Savannah Kat vs Bengaalse Kat (2022) Wat Eigenaren moeten weten

De Savannah en Bengaalse kattenrassen hebben veel gemeenschappelijke kenmerken. Ten eerste hebben ze allebei een voorouder die rechtstreeks verband houdt met wilde versies van katten. De Savannah en Bengaal zijn gedeeltelijk gefokt uit respectievelijk de Serval en de Aziatische Luipaardkat.

Beide prachtige katten hebben fans gevonden onder katteneigenaren, hoewel sommige nieuwe eigenaren de twee soms verwarren. Wat zijn de verschillen tussen de twee rassen? Er zijn enkele belangrijke, veel met betrekking tot hun uiterlijk.

Laat ons een diepere duik nemen in het Savannah Cat vs Bengal Cat debat.  

<img src=” alt=”kitten-bengaal” class=”wp-image-23191″ />
kitten-bengaal

The Tail of the Tape: Basic Stats

Beide katten zijn zeer gemakkelijk te socialiseren met andere dieren en mensen. Hier is de basisvergelijking in termen van de vier meest voorkomende factoren die eigenaren in overweging nemen bij het aanschaffen van een van deze katten.

Bengaal

Een Bengaal is gemiddeld lichter dan zijn Savannah tegenhanger, en is relatief even groot qua hoogte. 

Grootte: 17-22 inches

Gewicht: 8-17 pond

Levensduur: 10-16 jaar

Verzorgingsbehoeften: Matig

Verder lezen: Geweldige suggesties voor Bengaalse kattennamen.

Bengaalse kat in roze harnas.

Savannah

Savannahs hebben minder aandacht nodig qua verzorging, hoewel ze ook langer kunnen leven.

Hoogte: 17-22 inch

Gewicht: 12-25 pond

Levensduur: 12-20 jaar

Verzorging nodig: Minimaal

Tabby Savannah cat tegen witte achtergrond
Savannah Cat

De Bengaalse achtergrond

Het verhaal van de Bengaalse kat is zowel exotisch als opwindend. Het ras ontwikkelde zich als gevolg van het kruisen van een Aziatische luipaardkat met een ander inheems ras. Het Aziatische luipaardras was zeer gewild om zijn vacht en exotische kleur, en werd in de jaren 1960 voor uitsterven behoed.

Een fokker genaamd Jean Mill ondernam het fokken van een hybride, wat resulteerde in de verbazingwekkende Bengaal. De Bengaal kreeg in 1991 officieel de status van kampioenschap en werd in 2016 erkend door de Cat Fanciers’ Association. Hun vacht is gedessineerd in kleuren die niet lijken op die van een luipaard met een paar tijgerstrepen toegevoegd voor het effect. 

Savannah-Kittens
Savannah-Kittens

Foto door Lifeatthesharpend

De Savannah Story

De Savannah is een ras dat is ontstaan uit de kruising van een huiskat (naar verluidt een Siamees ras) en een serval, een kleine tot middelgrote wilde kat uit Afrika. Servals hebben lange slanke lichamen en zijn vrij unieke katten, zelfs in het wild. Ze zijn gevlekt, en het patroon maakt ze mooi om naar te kijken. 

Servals hebben grote oren en relatief kleine koppen, maar zijn slank en atletisch. De International Cat Association registreerde het Savannah ras in 2001. In tegenstelling tot de serval hebben ze grote oren en zijn ze relatief zwaar voor huiskatten. Savannahs zijn meestal gevlekt met ringen rond hun staart. 

savannah cat full body

Savannah Cat vs Bengal Cat: Key Characteristic Differences

Hoewel deze katten in veel opzichten op elkaar lijken, zijn ze ook in andere opzichten duidelijk verschillend. Ze delen meerdere vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken, maar door hun afkomst en voorouders hebben ze een aantal zeer verschillende kenmerken. 

Uiterlijk

De gemakkelijkste manier om het verschil te zien tussen een Bengaal en een Savannah kat is hun uiterlijk. Vooral de patronen van de vacht zijn veelzeggend. Er zijn ook opmerkelijke verschillen in de vorm van de oren en de kop en enkele andere aspecten van het lichaam. 

savannah cat vs bengal cat
Bengaalse-kat

Afbeelding door Irina van Pixabay

Bengaal

De Bengaal is de kleinere van de twee rassen. Dat komt omdat Aziatische Luipaardkatten ook kleiner zijn dan servals. Het patroon op de vacht kan worden omschreven als rozetten, vergelijkbaar met de “ringen” die men op een luipaardvacht aantreft. Sommige katten hebben ook een wervelend patroon in hun vacht, aangeduid als marmering.

Bengalen hebben grote oren en relatief kleine koppen. Hun lichaam is goed geproportioneerd en behoorlijk gespierd. Hun voorpoten zijn korter dan hun achterpoten, waardoor ze vanuit een schijnbaar gehurkte positie altijd klaar staan om toe te slaan.

Bengalen hebben meestal grote oren en een relatief kleine kop.

Bengalen komen meestal voor in de kleuren bruin, sneeuw en zilver. Een zeer zeldzame variatie is de blauwe kleur. Het vinden van een van deze is een traktatie. Meer dan waarschijnlijk is hij niet te koop.

Bengaalse kat met gebogen rug.
Bengaalse kat

Savannah

Savannahs behoren tot de grootste huiskattenrassen, deels vanwege hun gewicht, maar ook omdat ze tot 18 centimeter hoog kunnen worden. Dat is net zo groot als sommige middelgrote honden. Ze lijken ook de persoonlijkheid te hebben die daarbij past.

Hun lange nek lijkt ontworpen om de kat in staat te stellen moeiteloos in hun omgeving rond te kijken. Inderdaad, de slanke bouw suggereert een deskundige prooi-jager. Zelfs hun grote oren doen denken aan de open savanne, waar geluid even belangrijk is als zicht.

De serval is een grotere wilde kat dan de Aziatische wilde kat. Zijn lichaam is ook langer, wat zich weerspiegelt in het Savannah ras. Savannah vachtpatronen hebben vlekken die het belangrijkste gebied van het lichaam bestippelen. Het kunnen ook iets langwerpige vlekken zijn die lijken op strepen rond de nek en het hoofdgebied. Savannahs zijn er in verschillende kleuren, met name bruin gevlekte tabby, zwart en black smoke.

Savannah-cat
Savannah-cat

Afbeelding via Stockvault

Personality & Activity

Beide rassen lijken veel energie te erven van hun voorouders. Ze hebben veel beweging of ruimte om te zwerven nodig om die energie te verbranden. Ze klimmen dan ook graag en jagen op prooien als die voorhanden zijn. Beiden zijn ook erg speels en zullen graag tijd met u doorbrengen met spelletjes en plezier maken.

Beide rassen zijn erg spraakzaam. Ze staan erom bekend dat ze tjilpende geluiden gebruiken om met u te praten, afgezien van af en toe een miauw. Beide zijn ook zeer intelligent en zullen proberen elke ruimte binnen te dringen waar ze kunnen komen, inclusief uw gesloten kasten. 

Deze rassen delen een opmerkelijke maar ongewone eigenschap. Ze houden van water. Dit plaatst ze in een unieke club samen met de Maine Coon en de Noorse Boskat. 

Bengaal

Een Bengaal heeft de onderscheiding dat hij vanuit stilstand driemaal zijn eigen lengte kan springen. Bengalen knuffelen eerder met je dan Savannah katten. Ze lijken minder kenmerken van wilde afkomst te hebben dan de Savannah. 

Dat gezegd hebbende, zijn ze misschien gemakkelijker te trainen. Ze schieten redelijk goed op met de meeste mensen en andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn. 

bengaalse kat buiten bengaalse kattennamen

Savannah

Savannahs staan erom bekend dat ze vanuit staande positie tot 2 meter hoog kunnen springen. Het is een opmerkelijk vermogen dat de kracht en de wilde oorsprong van de katten aantoont. Dit maakt ze moeilijk in toom te houden in een huiselijke omgeving die niet geschikt is voor exploratie. 

Tussen de twee rassen worden Savannahs beschouwd als iets wildere persoonlijkheden. Sommigen beschrijven deze wilde aard als katten die zich meer als honden gedragen. Ze kunnen worden getraind aan de lijn en zullen je waarschijnlijk volgen en meer met je omgaan als een hond dan de meeste katten.

Aan de andere kant betekent dit ook dat ze een sterke persoonlijkheid hebben en een beetje moeilijker te socialiseren kunnen zijn als ze zich agressief voelen of in een hoge-energie-modus zitten. Savannahs staan erom bekend dat ze hun mensen enigszins beschermen. Ze hebben baat bij een vroege kennismaking met andere mensen en huisdieren.

Onderhoud

De Bengaal noch de Savannah verharen erg veel. Dit maakt ze gemakkelijk te verzorgen. Beide zijn ook relatief kortharig, wat betekent dat ze soms de voorkeur verdienen voor mensen met allergieën. Dit betekent natuurlijk niet dat u ze niet hoeft te verzorgen. 

bengal-patterns
bengal-patterns

Afbeelding door 성혁 이 van Pixabay

Prijzen van Bengalen en Savannahs

Het aanschaffen van een Bengaal of Savannah met stamboom is niet goedkoop. Een Bengaal, bijvoorbeeld, kan gaan voor ongeveer $ 1.000. Fokkersverenigingen dringen erop aan dat de fokpraktijk streng wordt gecontroleerd. Zij beweren dat Bengaalse kittens die minder kosten misschien niet het echte artikel zijn. 

Opmerkingen over eigendomsbeperkingen

In de Verenigde Staten gelden bepaalde eigendomsbeperkingen voor bepaalde dieren die als wild of gedeeltelijk wild zijn geclassificeerd. Als u overweegt een Savannah of Bengaal te bezitten, controleer dan de wetten van de staat of de stad. Er kunnen beperkingen gelden voor deze rassen vanwege hun erkende status als gedeeltelijk wild.  

bengaalse kat met groene ogen staart naar camera
Bengaalse Kat

Which Would You Choose?

Nu u enig idee heeft van de verschillen, welke van deze prachtige rassen zou volgens u bij uw huis passen? Ervan uitgaande dat er geen problemen zijn met uw staat of stad, zou elk van deze katten een perfecte metgezel zijn voor uw huis. 

Bedenk dat Savannahs doorgaans groter zijn dan Bengalen en zich meer als een hond dan als een kat gedragen.

Bedenk ook dat hun respectieve persoonlijkheden niet typisch zijn voor een gewone huiskat. Deze kittens zullen uw huis verkennen, en normale kasten zijn geen belemmering. Met hun kracht en springvermogen, zal het u ten goede komen om enkele kat-proofing technieken te onderzoeken.

bengaalse kat zit op kruk
Bengaalse kitten

Deze savannah kat vs bengaalse kat post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik waarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt. Ik wilde er alleen zeker van zijn dat je dat wist.

Met dat alles gezegd, als je op zoek bent naar meer info over deze of andere slimme katten, probeer dan deze lijst van slimste kattenrassen te lezen.