Hypoparathyreoïdie

Hallo lieve kattenliefhebbers! Vandaag wil ik graag met jullie praten over een belangrijk onderwerp dat elke katteneigenaar zou moeten kennen: Hypoparathyreoïdie bij katten. Dit is een zeldzame maar ernstige aandoening die invloed kan hebben op de gezondheid en het welzijn van onze geliefde harige vriendjes. In dit artikel zal ik jullie alles vertellen over wat Hypoparathyreoïdie is, de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, preventie en meer. Laten we beginnen!

Wat is Hypoparathyreoïdie?

Hypoparathyreoïdie is een aandoening waarbij de bijschildklieren van een kat niet voldoende parathyroïdhormoon produceren. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het reguleren van het calcium- en fosfaatgehalte in het lichaam. Bij katten met Hypoparathyreoïdie is het calciumgehalte in het bloed te laag en het fosfaatgehalte te hoog. Dit kan leiden tot een breed scala aan symptomen en problemen.

Symptomen van Hypoparathyreoïdie bij katten

De symptomen van Hypoparathyreoïdie kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Tetanie (spierkrampen)
 • Trillen of schudden
 • Moeite met lopen
 • Apathie of depressie
 • Verlies van eetlust
 • Braken
 • Verhoogde dorst en urinatie

Als je een van deze symptomen bij je kat opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts voor een juiste diagnose.

Oorzaken van Hypoparathyreoïdie bij katten

Hypoparathyreoïdie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Aangeboren afwijkingen
 • Auto-immuunziekten
 • Verwijdering van de bijschildklieren tijdens een operatie
 • Medicijnen die de bijschildklieren beïnvloeden

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze aandoening niet altijd voorkomen kan worden, maar er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen.

Diagnose van Hypoparathyreoïdie bij katten

Om Hypoparathyreoïdie bij katten te diagnosticeren, zal je dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende tests bestellen, zoals bloedonderzoek en urinetests. Deze tests helpen om de calcium- en fosfaatniveaus in het bloed te meten en andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Infectieus

Hypoparathyreoïdie is geen infectieziekte en kan niet worden overgedragen op andere dieren of mensen. Het is een aandoening die voornamelijk wordt veroorzaakt door genetische of andere niet-infectieuze factoren.

Infectieus voor mensen

Er is geen bewijs dat Hypoparathyreoïdie bij katten besmettelijk is voor mensen. Het is belangrijk op te merken dat deze aandoening specifiek is voor katten en niet kan worden overgedragen op mensen.

Infectieus voor andere dieren

Hypoparathyreoïdie is geen besmettelijke aandoening en kan niet worden overgedragen op andere dieren. Het is een aandoening die individueel voorkomt en niet wordt verspreid tussen dieren.

Behandeling van Hypoparathyreoïdie bij katten

Hoewel er geen genezing is voor Hypoparathyreoïdie bij katten, kan de aandoening worden beheerd met de juiste behandeling. De behandeling kan onder meer bestaan uit:

 • Toediening van calciumsupplementen
 • Dieetveranderingen
 • Toediening van vitamine D-supplementen
 • Regelmatige monitoring van calcium- en fosfaatniveaus

Het is belangrijk om de aanbevelingen van je dierenarts op te volgen en regelmatig controles te plannen om de voortgang van je kat te evalueren.

Preventie van Hypoparathyreoïdie bij katten

Helaas is het voorkomen van Hypoparathyreoïdie bij katten niet altijd mogelijk, vooral als het wordt veroorzaakt door genetische factoren. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat een uitgebalanceerd dieet krijgt en regelmatig wordt gecontroleerd door een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Herstel van Hypoparathyreoïdie bij katten

Het herstel van Hypoparathyreoïdie kan variëren van kat tot kat, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de reactie op de behandeling. Met de juiste zorg en behandeling kan je kat echter een goed leven leiden, zij het met de nodige aanpassingen.

Wat gebeurt er met een kat met Hypoparathyreoïdie?

Katten met Hypoparathyreoïdie kunnen verschillende symptomen ervaren, zoals spierkrampen, trillen, vermoeidheid en verlies van eetlust. Ze hebben meestal een zorgvuldig uitgebalanceerd dieet en regelmatige monitoring van hun calcium- en fosfaatniveaus nodig om hun gezondheid te behouden.

Levensverwachting bij Hypoparathyreoïdie

De levensverwachting van een kat met Hypoparathyreoïdie kan variëren, maar met de juiste behandeling en zorg kunnen veel katten een normale levensduur hebben. Het is echter belangrijk om de aandoening serieus te nemen en regelmatig controles te plannen bij je dierenarts.

Welke katten lopen het meeste risico?

Sommige kattenrassen, zoals de Russisch Blauw en de Devon Rex, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van Hypoparathyreoïdie. Het is ook mogelijk dat de aandoening vaker voorkomt bij oudere katten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze risicofactoren en regelmatig de gezondheid van je kat te laten controleren.

Samenvatting

Hypoparathyreoïdie is een zeldzame maar ernstige aandoening die invloed kan hebben op de gezondheid van onze katten. Het veroorzaakt een verstoring van de calcium- en fosfaatniveaus in het lichaam en kan leiden tot verschillende symptomen en problemen. Hoewel er geen genezing is, kan de aandoening worden beheerst met de juiste behandeling en zorg. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen, vroegtijdige diagnose te stellen en regelmatige controles te plannen bij je dierenarts.

Veelgestelde vragen

1. Is Hypoparathyreoïdie besmettelijk voor andere katten?

Nee, Hypoparathyreoïdie is geen besmettelijke aandoening en kan niet worden overgedragen op andere katten.

2. Kan Hypoparathyreoïdie worden voorkomen?

Hypoparathyreoïdie kan niet altijd worden voorkomen, vooral als het wordt veroorzaakt door genetische factoren. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat een uitgebalanceerd dieet krijgt en regelmatig wordt gecontroleerd door een dierenarts.

3. Kan Hypoparathyreoïdie worden genezen?

Er is geen genezing voor Hypoparathyreoïdie, maar met de juiste behandeling en zorg kunnen katten een goed leven leiden.

Conclusie

Hypoparathyreoïdie is een belangrijke aandoening die katteneigenaren moeten begrijpen. Het is een zeldzame aandoening die de calcium- en fosfaatniveaus in het lichaam van een kat verstoort. Hoewel er geen genezing is, kan de aandoening worden beheerst met de juiste behandeling en zorg. Als je vermoedt dat je kat symptomen van Hypoparathyreoïdie vertoont, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Als je het nuttig vond, deel het dan met andere kattenliefhebbers en abonneer je op onze blog voor meer interessante artikelen over kattenzorg. Tot de volgende keer!