Burmilla – Alles over kattenrassen

Welkom bij mijn nieuwste blogpost over kattenrassen! Vandaag gaan we het hebben over de Burmilla – Alles over kattenrassen. Deze prachtige katten hebben een unieke uitstraling en een geweldige persoonlijkheid. Ik zal je alles vertellen wat je moet weten over dit ras, inclusief de geschiedenis, kenmerken, verzorging en nog veel meer. Dus laten we beginnen!

Alles over kattenrassen: Burmilla

Beschrijving:

De Burmilla is een middelgroot kattenras dat bekend staat om zijn zilverachtige vacht en sprankelende groene ogen. Deze katten hebben een elegante uitstraling en een charmant karakter. Ze hebben een gespierd lichaam met een stevige botstructuur en een middellange staart. Hun vacht is kort tot middellang en heeft een zachte textuur.

Snelle feiten:

 • Gewicht: 3,5-6 kg
 • Vacht: kort tot middellang
 • Kleur: zilver, chinchilla, smoke
 • Temperament: speels, aanhankelijk, sociaal

Rasoverzicht:

De Burmilla is een relatief nieuw kattenras dat is ontstaan uit een toevallige kruising tussen een Birmaan en een Chinchilla Pers. Het ras werd voor het eerst erkend in het Verenigd Koninkrijk in de jaren 1980 en heeft sindsdien aan populariteit gewonnen over de hele wereld. Deze katten hebben een unieke combinatie van kenmerken van zowel de Birmaan als de Pers, waardoor ze een charmante mix zijn van beide rassen.

Voordelen:

 • De Burmilla is een zeer sociale kat en kan goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.
 • Ze hebben een speelse en actieve persoonlijkheid, wat zorgt voor veel vermaak.
 • Deze katten zijn gemakkelijk te verzorgen vanwege hun korte tot middellange vacht.

Nadelen:

 • De Burmilla kan soms een beetje ondeugend zijn en heeft mogelijk extra aandacht en speeltijd nodig.
 • Ze hebben mogelijk behoefte aan regelmatige borstelbeurten om hun vacht vrij van klitten te houden.
 • Deze katten hebben mogelijk behoefte aan voldoende ruimte om te spelen en te verkennen.

Geschiedenis en oorsprong:

De Burmilla is ontstaan uit een toevallige kruising tussen een Birmaan en een Chinchilla Pers. In 1981 vond deze kruising plaats in het Verenigd Koninkrijk, waarbij een zilveren kitten werd geboren. Dit kitten, genaamd “Sanquist”, werd de grondlegger van het Burmilla-ras. Sindsdien zijn er fokprogramma’s opgezet om dit nieuwe ras verder te ontwikkelen en te verspreiden.

Fysieke kenmerken en uiterlijk:

Gewicht: De Burmilla weegt gemiddeld tussen de 3,5 en 6 kg, afhankelijk van het geslacht en de individuele kat.

Vacht: De vacht van de Burmilla is kort tot middellang en heeft een zachte textuur. Het is dicht en pluizig, waardoor de kat een weelderig uiterlijk heeft.

Kleur: De Burmilla komt voornamelijk voor in drie kleuren: zilver, chinchilla en smoke. De zilveren vacht heeft een zilverachtige glans, terwijl de chinchilla een combinatie is van zilver en wit. De smoke-variëteit heeft een zilveren ondervacht met een zwarte of blauwe bovenvacht.

Persoonlijkheid:

De Burmilla staat bekend om zijn aanhankelijke en sociale karakter. Ze zijn speels en actief, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor zowel kinderen als andere huisdieren. Deze katten zijn ook erg nieuwsgierig en verkennen graag hun omgeving. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en passen zich goed aan verschillende levensstijlen en situaties aan.

Verzorging:

De Burmilla heeft over het algemeen niet veel verzorging nodig vanwege zijn korte tot middellange vacht. Regelmatig borstelen is echter nog steeds aan te raden om klitten te voorkomen. Deze katten hebben ook behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en speeltijd om verveling te voorkomen. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om te spelen en te verkennen, zowel binnen als buiten.

Voeding:

De Burmilla heeft een uitgebalanceerd dieet nodig dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten en essentiële voedingsstoffen. Kies voor kattenvoer van hoge kwaliteit dat speciaal is samengesteld voor de voedingsbehoeften van het ras. Zorg ervoor dat ze voldoende vers water hebben en vermijd het geven van menselijk voedsel dat schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

Ziekten waaraan de Burmilla – Alles over kattenrassen vatbaar is en erfelijke afwijkingen:

Net als andere rassen kunnen Burmilla-katten vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen en erfelijke afwijkingen. Enkele van de mogelijke aandoeningen waar dit ras gevoelig voor kan zijn, zijn onder andere:

 • Polycystische nierziekte (PKD)
 • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)
 • Dentale aandoeningen

Het is belangrijk om regelmatige controles bij de dierenarts te plannen en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te laten behandelen.

Levensverwachting:

De Burmilla heeft over het algemeen een gemiddelde levensverwachting van 12-16 jaar. Met de juiste zorg en voeding kunnen ze echter ook langer leven.

Voor wie is de Burmilla – Alles over kattenrassen het meest geschikt:

De Burmilla is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een sociale en speelse kat. Ze gedijen goed in gezinnen met kinderen en andere huisdieren, omdat ze gemakkelijk aanpassen en goed kunnen opschieten met anderen. Deze katten hebben echter wel aandacht en speeltijd nodig, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd kunt besteden aan hun verzorging en interactie.

Hoeveel kost een Burmilla – Alles over kattenrassen:

De prijs van een Burmilla-kat varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, stamboom en fokker. Gemiddeld kun je verwachten dat de kosten ergens tussen de € 500 en € 1000 liggen. Het is belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die de gezondheid en het welzijn van de katten voorop stelt.

Burmilla – Alles over kattenrassen kittens:

Burmilla-kittens zijn schattig en speels. Ze hebben meestal een zilverachtige vacht die na verloop van tijd nog mooier wordt. Het is belangrijk om te weten dat kittens veel aandacht en zorg nodig hebben, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd en middelen hebt om voor hen te zorgen. Overweeg ook om een kitten te adopteren bij een plaatselijk asiel of een betrouwbare fokker te vinden.

Burmilla – Alles over kattenrassen benodigdheden:

Om ervoor te zorgen dat je Burmilla-kat gelukkig en gezond is, zijn er een paar essentiële benodigdheden die je nodig hebt, waaronder:

 • Een comfortabele kattenbak met kattenbakvulling
 • Hoogwaardig kattenvoer en waterbak
 • Speelgoed en krabpalen voor entertainment en nagelverzorging
 • Een comfortabele slaapplek, zoals een kattenmand of een kattenbed

Daarnaast is het altijd een goed idee om je huis katvriendelijk te maken door giftige planten en gevaarlijke voorwerpen buiten bereik van je kat te houden.

Leefomgeving:

De Burmilla kan zowel binnen als buiten leven, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende ruimte hebben om te spelen en te verkennen. Als je ervoor kiest om je Burmilla-kat binnenshuis te houden, zorg er dan voor dat je voldoende speelgoed en krabpalen biedt om verveling te voorkomen. Zorg er ook voor dat je je huis katvriendelijk maakt, met voldoende schuilplaatsen en klimmogelijkheden.

Kinderen en andere huisdieren:

De Burmilla is over het algemeen een geschikt ras voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn sociaal en speels, waardoor ze goed kunnen opschieten met kinderen. Het is echter altijd belangrijk om toezicht te houden wanneer kinderen met katten omgaan, om ervoor te zorgen dat beide partijen veilig zijn.

Leuke feiten:

 • De Burmilla staat bekend om zijn “teddybeer” uiterlijk vanwege zijn zilverachtige vacht en grote groene ogen.
 • Deze katten zijn zeer intelligent en kunnen gemakkelijk nieuwe trucjes leren.
 • De Burmilla is een relatief zeldzaam ras, wat bijdraagt aan zijn exclusiviteit.

Veelgestelde vragen:

1. Heeft de Burmilla veel verzorging nodig?

De Burmilla heeft over het algemeen niet veel verzorging nodig vanwege zijn korte tot middellange vacht. Regelmatig borstelen is echter nog steeds aan te raden om klitten te voorkomen.

2. Kan de Burmilla goed opschieten met andere huisdieren?

Ja, de Burmilla is over het algemeen sociaal en kan goed opschieten met andere huisdieren.

3. Zijn Burmilla-katten geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, de Burmilla is over het algemeen een geschikt ras voor gezinnen met kinderen. Ze zijn speels en sociaal, wat hen tot geweldige metgezellen maakt voor kinderen.

Conclusie:

De Burmilla is een charmant kattenras dat bekend staat om zijn zilverachtige vacht en sprankelende groene ogen. Deze katten hebben een speelse en sociale persoonlijkheid, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Met de juiste verzorging en aandacht kan de Burmilla een gelukkig en gezond leven leiden. Overweeg dit ras als je op zoek bent naar een aanhankelijke en actieve kat die je leven zal verrijken.