Hoe vaak plassen katten? 4 dingen die u moet weten

Je hebt net de kattenbak schoongemaakt en nu vraag je je af: “Hoe vaak plassen katten?” Je bent niet de enige – ik ben er ook geweest – en het is een geldige vraag om te stellen. De toiletgewoonten van uw kat kunnen immers veel zeggen over hun gezondheidstoestand.

Of ze nu meerdere keren per dag gaan of slechts een paar keer, er is geen one-size-fits-all op dit gebied. Om een beter idee te krijgen of uw kat normaal is, moet u ook rekening houden met de algemene toestand van de werkelijke urine van uw huisdier. Dit zal de frequentie waarmee uw kat plast in context plaatsen.

Net als wij zijn katachtigen notoir privé over hun toiletgewoonten en nemen ze het niet goed op tegen bemoeizuchtige kattenouders. Maar laat dat je er niet van weerhouden om de kattenbak te onderzoeken.

Hoe vaak je kat plast kan je veel vertellen over hoe het met je pelsbaby gaat!

Klein grijs katje in plastic kattenbak op vloer

Hoe vaak plassen katten – en hoe vaak moeten ze plassen?

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de frequentie waarmee je geliefde kat naar de kattenbak gaat. Katten zijn geëvolueerd in het droge klimaat van Mesopotamië, dus ze hebben een uitstekend hydratatiesysteem ontwikkeld. Dat betekent dat ze maar een paar keer per dag hoeven te gaan.

Close-up shot van een kortharige witte kat met zwarte vlekken in de piramides van Egypte

Hoe vaak plast een kat?

Waterverbruik is een belangrijke factor achter de frequentie van de bezoeken van uw kat aan de kattenbak. De hoeveelheid vocht in hun voer heeft ook invloed: katten op natvoerdieet zijn meer gehydrateerd en plassen vaker. En als het een zeer warme of vochtige dag is, kan uw kat minder vaak gaan dan normaal.

Medische aandoeningen kunnen ook van invloed zijn op hoe vaak een kat plast. Katten met een nierziekte of diabetes zullen waarschijnlijk vaker plassen. Blaasontstekingen en leverziekte kunnen ook een rol spelen in de frequentie waarmee uw kat naar het toilet gaat.

Close-up van katten die voedsel uit een kom eten, wat van invloed kan zijn op hoe vaak katten plassen

Katten die minder dan gemiddeld plassen, kunnen een urethrale blokkade hebben. Dit geldt vooral voor mannelijke katten die vocaliseren en duidelijk moeite hebben met plassen. Als dit niet snel wordt behandeld, kan het fataal zijn, dus breng uw kat naar de dierenarts.

Er kan ook een gedragsmatige verklaring zijn voor hoe vaak een kat plast, vooral als ze plotseling de kattenbak minder gebruiken dan voorheen. Als u de bak niet vaak genoeg schoonmaakt of als de doos een beetje klein is, kan uw kat stoppen met het gebruik ervan.

Oudere of gewonde katten die moeite hebben om in de doos te komen, kunnen ook minder plassen.

Kittens zittend in kattenbak

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Gelukkig is er letterlijk een kattenbak voor elke soort kat en elke soort kattenouder. Als je bontbaby moeite heeft om in de doos te komen, kun je er een proberen met een lage muur. Als je hulp nodig hebt bij het opruimen, probeer dan een zelfreinigende kattenbak.

Koop amerikaanse zelfreinigende kattenbakken

Koop amerikaanse pan kattenbakken

Huishoudens met meerdere katten hebben vaak te maken met het probleem van één kat die de toegang tot de kattenbak controleert en de andere kat afschrikt om deze te gebruiken. Het is het beste om één kattenbak per kat en één extra te hebben.

Hoe vaak per dag moet een kat plassen?

Terwijl de gemiddelde kat 2-4 keer per dag gaat, kan je kat anders zijn, en dat is gezond. Dus, hoe vaak moeten katten plassen? Ze moeten plassen, maar veel is normaal voor hen! Als ze minder of vaker beginnen te gaan, is het de moeite waard om de dierenarts een controle te laten uitvoeren.

kitten kat in toiletbak met kattenbak bovenaanzicht geïsoleerd op wit

Kattenurinekleur – Wat is normaal?

Kleur is een andere factor om te overwegen bij de gezondheid van kattenurinoirs. Dus, welke kleur is kattenplas?

De urinekleur van een kat kan variëren van helder tot donkerbruin. Er kunnen ook strepen roze of rood zijn, en blauwgroene urine is ook niet ongehoord. De kleur van de urine van uw kat kan u veel vertellen over hun gezondheid.

Het is normaal dat de urine van een kat een gele of amberkleurige kleur heeft. Al het andere heeft de neiging om een gezondheidsprobleem aan te geven. Blauw of groen kan te wijten zijn aan bacteriegroei, terwijl een melkachtige, witte kleur kan wijzen op ontsteking.

Als u schuimende kattenurine ziet, is dat een ander teken dat uw dierenarts een kijkje moet nemen.

grijze kat likt lippen met kommen voedsel

Waarom heeft mijn kat donkere urine?

Donkere urine bij katten veroorzaakt veel alarm bij eigenaren omdat het meestal afkomstig is van bloed. Dit wordt hematurie genoemd. Het is moeilijk voor je om te weten waarom er bloed in de urine van je kat zit, omdat er zoveel redenen zijn.

Idiopathische cystitis is de meest voorkomende oorzaak van bloederige urine. Dit is een ontsteking van de blaas die vooral jongere katachtigen treft.

Urineweginfectie, kanker, trauma en urineblokkade zijn andere oorzakelijke aandoeningen. Als er donkere kattenurine in de kattenbak zit, wilt u uw dierenarts erbij betrekken.

kat van dichtbij op het punt om een blik kattenvoer te eten

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Sterk ruikende kattenurine – wat betekent dit?

Een sterke, penetrante geur van kattenurine heeft de neiging om op ziekte te wijzen. Blaasontstekingen en ontstekingen kunnen stinkende kattenurine veroorzaken, net als tumoren en hormonale stoornissen. Dit laatste geldt met name voor mannelijke katachtigen. Het is het beste om je bontbaby naar de dierenarts te brengen voor een controle.

Hoe ruikt kattenurine?

Als de urine van je kat helder is en geen geur heeft, is dat normaal. Vooral gesteriliseerde en gecastreerde katten hebben de neiging om geurloze urine te hebben. Een licht zure geur is ook standaard.

Schattige kat in de buurt van kom met voedsel thuis
Schattige kat in de buurt van kom met voedsel thuis

Wat is een normale cat pee clump maat?

Van alle verschillende soorten kattenbakvulling is klonterend strooisel een uitkomst voor katteneigenaren die de urine van hun katten onderhouden. Omdat het strooisel zich vormt tot klonten wanneer uw kat urineert, kunt u weten hoeveel uw kat tegelijkertijd urineert.

witte en bruine kat op bruine houten tafel

De gemiddelde katachtige weegt 10 pond en laat clusters achter ter grootte van een vuist of een tennisbal. Als je merkt dat de klonten nest groter zijn geworden, produceert je kat meer urine. Dit kan wijzen op een medische aandoening, waarvan de meest voorkomende nierziekte is.

Winkel voor UK Clumping Litter

Koop amerikaans klonterend zwerfvuil

Laatste gedachten over hoe vaak moet mijn kat plassen?

Hoewel er geen one-size-fits-all is als het gaat om hoe vaak een katachtige plast, zijn er enkele richtlijnen die je zullen helpen te weten of je geliefde kat gezond is. Door goed op de toiletgewoonten van uw kat te letten, zult u snel merken wanneer er iets misgaat en kunt u snel dierenartszorg krijgen.

Vergeet niet dat hoe vaak katten plassen slechts één indicator is van de gezondheid van katten. De geur, kleur en hoeveelheid kattenurine kunnen je ook veel vertellen over de gezondheidstoestand van je kat.

Dus, hoe ongemakkelijk het je ook maakt, vragen hoe vaak een kat moet plassen is eigenlijk gewoon goed kattenouderschap!

Bobtail kattenportret

Let: Deze How Often do Cats Pee post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Zoals dit Hoe vaak plassen katten? Waarom pin je het niet?