heeft een persoonlijkheid die door sommigen wordt beschreven als bijna hondachtig. Ze houden ervan om in de buurt van mensen te zijn en om te worden opgenomen in activiteiten, dus het zijn geweldige katten voor gezinnen.

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

12. Egyptische Mau

Een zeldzaam ras met een prachtig gevlekte vacht, de Egyptische Mau-kat is een historisch ras. Het heeft een middelgrote maar gespierde bouw, met langere achterpoten. Ze zijn het snelste huiskattenras ter wereld!

Egyptische mau kat
Egyptische mau kat

Egyptische Mau-katten geven de voorkeur aan warmte en zijn vrij gevoelig voor temperatuur. Dus als je ergens heel koud woont, houd hier dan rekening mee.

Met een uitgebalanceerd temperament en een voorkeur voor activiteit, is het het beste om een grote tuin voor je Mau-kat te hebben. Ze zijn erg loyaal en vrolijk, en de liefde knuffelt. Slim genoeg om de kraan open te draaien, egyptische Mau-katten houden ook van spelen met water.

Twee Egyptische mau katten op een paarse achtergrond perfect voor Egyptische kattennamen
Egyptische Mau Katten

Welke geuren haten katten? Waarom panten katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

13. Lykoi

Deze interessante katachtige vertoont een sterke gelijkenis met de populaire beeldspraak van een weerwolf. Met een kortere en lichtere vacht rond hun mond, neus en ogen, wordt een interessant ontwerp gemaakt dat hun kenmerken op een weerwolfachtige manier accentueert.

De krakkemikkige zout- en peperbont van de Lykoi-kat draagt bij aan het idee van een beetje beestachtig. Hun naam is afgeleid van het Griekse woord voor wolven, wat hun claim op weerwolfstatus versterkt.

Lykoi-kat, ook wel de weerwolfkat tegen witte achtergrond genoemd - bekend als een raar kattenras
Lykoi kat

De Lykoi-kat deelt echter alleen fysieke gelijkenissen met dit beroemde mythische wezen. Deze katten hebben een heerlijk temperament en zijn over het algemeen speels, aanhankelijk en loyaal. Het zijn dus prachtige, opvallende huisdieren.

Een ander interessant feit over de Lykois-kat is dat ze soms al hun vacht verliezen, waardoor ze eruit zien als een Sphynx-kat. Ze laten de vacht echter terug groeien. Of in ieder geval, het meeste!

Hoewel hun incidentele gebrek aan vacht en kale plekken op hun gezicht vergelijkbaar lijken met de Sphynx, hebben ze niet het Sphynx / Devon Rex-gen. In plaats daarvan zijn ze gerelateerd aan de binnenlandse korthaar kat.

Toen het oorspronkelijk werd ontdekt, in 2011, was er bezorgdheid dat de vreemde jassen van de Lykoi-katten het gevolg waren van een medische aandoening. Maar ze bleken volledig gezond te zijn en hun vacht was gewoon het resultaat van een genetische mutatie. Het is een mutatie waar we dankbaar voor zijn omdat deze katten vreemd zijn en een van de mooiste rare kattenrassen.

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

14. Selkirk Rex

Selkirk Rex-katten zijn gewoon lieve kleine bontbaby’s, aanbeden om hun pluche tousled jassen en prachtige, rokerige platte gezichten. Naast hun schattige krullenjassen krullen ook hun snorharen, hoe schattig!

Selkirk Rex kitten, 5 maanden oud, zittend voor witte achtergrond
Selkirk Rex kitten, 5 maanden oud

Met grote ronde ogen en een bijna glimlachende uitdrukking houden deze katachtigen ervan om geknuffeld te worden en zullen ze je volgen voor aandacht.

Bijgenaamd ‘katten in schaapskleren‘Selkirk rex-katten moeten misschien af en toe worden geborsteld – minstens twee of drie keer per week. In tegenstelling tot veel andere katten met een plat gezicht, is de Selkirk Rex-kat niet gevoelig voor traanbuisproblemen.

twee grijze en witte selkirk katten

Ze zijn gemakkelijk te vermaken met een zaklampstraal of een hengelspeelgoed. Hoewel not bijzonder actief, deze schatjes zijn sociaal. Ze zullen het heerlijk vinden om op je schoot te zitten en je hun krullende q’s te laten voelen als de zon ondergaat.

15. Khao Manee

Khao Manee of Khao Plort katten hebben een spierwitte vacht en juweelkleurige ogen (die vaak verschillende kleuren hebben). Dit kattenras komt uit Thailand waar ze als geluk worden beschouwd. Khao Manee katten gedijen op aandacht en zijn prefect voor gezinnen.

Khao Manee kattenras
Khao Manee kattenras

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 15 meest populaire Maine Coon kleuren, Noorse Boskat vs Maine Coon en Maine Coon versus normale kat.

Ze zijn een nieuwer ras en vrij zeldzaam, waardoor ze een duur kattenras zijn. Bovendien zien ze er duur uit met hun pluche spierwitte jassen. Ze kunnen worden geboren met enkele patronen, maar zullen zuiver wit zijn tegen de tijd dat ze 18 maanden oud zijn.

Ze hebben grote ogen en een middellange staart. De Khao Manee katten met verschillende oogkleuren worden als de meest gewaardeerde beschouwd. Ze hebben vrij gespierde en lenige lichamen.

khao manee duur kattenras
khao manee duur kattenras

Dit is een spraakzaam kattenras dat graag met zijn familie omgaat. Dit zelfverzekerde kattenras houdt ook van vreemden. Houd er echter rekening mee dat dit een ras is dat niet voor lange tijd alleen mag worden gelaten. Ze hunkeren naar de liefde en aandacht van hun eigenaren.

16. Ragdoll

ragdoll kat met blauwe ogen tegen een houten achtergrond die een van de duurdere kattenrassen is
Ragdoll Kat

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

Speels en vriendelijk, met prachtige blauwe ogen, de Ragdoll-kat is een beroemd leuk huisdier. Hun meest fascinerende kenmerk is hun neiging om slap te liggen wanneer je ze oppakt (in tegenstelling tot de meeste katten, die zo snel mogelijk uit je greep kronkelen).

Ragdoll-katten zijn loyaal en begroeten hun mensen vaak aan de deur. Ze zijn ook geweldig met honden en kinderen, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen.

Met een lief en zachtaardig temperament zijn Ragdolls super ontspannen met vreemden en zullen ze een beetje liefde van iedereen zoeken. Dit is een van de vriendelijkste dure kattenrassen.

17. Amerikaanse Bobtail

Met een korte staart, getufte oren en tenen en een iets korte nek schreeuwt het Amerikaanse Bobtail kattenras me.

De Amerikaanse bobtail was een verwilderde kat die pas in de jaren 1960 werd gefokt.

3 gember Amerikaanse bobtail katten
Amerikaanse bobtail katten

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

Dit speelse ras is geweldig met gezinnen en kan goed overweg met vreemden. Velen vergelijken zijn persoonlijkheid met die van een golden retrieverhond. Dit is een toegewijd en loyaal ras dat ook vaak graag gaat wandelen.

Dit intelligente kattenras houdt van een puzzel of een spel en het spelen van apporteren. Hij is ook een nieuwsgierige kat die vrij gemakkelijk in de omgang is, dus goed geschikt voor reizen en buitenavonturen.

Bobtail kattenportret

Kunnen katten frambozen eten?, Kunnen katten popcorn eten?, Zijn Ragdoll katten hypoallergeen?, Kunnen katten pindakaas eten?, Kunnen katten kaas eten?, Kunnen katten cashewnoten eten? en Hoe katten uit de buurt van planten te houden

Deze unieke blogpost over kattenrassen bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.