Wanneer is een kat een volwassene? Van kitten tot volgroeid

Voor mensen hebben we over het algemeen vrij voor de hand liggende mijlpalen voor wanneer een kind volwassen wordt. Dit kan de leeftijd zijn waarop ze een auto mogen besturen, alcohol mogen drinken, trouwen etc en over de hele wereld varieert dit meestal van 18 tot 21 jaar.

Maar wanneer is een kat volwassen? We hebben niet dat soort juridische mijlpalen voor onze favoriete katachtigen. Hoe weet je of je kat volwassen is? En als ze volwassen zijn, wat moet je dan veranderen en welke dingen moeten hetzelfde blijven?

Ontdek hoe je kunt nadenken over leeftijd als het gaat om katten, de overgang van kitten naar kat, wat je moet veranderen en waar je op moet letten in dit bericht.

Twee tabby kittens

Wanneer is een kat een volwassene – Belangrijke mijlpalen voor katten

Snelle groei: 2 tot 6 maanden

De snelle groeifase begint zodra een kitten van zijn moeder is gespeend. In dit stadium heeft het kitten veel voedingsstoffen nodig om zijn snelle groeisnelheid te ondersteunen. Kittens hebben twee keer zoveel energie nodig als volwassen katten per pond

Hun mond en magen zijn echter veel kleiner dan die van een volwassen kat. Dit betekent dat het voor kittens het beste is om meerdere kleine maaltijden per dag te hebben in plaats van 1 of 2 grote maaltijden.

wit kitten met blauwe ogen

Adolescentie: 6 tot 12 maanden

De groei van uw kat zal in deze fase beginnen te vertragen en kan worden verplaatst naar 1 tot 2 maaltijden per dag. Kittenvoer is nog steeds de beste optie voor katten in deze fase, omdat ze ondanks hun groeigrootte nog steeds behoefte hebben aan een hoog niveau van voedingsstoffen.

Kat rolt rond in de zon waarom rollen katten in het vuil

Jongvolwassene: 6 maanden tot 2 jaar

Dit is de fase waarin uw kat van kitten naar volwassene gaat.

Prime Adult: 3 jaar tot 6 jaar

Katten zijn gesetteld in hun leven en in hun bloei.

Volwassen volwassene: 7 jaar tot 10 jaar

Katten hebben de neiging om in deze tijd minder actief te worden en gezondheidsproblemen ontstaan vaker.

Noorse boskat tabby groene ogen beginnend bij de camera wanneer is een kat een volwassene
Een noor met groene ogen

Senior Cat: 11 jaar tot 14 jaar

De levensduur van katten varieert nogal, maar dit is in wezen oud / ouder voor katachtigen.

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat katten volwassenen worden op de leeftijd van 12 maanden. Het is echter mogelijk dat ze hun volledige grootte pas ergens tussen 18 maanden en vier jaar bereiken.

Wanneer is een kat een volwassene versus volledige grootte – belangrijke factoren om te overwegen

1. Het kattenras

De gemiddelde leeftijd voor een kat om van kitten naar volwassene te gaan ligt tussen de 10 en 12 maanden. Dit is echter slechts een gemiddelde. Langerharige en grotere rassen zoals Maine Coons en Siberiërs worden volwassenen tussen 15 en 18 maanden.

maine coon tabby kat staren met zeer puntige oren

Dit komt omdat grotere rassen duidelijk groter moeten worden om volwassen te worden – en de meeste langharige kattenrassen zijn groter. Maine Coons zijn de grootste van alle kattenrassen en kunnen tot vier jaar nodig hebben om hun volledige grootte te bereiken.

Siberische Neva maskerade kat
Siberische Neva maskerade kat

2. Dieet

Als kittens niet de juiste voedingsstoffen krijgen, kan hun groei worden belemmerd.

Luie kat die grote kom voedsel eet

3. Wanneer is uw kat gesteriliseerd of gecastreerd?

Studies hebben aangetoond dat katten die eerder in het leven zijn gesteriliseerd of gecastreerd, de neiging hebben om groter te wordeneen kat die niet gesteriliseerd of gecastreerd wordt totdat ze volwassen zijn.

Het vermogen van een gecastreerde kat om calorieën te verbranden wordt gewijzigd en kan snel aankomen. Omdat uw pas gecastreerde kat waarschijnlijk honger zal hebben, kan er meer gemiauwd worden voor voedsel. Het is belangrijk om de voeding van uw kat in de periode van 18 weken na de castratie te controleren om onnodige gewichtstoename of het creëren van slechte gewoonten te voorkomen.

ginger maine coon kat

4. Binnenkatten vs Buitenkatten

Binnenkatten zijn meestal groter dan buitenkatten. Dit komt omdat ze de neiging hebben om beter gevoed te worden en niet zo ver kunnen zwerven of sporten als buitenkatten. Buitenkatten zijn vaak fysiek kleiner dan binnenkatten, maar zijn meestal in betere conditie.

Indicatoren dat uw kat de volledige grootte heeft bereikt

De beste manier om te zien of uw kat de volledige grootte heeft bereikt, is door zijn gewicht, lengte en lengte. De eenvoudigste manier om dit te doen is om elke maand het gewicht, de lengte en de lengte van uw kat te meten.

tabby kitten met riem op schubben

Top Tip: Als u een indicator wilt van hoe groot uw kat uiteindelijk zal zijn gewicht na 16 weken nemen en verdubbelen. Dit zal geen perfecte maat zijn, maar geeft je een idee van hun potentiële grootte.

Wanneer is een kat een volwassene – Voedsel

Net als mensen zullen de voedingsbehoeften van uw kat veranderen naarmate ze ouder worden. De gezondheid van uw kat wordt beïnvloed door het feit of zijn lichaam op het juiste moment de juiste voedingsstoffen heeft gekregen.

Een van de grootste tijden van verandering in voedingsbehoeften voor katten is wanneer ze van kittens naar volwassen katten gaan.

dierenarts zet grijze kat op schubben

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Wanneer moet ik beginnen met het voeren van volwassen kattenvoer aan mijn kitten?

Zodra uw kat 12 maanden oud is, is het tijd om te beginnen met het verplaatsen van hem naar volwassen voedsel. Volwassen katten hebben minder voedsel nodig omdat ze niet zo actief zijn als kittens. De combinatie van hun groei die vertraagt en gecastreerd wordt, kan ook hun metabolisme vertragen.

Als gevolg hiervan heeft volwassen kattenvoer de neiging om minder vet en eiwitten te bevatten.

Opmerking: Als uw kat is gecastreerd, kan het beter zijn voor uw kitten om eerder over te stappen op volwassen voedsel. Neem contact op met uw dierenarts.

grijze kat op schubben

Hoe verplaats ik mijn kat van kittenvoer naar kattenvoer?

Het is geen goed idee om uw kat te verplaatsen van 100% kittenvoer naar 100% volwassen kattenvoer. Verander in plaats daarvan het type voedselinname van uw kat over meerdere dagen. Dit zal uw kat niet alleen helpen om het nieuwe voedsel te accepteren, het zal ook de kans op problemen met hun spijsvertering van het nieuwe volwassen kattenvoer verminderen.

Jonge kat die thuis uit zijn kom eet. Vrouwelijke hand die voedsel toevoegt

Doe op de eerste dag bij elke maaltijd 75% kittenvoer en 25% volwassen voedsel in de bol van uw kat. Ga op dag twee naar 50% kittenvoer en 50% volwassen voedsel. Dag drie 75% volwassen voeding en 25% kittenvoer. En dan op dag vier verhuizen naar 100% volwassen kattenvoer.

Als uw kat moeite heeft om zich aan te passen, vertraag dan het percentage beweging naar volwassen voedsel en beheer de overgang over een groter aantal dagen.

hongerige kat die uit de voerbak eet

Vrije keuze voeding is prima voor de meeste katten, omdat ze de neiging hebben om alleen te eten wat ze willen. Dit houdt in dat ze 24/7 toegang hebben tot voedsel.

Persoonlijk heb ik 24/7 droogvoer beschikbaar voor mijn kat en twee vaste tijden per dag voor als hij natvoer krijgt. Portiegecontroleerde voeding kan beter zijn voor binnenkatten, omdat ze over het algemeen niet zo actief zijn als outdoor katten.

twee Schotse kittens schuiven melk uit kom

Dog Years vs Cat Years vs Human Years

Het is vaak interessant om onze eigen leeftijden te vergelijken met die van onze katten. Katten verouderen het snelst in het eerste jaar van hun leven. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de American Animal Hospital Association:

  • Een kat op een maand is het equivalent van een mens op een jaar.
  • Een kat op drie maanden is het equivalent van een mens op vier jaar.
  • Een kat op twaalf maanden is het equivalent van een mens op vijftien jaar.
  • Een kat op achttien maanden is het equivalent van een mens op eenentwintig jaar.
  • Een kat op twee jaar is het equivalent van een mens op vierentwintig jaar.
  • Op de leeftijd van drie jaar is een kat het equivalent van een mens op achtentwintig jaar. Voeg vanaf de leeftijd van drie tot elf jaar vier menselijke jaren toe voor elk extra kattenjaar.
  • Op elfjarige leeftijd is een kat het equivalent van een zestigjarige mens. Blijf dan vier menselijke jaren toevoegen voor elk extra kattenjaar.
langharige witte kat wordt gemeten

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Deze wanneer is een kat een volwassen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.