Egyptische Mau – De Nieuwe kat

Egyptische Mau – De Nieuwe kat

Welkom bij mijn blogpost over de Egyptische Mau – De Nieuwe kat! Als fervent kattenliefhebber en blogger wil ik graag mijn kennis delen over deze prachtige kattenras. De Egyptische Mau is een uniek ras met een rijke geschiedenis en opvallende kenmerken. In deze blogpost zal ik je alles vertellen over de beschrijving, kenmerken, persoonlijkheid, verzorging en nog veel meer. Laten we beginnen met het ontdekken van deze geweldige kat!

Beschrijving

De Egyptische Mau is een middelgroot kattenras dat bekend staat om zijn gevlekte vacht en elegante lichaamsbouw. Ze hebben een slank en gespierd lichaam, met een taps toelopende staart en grote, amandelvormige ogen. Hun vacht is kort en glanzend, en de kleuren variëren van zilver, brons tot smoke. Deze katten hebben een unieke uitstraling die hen onderscheidt van andere rassen.

Snelle Feiten

 • Oorsprong: Egypte
 • Gewicht: 3,5 – 7 kilogram
 • Vachtkleur: Zilver, brons, smoke
 • Persoonlijkheid: Speels, aanhankelijk, intelligent
 • Levensverwachting: 12-15 jaar

Ras Overzicht

De Egyptische Mau is een ras dat al eeuwenlang bestaat en zijn oorsprong heeft in het oude Egypte. Ze werden oorspronkelijk vereerd als heilige katten en waren gekend om hun snelheid en behendigheid. Vandaag de dag worden ze gewaardeerd als gezelschapsdieren vanwege hun unieke uiterlijk en charmante persoonlijkheid.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het hebben van een Egyptische Mau als huisdier. Ten eerste zijn ze zeer intelligent en leren ze snel nieuwe vaardigheden. Ze zijn ook zeer speels en genieten van interactie met hun eigenaren. Daarnaast zijn ze over het algemeen gezond en hebben ze een lange levensverwachting. Hun unieke uiterlijk maakt ze ook tot een geweldig gespreksonderwerp!

Nadelen

Hoewel de Egyptische Mau veel positieve eigenschappen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Ze hebben een sterke prooidrift en kunnen jagen op kleine dieren in huis, dus ze zijn mogelijk niet geschikt voor huishoudens met andere kleine huisdieren. Bovendien hebben ze veel energie en hebben ze dagelijks beweging en speeltijd nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen.

Geschiedenis en Oorsprong

De geschiedenis van de Egyptische Mau gaat terug tot het oude Egypte, waar ze werden vereerd en geassocieerd met de godin Bastet. Ze waren aanwezig in tempels en paleizen en werden beschouwd als brengers van geluk en beschermers tegen kwaad. Na verloop van tijd verspreidde het ras zich over de hele wereld en werd het erkend als een officieel kattenras.

Fysieke Kenmerken en Uiterlijk

De Egyptische Mau heeft een uniek uiterlijk dat hen onderscheidt van andere rassen. Ze hebben een slank en gespierd lichaam, met een taps toelopende staart die bedekt is met ringen. Hun vacht is kort, dicht en glanzend, waardoor ze weinig verzorging nodig hebben. De kleuren van hun vacht variëren van zilver, brons tot smoke, en ze hebben vaak ook markeringen op hun gezicht en poten.

Gewicht

De Egyptische Mau weegt gemiddeld tussen de 3,5 en 7 kilogram. Het gewicht kan variëren afhankelijk van het geslacht en de individuele kat.

Vacht

De vacht van de Egyptische Mau is kort, dicht en zijdeachtig. Het vereist weinig verzorging en regelmatig borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

Kleur

De Egyptische Mau komt voor in verschillende kleuren, waaronder zilver, brons en smoke. Deze kleuren kunnen variëren in intensiteit en tint, wat bijdraagt aan het unieke uiterlijk van het ras.

Persoonlijkheid

De Egyptische Mau staat bekend om zijn speelse, aanhankelijke en intelligente persoonlijkheid. Ze genieten van interactie met hun eigenaren en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn nieuwsgierig van aard en houden ervan om hun omgeving te verkennen. Deze katten zijn ook zeer alert en hebben een scherp jachtinstinct.

Temperament

De Egyptische Mau heeft over het algemeen een vriendelijk en sociaal temperament. Ze zijn niet verlegen en kunnen snel wennen aan nieuwe omgevingen en mensen. Ze zijn ook zeer energiek en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Verzorging

De Egyptische Mau vereist relatief weinig verzorging vanwege zijn korte vacht. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en houdt de vacht in goede conditie. Daarnaast moeten hun oren regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun tanden regelmatig te poetsen en hun nagels bij te houden.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de Egyptische Mau. Ze moeten worden gevoed met hoogwaardige kattenvoeding die alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk om de voeding aan te passen aan de leeftijd, activiteitsniveau en gezondheidstoestand van de kat. Het is ook belangrijk om de voedselporties te beheren om overeten en obesitas te voorkomen.

Dieet en Voeding

De Egyptische Mau heeft een uitgebalanceerd dieet nodig dat rijk is aan eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Het is het beste om te kiezen voor kattenvoeding van hoge kwaliteit die speciaal is samengesteld voor actieve katten. Het is ook belangrijk om altijd vers drinkwater beschikbaar te hebben.

Ziektes waaraan de Egyptische Mau – De Nieuwe kat vatbaar is en erfelijke afwijkingen

Net als andere kattenrassen kunnen Egyptische Mau’s vatbaar zijn voor bepaalde ziektes en erfelijke afwijkingen. Enkele van de gezondheidsproblemen die bij dit ras kunnen voorkomen zijn:

 • Polycystic Kidney Disease (PKD)
 • Pyruvate Kinase Deficiency (PK Def)
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

Het is belangrijk om regelmatig veterinaire controles uit te voeren en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren.

Levensverwachting

De Egyptische Mau heeft over het algemeen een levensverwachting van 12-15 jaar. Met de juiste zorg, voeding en veterinaire controles kunnen ze echter een lang en gezond leven leiden.

Voor wie is de Egyptische Mau – De Nieuwe kat het meest geschikt?

De Egyptische Mau is geschikt voor kattenliefhebbers die op zoek zijn naar een actieve en speelse metgezel. Ze gedijen goed in gezinnen met kinderen en kunnen ook goed overweg met andere huisdieren. Deze katten hebben veel aandacht en interactie nodig, dus ze zijn niet geschikt voor mensen die veel van huis zijn.

Hoeveel kost een Egyptische Mau – De Nieuwe kat?

De prijs van een Egyptische Mau kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de afstamming, leeftijd en fokker. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten variëren tussen de €500 en €1500.

Egyptische Mau – De Nieuwe kat kittens

Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een Egyptische Mau-kitten, is het belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die de gezondheid en het welzijn van hun katten vooropstelt. Kittens moeten worden gesocialiseerd en ontwormd voordat ze naar hun nieuwe thuis gaan. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en informatie van de fokker ontvangt.

Benodigdheden voor de Egyptische Mau – De Nieuwe kat

Voordat je een Egyptische Mau in huis haalt, zijn er enkele essentiële benodigdheden die je moet hebben, waaronder:

 • Kattenbak en kattenbakvulling
 • Krabpaal of kattenspeelgoed
 • Voerbak en drinkbak
 • Kattenmand of kattenbed
 • Kattenborstel en verzorgingsproducten

Zorg ervoor dat je een comfortabele en veilige omgeving creëert voor je nieuwe kat.

Leefomgeving

De Egyptische Mau kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden gehouden, maar het is belangrijk om een veilige omgeving te bieden. Als ze buitenshuis worden gehouden, moeten ze toegang hebben tot een omheinde tuin of patio om te voorkomen dat ze ontsnappen of in gevaarlijke situaties terechtkomen. Binnenshuis moeten ze voldoende ruimte hebben om te spelen en te bewegen.

Kinderen en andere huisdieren

De Egyptische Mau is over het algemeen een kindvriendelijk ras en kan goed overweg met kinderen. Ze zijn speels en genieten van interactie, maar het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze met katten moeten omgaan en respectvol moeten zijn. Wat betreft andere huisdieren, kunnen Egyptische Mau’s meestal goed overweg met andere katten en honden, vooral als ze op jonge leeftijd aan elkaar worden voorgesteld.

Leuke feiten

 • De Egyptische Mau is een van de oudste kattenrassen ter wereld.
 • Ze staan bekend om hun snelheid en behendigheid.
 • De naam “Mau” betekent “kat” in het Egyptisch.
 • Ze hebben een unieke gevlekte vacht die lijkt op de vacht van wilde katachtigen.
 • Ze zijn zeer vocaal en kunnen verschillende geluiden maken om te communiceren.

Veelgestelde vragen

1. Zijn Egyptische Mau’s geschikt voor mensen met allergieën?

Hoewel geen enkele kat volledig hypoallergeen is, hebben Egyptische Mau’s over het algemeen minder allergenen in hun vacht, waardoor ze beter verdragen kunnen worden door mensen met milde allergieën.

2. Hebben Egyptische Mau’s veel beweging nodig?

Ja, Egyptische Mau’s zijn zeer actieve katten en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze genieten van spelen, rennen en jagen op speeltjes.

3. Hebben Egyptische Mau’s veel verzorging nodig?

Nee, de Egyptische Mau heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

4. Zijn Egyptische Mau’s geschikt voor appartementen?

Ja, Egyptische Mau’s kunnen goed gedijen in appartementen, maar ze hebben wel voldoende ruimte en gelegenheid tot beweging nodig. Het is belangrijk om ze dagelijks speeltijd en interactie te bieden.

Conclusie

De Egyptische Mau is een prachtig kattenras met een rijke geschiedenis en opvallende kenmerken. Ze zijn speels, aanhankelijk en intelligent, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor kattenliefhebbers. Met de juiste zorg en aandacht kunnen ze een lang en gelukkig leven leiden. Als je op zoek bent naar een unieke en boeiende kat, overweeg dan zeker de Egyptische Mau – De Nieuwe kat!