Is kattenlopen mogelijk? Tips, Advies, Beste Harnas &Leiband

Als je een avontuurlijke kat hebt die ernaar verlangt om de zon op zijn kleine roze neus te voelen, is deze kattenwandelgids iets voor jou. Hoewel het waar kan zijn dat honden de meest beloopbare huisdieren zijn, is het ook gebruikelijk om de kat uit te laten.

Als u uw kittens goed traint en het advies van dierenartsen en dierenexperts opvolgt, kan uw katachtige vriend net zoveel genieten van een familiewandeling als iedereen. Dit wordt ongelooflijk nuttig voor binnenkatten die het buitenleven zoeken, omdat het hen veilig houdt terwijl het hen nog steeds enige vrijheid geeft.

Hier is een handige gids over kattenwandelen, inclusief de beste kattentuigje en lijn opties en hoe ze te gebruiken.

grijze en witte kat snuift bladeren op

Kun je een kat lopen?

Absoluut. Het staat misschien niet in alle ‘kittenhandleidingen’, maar katten die lopen is niet zo vreemd als het klinkt.

Natuurlijk zijn sommige katten binnenliefhebbers en zullen ze het niet leuk vinden om buiten te zijn tussen harde geluiden, snelle auto’s en andere dieren (zoals de honden van je buurman). Dus het is belangrijk om je kat te kennen en hem te laten zien of hij zich op zijn gemak voelt om buiten te zijn.

Maar als je kat een buitenjunkie is en opgewonden raakt wanneer de deuren worden geopend, durf ik te wedden dat het een leuke gebeurtenis zal zijn om de kat mee te nemen voor een wandeling!

⇒ Een andere optie om met je kat op pad te gaan, is door te investeren in een kattenmand. Bekijk mijn gids voor de beste reismand voor katten.

Siberische tabby kat van dichtbij gezicht geschoten met poten

11 Top tips voor het lopen van een kat

Als je je kat nog steeds traint om te gaan wandelen, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden:

 1. Gebruik een tuig of vest om de riem aan te bevestigen, en niet hun halsband als de kat loopt.
 2. Laat ze eerst wennen aan het harnas binnenshuis.
 3. Wees geduldig, het kan enige tijd duren voordat uw kitten het concept ‘kat aan de lijn’ begrijpt.
 4. Gebruik trainingsmethoden zoals een clicker en / of traktaties voor kattenwandelen.
 5. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt en dat het comfortabel is voor je kat.
 6. Kies kattenlooptijden die rustig zijn, om onnodige chaos de eerste paar keer te voorkomen.
 7. Ga niet te ver en verwacht geen gehaast tempo – hoe een kat loopt is heel anders dan honden, laat je kat je begeleiden.
 8. U kunt de kat mogelijk niet in de buurt van uw huis laten lopen als de straat druk en luidruchtig is. Rijd ze in dat geval liever naar een rustige plek waar ze rustig kunnen lopen.
 9. Creëer een routine om de kat mee te nemen voor een wandeling, om te voorkomen dat je kat elke keer dat je dat doet het huis probeert te verlaten.
 10. Let erop dat je kat geen vreemd uitziende planten en insecten likt of eet terwijl de kat loopt. Er is een lijst met giftige planten waarvan je niet zou willen dat ze in hun mond stoppen.
 11. Uw kitten moet al zijn vaccins hebben voordat hij gaat wandelen, dus vermijd ze te nemen terwijl ze te jong zijn.

Voor wat meer tips bekijk dit bericht op Is It Cruel to Walk Your Cat.

Basisartikelen voor kattenwandelen

Om je kat uit te laten, hebben ze eigenlijk alleen een harnas en een riem nodig. Het harnas is belangrijk, omdat kattenhalsbanden niet veilig genoeg zijn om te gebruiken wanneer ze aan de lijn lopen. Traktaties zijn ook goed om mee te nemen op de eerste paar wandelingen, als onderdeel van je training.

Als je bang bent dat je kat misschien niet de volledige weg loopt, dan is een draagbare reismand die je gemakkelijk mee kunt nemen en erin kunt stoppen ook een goed idee.

Tip: Mogelijk hebt u ook een clicker nodig om uw kat te trainen om het harnas te dragen en aan de lijn te lopen.

tabby kat die over een poort tuurt
Deze kat is klaar om naar buiten te gaan.

Soorten kattengordels

Naarmate het lopen van katten een meer acceptabele en begrepen praktijk wordt, blijven de beschikbare producten zich uitbreiden. Er zijn momenteel verschillende harnassen die je voor je kat koopt zoals een ontsnappingsbestendig kattentuigje, met verschillende stoffen, stijlen en zelfs doeleinden.

Uw keuze van kattenwandelvest hangt grotendeels af van de grootte, leeftijd en comfortbehoeften van uw kat. Het beste kittentuig zal heel anders zijn dan wat het beste is voor uw oudere kat. Het belangrijkste kenmerk om naar te zoeken, is echter dat het veilig en ontsnappingsbestendig is.

Er zijn drie hoofdstijlen van kattenharnassen:

kat met rode halsband zittend in gras

1. Figuur-8 Holsters

Dit is de meest basale stijl van kattentuig en vaak het beste type om mee te beginnen. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het harnas de vorm van een figuur 8 en wikkelt het zich om de schouders van uw kat, over zijn rug en achter zijn voorpoten. Het heeft meestal een kleine lus die over het hoofd van de kat gaat en een grotere lus met een gesp voor de borst.

Figuur 8 harnassen bieden instelbare maatvoering en zal strakker worden als uw kat besluit om een mastermind ontsnappingsplan uit te proberen. Ze zijn niet erg beperkend en laten katten op natuurlijke wijze bewegen.

Misschien merkt u dat uw kat vergeet dat hij het zelfs aan heeft. Zeker na een paar uitstapjes.

2. H-Harnas

H-harnassen hebben ook twee lussen, een voor het hoofd en de andere voor de borst. Behalve dat de kat H-harnas heeft twee riemen die deze lussen verbinden, een langs de achterkant en de andere onder de buik. Deze geven nogal wat mobiliteit aan de kat, net als het figuur 8-harnas.

Het H-harnas heeft een halsbandlus, die de nek van de kat omcirkelt, en de tweede lus beveiligt het lichaam. Hierdoor kan de kat bewegen zonder te veel te trekken of te stikken.

Het lood wordt vastgezet aan een lus verderop in de rug van de kat, zodat er geen druk in de buurt van de nek is. Het H-harnas en de kattenfiguur-8 holsters zijn de beste kattenharnassen voor grote katten.

3. Vest-stijl harnas

Een jas full-body kattenharnas biedt meer veiligheid voor kronkelige katten. Ze zijn verkrijgbaar in vesten in volledige jasstijl en vlinderstijl. Deze stijl is ideaal voor katten die kronkelen en krabben aan de gebruikelijke harnassen.

Deze zijn er in verschillende kleuren, stijlen en patronen, dus je kunt echt plezier hebben bij het kopen van een jasharnas. Hoewel het vanwege de ontwerpen het belangrijkst is om ervoor te zorgen dat je een wandelvest krijgt dat goed past en is gemaakt van ademende materialen.

Afhankelijk van de behoeften van uw kat, kunt u hem een instapvest of een ontsnappingsbestendig kattentuigje geven als hij gevoelig is voor kronkelen en kronkelen.

kat aan paarse lijn die gaat wandelen

Hoe een kattenharnas aan te trekken

Zodra je de perfecte pasvorm voor je kat hebt, is de volgende stap om hem te laten wennen aan het dragen van het harnas. Je kat staat misschien te popelen om naar buiten te gaan, maar dat betekent niet dat hij graag in een harnas wil worden vastgebonden.

Voordat je het harnas om probeert te doen, is het een goed idee om ze langzaam kennis te laten maken met hun nieuwe wandelaccessoires. Leg het bij hen in de buurt, laat ze het opsnuiven en aanraken, en begin het langzaam een deel van hun dagelijks leven te maken. Gebruik ook traktaties, geef ze er een elke keer dat je hun hoofd erdoorheen steekt, bind het vast, enz.

Elke stijl van harnas zal zijn eigen voor- en nadelen hebben bij het aantrekken ervan. De kunst is om het tuigje goed te kennen, zodat je er niet te veel mee rommelt, zodat je kat er de tijd voor krijgt om er een run voor te maken.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Een snelle beweging over het hoofd en de snelle maar voorzichtige klik van een gesp zullen de harnastijd een stuk soepeler maken voor alle betrokkenen. Zodra het harnas aan is, zorg er dan voor dat het niet te strak zit (en ook niet te los) voordat je de riem aantrekt.

Harnassen moeten worden geleverd met verstelbare riemen, dus als het eenmaal op de kat zit, geef je je kat een traktatie en besteed je wat tijd aan het aanpassen ervan om ervoor te zorgen dat het ontsnappingsbestendig en comfortabel is.

tabby kat met groene ogen op kleurrijke deken

Kattenriemen

Veel harnassen worden geleverd met een kattenriem, maar er zijn verschillende stijlen riemen die je kunt verwisselen. En als een riem breekt of verdwaalt, moet je een nieuwe kopen.

Een riem voor uw kat is niet heel anders dan een riem die u voor uw honden zou kopen, behalve dat sommige kleiner kunnen zijn. Je kunt echt leuke kleuren en bedrukte riemen krijgen, waardoor de hele ervaring net iets schattiger wordt.

Er zijn ook bungee-riemen, die uw kat enige vrijheid bieden om voor u te verkennen zonder dat u de controle over hen verliest. En als je meer dan één kat hebt, kun je een dubbele riem gebruiken om ze samen te laten lopen.

Intrekbare riemen zijn beschikbaar, hoewel er enige discussie is over de vraag of deze goed zijn voor uw huisdieren.

kat buiten mesh kattendrager

Samenvatting van de beste kattentuig- en wandelproducten

Het uitlaten van je kat kan een geweldige ervaring zijn voor zowel jou als hem of haar. Het kan helpen om een deel van de nieuwsgierige energie die uw kitten in zich heeft op te gebruiken. En het zal hen in staat stellen om de wonderen van de buitenwereld te ontdekken.

Met de juiste uitrusting en een gretige kat moeten je wandelavonturen aangenaam en zelfs veelbewogen zijn. Je zult allebei in staat zijn om wat frisse lucht in te ademen, te genieten van een verandering van omgeving en je dagelijkse stappentelling in te voeren.

En voor wat meer fantastische bronnen voor je kat, bekijk Kittycat.

Let: Deze Cat Walking post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Vind je deze Cat Walking Post leuk? Waarom pin je het niet?