Golden Retrievers en Katten | 11 dingen die u moet weten

Golden Retrievers staan bekend om hun goede uiterlijk. Naast het feit dat ze knappe poepen zijn, heeft hun aanhankelijke en zachte aard ze tot een van de meest populaire hondenrassen ter wereld gemaakt. Hun bruisende persoonlijkheid betekent ook dat ze fenomenale metgezellen zijn, en met hun gemakkelijk te trainen aard kunnen ze gemakkelijk deel uitmaken van je familie. Maar kunnen golden retrievers en katten met elkaar opschieten?

Maar als het gaat om het bezitten van een hond, ongeacht Golden Retriever of Rottweiler, komt de helft van de zorg met je kat. Afhankelijk van of uw kat een gelukkig leven heeft geleid zonder een stuiterende hond in huis, is dit een belangrijke overweging als u overweegt een Golden Retriever te kopen of te adopteren.

Dus voordat u een nieuw hondje bij u thuis uitnodigt of een kat aan het gezin introduceert, zal deze gids licht werpen op wat u kunt verwachten. Het geeft je ook inzicht in enkele tips en trucs voor eenvoudige overgangen en aanpassingen die je kunt maken aan een katten- en hondenhuishouden.

golden retriever hond en grijze Britse kortharige kat knuffelen

11 Need-to-Knows van het bezitten van een Golden Retriever en een kat

Elk nieuw lid van het gezin zal enige tijd nodig hebben om te wennen aan een andere omgeving en een nieuwe routine. Het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen en zorg in het proces is een essentieel onderdeel van het zijn van een huisdierouder.

Desalniettemin is de reis spannend en kunt u deze richtlijnen volgen om uw huisdieren veilig en gelukkig te houden.

1. Golden Retrievers en katten kunnen in harmonie leven

Golden Retrievers zijn vriendelijke en liefdevolle honden, wat niet anders is bij het socialiseren met katten. Ze staan bekend als extreem aanhankelijke wezens, die zelfs kunnen worden weergegeven in hun acties jegens katten.

Omdat ze ongelooflijk zachtaardig zijn, lopen ze niet het risico dat ze je kat schaden met agressief blaffen of ze domineren met hun fysieke kracht.

Hun intelligentie speelt ook een grote rol in hun succes met katten. Als intuïtieve honden weten ze wanneer ze zich moeten terugtrekken van een boze kat en kunnen ze gemakkelijk de kamer lezen als ze in de problemen zitten.

De Amerikaanse Bobtail-kat is gecrediteerd als het meest vergelijkbare kattenras als Golden Retrievers. Dus als je op zoek bent naar een trouwe kat die graag op avontuur gaat, zullen deze twee een prachtig paar vormen.

3 gember Amerikaanse bobtail katten
Amerikaanse bobtail katten

2. Geef de twee huisdieren een kans om elkaar te leren kennen

Nieuwe introducties worden een stuk makkelijker gemaakt wanneer je hond goed gesocialiseerd is. Socialisatie kan worden bereikt door je Golden Retriever mee te nemen op avontuur. Ze houden ervan om deel uit te maken van familiewandelingen, uitstapjes naar het strand en mee te nemen naar vakanties. Wanneer dit is gebeurd, leren ze langzaam om adaptiever te worden.

Socialisatie is een extraatje; een kat kan echter voor sommige honden een nieuwe ervaring zijn. Als het gaat om introducties, vergeet dan niet om geduldig te zijn met uw huisdieren. Het kan overweldigend zijn voor zowel de hond als de kat, dus probeer ervoor te zorgen dat je thuis bent voor de eerste week dat de twee soorten samen alleen zijn.

golden retriever hond en grijs Brits kort haar kat st

Als katten nieuw zijn in de omgeving, is het een goede gewoonte om ze ongeveer een week in een kamer te laten settelen. Zodra ze vertrouwd raken met de omgeving, kun je ze langzaam introduceren bij je Golden Retriever.

Je kunt de twee introduceren via glazen deuren of wanneer het gezin thuis is om een oogje in het zeil te houden. Indien nodig kunt u uw Retriever altijd aan de lijn houden voor de eerste paar ontmoetingen.

3. Zorg voor veel traktaties en speelgoed voor nieuwe introducties

Wanneer het tijd is voor je twee baby’s om elkaar te ontmoeten, is het een goed idee om goed voorbereid te zijn.

Zoals we allemaal weten, kunnen katten een beetje kieskeurig zijn als het gaat om nieuwe gezichten, vooral als die gezichten twee grote oren, een behaard gezicht en een natte neus hebben. Als je kat een fan is van kattenkruid, zou het nu een goed idee zijn om het naar buiten te brengen, samen met hun favoriete kattentraktaties.

Hondentraining werkt goed wanneer er voldoende stimulatie is om de hond gefocust te houden. Een hondentraktatie, kauwspeelgoed en hondenpuzzels werken goed tot distract uw hond terwijl uw kat zich een weg baant door het huis en alle nieuwe en opwindende geuren in zich opneemt.

golden retriever hond met abessijnse kat

4. Als je een hond adopteert, is het het beste om te horen over de geschiedenis van de hond

Hoewel het fokken van stambomen ons de mogelijkheid heeft gegeven om de raspersoonlijkheid van een hond ongelooflijk goed te begrijpen, spelen externe factoren een rol in het gedrag van een hond.

Ik weet dat het een uitdaging kan zijn bij het adopteren van een hond die misschien geen eigenaren heeft met wie je kunt praten – maar het is essentieel om zoveel mogelijk informatie over de hond te vinden. Asielen en reddingspagina’s zullen meer over de hond weten dan jij.

Hier zijn enkele vragen die u kunt stellen over de geschiedenis van een hond voordat u ze in een huis met katten brengt:

 • Heeft de hond ooit in een huis met katten gewoond?
 • Kan de hond goed overweg met andere honden en kinderen?
 • Zijn ze gesocialiseerd met katten?
 • Heeft de hond enige training gehad en zo ja, was het uitdagend?
 • Is de hond territoriaal over zijn huis?
 • Heeft de ouderdom van de hond hem chagrijnig en ontrainbaar gemaakt?
golden retriever hond op bank met gember kat op achtergrond

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

5. Informeer uzelf naar de kenmerken van het ras van uw kat

Net zoals verschillende hondenrassen hun eigen specifieke aard hebben, hebben verschillende kattenrassen dat ook. Maine Coons staan bijvoorbeeld bekend als honden van de kattenwereld vanwege hun sterke persoonlijkheden.

Als je een kat hebt, maar je wilt graag een gouden pup krijgen, zorg er dan voor dat je de persoonlijkheid van je kat in gedachten houdt. Als ze oud zijn en vastzitten in hun manier van doen, moet je rekening houden met het feit dat introducties langer duren en je misschien een tijdelijk boze kat krijgt.

Zolang je geduldig bent en de juiste procedures volgt, zoals langzame introducties en de tips die in dit bericht worden genoemd, kunnen de twee hopelijk in een mum van tijd met elkaar opschieten.

golden retriever hond en grijs Brits kort haar kat ru

6. Training gaat een lange weg

Training is de nummer één manier waarop je je Golden Retriever kunt opvoeden tot een beleefde en goed opgevoede hond.

Er is een reden waarom Golden Retrievers worden gebruikt door hulphondenorganisaties. Deze happy-go-lucky honden zijn altijd op zoek naar menselijke goedkeuring. Omdat het ras van nature gemakkelijk te trainen is en een van de gemakkelijkst te trainen rassen, kunt u een voorsprong krijgen met het trainen van hen vanaf de puppytijd.

Maar alleen omdat ze gemakkelijk te trainen zijn, betekent niet dat je lui kunt worden met versterking. Wanneer deze honden niet goed getraind zijn, kan hun energie overweldigend zijn als je in een kleiner huis woont – vooral voor je kat.

golden retrievers en katten

7. Je moet je Golden Retriever voldoende beweging geven

Hoewel deze pups graag knuffelen op de bank, zijn het ook relatief energieke honden. Het maakt niet uit voor welk hondenras je gaat, je moet ervoor zorgen dat ze de vereiste hoeveelheid beweging krijgen – voor Golden Retrievers is 20 – 30 minuten per dag voldoende.

Vanwege de intelligentie en het actieve karakter van de hond, is het waarschijnlijk dat ze zich zullen vervelen als ze niet genoeg beweging krijgen. Verveling kan leiden tot het plukken van andere huisgenoten, zoals je loungende kat.

Een vermoeide Golden Retriever is een goede Golden Retriever. Wanneer ze hun plezier voor de dag hebben gehad, zullen ze minder snel impulsief handelen en de kat achtervolgen.

golden retriever hond en grijze Britse kortharige kat aan

⇒ Graag je kat halen op pad? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

8. Wijs aparte veilige ruimtes in voor uw kat en golden retriever

Als u van plan bent om een Golden Retriever te bezitten, moet u in een relatief groot huis verblijven. Katten daarentegen hebben niet veel ruimte nodig. Ongeacht de grootte van uw huis, moet u er nog steeds voor zorgen dat elk huisdier een eigen ruimte heeft om te bellen.

Uw huisdier kan zich terugtrekken in een veilige ruimte als ze zich bedreigd of ongemakkelijk voelen. Voor katten doet een open raam of bed op een richel de truc. Honden hebben misschien een kooi of kennel of een bed ergens in huis weggestopt.

De water- en voerbakken van uw hond en kat moeten ook in aparte delen van het huis worden bewaard. Evenals krabpalen en speelgoed. Dit voorkomt de kans dat de twee botsen over territorium en voedsel.

9. Houd je kat niet vast in stressvolle situaties

Als onafhankelijke wezens voelen katten zich veilig in hun eigen aanwezigheid en houden ze er niet van om vastgehouden te worden. Sterker nog, als je je kat oppakt wanneer hij zich bedreigd voelt, kan dit tot nog meer stress leiden.

Wanneer katten zich bedreigd voelen, is hun eerste actie vluchten, vechten of bevriezen. Het opzoeken van hoger gebied is meestal een go-to als ze gevangen zitten in een huis.

golden retriever hond en grijze Britse kortharige kat aan

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Je moet je kat altijd de vrijheid geven om naar eigen goeddunken rond te zwerven. Door hen een gevoel van vrijheid te geven, kunnen ze snel ontsnappen als ze bang zijn.

Met deze vrijheid komt de kans voor de twee om een natuurlijk gevoel van hiërarchie te vestigen. Elk huisdier zal moeten leren om elkaar en hun grenzen te respecteren.

10. Als de twee elkaar niet leuk vinden, weet je het door hun gedrag

Na een paar weken of maanden van interactie weet je of je twee baby’s van elkaar genieten. Gelukkig betekent golden retrievers dat ze met Golden Retrievers over het algemeen een briesje zijn rond katten.

Katten zijn degenen die de neiging hebben om minder geneigd te zijn om met uw honden om te gaan. Ze geven veel meer de voorkeur aan snoozen in de zon en knuffelen naast hun mensen.

Beide huisdieren moeten echter uiteindelijk volledig ontspannen om elkaar heen worden. Hier zijn enkele waarschuwingssignalen als de twee elkaar niet leuk vinden:

 • Honden zullen blaffen, zeuren of persen om bij de kat te komen
 • Honden blijven sterk gefocust op de kat en kijken constant naar hen
 • De hond zal snuffelen als de kat langsloopt of als hij te dichtbij komt.
 • Katten zullen hun staart heen en weer zwiepen als een indicatie van ergernis
 • Katten zullen spugen of grommen als de hond in de buurt is
golden retriever hond en grijze Britse kortharige kat aan

11. Professionele training is altijd een optie als de twee niet met elkaar overweg kunnen

Als je een van de bovenstaande punten opmerkt, is het belangrijk dat je de problemen aanpakt voordat ze een gewoonte worden. Als je problemen hebt met het beheren van de twee, wees dan niet bang om te investeren in professionele training.

Als eigenaren van gezelschapsdieren hebben we het vermogen om van onze honden te houden en voor hen te zorgen, maar we weten vaak niet wat we moeten doen in tijden van nood. En het is niets om je voor te schamen. In het belang van uw huisdieren en uw welzijn kan een professionele trainer de situatie beoordelen en de beste oplossing voor u en uw bontbaby’s uitwerken.

Een gelukkig leven met Golden Retrievers en Kitty Cats

Golden Retrievers zijn gelukkige pups met een lieve, vriendelijke persoonlijkheid. Berucht als uitzonderlijke huisdieren, staan ze ook bekend als een van de beste honden voor huishoudens met katten.

Het vergt echter verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw twee huisdieren zich veilig en comfortabel voelen in hun eigen huis. Als huisdierouder is het aan jou om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen bij het introduceren van de twee en unde persoonlijkheden van je bontbaby’s weerstaan.

In werkelijkheid weet je nooit hoe katten en honden op elkaar zullen reageren. Maar met deze tips en need-to-knows ben je op de goede weg om deze twee een kans te geven om vreedzaam samen te leven.

golden retriever hond en grijze Britse kortharige katten o

Deze golden retrievers en katten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.