Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen? 9 seizoenen

Wrijft je kat graag overal over zijn gezicht? Van jou naar de bank tot andere dieren tot knuffels? Er zijn verschillende redenen waarom katten graag hun gezicht op dingen wrijven en ze kunnen variëren afhankelijk van het object dat wordt gewreven en de context.

Een belangrijk ding om te weten over waarom katten hun gezicht op dingen wrijven, is dat katten verschillende geurklieren op hun hoofd hebben. Ze wrijven met hun hoofd over voorwerpen of “bunt” om hun geur achter te laten. Katten kiezen over het algemeen graag objecten die opvallen om te bunten en mannelijke katten hebben de neiging om meer te bunten dan vrouwtjes. Dit gedrag werd ontwikkeld door katten toen ze in het wild waren.

Katten hebben de neiging om hun oren en voorhoofd te wrijven over items die vrij hoog voor hen zijn en vervolgens de onderkant van hun wangen te gebruiken om objecten te markeren die zich op dezelfde hoogte bevinden als hun hoofd. De kin en de keel wrijven dan tegen lagere items. Katten hebben ook geurklieren in hun staart en hun voeten.

Hier zijn acht redenen waarom katten graag hun gezicht op dingen wrijven.

vrouw en tabby kat met hoofden samen

Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen? 8 redenen waarom

1. Geur oppikken

Soms wil je kat je niet alleen voorzien van zijn geur, maar ook een deel van je geur pakken. Dit kan een manier zijn om genegenheid te uiten of het kan zijn om hallo te zeggen. Wanneer katten in groepen leven, zullen ze vaak over elkaar wrijven als een manier om hallo te zeggen.

Uw kat kan ook op zoek zijn om zijn geur en uw geur samen te voegen om een nieuw gemeenschappelijk aroma te creëren. Katten die samenleven creëren vaak een geur die uniek is voor hun groep. Dit kan een van de redenen zijn waarom sommige katten vechten nadat ze naar de trimmer of de dierenarts zijn geweest.

zwarte kat wrijft tegen de benen van de mens

De gemeenschappelijke geur op de kat die buiten het huis is geweest, kan heel goed zijn veranderd en de andere katten zullen negatief reageren. Een manier om dit te voorkomen is om regelmatig een borstel of doek op beide katten te gebruiken en de kat die is ontgeurd te borstelen of te aaien voordat hij naar huis gaat.

2. Om andere katten te laten weten dat ze geïnteresseerd zijn

Seksueel actieve katten kunnen het markeren van hun geur op objecten gebruiken om katten van het andere geslacht tijdens de paartijd aanwijzingen te geven. Mannelijke katten zijn over het algemeen meer geïnteresseerd in de geur en markeringen van vrouwelijke katten tijdens de paartijd. Vrouwelijke katten stralen een krachtig seksferomoon uit als ze loops zijn. Zodra ze dit feromoon ervaren, zullen ze het graag verspreiden om mannelijke aandacht te trekken.

golden retriever hond en grijs Brits kort haar kat ru

3. Om hun grondgebied en het tijdstip van hun bezoek te markeren

Niet alleen laat het toevoegen van hun geur andere katten weten dat dit territorium wordt ingenomen, op basis van de sterkte van de geur kan een kat bepalen hoe recent die kat in dat territorium is geweest. Dit kan hen helpen om problemen te voorkomen, bijvoorbeeld als het aroma sterk is, kan de kat nog steeds in het gebied zijn, zodat de kat ervoor kan kiezen om snel te vertrekken om elk type conflict te voorkomen.

Feromonen zijn een natuurlijke chemische stof die dieren uitstoten om met anderen te communiceren. Toen de voorvaderen van de huidige huiskat in het wild waren, was dit geurgedrag van cruciaal belang om ze veilig en levend te houden. Tegenwoordig oefenen gedomesticeerde katten hetzelfde gedrag uit, hoewel soms in een iets andere context dan wat hun voorganger deed.

gember kat waarom wrijven katten hun gezicht op dingen

4. Om zich comfortabeler te voelen

Sommige katten wrijven met hun gezicht over dingen als ze zich angstig voelen. Gorzen kan katten helpen zich comfortabeler te voelen in een onbekende omgeving of helpen om ze te kalmeren als ze zich zorgen maken. Dit is ook de reden waarom katten graag hun geur op items in huis smeren. Het herinnert hen eraan dat deze items veilig zijn en dat ze eromheen kunnen ontspannen.

Als u bezoekers in uw huis heeft, kan uw kat beginnen met het markeren van voorwerpen met hun geur zodra uw gasten vertrekken. Hierdoor kunnen ze hun huis terugwinnen en zich rustiger voelen.

tabby kat wrijft op witte ontlasting

5. Om je aandacht te trekken

Is het je ooit opgevallen hoe je kat zich graag tegen je aan wrijft en door je benen beweegt terwijl je zijn maaltijden bereidt? Dit brengt hun geur op je over, net als hun manier om ervoor te zorgen dat ze al je aandacht hebben.

Als je geen eten bereidt en ze wrijven hun gezicht tegen je aan, betekent dit waarschijnlijk dat ze wat streling en aandacht willen.

witte kat wrijft tegen de benen van de mens

6. Om genegenheid te tonen

Wanneer uw kat tegen u aan wrijft, wordt dit “allorubbing” genoemd. Dit is hun manier om liefde en genegenheid te tonen. Toen ze kittens waren, is dit wat hun moeder hen en hun broers en zussen en de broers en zussen met elkaar zou hebben aangedaan. Het is een prachtig teken dat je kat van je houdt en je vertrouwt.

Rode Kat wrijft hoofd tegen hond in de tuin

Het is misschien wel het leukste van alles als je kat zijn gezicht tegen het jouwe duwt. Dit is een echte indicator dat uw kat u vertrouwt en aanbidt. Sommige katten zullen dit zelfs doen bij andere dieren in huis.

7. Om andere katten af te troeven

Als je meer dan één kat in huis hebt, is het je misschien opgevallen dat ze vaak op dezelfde plekken over hun gezicht wrijven. Elke kat probeert zijn geur over die van de andere kat of katten te wrijven. Ze zullen de neiging hebben om dit te doen in de meest opvallende en drukbezochte gebieden van het huis. Mannelijke katten hebben de neiging om hun gezicht meer tegen items te wrijven dan vrouwtjes.

gember kat wrijft gezicht op stoel

8. Nieuwkomers bekijken

Katten wrijven zich vaak in op nieuwkomers in hun huis. Wanneer ze dit doen, willen ze informatie verzamelen over de geur van deze nieuwe persoon en ook kijken of ze andere katten op de nieuwkomer kunnen ruiken. Het is een deel van hen om te beoordelen of die nieuwkomer een bedreiging voor hen is.

De kat wrijft over de hand van het meisje op straat .

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

Conclusie over Bunting

Persoonlijk vind ik het geweldig als mijn kat Alexei tegen me aan schuurt – ongeacht de reden! Maar het is handig om te kunnen interpreteren waarom uw kat op verschillende momenten en op verschillende plaatsen over zijn gezicht wrijft om te begrijpen wat er met uw favoriete katachtige aan de hand is.

Katten wrijven vrijwel nooit met hun gezicht over vreemden, dus wanneer je kat zijn kleine gezichtje tegen je aan duwt, geeft hij je een enorm compliment.

gemberkat die langs laarzen wrijft

Dit waarom wrijven katten hun gezicht op dingen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.