| van het persoonlijkheidsprofiel van Tabby Cat Wat maakt een Tabby Tick?

Schattige tabby katten lijken veel op spin-fecte kleine tijgers met donkere lijnmarkeringen op hun vacht. Deze katachtigen komen met een scala aan persoonlijkheden en een fascinerende geschiedenis achter hun unieke markeringen.

De tabby kattenpersoonlijkheid is van nature boeiend; hun unieke patronen zijn er in verschillende patronen, maten en kleuren. Hoewel huiskatten veel voorkomende rassen zijn met tabby-markeringen, is het geen specifiek kattenras, maar eerder een vachtpatroon.

Morris, Garfield en The Cheshire Cat zijn een paar Disney-kattenfiguren die de verschillende persoonlijkheden van tabbies weergeven. Velen vertonen ondeugende katten, anderen zijn complete fijnproevers, zoals Garfield, de gember tabby. En Jennyanydots, de muzikale kat die de hele dag slaapt, is een ander bekend voorbeeld van de vele persoonlijkheden van onze tabbies.

Tabbies hebben, net als mensen, een eigen persoonlijkheid. Hun omgeving en hun opvoeding kunnen veel doen als het gaat om het vormen van je kitties-persoonlijkheid. Als je je afvraagt wat je kunt verwachten met je eigen tabby-kat, laten we dan eens kijken naar dit soort personages.

Tabby Cat Persoonlijkheid: Wat is een Tabby Cat?

Voordat we in de persoonlijkheden van deze schattige katachtigen duiken, laten we eerst begrijpen ‘wat is een Tabby kat’?

Een tabby, ook wel een “tijgerkat” genoemd, is geen specifiek kattenras; het is een vachtpatroon. Dit is te vinden op elke huiskat (Felis cactus) met een kenmerkende “M”-vormige markering op zijn voorhoofd, met strepen bij zijn ogen en over zijn wangen, langs zijn rug en rond zijn poten en staarten.

Het kan ook worden gekenmerkt door het hebben van gevlekte, gestreepte, wervelende of gestreepte patronen op zijn gezicht en lichaam.

Twee tabby kittens

Tabby Genetica

Tabby-katten zijn unieke en speciale kleine beestjes omdat het patroon op hun vacht zijn eigen genetische en historische wortels heeft van gemodificeerde genen. De aanwezigheid van het agouti-gen is verantwoordelijk voor het maken van de kat tabby.

Het dominante (A/A) agouti-gen zorgt voor een gelijkmatige verdeling van pigment met markeringen en creëert een tabby. Een katachtige met het recessieve agouti-gen (a / a) is een niet-tabby kat, wat betekent dat ze geen markeringen hebben.

Noorse boskat vs maine coon tabby knipogend

Tabby Bont Patronen

Tabby is een soort donker gestreept vachtpatroon dat voorkomt bij zowel huiskatten als wilde katten. Het uiterlijk kan variëren van strepen en vlekken tot spiralen en meer.

Er zijn vier verschillende vachtpatronen te vinden op tabby katten en een vijfde gevormd door vier basismarkeringen in een gepatcht patroon. Laten we ze allemaal eens bekijken.

1. Klassieke Tabby

De klassieke tabby heeft een marmeren jaskleuring. Het wordt vaak aangeduid als het hebben van wervelende of bulls-eye patronen. De strepen op deze tabbies zijn breder dan de strepen van de makreel tabby en hebben een cirkelvormig patroon aan hun zijkanten.

Bengaals kitten zit op tafel

Het kranspatroon op de klassieke tabby zorgt ervoor dat het lijkt alsof er een doelwit aan de zijkant van het lichaam van de kat zit. Deze kitties worden ook wel “blotched” of “marbled” tabbies genoemd.

2. Makreel Tabby

Makreel tabbies zijn absoluut mooie kitties. En nee, ze zijn niet vernoemd naar hun favoriete vis, hoewel ze geen nee zullen zeggen tegen het proeven van sommige.

tabby kat met kom raspberreis

Deze kitties hebben verticale strepen die parallel lopen aan weerszijden van hun lichaam. Er is meestal één grote streep langs de ruggengraat van de kat en verschillende dunnere lijnen. Deze katachtigen hebben ook ringen rond hun staarten en benen en strepen rond hun lichaam. Het kan lijken alsof je kat een krijtstreep pyjama draagt – hoe schattig!

3. Getikte Tabby

Een getikte tabby (ook wel bekend als een agouti tabby kat) heeft geen strepen of vlekken op zijn vacht. Als je echter goed naar hun individuele haren kijkt, zul je merken dat elk van hen banden van donkere en lichte kleuren op i heeftt.

jonge Abessijnse kat in actie
jonge Abessijnse kat in actie

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Abessijnen en Somaliërs zijn goede voorbeelden van getikte tabbyrassen.

4. Gespot Tabby

Gevlekte tabbies hebben geen strepen, maar eerder vlekken. Als de vlekken van je bontbaby een donkere omtrek hebben met een lichtere kleur in het midden, worden deze vlekken genoemd Rozetten. Rozetten kunnen variëren in grootte en lijken vaak op gebroken strepen.

Egyptische mau kat
Egyptische mau kat

Gevlekte tabbies zijn te zien in verschillende rassen zoals de Bengaalse, Ocicat, Main Coon, Arabian Mau, Egyptische Mau, Savannah, Australian Mist en Serengeti katten.

5. Gepatchte Tabby

Gepatchte tabbies hebben ‘patches’ van donkere of grijsbruine, rode, oranje kleuren op hun jassen met tabby-markeringen. Deze katachtigen worden vaak schildpad tabbies genoemd vanwege hun bruine en oranje patronen, vergelijkbaar met de schaal van een schildpad.

jong-tabby perzische kat die buiten op de stoep ligt

Tabby Kattenpersoonlijkheden &Rassen

Omdat deze kittens bestaan in verschillende rassen, zijn de persoonlijkheden van tabby cat meer verschillend van hun ras dan hun markeringen die hen identificeren. Het tabby-patroon is te zien in een reeks raszuivere en gemengde rassen.

Elke tabby is volledig uniek, dus over het algemeen zijn het vriendelijke en intelligente kitties. Ze worden vaak beschouwd als de meest extraverte van alle huiselijke katachtigen, enthousiast over spelen en verkennen. Bovendien bieden deze kittens eindeloze knuffels en zijn ze perfecte huisdieren – voor zowel kinderen als volwassenen.

Laten we eens kijken naar de persoonlijkheidskenmerken van de tabby-kat van sommige rassen met tabby-markeringen.

1. Abessijn

Abessijn, bijgenaamd “aby”, katten zijn zeer actieve, nieuwsgierige kleine katachtigen. Deze katachtigen zijn altijd op zoek naar een plek om naar boven te klimmen of iets om rond te jagen. Aby katten houden van speeltijd. Als je een of vijf van deze katten hebt, is het het beste om te investeren in een krabpaal of een interactief kattenspeeltje om hun energie te verbruiken.

Abessijnse kat liggend

Deze katachtigen houden van hoogtes en zouden waarschijnlijk dol zijn op het hebben van een hoge krabpaal in huis. Als je overweegt om een Aby-kat aan het gezin toe te voegen, is het het beste om kattenspeelgoed in te slaan om ze bezig te houden.

2. Amerikaanse korthaar

American Shorthairs zijn slimme en sociale katachtigen. Hoewel ze een middle-of-the-road persoonlijkheidstype hebben, genieten ze van speeltijd, maar vragen ze niet overdreven veel aandacht. Deze kitties worden ook gezien als de meest klassieke tabbies.

Amerikaanse korthaar kittens
Amerikaanse korthaar kittens

Deze schattige ballen van liefde zullen zich niet onder je bed verstoppen als er vreemden langskomen. Hoewel ze het niet leuk vinden om geknuffeld en vastgehouden te worden, vinden ze het wel leuk om zich naast je op de bank te nestelen of slapen ze misschien aan het voeteneinde van je bed.

3. Maine Coon

Deze pluizige katachtigen zijn de meest populaire stamboom tabbies. Ze staan bekend als de vriendelijke reuzen van alle katten, waarvan vaak wordt gezegd dat ze meer op honden lijken dan op katten.

jong-maine-coon kat liggend

De persoonlijkheid van een Maine Coon staat bekend als goedaardig, vriendelijk, beminnelijk en vocaal. Ze houden van aandacht en van bij familie zijn, vaak supervhet isen van relatieve bijeenkomsten of het achtervolgen van een kattenstokje.

maine coon kat staren naar camera vanuit vensterbank

Ze zijn een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen, met aanzienlijke lichamen en een dubbele laag lang dik haar. Je zult merken dat je binnen de kortste keren verliefd wordt op je tabby Maine Coon-kat.

4. Oosters

Oosterse tabbies zijn er in een breed scala aan kleuren. Als je op zoek bent naar een vocale kat en, nou ja, een beetje onderhoudsvriendelijk, is hij je man. Deze kleine miauwmachines hunkeren naar aandacht. Je zult ze vaak op je schoot vinden of elke beweging volgen.

5. Ocicat

De gevlekte kat met tabbypatroon, de Ocicat, laat deze katachtige eruit zien als een wilde kat, met name een Ocelot. Ironisch genoeg heeft de Ocicat geen DNA van wilde katten in zijn genenpool. Deze kitties kregen hun naam door zorgvuldig fokken.

ocicat kattenras
ocicat kattenras

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Ocicats zijn sociale kitties en genieten van het gezelschap van hun families. Ze spelen graag spelletjes met je en lopen zelfs aan de lijn – als je ze daarvoor traint. Ocicats zijn een van de duurdere kattenrassen.

6. Amerikaanse Krul

De American Curl komt in een variatie van tabby patronen. Het is een nieuwer kattenras, genoemd naar zijn schattige oren die naar achteren krullen.

tabby kattenpersoonlijkheid american curl

Deze kittens zijn zachtaardig, vriendelijk en vriendelijk. Ze zijn matig actief, maar zullen niet veel moeite doen om met rust gelaten te worden.

7. Binnenlandse korthaar

De Domestic Shorthair is een groep gemengde rassen die in een assortiment van tabby patronen en kleuren komen. En net als hun uiterlijk, variëren hun persoonlijkheden.

Grijze tabby speelt met pluche muis

Deze kitties kunnen speels, vocaal, volgzaam, aanhankelijk en stil zijn, allemaal gebundeld in één. Maar vaker wel dan niet, zijn het sociale katachtigen met speelse persoonlijkheden.

Van twirls tot strepen en zoete rozetten – tabbies en hun persoonlijkheden zijn de schattigste kitties. Het maakt niet uit welk ras je leuk vindt, de kans is groot dat je een tabby-kat vindt die bij je past.

Bengaalse kat zit op kruk

Van de ondeugende Bengaalse kat tot de energieke Abessijnse katachtigen en de vriendelijke reus Maine Coons, er is een tabby waar je zeker verliefd op zult worden.

tabby kat likt menselijke vinger

Nu we schattige tabby-kattenpersoonlijkheden hebben behandeld en hoe je ze allemaal kunt identificeren, wat ben je favoriet?

Let: Deze tabby cat persoanlity post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.