Kunnen katten kaas eten? 6 dingen die katteneigenaren moeten weten

Terwijl je een heerlijk geurend diner van kaas en crackers aan het bereiden bent, valt er een stukje gouda op de grond, oh nee! Je krijgt misschien een ruzie over de tijd dat Prinses Mittens het opslokt. Wat nu? Mogen katten kaas eten?

Maak je geen zorgen, want we zijn hier om het record recht te zetten. Hieronder vindt u een handige gids over katten die kaas eten (inclusief parmezaan), evenals wat te doen als het gebeurt. Je bent ook in voor een traktatie (letterlijk) omdat ik betere traktaties en snacks zal aanbevelen voor je favoriete kleine bontkind.

Dus haal even adem, ontspan en lees verder voor wat gemoedsrust. Wie weet ontdek je zelfs de nieuwe go-to munchies van de Critter Destroyer (althans voor de komende twee dagen).

tabby kat met wijn en blik katten eten kaas

Kunnen katten kaas eten? 6 dingen die kattenbezitters moeten weten

1. Houden katten van kaas?

Dus deze is allemaal afhankelijk van uw specifieke bundel vacht, maar het zou veilig zijn om te zeggen dat de meeste katten waarschijnlijk op zijn minst geïnteresseerd zijn in kaas. Omdat het een sterke geur kan hebben (waarbij geur een van de belangrijkste zintuigen voor een kat is), wil je kat het misschien gewoon proeven om te zien waar de ophef over gaat.

Dus wanneer ze die eerste hap, lik of knabbel nemen, testen ze het om te zien wat het is en of het smakelijk is. Je hebt misschien geluk (of pech) genoeg om met een kaasfanaat te zitten, het is allemaal aan hun specifieke voorkeuren en antipathieën.

2. Wat vinden katten leuk aan kaas?

Zoals je misschien al hebt gemerkt, is je kat waarschijnlijk behoorlijk geïnteresseerd in kaas, maar de echte vraag is: waarom? Wat is het aan kaas dat hen aantrekt, omdat het zo’n eenvoudig “voedsel” is en er niet veel uitziet?

Het geheim zit in de pudding (of in dit geval het eiwit). Kaas staat op de lijst van voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte. Dit alleen al kan voor hen al verleidelijk zijn, maar tel daarbij op dat kaas ook best zout en vet is, en je hebt een (vreselijk) meesterwerk.

Het is helaas helemaal niet gezond voor katten en er zijn nogal wat alternatieve snacks die ook eiwitrijk zijn maar minder vet of zout.  Een kleine hap of knabbeltje kaas mag echter geen reden tot ongerustheid zijn. Veel paw-rents kunnen vaak hun toevlucht nemen tot heerlijke snacks zoals kaas of vleeswaren om medicijnen te verbergen die ze willen toedienen.

zilveren tabby met kaas

Nadat je dit zelfs maar één keer hebt gedaan, merk je misschien dat ze keer op keer terugkomen voor meer. Misschien willen ze gewoon een hapje kaas, want het is iets nieuws, een breuk met de norm.

Je hebt misschien vaak gehoord of ervaren dat je om de paar weken of maanden hun voedsel moet ruilen om te voorkomen dat verveling of allergieën opduiken.

Dus als je op zoek bent naar nieuw voedsel, kijk dan misschien eens naar het krijgen van wat calorierijk kattenvoer. Het is een geweldig voedsel voor de meeste katten, gezond en perfect voor katten die hulp nodig hebben bij het beheersen van hun zwaarte. Bovendien heeft het die eiwitrijke aantrekkingskracht waar kitty misschien naar op zoek is.

3. Kunnen katten kaas eten?

Dus als het gaat om kaas, is het een goede bron van zuivel in onze voeding als mensen, maar hoe zit het met de klauwkinderen? Je moet naar hun normale dieet kijken en er als mens over nadenken: naarmate je ouder wordt, “vergeet” je lichaam hoe je bepaalde voedingsmiddelen moet verteren, of worstelt om dat te doen, dus het opnieuw eten ervan zal waarschijnlijk maagklachten veroorzaken, enz.

Hetzelfde geldt voor een kat. Als ze maar één ding voor een lange periode eten, raken ze eraan gewend. Door ze iets te geven dat ze niet gewend zijn, zal dit hoogstwaarschijnlijk een plotseling begin veroorzaken van “laten we barf gaan barf op mama’s nieuwe beddengoed”. We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om een kat over te zetten naar een nieuw voedsel. Je moet ze erop voorbereiden, omdat het een langere periode kan duren.

witte kat die naar bord kaas kijkt

Onder normale omstandigheden zijn ze niet opgegroeid met het eten van kaas, dus hun maag en spijsverteringskanaal zullen er niet aan gewend zijn. Het kan een schok zijn voor hun systeem en zal hoogstwaarschijnlijk gewelddadig worden verdreven (waarschijnlijk over de gordijnen). Als je ze een klein snufje of stukje geeft, komt het waarschijnlijk goed.

Dit geldt voor de harder/firmer kazen (zoals cheddar, gouda, parmezaan), maar de zachtere kazen zijn waar problemen kunnen liggen. Vooral beschimmelde kaas zoals blauwe kaas kan een gevaar zijn, omdat de schimmel enkele spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, vooral bij een kat met bestaande gezondheidsproblemen.

Smeltkaas is ook een no-go, omdat er veel additieven en andere ingrediënten zijn die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw kat. Je wilt proberen het simpel te houden, met zo min mogelijk ingrediënten of complicaties.

Fooi: Als je een kat hebt die worstelt met het gewicht, probeer dan misschien ook de kaas (of eventuele snacks) af te leggen. Zoals gezegd heeft kaas een hoog vetgehalte, waardoor het een nachtmerrie is bij het beteugelen van obesitas.

4. Is zuivel goed voor katten?

Er is de eeuwenoude mythe dat katten niets liever doen dan een kom melk. Hoewel dit in zeer weinig gevallen waar kan zijn, consumeren volwassen katten voor het grootste deel geen zuivel.

gemberkat die naar zuivelproducten kijkt

Zuivel is de overkoepelende term voor veel voedingsmiddelen die we dagelijks gebruiken en consumeren. Het bevat melk, kaas, yoghurt, room, boter, vla, ijs en al hun varianten. Je hebt misschien ontdekt dat de muizenjager geïnteresseerd is in een of meer van deze voedingsmiddelen. Ze kunnen zelfs proberen iets te stelen terwijl je niet kijkt (het zou niet moeten bestaan als het niet voor mij bedoeld was, mama)!

Het probleem dat ontstaat is dat katten net als wij mensen een zuivelallergie (lactose-intolerantie) kunnen hebben (in feite hebben de meeste katten een vorm van lactose-intolerantie). Je zult dit waarschijnlijk pas oppikken nadat ze de eerste keer al zuivel hebben gehad en ze er vreselijk ziek van worden.

Enkele van de symptomen van een zuivelallergie kunnen het volgende omvatten (na het consumeren van zuivel):

 • Braken
 • Gas
 • Diarree
 • Jeukende huid of rode en geïrriteerde plekken
 • Haaruitval
 • In ernstige gevallen darmirritatie en mogelijke schade

De meeste hiervan zijn vrij voor de hand liggend, dus je moet meteen weten of er iets mis is. Zuivel, vooral kaas, is ook een duidelijke no-no als je kat een hartaandoening heeft of een speciaal dieet volgt. Natriumarme diëten komen vrij vaak voor bij katten en kaas is in dit geval een grote om te vermijden.

gember kat met kaas en druivenplank ervoor

Als je merkt dat ze een specifieke smaak voor zuivel hebben, probeer dan misschien een aantal snacks met zuivelsmaak. Het kan gewoon hun nieuwsgierigheid gladstrijken met kaas en andere zuivelproducten en je schuldvrij achterlaten in het proces.

5. Kunnen kittens kaas en zuivel eten?

Als het nu om kittens gaat, zijn de dingen een beetje anders. Kittens zijn gewend om hun moedermelk te drinken, dus ze hebben dagelijks zuivel. Het spreekt voor zich dat hun spijsverteringsstelsel gewend is aan zuivel, of op zijn minst melk. Dus ze zouden prima moeten zijn met andere zuivelproducten, toch?

Helaas is dit onjuist. Hoewel het waar is dat ze “meer gewend” zijn om zuivel in hun systeem te hebben, zijn het nog steeds kittens. Kittens bevinden zich in een delicate staat van hun leven en veel gewone dingen kunnen gevaarlijk voor hen zijn. Hun lichaam en immuunsysteem groeien, veranderen en passen zich nog steeds aan.

Naarmate ze een beetje ouder worden en uit de kittenfase komen, kunt u misschien wat melk of zuivel introduceren om te zien hoe ze reageren. Het kan beide kanten op gaan, maar dit is waarschijnlijk de beste tijd om iets in hun dieet te brengen. Kittens zijn over het algemeen iets minder kieskeurig met eten en je kunt nog steeds wat flexibeler zijn met wat je ze geeft.

grijze kat die vrouwenvingers eet

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

Fooi: Het is het beste om een standaard te stellen waar ze al vroeg aan kunnen wennen. Als je toch iets moet veranderen, doe dan hier en daar kleine aanpassingen en het gaat een stuk soepeler. Uw kat in een specifiek schema of ritme krijgen is belangrijk voor zijn gezondheid en welzijn.

6. Kattenkaas: is er iets soortgelijks?

Dus naast de reguliere snacks en traktaties, kun je misschien kijken of je je poespas wat alternatieve hapjes kunt geven om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Deze opties omvatten:

 • Groenten en fruit staan altijd op tafel (maak gewoon een praatje met je dierenarts voordat je ze zomaar fruit geeft).
 • Kleine hoeveelheden gekookte vis kunnen een heerlijke traktatie zijn. Ze zullen gek worden van de geur, dus houd je camera klaar voor die Oscar-winnende prestatie!
 • Wat gekookt ei is ook een optie. Vooral bij zwangere koninginnen, omdat het een hoge bron van eiwitten voor hen is en gemakkelijk te verteren.
 • Vreemd genoeg worden noten ook beschouwd als een acceptabele snack voor katten. Ze kunnen zelfs genieten van de smaak, maar zorg er gewoon voor dat je het met mate geeft.
 • Als ze aandringen op de kaas, kijk dan misschien naar enkele kazen die minder lactose bevatten. Deze omvatten Zwitserse, cheddar en parmezaanse kaas. Natuurlijk zullen ze eventuele problemen die je bontbal kan hebben bij het consumeren van lactose niet volledig elimineren, maar ze zouden aanzienlijk minder moeten zijn.

Als ze moeite hebben om uit hun kommen te eten, kijk dan eens naar deze schattige kattengerechten, perfect voor het serveren van een verscheidenheid aan snacks en voedsel.

Kat eet stuk vlees van de keukentafel

Is kaas slecht voor katten: het eindoordeel

Om dingen samen te vatten en voor de goede orde te pasteuriseren, is kaas OK voor katten, maar onder zorgvuldige overweging en toezicht. Je weet niet hoe het zal gaan, dus wees klaar voor het opruimen voor het geval je kat de vloer begint te schilderen.

Een klein snufje kaas, een beetje fruit, een hele verzameling van je hoop en dromen, kleine dingen. Je kat zal van je houden, wat er ook gebeurt. Die haarbal die op je kussen ligt te wachten heeft niets te maken met wat je haar te eten geeft.

Dus als je dingen wilt opleuken door ze iets buiten de norm te geven, doe het dan in kleine hoeveelheden. En als u twijfelt, neem dan contact op met uw lokale dierenarts voor enige zekerheid.

Kat en hond op zoek naar vlees in de koelkast

Kunnen katten frambozen eten?, Kunnen katten popcorn eten?, Zijn Ragdoll katten hypoallergeen?, Kunnen katten pindakaas eten?, Kunnen katten kaas eten?, Kunnen katten cashewnoten eten? en Hoe katten uit de buurt van planten te houden

Deze kan katten eten kaas post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.