9 dingen om te weten over de Neva Masquerade kat (2022)

Nee, het is geen chique katachtige op weg naar een feestje in Venetië (hoewel het er wel naar klinkt, nietwaar?). De kans is groot dat je nog nooit van dit nieuwsgierige soort poes hebt gehoord. Maar tegen de tijd dat je dit artikel hebt voltooid, heb je alle dingen geleerd waarvan je nooit wist dat je ze moest weten.

Als je wat meer op de hoogte bent van je Siberische kattenkleuren, is er echter een kans dat de eigenzinnige naam van deze kat belletjes doet rinkelen. Het is echt een prachtig exemplaar, gewaardeerd om zijn goede uiterlijk en geweldige temperament.

Maar laat me in het begin niet alles weggeven – neem een duik in dit artikel over de Neva Masquerade-kat en word er in een mum van tijd een expert in.

neva-maskerade-kat-blauwe-ogen

9 dingen om te weten over de Neva Masquerade Cat

1. Een stukje geschiedenis

Je zou denken dat dit een ras was dat naast mensen als de Rum Tum Tugger en Mr. Mistopheles zat, maar nee, T.S. Eliot is niet verantwoordelijk voor het koken van deze mooie katachtige. Dus waar komt deze zeldzame kat precies vandaan?

De eerste werden opgericht rond 1970 en waren het resultaat van het kruisen van Siberische katten met Siamese katten in Rusland. Het doel was om de lichaamsbouw en fijne lange vacht van de Siberiër te hebben met de blauwe ogen en kleurpunt van de Siamees. Het ras is vernoemd naar de rivier de Neva in de buurt van St. Petersburg, het gebied in Rusland waar het voor het eerst werd ontwikkeld en, toevallig, veel maskeradefeesten plaatsvonden.

De zwarte of grijze kleur op het gezicht van de Neva Masquerade deed denken aan de maskers die feestgangers droegen. Naarmate het ras werd ontwikkeld, begonnen Russische functionarissen ze als diplomatieke geschenken te geven vanwege hun zeldzaamheid.

neva-maskerade-kittens

Afbeelding van Castell3 via Pixabay

2. Hoe vaak komen Neva Masquerade Katten voor?

Ze zijn vrij zeldzaam, vooral buiten Rusland. Er zijn een paar geselecteerde fokkers in de VS, maar ze zijn er maar weinig, dus nesten komen minder vaak voor. Mensen betalen echter veel geld om deze mooie kitties te laten importeren als hun hart zo is ingesteld op het hebben van een.

Als je vastbesloten bent om er een in Amerika te vinden, zul je een van deze pretenties niet in een asiel zien zitten, dus je moet een fokker zoeken met een gevestigd kleurpunt in hun moederdieren en stieren. Verwacht dat je je naam op een wachtlijst of drie moet zetten om een kitten met de juiste kleuring te laten opduiken.

Hun prijsklasse is hoger dan die van een standaard raszuivere kat, zittend tussen $ 800 – $ 1.200.

Neva maskerade Siberische kat met blauwe ogen.

3. Controverse over het ras

Sommige organisaties erkennen de Neva Masquerade niet als een apart ras, maar eerder als een subras van Siberiërs vanwege hun vele overeenkomsten. De belangrijkste verschillen zitten in de verschillende puntige kleuren waar mensen van houden, dus ze worden vaak gecategoriseerd als Siberiërs met verschillende kleuren.

Aan de andere kant zijn er enkele partijen die bereid zijn om het als een op zichzelf staand ras te accepteren. Of je het nu officieel herkent of niet, het verandert niet hoeveel je van je mooie harige vriend zult houden.

4. Uiterlijk

Net zoals Maine Coons vachtpatronen zijn waar ze om worden gewaardeerd, zijn Neva Masquerade-katten geliefd om hun unieke kleuren.

Deze prachtige zeldzaamheden onder katachtigen hebben meestal volledig witte lichamen met verschillende kleurpunten van bruin, zwart of blauwachtig grijs op hun poten, gezicht en oren. Professionals onderscheiden deze kleuren met de juiste termen zoals zegel, Tabby goud gearceerd en zilverblauwe lynx.

neva maskerade kat met gouden gezicht

Afbeelding Kelian Ppleger uit Pexels

Hun ogen zijn altijd blauw, dankzij het albino Siamese gen. Ze missen ook het enzym tyrosinase, dat melanine produceert, wat resulteert in hun witte lichaamsbont. Hoewel ze altijd oor- en gezichtskleurpunten hebben, is er de mogelijkheid dat je Neva Masquerade witte poten heeft in plaats van gekleurde.

5. Wat is hun tempuitroeiing?

Neva Masquerade-katten hebben de neiging om de persoonlijkheid van het Siberische ras te hebben en worden beschreven als “hondachtig” met de toewijding van een hond aan hun mens. Ze zijn speels, houden ervan om met mensen om te gaan en zijn supervriendelijk. Ze zijn een beetje groter dan gemiddeld en bereiken meestal 10 – 20 pond.

Het zijn ook behoorlijk actieve katten, dus als je hun energie niet kunt bijhouden, moet je misschien investeren in wat boeiend speelgoed zoals een laserpointer om ze te vermaken en betrokken te houden. Ze hebben een hoog intelligentieniveau en leren graag trucjes omdat ze mensgericht zijn.

Ze lopen zelfs aan de lijn. Natuurlijk, hoe eerder je begint met trainen, hoe beter. Vergeet niet dat ze een koppige inslag in zich kunnen hebben, dus ze reageren misschien niet altijd op training, tenzij er iets voor hen in zit.

Dit ras staat bekend als een beetje een irritante schreeuwlelijk, hoewel – ze geven nul pluisjes over luid en vaak praten. Hey, het kan best schattig zijn en het zorgt voor een aantal leuke TikToks. Maar als je op zoek bent naar een rustige, luie knobbel die de hele dag gelukkig in de zon op je bank ligt, is dit niet de kat voor jou.

6. Zijn ze hypoallergeen?

Het antwoord is dat ze dat kunnen zijn. Niveaus van het Fel-d1-eiwit in onze schattige katten zijn verantwoordelijk voor de allergische reactie bij mensen, en terwijl Siberiërs lage niveaus van dit eiwit hebben, doen Siamese katten dat niet.

maskerade-kat-in-de-tuin

Afbeelding van Jasmine Pang van Pexels

Dit heeft geresulteerd in een mix van hypoallergene eigenschappen bij Neva Masquerade katten. Sommigen nemen hun Siberische voorouders achterna en hebben getest met zeer lage niveaus van Fel-d1, terwijl anderen hebben getest met hoge niveaus.

Dus afhankelijk van de kat en welke genetische component ze hebben opgepikt, kun je al dan niet eindigen met een hypoallergene kat. Als beide ouders echter hypoallergeen zijn, is de kans groter dat de kittens dat ook zullen zijn.

7. Hoeveel verzorging hebben ze nodig?

Ze zijn een langharig ras, dus verzorging zal een vast onderdeel van je (en hun) leven moeten worden. Ze zijn eigenlijk een van de weinige rassen waarvan de vacht door de seizoenen van lengte verandert, wat het verzorgen een beetje ingewikkeld kan maken.

Hun zomerjassen zijn korter en hebben vaak geen extra aandacht nodig. Hun wintervacht daarentegen is lang en dik en moet regelmatig worden geborsteld om matten te voorkomen. Het nadeel is dat, wanneer ze schakelen tussen seizoensjassen, ze werpen Heel veel.

Als ze bezig zijn met het verliezen van hun dikke wintervacht, zal het wat vaker borstelen om de losse vacht te verwijderen je helpen deze onder controle te houden en de verharingsperiode te verkorten.

8. Hebben Neva Masquerade katten gezondheidsproblemen?

Er zijn geen gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor de Neva Masquerade-kat, omdat het zo’n zeldzaam ras is dat er niet genoeg van in de wereld zijn om te weten. Dus het volgende beste wat je kunt doen, is kijken naar hun extreem nauwe voorouders, Siberische katten, aangezien ze bijna identiek zijn, behalve de kleuring.

neva-maskerade-kat-buiten-in-de-herfst

Afbeelding van Jonas via Pixabay

Voor het grootste deel is het een gezond ras dat 8 – 10 jaar leeft. De ontwikkeling van de Siberiër als ras werd voor het grootste deel niet verstoord door mensen, wat resulteerde in natuurlijk gezonde genetica en niet veel aangeboren problemen.

Dat gezegd hebbende, op het zeldzame moment dat ze hypertrofische cardiomyopathie kunnen ontwikkelen, maar het is de enige ernstige aandoening waarvan bekend is dat ze die krijgen. Anders zijn de enige andere belangrijke dingen om je zorgen over te maken veel voorkomende ziekten die de meeste katten treffen, die vaccinaties zouden moeten dekken.

9. Kunnen ze verder met andere huisdieren?

Als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd, is de kans groter dat ze als kitten andere huisdieren in huis accepteren. Als ze echter ouder zijn, kunnen ze angstiger en territoriatraler reageren en een periode nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe toevoeging.

Wikkel je in op de Neva Masquerade Cat

Hoewel een groot deel van het begeren van deze kat puur is vanwege zijn prachtige en unieke uiterlijk, als je van plan bent om erin te investeren, wees dan voorbereid op alle energie en liefde waarmee ze je zullen overladen. Ze kunnen in de eerste plaats moeilijk te vinden zijn, maar als je het geluk hebt om er een als je eigen ras te claimen, zul je genieten van jarenlange toewijding van een intelligent en mooi ras.

Siberische Neva maskerade kat
Siberische Neva maskerade kat

Deze neva masquerade cat post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.

Ben je op zoek naar een extra speciale kat om je eigen kat te noemen? Bekijk dit artikel met 17 unieke kattenrassen, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw volgende jongere vriend.