Waarom likken katten elkaar? 6 redenen Kitties Allogroom

Het is een van de zoetste bezienswaardigheden… het ene kitten leunt tegen het andere aan en begint zijn vacht te likken. Hoe schattig we dit gedrag ook vinden, er zit eigenlijk praktische logica achter.

Dus, waarom likken katten elkaar? Voor onze kieskeurige katachtigen is likken de sleutel tot verzorging, waar, zoals elke katteneigenaar weet, katten geobsedeerd door zijn. Ze gooien niet zomaar willekeurig hun tong over elkaar heen, maar nemen deel aan een uitgebreid communicatiesysteem.

Veel mensen denken dat katten die elkaar likken hun genegenheid tonen. Hoewel dit vaak waar is, zijn er veel verschillende redenen achter dit gedrag. En gelukkig, als je maar één kat hebt, is het een gedrag dat je kunt repliceren.

grijze kat likt grijs kitten

Waarom likken katten elkaar – Allogrooming

Allogrooming verwijst naar dieren die elkaar verzorgen. Dit is een sociale activiteit die ook gezondheidsvoordelen biedt. Het komt bij veel soorten voor. Bij huisdieren zien we het het vaakst bij onze katachtigen.

Het verzorgen van zichzelf en elkaar is een gedrag dat katten leren van kittenschap en hun hele leven blijven oefenen.

grote grijze kat likt gember kitten

Allogrooming is een multifunctioneel gedrag dat veel voordelen heeft. Als je het begrijpt, kun je je eigen kat veel beter ontcijferen.

1. Moeders zorgen voor hun kittens

Kittens worden extreem kwetsbaar geboren. Ze zijn blind en doof, bedekt met bloed en over het algemeen relatief zwak. De moederkat compenseert dit door allogrooming.

Door haar kitten te likken, verwijdert de moeder het bloed (waarvan de geur roofdieren zou kunnen aantrekken) uit de vacht van de pasgeborene. Daarbij zorgt ze er ook voor dat de jonge kat ruikt naar zijn moeder. Op deze manier kan de moeder haar baby snel vinden door het op te snuiven.

grijze tabby likt kleinere tabby kat

Bovendien stimuleert allogrooming in dit geval de urinewegen en het darmstelsel van het kitten. Dit helpt de baby urine en ontlasting door te geven.

Ten slotte zorgt het likken van haar kitten voor een krachtige band tussen de moeder en de baby. Dit is cruciaal voor een babykat die volledig afhankelijk is van zijn moeder.

2. Ze zijn familie

Omdat kattenbakvullingen over het algemeen drie tot vijf kittens bevatten – en maar liefst 19 – groeien deze dieren heel sociaal op. Kittens leren na ongeveer vier weken te verzorgen en beginnen natuurlijk op elkaar te oefenen.

zwart-wit tabby kitten likt een ander

Hoewel je misschien denkt dat allogrooming alleen gebeurt tussen katten die verwant zijn, is dit niet correct. Katten verzorgen hun familie niet omdat ze bloedverwant zijn, maar omdat ze een sterke sociale relatie hebben.

Die relatie is waarschijnlijk vanaf de geboorte tot stand gekomen, wat betekent dat het vol zit met krachtige instincten.

3. Ze willen zich binden

Katachtigen verzorgen andere katachtigen wanneer ze zich willen binden. Dus als je meer dan één kat hebt en ze zijn geen familie van elkaar, kunnen ze elkaars vacht likken.

witte en tabby kat slapen op elkaar

Dit zal hoogstwaarschijnlijk gebeuren als de dieren elkaar al een tijdje kennen of als ze allebei nog erg jong zijn. Je kunt het ook merken wanneer je een nieuwe kat in huis verwelkomt: de gevestigde katten kunnen het snel opnemen met een lik op het hoofd.

Het vormen van een sociale relatie is voor veel soorten een essentiële evolutionaire strategie. Katten zijn vriendelijke dieren die in losse groepen in het wild leven. Sociale cohesie stelt hen in staat om middelen te delen. Onze huiskatten behouden deze instinctieve aantrekkingskracht naar binding.

Dit is dezelfde logica die je kat gebruikt wanneer ze besluit je een lik of twee te geven. Ze wil een band met je opbouwen door je naar haar te laten ruiken.

vrouw die slaapt met grijze kat in armen

4. Het is een weergave van dominantie

Ervaren katteneigenaren weten dat als het gaat om hun katten, dingen nooit zo onschuldig zijn als ze lijken. Dit geldt ook voor allogrooming, wat ook een instrument is om dominantie te vestigen.

twee tabby kittens

Als je naar je katten kijkt wanneer ze elkaar likken, zul je waarschijnlijk merken dat er over het algemeen één kat is die het grootste deel van de verzorging doet. Dat is waarschijnlijk de dominante kat. Ja, zelfs huiskatten handhaven een hiërarchie.

Onderzoek bevestigt dit. De meeste verzorging is unidirectioneel (slechts één kat likt), gebeurt zonder uitnodiging en wordt meestal geïnitieerd door de mannelijke / dominante kat.

5. Katten hebben hulp nodig bij het verzorgen

De meeste mensen associëren verzorging met het handhaven van hygiëne, en dit is zeer waar. Katten hebben een tong die is ontworpen voor verzorging. Hun tong kan knopen ontwarren en vuil uit hun vacht verwijderen.

zwart-witte kat likt zijn poot

Dankzij het ontwerp van hun tong kunnen ze ook veel speeksel van hun mond naar hun huid verplaatsen. Dit is belangrijk omdat spuug antibacteriële eigenschappen heeft en helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren.

Omdat verzorging zoveel gezondheidsvoordelen heeft, moeten onze katten het doen. Maar net als jij en ik, die moeite hebben om de zonnebrandcrème op onze rug te wrijven, zijn er enkele plekken waar onze katten gewoon niet bij kunnen. Dat is waar een behulpzame vriend binnenkomt.

Katten likken elkaar vaak op het hoofd en de oren. Toegegeven, dit is waar deze dieren graag worden geaaid, maar het is ook een gebied dat ze niet met hun eigen tong kunnen bereiken.

Mooie grijze kat die glimlacht terwijl hij wordt geborsteld

6. Er is een gezondheidsprobleem

Katten likken elkaar ook als de ander ziek is. In zo’n geval zal de ene katachtige zich concentreren op een bepaalde plek met een verwonding of wond. Dit is hoe ze elkaar proberen te troosten en elke kras te genezen met hun antimicrobiële speeksel.

Dierenarts luistert naar kattenhart

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Als de kat die de allogrooming krijgt er onwel uitziet, is het het beste om de mening van een dierenarts te vragen. Het kan wijzen op iets ernstigs, zoals een nierziekte.

Het kan echter ook iets beter behandelbaars zijn, zoals een vlooienplaag. Katten die gestrest zijn, hebben ook de neiging om overmatig te likken, dus het is de moeite waard om te onderzoeken of iets angst kan veroorzaken.

grijze kat likt zijn voorpoten

Zelfs als er geen specifieke diagnose is, is overmatig likken geen goed idee omdat het kan leiden tot haarballen en kaalheid.

Probeer deze nerveuze energie te verlichten met een speelsessie of zorg voor een krabpaal.

⇒ Shop US Scratch Post

⇒ Shop UK Scratch Post

⇒ koop us cat toys

⇒ Shop UK Cat Toys

Hoe kun je allogrooming simuleren?

Als je thuis maar één kat hebt, maak je dan geen zorgen dat hij iets mist. Je kunt de likjes van een andere kat gemakkelijk vervangen door wat aaien en borstelen.

gember kat wordt geborsteld

Katten vinden het leuk als je ze aait, omdat het vergelijkbaar is met hoe ze genegenheid voor elkaar tonen. Ze hebben de neiging om elkaar te duwen met hun geurklieren, daarom wrijven ze vaak tegen je hand.

Strelen doet ook denken aan eennimals van hun moedertaal likten hen toen ze jong waren. Dit is een positieve herinnering waardoor ze zich veilig en verzorgd voelen. Op deze manier kun je de behoefte van je bontbaby aan genegenheid en binding vervullen.

persoon aait zwarte en witte kat die op schoot zit

Wat betreft de echte gezondheidsvoordelen van allogrooming, nou, je moet je kat borstelen! Kortharige katten moeten een paar keer per week worden doorgekamd, terwijl langharige katten idealiter elke dag moeten worden geborsteld.

⇒ Shop US Zelfreinigende Kattenborstel

⇒ Shop Uk Deshedding Tool

Perzische katten hebben veel meer verzorging nodig dan andere rassen. Je moet je Perzisch elke dag poetsen.

wit-Perzische kat opzij liggend op de grond

Laatste gedachten over “Waarom likken katten elkaar?”

Dus, waarom likken katten elkaar? Het is een communicatiemiddel en een vorm van zorg.

Tussen familieleden, alfa’s en ondergeschikten, nieuwkomers en oude katjes, katten en eigenaren… allogrooming wordt in al deze relaties beoefend. Dit betekent dat het een vast onderdeel is van het leven van je kat (en dat van jou).

Weten waarom je katten zich zo gedragen, betekent dat je hun meest oerinstincten leert kennen. Nu kunt u ervoor zorgen dat uw kat alle voordelen van allogrooming krijgt – van een andere kat of van u!

Gember kat likt zijn poot waarom likken katten elkaar

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Deze Why do Cats Lick Each Other post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.