Waarom bijten katten op hun nagels? 9 redenen die u moet weten

Wanneer mensen op hun nagels bijten, wordt het meestal afgedaan als een nerveuze teek of gewoon een slechte gewoonte. In het slechtste geval wordt het gezien als onbeleefd of onhygiënisch.

Waarom bijten katten op hun nagels? Hoewel het over het algemeen als normaal wordt beschouwd, kan het soms een reden tot bezorgdheid zijn om redenen die we hieronder zullen bespreken.

Katten kauwen op hun klauwen als een vast onderdeel van de verzorging – uw kat geniet immers van netheid. Overmatig bijten kan echter een teken zijn van een onderliggend probleem. Het kan een gedragsprobleem zijn dat wordt veroorzaakt door stress of angst.

Maar het kan ook een medisch probleem zijn, waarvoor mogelijk een bezoek aan uw dierenarts nodig is. Hoe dan ook, u wilt dergelijk gedrag in de gaten houden, omdat het tot meer significante problemen kan leiden als het wordt genegeerd.

Lees verder om erachter te komen waarom katten op hun nagels bijten en wanneer je je zorgen moet maken.

grijze kat met poot omhoog

Waarom bijten katten op hun nagels?

Klauw bijten en kauwen is normaal (meestal)

Katten houden ervan om te verzorgen. Onderdeel van dat proces is het schoonmaken van hun poten en als het ware “tussen de tenen” komen. Katten zullen klauwen en tenen kauwen en bijten om ongewenst puin en afval, zoals strooisel of zand, te elimineren. Dit is vooral merkbaar bij katten die genieten van het buitenleven.

witte kattenklauwen van dichtbij

Kattenklauwen hebben ook een bepaalde biologische structuur. Ze werken in lagen. Dit betekent dat de buitenste laag van de nagel de neiging heeft om te slijten en te rafelen. Katten kauwen soms op hun klauwen om de buitenste laag van hun nagels weg te gooien. Daaronder wacht een frisse nieuwe laag met extra scherpte en glans.

Het bijten werkt samen met andere methoden. Uw kat kan krabpalen, boomschors buiten of uw favoriete bank gebruiken om te krabben om zijn nagels te verslijten of te slijpen. Over het algemeen houden katten ze graag scherp, houden ze schoon en houden ze op een gezonde lengte.

gember kattenklauwen van dichtbij

Wanneer moet u zich zorgen maken?

Het is vermeldenswaard dat u het misschien niet altijd merkt wanneer uw kat kauwt. Je kat is niet 100% van de tijd in beeld. En sommige katten houden van een beetje privacy bij het schoonmaken.

Maar als uw verder gezonde kat niet over de juiste faciliteiten beschikt om te klauwen, kan hij zijn toevlucht nemen tot overmatig kauwen. Dit is een eenvoudig probleem om op te lossen – probeer een hoogwaardige krabpaal of een horizontaal krabbord (verschillende slagen voor verschillende katten).

zwart-witte kat en witte krabpaal

Naast deze eenvoudige oplossing zijn er situaties waarin nagelbijten abnormaal is. Het kan een teken zijn van een of meer kwalen die dringender moeten worden aangepakt. Overmatig nagelbijten wordt meestal toegeschreven aan een medisch of een gedragsprobleem. Laten we dus eens kijken naar een paar veelvoorkomende problemen en mogelijke remedies.

Welke medische problemen veroorzaken abnormaal klauwbijten?

Zoals bij elke persoon of dier, komen medische problemen in verschillende vormen voor. Bij elk medisch probleem is het het beste om een dierenarts te laten adviseren over de beste manier van handelen. Maar het is de moeite waard om de mogelijkheden te kennen.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

Van infecties tot reeds bestaande aandoeningen, uw kat kan lijden aan een van de onderstaande:

1. Pemphigus

Pemphigus is een auto-immuunziekte die de huid van een kat aantast. Het is ingedeeld in vijf verschillende subtypen. Pemphigus foliaceus is het type dat het meest wordt geassocieerd met katten.

Het manifesteert zich als irritatie in gevoelige gebieden zoals het gezicht (oogleden, neusgaten, oren), genitale gebied en ja, de poten. Laesies verschijnen op de bedden van de teennagels en vormen pijnlijke korstige gebieden. De kat zal proberen deze te likken of te verwijderen, wat resulteert in overmatige klauwaandacht.

gemberkat met groene ogen en tong van dichtbij

2. Ringworm

Feline dermatofytose is een relatief veel voorkomende huidaandoening. Ondanks de algemene naam heeft het niets te maken met wormen. Het is een schimmelinfectie die uit de grond is opgepikt. In veel gevallen worden de schimmels verwijderd door routinematige verzorging.

Maar wanneer de schimmel vat krijgt, zal het haar en nagels beïnvloeden – stoffen die rijk zijn aan keratine. De schimmel kan ook de huid infecteren en ontsteken. Onbehandelde ringworm veroorzaakt haaruitval, schubben, geïnfecteerde klauwen en nagels, wat resulteert in overmatige verzorging.

zilveren Siberische katten die elkaar verzorgen

3. Andere infecties

Katten kunnen ook last hebben van bacteriële of schimmelinfecties die hun poten aantasten. Velen kunnen onverwacht worden geactiveerd. Sommige rassen zijn ook genetisch vatbaar voor bepaalde aandoeningen – Perzen zijn bijvoorbeeld vatbaar voor een aantal aandoeningen; infecties onder hen. Katten kunnen ook reageren op chemicaliën of reinigingsmiddelen die op huisoppervlakken worden gebruikt.

wit-Perzische kat opzij liggend op de grond

4. Nagelproblemen bij oude katten

Oudere katten kunnen last hebben van een hormonale onbalans die resulteert in nagels die te dik of te broos zijn. Ze kunnen ook lijden aan kankergezwellen en tumoren.

Vraag in alle gevallen advies aan een dierenarts. De meeste problemen kunnen worden verholpen, vooral als ze vroeg worden ontdekt.

grijze kat die vrouwenvingers eet

Nagelbijten door gedragsproblemen

Stress of angst zijn de waarschijnlijke bronnen van veel gedragsproblemen. Soms is abjecte verveling of zelfs eenzaamheid de schuld.

Afgezien van overbezorgdheid, kunt u ook symptomen zien zoals haaruitval (of beter gezegd, haartrekken) en pica – een dwangmatige eetstoornis. Patiënten met pica (mens en kat) eten dwangmatig non-food zoals materiaal, papier, karton, enz.

grijs en wit kitten met gesneden klauwen

Is je kat ineens stil of mondiger? Is het gestopt met eten, of rent het en verstopt het zich terwijl het dat eerder niet deed? Soms kan dit andere gedrag erop wijzen dat er iets mis is.

In de meeste gevallen kunnen een of meer van de volgende acties helpen om de situatie te verlichten:

1. Verminder stress

Katten hebben de neiging om troost te vinden in veilige ruimtes. Een van de eerste dingen die je kunt bieden is een hoge baars of een kattenmand die geïsoleerd is en vrij van stressoren. U kunt ook overwegen om een feromoonverspreider aan te schaffen om een gestreste katachtige te kalmeren.

Gemberkat ondersteboven op een krabbende boom waarom jagen katten op hun staart
Verbazingwekkend waar je terecht kunt komen als je je staart achtervolgt

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

2. Monitor de interactie tussen katten

Als een andere kat angst of agressie veroorzaakt, moet u ze mogelijk opnieuw introduceren. Strijdlustige katten worstelen ook om gedeelde middelen. Probeer meerdere voerbakken en kattenbakken. Katten zijn gevoelig voor elkaars geuren rond voorwerpen.

3 gember Amerikaanse bobtail katten
Amerikaanse bobtail katten

3. Zorg voor stimulatie

Een verveelde kat is een kat die gedragsproblemen kan ontwikkelen. Dit komt vaker voor bij katten die binnen blijven. In dit geval moet u proberen een thuisomgeving te bieden die buitenverschijnselen simuleert.

Hoge oppervlakken om te klimmen en te lopen, krabpaals, speelgoed en zelfs schuilplaatsen en gesloten kattenbakken zullen hier werken.

schattig kitten spelen met kleurrijk speelgoed

Speeltijd zal ook belangrijker zijn om te benadrukken. Zorg ervoor dat je voldoende energiek speelt met je kat, ook om die extra energie te verbranden. Zorg er echter voor dat je gepast spel beloont, anders kun je merken dat je kat je op onverwachte momenten speels aanvalt.

4. Behoud een sterke routine

Het klinkt een beetje vreemd, maar het ontwikkelen en vasthouden aan een routine is net zo gunstig voor een kat als voor jou. Start een regime waarbij je je kat elke dag op hetzelfde tijdstip voedt. Speel elke dag op hetzelfde tijdstip en gedurende een bepaalde tijd(en) met je kat.

Grijze tabby speelt met pluche muis

5. Raadpleeg een dierenarts over medicatie

Vraag in extreme gevallen uw dierenarts naar medicatie. Een TCA (tricyclisch antidepressivum) of SSRI (selective serotonine reuptake inhibitor) kan net zo goed werken voor een kat als voor een mens.

Katten zijn verrassend kwetsbaar voor angst, vooral wanneer er een verandering in de omgeving is.

Onherkenbare dierenarts die oren van een kat met wattenstaafjes schoonmaakt waarom bijten katten op hun nagels

Angstige katten kunnen problematisch zijn voor zichzelf en anderen in huis, dus het is het beste om veilig te zijn in plaats van spijt te hebben.

Laatste gedachten over katten die op hun nagels bijten

Daar heb je het. Katten die op hun nagels bijten is niet ongebruikelijk. Maar af en toe kan een kat overmatig bijten vertonen dat uw aandacht en remedie nodig heeft.

Hopelijk helpt een van de oplossingen die ik hierboven heb voorgesteld. Zoals altijd, raadpleeg bij twijfel uw dierenarts. Op zijn minst zal het je eigen angstige nagelbijten over het probleem verminderen.

zwart-witte kat gromt

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Dit waarom katten bijten op hun nagels post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.