Waarom zit mijn kat op mij? 8 redenen die u moet weten

Je zit allemaal knus en gesetteld op de bank, of aan het typen achter je laptop, en plotseling springt je schattige kat op je schoot, krult in een bal en spint vredig weg. Velen denken na over de vraag: “Waarom zit mijn kat op mij?”.

Er zijn veel manieren om jezelf in kattenwoord uit te drukken. Katten zitten graag op schoot omdat ze zich veilig en veilig bij je in de buurt voelen. Ze proberen zichzelf misschien op te warmen of komen naar je toe voor aandacht.

Zodra ze zich tevreden voelen, zullen ze vaak vertrekken om iets veel interessanters te doen.

Alle katten hebben unieke persoonlijkheden; sommigen zijn meer liefdevolle en enthousiaste knuffelaars; terwijl anderen er misschien de voorkeur aan geven om alleen rond te hangen en afstand te houden. Dan zijn er nog de schootkatten die klaar staan om op je benen te springen en zalig te genieten van je gezelschap.

Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom onze katten ervoor kiezen om op ons te zitten in plaats van op hun comfortabele bedden en met hun speelgoed te kruipen.

gember en tabby kat zitten op schoot

Waarom zit mijn kat op mij?

1. Ze hunkeren naar aandacht

Heb je ooit gemerkt dat je kat langzaam op je schoot klimt als je iets aan het doen bent, zoals een goed boek lezen of achter je laptop werken? Nou, je bontbaby snakt naar aandacht.

Als je kat op je schoot zit en naar je staart en begint te miauwen, is het mogelijk dat ze je aandacht willen. Ze kunnen zich vervelen en op zoek zijn naar genegenheid, of gewoon honger hebben.

gemberkat op de schoot van de vrouw staart naar haar gezicht

2. Ze zijn aanhankelijk

Knuffelen is slechts een van de vele manieren waarop je kat zijn liefde en genegenheid aan je kan tonen. Dit geldt vooral als je de hele dag weg bent geweest en ze alleen zijn geweest.

Katten voelen zich aangetrokken tot mensen – of eigenaren – die ze leuk vinden en zoeken verbinding met hun geliefde mensen.

Wanneer je eindelijk thuiskomt na een dag (of nacht) uit, wil je kat alleen maar naast je staan, je volgen, totdat je gaat zitten of liggen. Gewoon zodat ze op je schoot (of benen) kunnen klimmen.

kat met donker gezicht die onder kin wordt gekieteld

Soms, als ze op je schoot kruipen, zijn ze op zoek naar liefde omdat ze rondjes associëren met het ontvangen van genegenheid door geaaid te worden.

Maar waarom? Omdat je bontbalmaatje van je houdt en hunkert naar je aandacht. Dit gedrag is een kat die vertrouwen toont voor de persoon. Al het hoofdstoten, het spinnen en kussen; deze tellen op tot één ding – liefde.

wat betekent het als een kat je kopstoot - gember kat knuffelen

3. Kitties houden van warmte

Heb je ooit gemerkt dat je kat ’s ochtends de eerste zonnestraal door de ramen sijpelt? Of het nu op de bank of op de vensterbank is, je kat zal het allemaal opzuigen.

Dit komt vooral omdat katten de voorkeur geven aan verwarmde rustplaatsen en hun temperatuurreceptoren – met name hun gezichten – bijzonder gevoelig zijn. De gemiddelde lichaamstemperatuur van een kat kan variëren van 101 ° F tot 102,5 ° F (37,2 ° C – 39,2 ° C) – het handhaven van deze temperatuur kost moeite.

vrouw met deken en twee katten op haar schoot waarom zit mijn kat op mij

Katachtigen zoeken externe warmtebronnen, zodat hun lichaam niet zo hard hoeft te werken om een kernwarmte te behouden, en onze ronden kunnen precies de plek zijn.

Als je furbaby iets te veel op je ligt, kun je haar verleiden met een verwarmd kattenbed. De warmte bootst je lichaamswarmte na en geeft een geruststellend alternatief.

Je kat zal het heerlijk vinden om zich geroosterd te voelen en kan zich zelfs uitstrekken, hoofd en poten omhoog, buik in de lucht, als waardering.

grijze kat in beige kattenmand

4. Je bontbaby wil zich binden

Katten hebben een redelijke reputatie opgebouwd omdat ze onvriendelijk, afstandelijk en de voorkeur geven aan een eenzaam leven. Maar als kattenbezitters weten we dat dit verre van de waarheid is.

Onze furbabies zijn net zo aanhankelijk en liefdevol als sociaal en vriendelijk. Temperament, persoonlijkheid en het ras van je kat kunnen van invloed zijn op hoe knuffelig je pluisbal is.

donzige witte kat die op bed ligt

Soms zullen ze erachter komen hoe laat je thuiskomt van je werk en zullen ze bij de deur op je wachten en aandacht vragen. Ze wrijven tegen je benen, stoten je met hun hoofd of miauwen voor de knuffeltijd – dit kan ook een uiting van sociale binding zijn.

Voor het slapengaan is het niet ongebruikelijk dat katten ‘pillowing’ oefenen met een andere kat. Dit is wanneer ze hun broer of zus gebruiken als een ‘kussen’ om zich naast of op te nestelen – schattig!

zilveren Siberische katten die elkaar verzorgen

Als ze de enige katachtigen – of huisdieren – in huis zijn, dan ben jij de op een na beste optie. Katten verlangen naar knuffels, daarom zou je ze samen zien slapen of op elkaar zien liggen, en ditzelfde bindingselement vertaalt zich naar mensen.

Dit is een tactiele component van de katachtige en menselijke band, een manier waarop je kat zegt: ‘Ik hou van je en ik wil tijd met je doorbrengen.’

tabby kat op vrouwenbenen in jeans op houten vloer

5. Ze dibben hun territorium af

Geur is belangrijk voor je kat. Katten zijn territoriale wezens en claimen hun grasmat door deze te markeren met hun geur (hun geurklieren op hun lichaam). Het is een van de belangrijkste manieren waarop ze communiceren.

Uw kat kan haar gezicht op u wrijven om oliën of feromonen te deponeren; het is het katachtige gedrag van het tonen van comfort en het markeren van eigendom.

Dus wanneer ze bovenop je kruipen en op je benen of borst slapen, markeren ze jou – of je bed – als hun eigen bed. We moeten dit echter als een compliment beschouwen.

persoon aait zwarte en witte kat die op schoot zit

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

6. Katachtigen houden van comfortabele plekken

Onze kittens kunnen ongeveer 12 – 16 uur per dag slapen, dus natuurlijk zijn ze op zoek naar een mooie comfortabele plek om een paar knipogen te vangen.

Dit hangt af van wat je kat het liefste doet, of het nu op een bank is of languit op hun kattenstokken, katten houden van zachte en gezellige plekken om te ontspannen en te knuffelen voor de dag.

Stel je voor hoe uitnodigend je je voelt voor een kat die je onder verschillende pluche dekens vindt. Je buik wordt meteen de knuffeligste plek op aarde. Ook kan uw kat het leuk vinden wat u draagt. Als je een zachte legging of een fleecetop aan hebt, kunnen ze ervoor kiezen om tegen je te knuffelen omdat ze het gevoel van de stof leuk vinden.

grijze kat zit op de schoot van de vrouw met deken lezen

7. Katten voelen zich veilig en geborgen

Alles en iedereen heeft behoefte aan en wil veiligheid. Je liefhebbende kat is geen uitzondering. Slaap is een kwetsbare tijd voor je kat, dus je kat die op je schoot kruipt, geeft aan dat ze je vertrouwt en zich beschermd voelt bij jou.

Wanneer uw kat op zoek is naar een knusse plek om te slapen, wil ze comfort en warmte en een veilige plek.

Er kan geen kwaad op haar afkomen als haar favoriete geliefde persoon er is, dus kitty-dromen kunnen gemakkelijk komen als ze niets te vrezen heeft.

Een kat moet er echt op vertrouwen dat je op schoot zit. Dus als je kat op je schoot zit, zorg er dan voor dat je zijn beweging niet beperkt en geef hem de mogelijkheid om te vertrekken. Op de lange termijn zal dit soort gedrag het vertrouwensniveau verhogen met je kat.

grijze kat zit op schoot in jeans met gaten

8. Ze houden van je rustgevende geluiden en geuren

Katachtigen houden van slapen, en het blijkt dat het gestage ritme van je hartslag en de rustgevende opkomst en ondergang van je in- en uitademen je bontbaby in slaap kunnen wiegen.

Je unieke geur kan je kat ook helpen zich veilig te voelen, omdat ze het associeert met het gezelschap en de veiligheid die je haar biedt.

Kortom, je kat kan natuurlijke lichamelijke geluiden en geuren ontspannend en slaapverwekkend vinden.

grijze en zwarte kat zit op schoot van de vrouw terwijl ze laptop gebruikt

Als je kat iemand is die graag op je schoot zit, moet je je tevreden voelen en het als een compliment beschouwen. Je baby laat je zien dat hij van je houdt en je vertrouwt.

gemberkat zit op iemands schoot.png

Waarom houden katten van onze schoot? Katten genieten van rondetijd omdat ze het waarnemen om comfort te bieden tijdens een siësta halverwege de dag, of voor een beetje aaien in de buurt van hun geliefde. Het komt echter neer op de persoonlijkheid van elke katachtige.

Beschouw je kat die op je schoot slaapt als een indicatie van hun vertrouwen en liefde, omdat ze je als de veiligste plek beschouwen. Zelfs als je niet in bed ligt, vinden de meeste katachtigen het leuk om op te kruipen voor een dutje op de schoot van hun eigenaar. Het is niet alleen een warme plek, maar het is ook de perfecte plek om wat extra aaiwerk te krijgen.

gember kat zit aan het einde van de voeten van de blonde vrouw

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Dit waarom zit mijn kat op mij post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

donkere kat zit op schoot met laptop