11 Maine Coon Mix-kenmerken die eigenaren moeten weten ()

Vermoedt u dat uw kat deel uitmaakt van Maine Coon? Hoe zou je weten of dat zo was? Hier is een antwoord dat op het eerste gezicht misschien niet nuttig is – er is eigenlijk geen echte manier om zeker te zijn. Dat gezegd hebbende, zijn er verschillende manieren om te bepalen of het mogelijk is.

Als er een kans is dat uw kat deel uitmaakt van Maine Coon, zijn er bepaalde dingen waar u naar op zoek kunt gaan die u kunnen wijzen. Maar ik weet vanaf het begin dat tenzij je toegang hebt tot zeer gedetailleerde genetische of DNA-tests, een groot deel van wat je bepaalt op geloof zal moeten zijn.

Omdat uw kat misschien maar gedeeltelijk Maine Coon is, is de kans groot dat hij een hele reeks kenmerken uit de andere helft van zijn DNA kan aannemen. Dus nogmaals, er is geen eenvoudig antwoord als het gaat om grootte of uiterlijk.

Als je een Maine Coon-mix adopteert, heb je veel fantastische momenten om naar uit te kijken met je kat, vooral als hij enkele van de persoonlijkheidskenmerken van zijn ouderras heeft geërfd. Laten we eens kijken naar wat voor soort functies uw kat zou kunnen weergeven die kunnen suggereren dat het deel uitmaakt van Maine Coon.

maine coon katten

Over Purebred Maine Coons

Een typische pure Maine Coon varieert in grootte van ongeveer 10 tot 16 inch lang en kan tot 18 lbs wegen. Het wordt beschouwd als een van de grootste huiskatrassen die er zijn.

Het staat bekend om zijn enorme mooie manen, die veel verzorging vereist. Het heeft ook onderscheidende punten op zijn oren gemarkeerd door kleine stekelige stukjes haar. Meer informatie over de Maine Coon vind je hier.

Maine Coons zijn zeer wenselijk om te bezitten voor kattenliefhebbers. Dit komt omdat ze zo’n unieke en interessante looks hebben. Ze hebben ook verbazingwekkend vriendelijke persoonlijkheden en zijn geweldige metgezellen.

bruine maine coon kat
Maine Coon

Wat is een Maine Coon Mix?

Maine Coons in combinatie met een tabby zijn in veel opzichten net zo heerlijk. Een Maine Coon is vriendelijk en aanhankelijk, dus een mix kan deze eigenschappen heel goed delen.

Meestal kunnen ze goed overweg met gezinnen en zelfs jongere leden van die familie. Soms erven ze zelfs de Maine Coon-persoonlijkheid, die vaak wordt vergeleken met die van een hond.

Wist je bijvoorbeeld dat Maine Coons toevallig van water houden? Maine Coons zijn ook zeer trainbaar. Dus, naast het feit dat het mogelijk redelijk groot is, kan je Maine Coon-mix misschien een paar trucs leren.

maine coon mix kenmerken
Maine Coon Mix Kat

Een gebied dat enorm kan variëren, is de grootte, afhankelijk van welke andere kat deel uitmaakt van de mix. Ook maine Coon katten hebben de neiging om in specifieke gemeenschappelijke kleuren te komen. Dit kan nu behoorlijk gevarieerd worden op basis van het andere katten-DNA in de mix.

Maine Coon Tabby Mix: een snelle geschiedenis

In termen van traceerbare geschiedenis is de Maine Coon tabby-mix een nieuw ras dat pas de laatste jaren is ontstaan. Ze worden door Maine Coon clubs erkend als variant, maar nog niet beoordeeld in show. Het zijn echter prachtige katten, omdat ze heel vaak enkele van de belangrijkste Maine Coon-kenmerken vertonen.

Toen Maine Coons officieel hun weg naar de Verenigde Staten vonden met immigranten in de jaren 1860, werden sommigen van hen gekruist met Britse en Amerikaanse korthaarrassen. Voor een deel althans, daarom hebben we vandaag de Maine Coon tabby-mix.

Kanttekening: Een ander mogelijk waargebeurd verslag van hoe Maine Coons naar de VS kwam, betreft Noorse boskatten die worden gebruikt als ongediertebestrijding op Vikingboten. Toen ze aan de Amerikaanse kusten kwamen, produceerde het fokken met korterharige katten de Maine Coon.

Noorse boskat met groene ogen
Noorse boskat

11 Maine Coon Mix Kenmerken

Het is vermeldenswaard dat sommige fokkers zullen wegblijven van het kruisen van hun Maine Coons. Anderen hebben de neiging om een gemengd ras te zien als iets heel moois op zich. Omdat we soms niet de volledige geschiedenis kennen van een andere kat die betrokken is bij het fokproces, tHet scala aan functies dat aanwezig is in een Maine Coon-mix is vrij breed.

Zoals gezegd kunnen deze katten aanzienlijk variëren in grootte en uiterlijk. Maar het is niet allemaal willekeurig. Maine Coons zelf zijn zeer specifiek in hun uiterlijk en persoonlijkheden. Het is dus niet altijd moeilijk om bepaalde aspecten van uw kat te detecteren die op zijn charmes lijken.

Hier zijn enkele essentiële fysieke eigenschappen om op te letten als je probeert te bepalen of je kat Maine Coon of Maine Coon tabby mix is.

1. Grootte

Meestal is een Maine Coon tabby mix iets kleiner dan een rasechte Maine Coon. Mannetjes kunnen tot 16 centimeter lang worden, terwijl vrouwtjes tot 14 centimeter opduiken. Qua lengte zijn ze ongeveer hetzelfde, ongeveer 40 centimeter lang.  Mannetjes kunnen iets meer wegen vanwege hun grootte, met een top van ongeveer 25 lb..

rook maine coon kat

2. Lichaam

Er zijn enkele belangrijke indicatoren dat een kat een Maine Coon tabby-mix kan zijn. Een van de belangrijkste tekenen is een “M” -patroon op het voorhoofd. Maine Coon tabbies zullen ook markeringen delen die tussen de ogen en de oren lopen. Sommige mensen noemen ze mascara-markeringen – alsof je kat ’s ochtends zijn make-up doet.

Het is echter onwaarschijnlijk dat tabbies de oorpluimen hebben die de oren van de Maine Coon-kat zo onderscheidend maken (zoals die van een lynx).

3. Bont

Maine Coon bont is dik en ruig. Het heeft eigenlijk drie lagen. Dit verklaart waarom een Maine Coon water helemaal niet erg vindt. Maine Coon tabby-mixen hebben mogelijk geen jassen die zo dik en ruig zijn. Ze hebben kortere ondervacht, hoewel het nog steeds dik en wazig kan aanvoelen.

grijze maine-coon kat met groene ogen opzij

In termen van vachtuitstraling kunnen de poten van een normale tabbykat donkerder zijn of een donkere streep bevatten. De typische vachtpatronen worden beschreven als:

  • Klassiek – Gemarkeerd door vlekken aan de zijkanten. Sommige patronen zijn ook te zien op de schouders.
  • Makreel – Zo beschreven omdat het patroon lijkt op dat van een makreelvis.
  • Gevlekt – Vergelijkbaar met makreel, maar met strepen langs de zijkanten.
  • Blotched – Een minder dramatische versie van het Marmer patroon. Strepen en wervelingen in de vacht zijn een goede indicator.
  • Marmer – Strepen en wervelingen op de benen, het gezicht en het lichaam zijn er in overvloed.

4. Manen

Heeft je tabby een manen? Het kan deel uitmaken van zijn Maine Coon-kenmerken. De vacht rond de nek van een Maine Coon is meestal langer en dikker dan het haar op andere delen van zijn lichaam.

In combinatie met zijn aanzienlijke omvang heeft dit ertoe bijgedragen dat het bekend staat als De Kleine Leeuw. Het is niet gebruikelijk dat een normale tabby deze manen laat zien, dus de kans is groot dat het deel kan uitmaken van Maine Coon als het op een leeuw lijkt.

5. Ogen

Als je je kat als kitten hebt aangeschaft, is het goed om te weten dat een Maine Coon bijna altijd met blauwe ogen wordt geboren. Soms hebben ze ook vreemd gekleurde ogen. De kleuren veranderen naarmate ze ouder worden.

6. Oren

Zoals eerder vermeld, heeft de overgrote meerderheid van Maine Coons plukjes op hun oren – een beetje als een lynx in het wild. Maine Coons hebben ook veel haar rond en in hun oren. Als je tabby deze eigenschap deelt, zit er misschien een beetje Maine Coon in de mix.

witte maine coon kat

7. Staart

Tabby katten staan ook bekend om de ringen rond hun staart. Ze lijken een beetje op wasbeerstaarten.

8. Poten

Een uniek kenmerk van Maine Coons is de grootte van hun poten. Ze zijn meestal veel groter in vergelijking met andere katten met ongeveer vergelijkbare afmetingen. Deze poten hebben meestal ook haar dat tussen de tenen uitsteekt.

Er wordt gedacht dat Maine Coons deze grote poten nodig had om te overleven in moeilijke klimaten en omstandigheden. Als je tabby iets grotere poten lijkt te hebben dan normaal, kan dit een indicatie zijn van een Maine Coon-mix.

9. Verzorging

Omdat Maine coons en Maine Coon tabbies zulke dikke ondervacht en overjassen hebben, verwacht je veel verzorging te doen en veel afstoten te verwerken. Gelukkig kan tijd doorbrengen met je kat tijdens het borstelen van zijn vacht heel goed zijn voor je hechting. Het is ook heel belangrijk om te maintain goede gezondheid voor uw kat.

cropped-maine-coon-tabby-cat-staring-with-very-pointy-ears.jpg

Verharing gebeurt meestal in de lente en de herfst. Voor het grootste deel zal uw kat er het grootste deel van het jaar nog steeds pluizig uitzien. Investeren in een goede verzorgingsborstel wordt niet verspild.

Een uitstekende optie is om verzorgingshandschoenen te gebruiken. Je kat zal genieten van de persoonlijke aandacht en je sluit tegelijkertijd een goede hechtingssessie af.

10. Levensduur

Maine Coons worden meestal ongeveer 15 of 16 jaar oud, op voorwaarde dat ze gezond worden gehouden. Een tabbymix leeft statistisch gezien iets korter tussen de 11 en 14 jaar. Houd er rekening mee dat alle katten anders zijn, en dit is op de een of andere manier geenszins een zekerheid.

Deze katten doen er ongeveer 4 tot 5 jaar over om volledig volwassen te zijn. Qua gezondheid zijn er slechts een paar potentiële problemen die statistisch lijken op te duiken voor Maine Coons en Maine Coon tabbies. De meeste hiervan zijn gebaseerd op genetische geschiedenis en ouderlijke raspredisposities.

Tabby Maine Coon kat

11. Gezondheid

Er zijn enkele dingen om op te letten als het gaat om mogelijke gezondheidsproblemen die een Maine Coon of Maine Coon tabby-mix tijdens hun leven kan ervaren. Er is geen garantie dat een kat hieraan zal lijden, maar het kan iets zijn om op te letten als u overweegt te adopteren.

Heupdysplasie

Bij sommige grote honden en deze grote kat kan heupdysplasie de kop opsteken. Het is een aandoening waarbij heupgewrichten niet goed uitlijnen, kraakbeen slijten en uiteindelijk pijn en ongemak veroorzaken.

Potentiële heupdysplasie kan worden gedetecteerd of gediagnosticeerd vanaf ongeveer twee jaar oud. Het is meestal erfelijk en kan worden overwogen wanneer u een pijnlijke slapte opmerkt, vooral als de kat ouder wordt.

Hypertrofische cardiomyopathie

Met deze aandoening wordt een van de hartspieren dikker, wat leidt tot problemen met de bloedsomloop en cardiologische problemen. Van Maine Coon-katten is aangetoond dat ze enigszins vatbaar zijn voor deze aandoening, samen met Noorse boskatten.

crème maine coon kat

Het is relatief zeldzaam en is genetisch detecteerbaar door fokkers. Katten die deze genetische mutatie vertonen, worden meestal verwijderd uit fokprogramma’s.

Obesitas

Het laatste wat je wilt dat deze grote kat is, is groter. Obesitas kan een probleem worden voor Maine Coons, en het is in feite een van de belangrijkste redenen voor Maine Coons met extra gezondheidsproblemen.

Parodontitis

Dit is een aandoening die lijkt te zijn gangbaar geworden sinds deze katten werden gedomesticeerd. Parodontitis komt niet veel voor in het wild. We worden daarom ertoe gebracht te geloven dat het voorkomt met een thuisgebaseerde levensstijl, mogelijk gerelateerd aan veranderingen in het dieet. Het ontsteekt het tandvlees en beïnvloedt de tanden, vernietigt uiteindelijk bot en beïnvloedt het vermogen van een kat om te eten.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Polycystische nierziekte

Deze ongelukkige aandoening is genetisch en in de meeste gevallen al aanwezig bij de geboorte. Het kan de nieren beïnvloeden, maar kan ook andere organen, de spieren en zelfs het zenuwstelsel beïnvloeden. De nieren ontwikkelen meestal cysten of zakken water die kunnen groeien of splitsen. Het kan uiteindelijk leiden tot orgaanfalen.

Polydactylisme

Dit is een ongewone en vreemde aandoening die ertoe leidt dat katten met extra tenen worden geboren. Van Maine Coons is aangetoond dat ze de eigenschap iets meer vertonen dan de meeste andere kattenrassen, hoewel je zult merken dat katten uit fokprogramma’s minder geneigd zijn om ze te delen.

De kans op het vinden van een polydactylkat in verwilderde groepen en wilde contexten neemt iets toe. Er is geen duidelijk verband tussen polydactylisme en andere gezondheidsproblemen.

Ginger Tabby Maine Coon kat

Spinale musculaire atrofie

Dit is een andere genetisch erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat de zenuwen van de wervelkolom wegkwijnen. Het is vergelijkbaar met motorneuronziekte. Het degenereert de functie van de wervelkolom en leidt uiteindelijk tot spieratrofie, verlies van beweging en ongemak.

Stomatitis

Dit is een ongelukkige bijwerking van kattenherpes, een virus dat relatief vaak voorkomt. Stomatitis wordt gekenmerkt door zweren in het mondgebied. In de meeste gevallen kan stomatitis worden beheerd en gecontroleerd met zorg van de dierenarts.

Laatste gedachten over Maine Coon Mixes

De Maine Coon tabby mix is niet minder verrukkelijk dan zijn pure familielid en is een prachtige toevoeging aan elk gezin. Dus wrijf die M op zijn voorhoofd, tel de ringen op zijn staart en knuffel met het meest fanatieke lid van de familie. Die slimme hondachtige persoonlijkheid zal onweerstaanbaar blijken voor iedereen die er tijd mee doorbrengt.

grijze en gember maine coon kittens met wat fruit

Dit waarom is mijn kat het houden van een oog gesloten post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.