Waarom spinnen katten als je ze aait? 6 redenen die u moet weten

Als je spinnende kleine poesje spint – melodieuze, vibrerende, continue geluiden – is dit een zeker teken dat ze tevreden zijn. Het is ook het meest voorkomende geluid dat katten maken in vergelijking met andere geluiden zoals miauwen, tjilpen, sissen, grommen en kletsen.

Wanneer je kat helemaal opgerold is in de zon of op je schoot zit, hoor je misschien een tedere galm terwijl ze in- en uitademen. Het is misschien wel een van de meest herkenbare tekenen van tevredenheid.

Er is niets meer de moeite waard dan het rustgevende geluid van je furbaby die naast je weg spint. Streel je kattenbont, wrijf zachtjes onder de kin of een kras achter hun oren en je wordt beloond met hemelse geluiden.

Maar, heb je je ooit afgevraagd, ‘waarom spinnen katten als je ze aait’? Voordat we erin duiken, laten we de vraag beantwoorden: ‘hoe spinnen katten’?

kat spinnen tijdens het aaien

Waarom spinnen katten als je ze aait? Het Hoe

Spinnen omvat de larynxspieren in het strottenhoofd (stembanden) van de kat. Deze spieren bewegen, verwijden en vernauwen, gecombineerd met behulp van hun middenrif (de spier aan de basis van hun borstholte).

Terwijl je katachtige in- en uitademt, bewegen de trillende spieren met 25 tot 150 per seconde, waardoor de stembanden gescheiden raken. Dit zorgt voor een heerlijke, rustgevende spin.

persoon aait zwarte en witte kat die op schoot zit waarom spinnen katten als je ze aait

6 redenen waarom katten spinnen als je ze aait?

Katachtigen spinnen om een aantal redenen. Het leren van de lichaamstaal die gepaard gaat met spinnen kan ervoor zorgen dat je bontbal blijft genieten van de synergie van het strelen van haar.

Hoewel conventionele wijsheid ons verzekert dat spinnen een zeker teken is dat je kat tevreden is, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat ze altijd in een goed humeur zijn. Onze katachtigen kunnen om verschillende redenen spinnen, zoals voor plezier of pijn.

We zullen misschien nooit weten wat je kat precies zegt, maar laten we eens kijken naar enkele redenen waarom onze kleine bontballen spinnen als je ze streelt.

kat met donker gezicht die onder kin wordt gekieteld

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

1. Ze zijn in een gelukkige bui

Vaker wel dan niet spinnen katten als ze ontspannen zijn. Dit gebeurt meestal wanneer je ze aait, en in dit geval betekent dit dat ze gelukkig zijn of zich sociaal voelen.

Als uw kat zich op zijn gemak voelt, de ogen half gesloten zijn, op zijn rug liggen en de staart meestal stil is, is het veilig om aan te nemen dat hij in een gelukkige bui is.

Volwassen katten spinnen wanneer ze socialiseren met hun broers en zussen, met mensen of objecten waar ze van houden. Een andere reden voor deze demonstratie van gelukzaligheid is wanneer ze iets doen dat goed voelt, zoals aaien of aaien.

Kat wrijft over de hand

Je kunt merken dat je furbaby spint wanneer je haar streelt of wanneer ze op je borst knuffelt, of voordat ze indommelt in haar favoriete bed.

Onze huiselijke kittens hebben sweet spots, waar ze het meest genieten van geaaid en geaaid worden. Deze omvatten:

 • Tussen de oren,
 • Naast de wangen,
 • Langs de wervelkolom (houd rekening met overstimulatie),
 • En onder de kin.

Als uw kat spint terwijl hij in deze gebieden wordt geaaid en geaaid, kunnen we geloven dat hij gelukkig is en zich tevreden voelt.

Gember kat-krabben zelf

2. Voor kitten-moeder verbinding

Kittens worden doof en blind geboren en voelen trillingen van hun moeders als een vorm van communicatie. Ze beginnen te spinnen als ze slechts een paar dagen oud zijn om te dienen als een contact tussen kitten en moeder en een band te vormen.

Deze schattige kleine bundels spinnen om hun mama-katten te laten weten waar ze zijn en dat ze in orde zijn.

Omdat kittens zich niet kunnen oriënteren, gebruiken moederkatten spinnen om hun kittens dichterbij te lokken om ze warm en veilig te houden, of wanneer het etenstijd is. Ze kunnen hun zachte geluiden ook gebruiken als een cradlesong voor hun kittens.

jong-maine-coon kat liggend

3. Het is een teken van nood

Spinnen betekent niet alleen dat je kat een gelukzalige bal pluisjes is die op zijn rug rolt en zachte rasptrillingen naar je aandacht stuurt. Sommige katten spinnen als ze van streek zijn of zich angstig voelen.

Ze kunnen zich gestrest voelen door plotselinge veranderingen in hun huishouden, zoals een nieuw huisdier, een nieuw menselijk lid of zelfs het verbouwen van het huis.

Jonge bebaarde kerel die thuis op de bank slaapt

Ze maken deze geluiden ook wanneer ze zich bang voelen of wat hulp nodig hebben. Spinnen kan je kat helpen zichzelf te kalmeren tijdens een stressvolle tijd, zoals bevallen.

De laagfrequente trillingen van spinnen kunnen helpen om spanning en ademhaling te verlichten – hoe handig?

vrouw met kattenmasker en kat in bed

4. Spinnen genezende krachten

Afgezien van het gevoel gestrest te zijn, kunnen onze katten ook spinnen als ze ernstig ziek, gewond of pijn hebben. Voor onze liefhebbende katachtigen maakt spinnen endorfines vrij, die op hun beurt kunnen helpen pijn te verminderen en verwondingen te genezen. De Purr heeft een krachtige helende en verjongende werking.

Katten spinnen vaak vanzelf, zonder de hulp van aaien. Wanneer je denkt dat je kat spint van tevredenheid terwijl hij indommelt, kan hij zichzelf herstellen.

Spinnen kan je kat helpen zich beter te voelen, genezing te bevorderen en pijn te verlichten – dat is magie!

vrouw die slaapt met grijze kat in haar armen van een afstand

Studies hebben aangetoond dat spinnen trillen bij lage frequenties tussen 25 en 150 HZ. Deze frequenties kunnen fungeren als een natuurlijk genezingsmechanisme en een reeks kwalen behandelen, zoals:

 • Bot- en wondgenezing
 • Verlicht spier- en peespijn
 • Gemakkelijke ademhaling
 • Spiergroei
 • Hulp bij gewrichtsflexibiliteit
 • Assisteren bij spiergroei
 • Help zwelling te verminderen

Als u vermoedt dat uw furbaby pijn heeft of een verwonding heeft, moet u stoppen met ze te aaien en controleren op tekenen van ongemak, zoals vooroverbuigen of hinken.

Ze kunnen problemen ontwikkelen door de impact van hoge valpartijen – hoewel, in tegenstelling, hun spinnen waarschijnlijk de reden is waarom ze zo goed herstellen.

Vrouw en schattige kat zittend op schommelstoel aan de voorkant van de

5. Ze zijn overprikkeld

Onze katachtigen kunnen spinnen als je ze streelt omdat ze zich overprikkeld voelen. Houd een oor uit voor waarschuwingssignalen zoals schurend, luid spinnen, bijten en andere vijandige acties.

Katten zijn gevoelig voor aanraking en kunnen snel overprikkeld raken door je constante aaien. Ze kunnen je strelen verdragen, maar wanneer het spinnen verergerd en luid wordt, is het het beste om ze te laten staan.

ginger tabby met zeer pluizige staart buiten aan de lijn
Who zou deze staart niet achtervolgen?

Bekijk enkele waarschuwingssignalen dat uw kat overprikkeld kan zijn:

 • De staart zwiept of bonkt
 • Verlagende of afgeplatte oren
 • Sissen of grommen
 • Proberen te ontsnappen
 • Het lichaam is gespannen
 • Haar pupillen zijn verwijd
 • Kronkelen terwijl je haar streelt
 • Klauwen steken uit
 • Ander agressief gedrag vertonen

Als u een van deze waarschuwingssignalen oppikt, wilt u misschien stoppen met het aaien of aaien van uw kat.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Kitten likken vinger

6. Ze zijn Purr-Suasive

Katten kunnen spinnen gebruiken om op meer dan één manier te helpen. Een ‘werving spinnen’ (in combinatie met een huilbui of miauw) helpt je schattige kat iets te krijgen dat ze van hun mens willen – voedsel, genegenheid of om met een speeltje te spelen.

Als je ooit hebt gemerkt dat je kat spinnend om je heen wervelt en vooral rond etenstijd vurig wordt, is het geen toeval. Onze katachtige vrienden hebben geleerd om hun schattige geluiden te exploiteren als ze honger hebben of iets krijgen wat ze willen.

Slapende jongeman met donzige rode kat

Ze combineren deze klanken met een ‘miauwen‘ dat klinkt zoiets als een huilende baby – hoe dramatisch.

Als u vermoedt dat uw spinnen-miauwen kitty heeft honger, stop met haar te strelen en observeer haar acties. Hongerige huiskatten naderen meestal hun voedselkommen, dus let op.

Gelukkige jonge vrouw die de tv-kanalen verwisselt, ontspannen op de boon

Het uitzoeken van de reden waarom je bontbalbaby spint, wordt vaak verwelkomd door je kat. Het aangename raspende geluid dat uitbarst wanneer je bontbaby wordt geaaid, laat talloze vragen achter over waarom katten spinnen als je ze aait.

Onze katten lijken meestal afstandelijk, maar het zijn sociale wezens en communiceren met ons door middel van verschillende vocalisaties – een daarvan is spinnen.

Mooi jong meisje in pyjama knuffelt haar kat liggend in bed, bovenaanzicht

Al deze geluiden zijn boodschappen die ze proberen over te brengen. Houd je oren open voor de volgende keer dat je kat klaar is om te praten.

De volgende keer dat je kat naast je kruipt en begint weg te spinnen, sta je misschien stil bij wat je harige vriend je probeert te vertellen.

wat betekent het als een kat je kopstoot - gember kat knuffelen

Let: Dit waarom spinnen katten als je ze aait post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

grijze snit die door een mens onder de kin wordt geknuffeld

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.