Devon Rex – Alles over kattenrassen

Devon Rex – Alles over kattenrassen

Welkom bij mijn blogpost over de Devon Rex, een bijzonder kattenras dat je zeker zult fascineren. Als ervaren kattenblogger met vloeiend Nederlands, geef ik je graag alle informatie die je nodig hebt over dit unieke ras. Van de geschiedenis en oorsprong tot de fysieke kenmerken, persoonlijkheid, verzorging en nog veel meer. Dus laten we beginnen met het verkennen van de wereld van de Devon Rex!

Beschrijving

De Devon Rex is een middelgroot kattenras dat bekend staat om zijn unieke uiterlijk en gekrulde vacht. Ze hebben grote oren, grote ogen en een slank lichaam. Het meest opvallende kenmerk van de Devon Rex is hun gekrulde vacht, die lijkt op die van een lam. Ze hebben ook een levendige en alerte uitdrukking in hun ogen, wat hun charme nog verder vergroot.

Snelle feiten

 • Gewicht: 2,5 – 4,5 kg
 • Vacht: Kort, gekruld en zacht
 • Kleur: Verschillende kleuren en patronen
 • Temperament: Speels, nieuwsgierig en aanhankelijk
 • Levensverwachting: 9-15 jaar

Raskenmerken

De Devon Rex heeft zowel positieve als negatieve kenmerken die we moeten overwegen voordat we dit ras overwegen als huisdier. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen.

Voordelen

De Devon Rex is een fantastisch ras dat vele voordelen biedt:

 • Ze zijn zeer intelligent en leren snel nieuwe trucjes.
 • Ze hebben een speelse en energieke persoonlijkheid, waardoor ze geweldige metgezellen zijn.
 • De gekrulde vacht van de Devon Rex vereist niet veel verzorging en werpt minder haar dan andere rassen.
 • Ze zijn meestal gezond en hebben weinig erfelijke aandoeningen.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • De Devon Rex kan soms koppig zijn en zijn eigen wil hebben.
 • Ze hebben mogelijk behoefte aan veel aandacht en interactie, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om met ze door te brengen.
 • De gekrulde vacht van de Devon Rex kan gevoelig zijn voor klitten en vereist regelmatige verzorging.

Geschiedenis en oorsprong

De Devon Rex is ontstaan ​​in Engeland in de jaren 1960. Het ras werd voor het eerst ontdekt in Devon, vandaar de naam. De oorspronkelijke Devon Rex-kat, genaamd Kirlee, had een unieke gekrulde vacht en werd gekruist met andere rassen om het ras verder te ontwikkelen. Het duurde niet lang voordat de Devon Rex populair werd vanwege zijn unieke uiterlijk en charmante persoonlijkheid.

Fysieke kenmerken en uiterlijk

Gewicht

De Devon Rex heeft een gemiddeld gewicht tussen 2,5 en 4,5 kg. Ze hebben een slank en elegant lichaam.

Vacht

De vacht van de Devon Rex is kort, gekruld en extreem zacht. Het lijkt op de vacht van een lam en voelt fluweelachtig aan wanneer je het aanraakt.

Kleur

De Devon Rex komt voor in verschillende kleuren en patronen, waaronder effen, tweekleurig en schildpad. Er is een breed scala aan kleuropties om uit te kiezen, dus je kunt een Devon Rex vinden die perfect bij je smaak past.

Persoonlijkheid

De Devon Rex staat bekend om zijn speelse, nieuwsgierige en aanhankelijke persoonlijkheid. Ze zijn altijd in voor avontuur en vinden het heerlijk om nieuwe dingen te ontdekken. Deze katten zijn ook zeer sociaal en genieten van het gezelschap van hun eigenaren. Ze zullen graag op je schoot kruipen en knuffelen.

Verzorging

De verzorging van de Devon Rex is over het algemeen vrij eenvoudig vanwege hun korte en gekrulde vacht. Hier zijn enkele tips om hun vacht in goede conditie te houden:

 • Borstel regelmatig hun vacht om klitten te voorkomen.
 • Gebruik een zachte borstel om de vacht voorzichtig te kammen.
 • Geef ze regelmatig een bad om hun vacht schoon te houden.
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet om hun vacht gezond te houden.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid van de Devon Rex. Zorg ervoor dat je hoogwaardig kattenvoer kiest dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Overleg met je dierenarts over de juiste voeding voor jouw Devon Rex.

Ziektes waaraan de Devon Rex – Alles over kattenrassen vatbaar is en erfelijke gebreken

Hoewel de Devon Rex over het algemeen gezond is, zijn er enkele ziektes en erfelijke aandoeningen waar ze vatbaar voor kunnen zijn. Enkele van deze aandoeningen zijn:

 • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)
 • Patella luxatie
 • Pyruvaatkinasedeficiëntie (PKD)

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Devon Rex te controleren en indien nodig medische hulp in te schakelen.

Levensverwachting

De levensverwachting van de Devon Rex is gemiddeld 9-15 jaar. Met de juiste zorg en voeding kan een Devon Rex een lang en gezond leven leiden.

Voor wie is de Devon Rex – Alles over kattenrassen het meest geschikt?

De Devon Rex is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een actieve en speelse metgezel. Ze gedijen goed in een huiselijke omgeving waar ze voldoende aandacht en interactie krijgen. Deze katten zijn ook geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren, omdat ze over het algemeen vriendelijk en sociaal zijn.

Hoeveel kost een Devon Rex – Alles over kattenrassen?

De prijs van een Devon Rex varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals afstamming, leeftijd en kleur. Over het algemeen kun je verwachten dat een Devon Rex-kitten tussen de 800 en 1200 euro kost. Houd er rekening mee dat deze prijzen kunnen variëren en het belangrijk is om een betrouwbare fokker te vinden.

Devon Rex – Alles over kattenrassen kittens

Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een Devon Rex-kitten, is het belangrijk om contact op te nemen met een gerenommeerde fokker. Zij kunnen je helpen bij het vinden van het juiste kitten dat past bij jouw levensstijl en behoeften. Zorg ervoor dat je de fokker vraagt naar de gezondheidstoestand van de kittens en of ze alle benodigde vaccinaties hebben gehad.

Devon Rex – Alles over kattenrassen benodigdheden

Voordat je een Devon Rex in huis haalt, zijn er enkele essentiële benodigdheden die je moet aanschaffen. Deze omvatten:

 • Kattenbak en kattenbakvulling
 • Krabpaal of krabmeubel
 • Voerbak en waterbak
 • Speelgoed en klimmogelijkheden

Zorg ervoor dat je deze benodigdheden klaar hebt staan voordat je je nieuwe Devon Rex verwelkomt.

Leefomgeving

De Devon Rex voelt zich over het algemeen thuis in een gezellige en comfortabele omgeving. Ze hebben de neiging om goed aan te passen aan zowel appartementen als huizen, zolang ze voldoende ruimte hebben om te spelen en te verkennen. Zorg ervoor dat je je huis katvriendelijk maakt door speelgoed, krabpalen en comfortabele rustplekken te bieden.

Kinderen en andere huisdieren

De Devon Rex is over het algemeen een vriendelijk ras dat goed kan opschieten met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn geduldig en tolerant, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor gezinnen. Natuurlijk is het altijd belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met katten moeten omgaan en om de interactie tussen de kat en andere huisdieren nauwlettend in de gaten te houden.

Leuke feiten

Enkele leuke feiten over de Devon Rex:

 • Ze staan ​​ook bekend als “pixiekatten” vanwege hun elfachtige uiterlijk.
 • De gekrulde vacht van de Devon Rex is een resultaat van een genetische mutatie.
 • Ze hebben een zeer zachte en warme vacht, waardoor ze geweldige knuffelmaatjes zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de Devon Rex en de Cornish Rex?

De Devon Rex en de Cornish Rex lijken qua uiterlijk op elkaar vanwege hun gekrulde vacht, maar ze hebben verschillende oorsprongen. De Devon Rex komt oorspronkelijk uit Engeland, terwijl de Cornish Rex afkomstig is uit Cornwall, ook in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast heeft de Devon Rex grotere oren en een rondere kop dan de Cornish Rex.

Zijn Devon Rex-katten geschikt voor mensen met allergieën?

Hoewel geen enkele kat volledig allergievrij is, worden Devon Rex-katten beschouwd als hypoallergeen vanwege hun gekrulde vacht. Ze produceren minder allergenen dan andere kattenrassen, waardoor ze beter verdragen kunnen worden door mensen met allergieën. Het is echter altijd het beste om een allergietest uit te voeren voordat je een Devon Rex adopteert.

Conclusie

De Devon Rex is een uniek en charmant kattenras dat veel liefhebbers heeft over de hele wereld. Met hun gekrulde vacht, speelse persoonlijkheid en sociale aard zijn ze geweldige metgezellen voor mensen van alle leeftijden. Als je op zoek bent naar een kat met een eigenzinnige uitstraling en een liefdevol karakter, dan is de Devon Rex zeker het overwegen waard!