Waarom blijft mijn kat niezen? () 11 mogelijke redenen

Er zijn net zoveel redenen voor het niezen van katten als er kattenvideo’s op YouTube zijn. Maar we kunnen die redenen verminderen door vooraf te zeggen dat we het hier niet hebben over af en toe niezen.

Misschien ben je getuige geweest van een aanzienlijke niesbui, of misschien heeft je kat de afgelopen dag of twee onophoudelijk niezen; het kan wijzen op een onderliggend probleem. Niemand houdt ervan om gevangen te worden in een eindeloze stortvloed van hoofdexplosies (niezen kunnen soms aanvoelen als hoofdexplosies). Waarom blijft mijn kat dan niezen?

Omdat katten ons niet kunnen vertellen wat er mis is, is het essentieel om de visuele tekenen te controleren en te begrijpen.

Inderdaad, af en toe een nies van een kat ziet er amusant uit. En sommige oorzaken zijn eenvoudig en op te lossen. Maar langdurig niezen kan wijzen op een onderliggend probleem / oorzaak / ziekte die een bezoek aan de dierenarts vereist.

grijze kat die op het punt staat te niezen

Wat is een normale nies?

In beschrijvende termen is een niesbui een plotselinge, krachtige uitdrijving van lucht uit de neusholtes en mond. Het is meestal de manier van het lichaam om een soort irriterend middel uit de neusholtes te verdrijven.

Als je verkouden bent, is dit de manier van het lichaam om overtollig slijm uit die passages te verwijderen, bijvoorbeeld. Mensen die last hebben van hooikoorts weten maar al te goed dat sporen de vliezen irriteren, waardoor ze tot het punt van bijna-waanzin worden gedreven.

tabby kat niezen

Katten niezen vaak om vergelijkbare redenen als mensen

Onder normale omstandigheden niezen katten over het algemeen om dezelfde redenen als mensen. Iets heeft de neusholte geïrriteerd, meestal, en een schattig “achoo!” vergezeld van een hoofdschudden zorgt daarvoor.

Maar bij katten kan een aanhoudende niesbui wijzen op een ziekte of andere aandoening, vooral als deze gepaard gaat met andere symptomen. Veel mensen verwijzen naar “kattengriep” als een voorbeeld (zie hieronder). Maar dat is slechts één mogelijkheid.

Houd er rekening mee dat elke aanval van ernstig niezen moet worden gecontroleerd om te vinden wat de oorzaak is. U zult zoveel mogelijk details willen uitleggen aan een dierenarts, mocht u er een moeten bezoeken.

gember kat in oranje sjaal

Andere symptomen: waar u op moet letten

Wanneer je kat niest, bied dan een “Zegen je!” aan – ze zullen het waarderen. Als je dan het gevoel hebt dat de kat abnormaal veel of intens niest, probeer dan te zien of een van deze andere symptomen aanwezig is:

 • Slechte vachtconditie
 • Ademhalingsongemakken, piepende ademhaling
 • Hoesten
 • Verminderde eetlust
 • Kattendepressie
 • Diarree
 • Overmatig kwijlen
 • Vergrote lymfeklieren
 • Overmatige, groene of gele neusafscheiding
 • Oogafscheiding
 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Zwelling van de ogen of zweren rond de ogen
 • Gewichtsverlies

Terwijl we enkele van de belangrijkste oorzaken van niezen doornemen, kunnen sommige van deze symptomen een rol spelen.

tabby kat op het punt om te niezen

Waarom blijft mijn kat niezen?

Het is niet uitzonderlijk ongebruikelijk dat katten niesaandoeningen ontwikkelen en kattenasielen hebben vaak isolatiekamers voor niezende katten. Enkele van de onderstaande redenen voor dat niezen kunnen verklaren waarom:

1. Kattengriep

Net als bij de menselijke griep veroorzaakt kattengriep niezen, tranende ogen en de gevreesde loopneus. In de meeste gevallen worden katten uit goede huiselijke situaties gevaccineerd tegen kattengriep, hoewel het in zeldzame gevallen nog steeds kan voorkomen.

Bij niet-gevaccineerde katten is de kans groter dat het opduikt. Kattengriep die onbehandeld blijft, kan na verloop van tijd ernstiger worden voor de gezondheid van kitty.

Kattengriep komt meestal voor bij jonge katten en komt vaak voor in kattenasielen. De neiging van katten om drager te worden van virussen (zonder symptomen) maakt het moeilijk om de virussen uit te roeien.

Dat gezegd hebbende, vroege vaccinaties zijn de beste preventieve actie die huisdierouders kunnen nemen.

zwart-witte kat met ijspakking

2. Kattengriep & Luchtweginfecties

Herpesvirus en calicivirus zijn twee voorbeelden van veel voorkomende boosdoeners als het gaat om infecties van de bovenste luchtwegen (URI’s) bij katten. Verschillende andere minder voorkomende virussen kunnen aanwezig zijn. Maar over het algemeen veroorzaken virale infecties symptomen zoals niezen.

Virussen zijn besmettelijk en worden meestal doorgegeven van kat op kat. Sommige virussen worden levenslang in slapende toestand gedragen. Herpesvirus zal bijvoorbeeld altijd in het systeem van een kat zijn na contractie, hoewel het mogelijk niet opnieuw wordt geactiveerd.

Feline calicivirus is een infectie die zich vaak manifesteert als mondzweren. Het kan echter ook het ademhalingssysteem van katten beïnvloeden.

zilveren kat met dierenarts

Gelukkig hebben de meeste van dergelijke URI’s een cursus en kunnen ze thuis met wat kleine zorg worden behandeld. Een URI kan echter soms ernstiger worden en veterinaire aandacht vereisen. Antibiotica worden meestal voorgeschreven voor behandelingen van virale infecties.

3. Nasale irriterende stoffen

Katten zijn zeer gevoelig voor milieuverontreinigende stoffen. Ze kunnen ook allergieën manifesteren voor de vreemdste dingen, net als mensen. Hier zijn een paar irriterende stoffen die niezen kunnen veroorzaken bij het katachtige lid van uw gezin:

 • Kaarsen
 • Kattenbakvulling (ja, de kattenbakvulling uit de badkamer van je kat)
 • Sigarettenrook
 • Reinigingsmiddelen en reinigingsmiddelen
 • Stof
 • Schimmel
 • Parfum
 • Ongediertesprays
 • Stuifmeel
gember kat snuffelt aan witte bloemen

Als een irriterend middel betrokken is bij het niezen van uw kat, is het het beste om het in te ruilen voor een minder triggerende situatie. In andere gevallen moet u mogelijk een dierenarts vragen of er een geschikt medisch middel is voor uw situatie.

4. Tandheelkundige problemen

Hoe vreemd het ook klinkt, niezen kan een bijwerking zijn van een tandheelkundige aandoening of aandoening. Elke infectie van dat algemene gehemeltegebied kan ook de ademhalingsmembranen beïnvloeden die leiden tot niezen.

Het is het beste om de dierenarts te bezoeken om te bepalen of uw kat een tand- of tandvleesaandoening heeft. Het regelmatig aanbieden van tandheelkundige traktaties kan ook helpen om de mond van uw kat gezond te houden.

een dierenarts die de tanden van een kat poetst in de studio

5. Vreemde voorwerpen

Mensen met kinderen zijn misschien maar al te bekend met het gevreesde object dat in de neus is gestoken. Dit kan ook gebeuren bij katten, vooral degenen die graag buiten ronddwalen, houden ervan om dingen te ruiken, in het vuil te rollen en met verschillende voorwerpen te spelen. En sommige van deze objecten kunnen in hun neusholtes of keel terechtkomen.

waarom rollen katten in de vuile zwart-witte kat op grond met gras

Stukjes planten of vuil kunnen op deze manier grote niesbuien veroorzaken. In veel gevallen, zodra het gewraakte object is losgemaakt, zal het niezen verlichten.

6. Vax bijwerkingen

Katten zijn interessante dieren en hebben soms last van bijwerkingen na medische behandeling zoals jaarlijkse injecties en vaccinaties. Niezen kan een van deze bijwerkingen zijn, vooral als medicatie via de mond of neus is toegediend.

Meer ernstige oorzaken van niezen

Niezen is meestal niets om je zorgen over te maken. Maar er zijn ongewone en zeldzame gevallen waarin u kennis moet nemen van een aanhoudende nies die gepaard gaat met andere symptomen. Dit zou kunnen wijzen op een ernstiger onderliggend probleem. Hier zijn een paar voorbeelden:

zilveren en witte kat op het punt om te niezen

7. Gezwellen en tumoren

Ernstige oorzaken van niezen zijn gezwellen en tumoren. Deze kunnen overal ontstaan, ook in de eigenlijke neus en keel. Het kan veel niezen en zelfs ontslaan. Gezwellen en tumoren moeten zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien voor een geschikte behandeling.

8. Kattenleukemie

Kattenleukemie is vaak een fatale aandoening. De symptomen zijn gevarieerd en kunnen variëren van bijna geen tekenen tot elk denkbaar ernstig symptoom. Onder deze, niezen kan het gevolg zijn van het feit dat het ademhalingssysteem wordt aangetast.

zwarte kat bij de dierenarts

9. Chlamydia

Bij katten beïnvloedt chlamydia conjunctivitis de ogen en de luchtwegen en veroorzaakt onder andere niezen. Indien onbehandeld, verspreidt de bacteriële infectie zich naar de longen.

Een oogheelkundige zalf kan sommige gecontroleerde conjunctivitis verlichten, maar het is het beste om het advies van een dierenarts uit te stellen als u het niet zeker weet.

10. Bordetella

Bordetella is een andere bacteriële infectie die zeer besmettelijk is. Bovendien kan het worden verspreid tussen soorten – in dit geval katten en honden.

Gelukkig zullen de meeste gezonde katten de infectie overleven zonder al te veel ongemak. Dieren die uit asielen of andere contexten met een hoge populatie komen, zijn vatbaarder voor blootstelling.

gember kat mid nies

11. Mycoplasma

Voorheen stond deze bacteriële infectie bekend als feline infectieuze bloedarmoede of hemobartonellose. Gelukkig is het tegenwoordig heel ongewoon. Deze specifieke bacterie breekt de rode bloedcellen af en resulteert in een vorm van bloedarmoede. De slijmvliezen kunnen worden aangetast door de aandoening en niezen veroorzaken.

Niets om naar te niezen – Een conclusie

In de meeste gevallen is nies van een kat niets om je zorgen over te maken en is het volkomen normaal. Net als mensen en verkoudheid, zullen zelfs de meeste virale infecties hun beloop hebben en kunnen ze met de juiste zorg en tijd worden behandeld.

bengaalse kat bij dierenarts met ijspakking

Als u een aantal van de begeleidende borden opmerkt zoals hierboven vermeld, moet u mogelijk meer actie ondernemen.  Houd vooral alert op overmatige ontladingen, lange periodes van lusteloosheid en algemene malaise. Als u een ernstiger onderliggend probleem vermoedt, aarzel dan niet om een dierenarts te vragen.

Afgezien daarvan kunt u er zeker van zijn dat een nies de manier van een lichaam is om te proberen zichzelf te corrigeren, of op zijn minst zichzelf te ontdoen van een ongewenste aanwezigheid. Op zijn minst ben jij die aanwezigheid niet.

gember kat mid nies (2)

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Gerelateerde berichten:

Kun je een verkoudheid van een kat vangen?

Dit waarom blijft mijn kat niezen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Just wilde er zeker van zijn dat je het wist.