European Maine Coon vs American Maine Coon (): 5 factoren om te overwegen

Als je je afvraagt of de Maine Coon iets voor jou is, maar niet zeker weet of je een Europese of een Amerikaanse Maine Coon krijgt, dan is dit bericht iets voor jou.

Hoewel er niet zoveel verschillen zijn tussen de twee, kunnen enkele belangrijke factoren u van de ene naar de andere beïnvloeden. De meeste van deze verschillen liggen in hun uiterlijk. Dus als je groot bent in dat soort dingen, moet je waarschijnlijk meer te weten komen over je kat.

Als je meer wilt weten over hun gewoonten, eigenaardigheden of algemene persoonlijkheidskenmerken van Maine Coon, lees dan verder. Je leert alles wat je moet weten over de Europese Maine Coon vs American Maine Coon.

Bruine Maine coon kat zitten.
Europese Maine Coon

1. Oorsprong

De Maine Coon dankt zijn naam aanvankelijk aan de locatie waar deze rassen werden grootgebracht. Deze leeuwenwelpachtige engelen zouden van Europa naar Maine, Amerika, zijn overgebracht. Dankzij hun wilde en ruige uiterlijk beschouwden veel mensen ze als wasberen. Hier komt de naam Maine Coon vandaan.

De lokale korthaarkatten in Maine fokten met de reizende zeevarende katten uit Europa. Grappig genoeg werd de Maine Coon pas in de jaren 1980 naar Europa geëxporteerd, maar heeft sindsdien wereldwijd naam gemaakt bij kattenliefhebbers.

Europese Maine Coon

Terwijl Amerikaanse Maine Coons in Amerika worden gefokt, mag je verwachten dat een Europese Maine Coon in Europa zou worden gefokt. Je zou gelijk hebben. Dit is hun belangrijkste verschil.

Close-up van een Tabby Maine Coon kat.
Europese Maine Coon

Hoewel ze exact hetzelfde kattenras zijn, zien Europese Maine Coons er meestal wilder uit, maar daarover later meer. In wezen richten de fokkers voor elk type Maine Coon zich op het naar voren brengen van een ander uiterlijk. Dit betekent dat ze alleen ouderkatten fokken die deze specifieke eigenschappen en fysieke kenmerken bezitten.

Anders dan dat, is hun oorsprongsverhaal vrijwel hetzelfde.

Witte maine coon kat Europese maine coon vs Amerikaanse maine coon
Amerikaanse Maine Coon

2. Uiterlijk

Deze vriendelijke reuzen zijn vrijwel hetzelfde op elk niveau, behalve dit. De Europese Maine Coon wordt beschouwd als een beetje meer rafelig dan de Amerikaanse Maine Coon.

Hun donzige gezichten, grote, mooie doordringende ogen, speelse aard en over het algemeen schattige 10 van de 10 factoren maken ze een uitzonderlijk ras dat geschikt is voor zowat iedereen. Hier zijn meer leuke feiten over hun uiterlijk.

Grootte

De Maine Coon, ongeacht waar ze vandaan komen, is een groot kattenras. Ze hebben over het algemeen grotere botten en zullen een stuk atletischer zijn dan de meeste katten. Dit betekent dat ze behoorlijk wat ruimte nodig hebben om vrij rond te lopen.

Dus, omdat ze zowel binnen als buiten houden, zul je merken dat dit soort heen en weer rennen hen kan helpen slank te blijven en binnen een gezond gewicht van ongeveer 10 tot 18 pond (4,8 tot 8,2 kg). Ze kunnen ook verdere afstanden afleggen dankzij hun gewicht, dus zorg ervoor dat je ze dienovereenkomstig tagt.

Ginger Maine Coon kat liggend op de houten tafel.
Amerikaanse Maine Coon

De Europese Maine Coon heeft de neiging om een beetje groter te zijn dan de Amerikaanse soort. Het kan gewoon al het haar zijn, maar je kunt een klein verschil tussen hen verwachten. Hoewel dit ook kan variëren, afhankelijk van of het een man of een vrouw is en hun respectieve ontwikkelingsstadia.

Vorm en bouw

Deze knallers zijn zeker niet gebouwd voor snelheid en behendigheid. Je hoort waarschijnlijk hun grote poten kreken op je houten vloeren vanaf het moment dat ze door de voordeur stappen. Hun vorm en bouw stellen hen echter in staat om de actieve levensstijl te behouden die ze leuk vinden.

Ze hebben over het algemeen vierkante lichamen met gespierde kenmerken. Hun gezichten zijn kleiner (maar nog steeds proportioneel) dan je zou verwachten voor zo’n zware kat. Maar hun gewicht en poten zijn een wonderbaarlijke manier om die knikken in je rug uit te werken – dus laat ze over je heen lopen voor een lekkere gratis massage.

Kleur

Ongeacht waar ze vandaan komen, deze beesten met grote ogen kunnen in alle kleuren komen met elk soort patroon op hun vacht.

rook maine coon kat
Europese Maine Coon

Je kunt wat gember, wit, calico, tabby, zwart en zelfs schildpad verwachten. Ze kunnen het allemaal.

Bont

De meer gereserveerd ogende Amerikaanse Maine Coon heeft meestal een dubbellaagse vacht die hen door de koude winters zal helpen. Deze vacht beschermt ze ook tegen water; hun waterbestendige vacht is waarschijnlijk wat ervoor zorgt dat ze met je in bad of douche willen springen.

De Europese Maine Coon is wat rafeliger en heeft een ton meer vacht dan hun Amerikaanse tegenhangers. Niettemin zijn ze behoorlijk ruig, en hoewel ze zichzelf schoon kunnen houden, zullen ze je hulp nodig hebben met de grote dingen. Hun nieuwsgierigheid zal hen in rommel brengen die ze niet kunnen schoonmaken, dus zorg ervoor dat je ze regelmatig verzorgt en geniet van enkele hechtingssessies.

zwarte maine coon kat
Amerikaanse Maine Coon

3. Persoonlijkheid

We weten dat de voorouders van Maine Coons oorspronkelijk van een schip waren gekomen; sommigen speculeren dat de lokale Maine-katten werden gefokt met een Noorse boskat. Het is dus geen verrassing dat hun persoonlijkheden net zo kleurrijk en divers zijn als hun oorsprongsverhaal.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Amerikaanse Maine Coon en de Europese Maine Coon persoonlijkheidskenmerken nogal op elkaar lijken. De enige verschillen die je zult vinden, liggen in hoe de kat werd gesocialiseerd en de aangeboren aard van je favoriete katachtige.

Dus hoewel ik een algemene richtlijn heb voor beide soorten Maine Coon, is elke kat inherent een sterk, uniek individu met zijn eigen speciale persoonlijkheidswending.

Noorse boskat met groene ogen.
Noorse boskat

Temperament

De Maine Coon kat is een gemakkelijk te verzorgen ras. Ze hebben een hoop gesprek, mentale stimulatie en ruimte nodig, maar voor het grootste deel zijn ze in staat om zichzelf te beheren. Ze kunnen dus het grootste deel van de dag alleen worden gelaten zonder het gedoe of de dreiging van het doden van je favoriete planten.

Ze zijn slim, nieuwsgierig en prikkelbaar, dus ze houden ervan om te spelen. Sommigen kunnen er langer over doen om je op te warmen, maar anderen zullen je graag naar het speelgoed van hun keuze leiden als ze zich een beetje verwaarloosd voelen.

Ze zijn dynamisch en aanpasbaar, dus je zult altijd iets nieuws over hun persoonlijkheid ontdekken, vooral in nieuwe situaties. Maar over het algemeen zijn deze katten behoorlijk passief en vormen ze een mooie toevoeging aan elk gezin.

Gezelligheid

Ze zijn van nature socialer dan de meeste kattenrassen. Ze zullen je volgen en kijken hoe je je zaken doet op het toilet; ze zullen zelfs proberen om met je in bad te klimmen als hun nieuwsgierigheid is gewekt.

maine coon smoking kat
Amerikaanse Maine Coon

Dus, wanneer je door het huis dwaalt, probeer ze dan op te nemen in je dagelijkse activiteiten. Laat ze dingen ruiken die je aan het koken bent en praat af en toe met ze (het verslaat praten tegen jezelf).

Ze kunnen wat langer duren om op te warmen voor nieuwe mensen, vooral als een persoon ze de verkeerde kant op wrijft. Maar voor het grootste deel zullen ze ofwel langskomen en ervoor zorgen dat uw gasten zich thuis voelen, of ze zullen voor zichzelf houden en u later uitschelden voor het naar huis brengen van nieuwe mensen.

Intelligentie

Zoals je misschien al geraden hebt, zijn dit behoorlijk intelligente katten. De meeste katten wel, maar de Maine Coon is opvallend slim. Ze zijn ook van nature nieuwsgierig en vinden het heerlijk om precies te weten wat er aan de hand is. Ze springen, klimmen, lopen, kruipen en miauwen zich een weg over je hele land kamer gewoon om erachter te komen wat er schuilgaat achter die kastdeur of in de doos onder het bed.

Een Maine Coon-kat zal ook creatief worden met nieuwe slaapplaatsen als het weer verandert of als uw huidige slaaphouding niet aan hun behoeften voldoet. Ze zullen vrij snel nieuwe situaties en trucs aannemen. Maar wees voorzichtig, want ze kunnen je ook een paar trucs leren.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
Europese maine coon cat

Ze associëren bepaald gedrag snel met hun favoriete dingen. Ze weten wat er in de koelkast leeft en miauwen overal om je heen terwijl je koffie zet. Als je ze een gewoonte laat maken, zal hun interne wekker je laten weten wanneer het tijd is voor hun volgende traktatie.

Trainbaarheid

Omdat ze zo slim zijn, houden ze ervan om uitgedaagd te worden, en het trainen van hen om leuke trucs te doen is slechts één manier om je band met dit speciale ras te versterken. Het trainen van je kat kan je helpen wat tijd vrij te maken om een band met hem op te bouwen, vooral als je leven aan de drukkere kant is. Het kan ook wat mentale stimulatie toevoegen aan het leven van uw kat. Maar zorg ervoor dat je consistent en toch divers bent met je trucs en trainingstechnieken.

Gebruik altijd positieve bekrachtiging om hen te laten zien hoe ze iets nieuws kunnen doen. Traktaties en knuffels zijn een uitstekende manier om hen te laten zien dat ze goed werk leveren. Door je band met hen te vergroten, zullen ze ook enthousiaster worden om je te behagen, en dus gaat de cyclus verder.

Omdat ze dingen vrij snel kunnen begrijpen, wilt u uw trainingsmethoden diversifiëren. Probeer ze op verschillende manieren hetzelfde te leren. Dus nadat je ze hebt geleerd om “poot te geven”, kun je ze ook op het aanrecht laten springen en vervolgens poot geven. Dit verhoogt de moeilijkheidsgraad en geeft je kat ook een nieuwe puzzel om over na te denken.

Vocaliteit

Ja. Wat ze je ook vragen, het antwoord is ja. Deze katten kunnen overmatig vocaal worden, vooral als je iets verkeerd hebt gedaan. Voor het grootste deel zullen ze hun miauwen echter voorgoed gebruiken en je leiden naar wat ze nodig hebben in plaats van er alleen maar over te klagen.

Maine coon katten met hun tong uit, naast elkaar zittend.
Amerikaanse Maine Coon katten

Als je kat je volgt, is hij waarschijnlijk nieuwsgierig naar wat je aan het doen bent. Maar als ze zonder duidelijke reden beginnen te miauwen, kan er iets zijn dat ze nodig hebben dat je voor hen doet. Of het nu hun kom is die moet worden schoongemaakt en bijgevuld of een deur die moet worden geopend, ze zullen je voorzichtig, zij het luid, naar de oorzaak van hun problemen leiden.

4. Dieetwensen

Zoals bij de meeste katten, moet je bij je dierenarts controleren welk voedsel het beste werkt voor je favoriete katachtige. Ze laten uitchecken is ook een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ze geen parasieten of ziekten hebben.

Je kat zal de neiging hebben om meer te eten dan de gemiddelde tabby, dus zorg ervoor dat je voedsel inslaat dat hem de voedingsstoffen biedt die zijn lichaam nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

Uw kat zal u vertellen of hij de voorkeur geeft aan nat of droog voedsel, vis of kip, enzovoort. Maar hoe kieskeurig ze ook kunnen zijn, je moet er nog steeds voor zorgen dat ze de vitamines en mineralen krijgen die ze nodig hebben om te gedijen.

Katten hebben ongeveer 41 specifieke voedingsstoffen uit hun voedsel nodig. Vanwege hun evolutie kunnen ze deze niet uit het wild halen en zal het afkomstig moeten zijn van het voedsel dat we ze geven.

Speciale behoeften

Sommige katten hebben misschien iets nodig dat specifieker is voor hun dagelijkse behoeften. Oudere katten hebben mogelijk een dieet nodig dat specifiek is voor hun problemen. Kies bijvoorbeeld een gespecialiseerd dieet voor oudere katten die braken of een dieet dat rijk is aan vezels en eiwitten voor een verstopte kat.

Grijzige Maine Coon kat met groene ogen die naar iets kijkt.
Amerikaanse Maine Coon

Speciale traktaties

Als je je kat traint, heb je een aantal goede kattentraktaties nodig om hem te vermaken. Je kunt ook wat kattenkruid toevoegen aan een traktatie en ze een extra boost van vreugde en euforie geven.

5. Gezondheid

Deze katten zijn over het algemeen vrij gezond. Hun grootste bedreiging is hun liefdevolle en aanhankelijke aard, omdat sommige katten rondrennen op zoek naar jou en zichzelf uiteindelijk pijn kunnen doen in het proces. Zorg er dus voor dat je ze goed traint om onnodige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Veelvoorkomende problemen

Helaas zijn sommige problemen erfelijk en vereisen ze een subtiele hand in zorg en routineonderhoud.

Het Maine Coon-ras, Europees en Amerikaans, is vatbaar voor erfelijke hartaandoeningen zoals hypertrofische cardiomyopathie. Ze kunnen ook last hebben van problemen met hun gewrichten en botten; aandoeningen zoals heupdysplasie zijn pijnlijk maar in de meeste gevallen beheersbaar.

Zorg ervoor dat u uw kat van een gerenommeerde fokker krijgt of naar een dierenarts hebt gebracht om ervoor te zorgen dat uw kat in zijn beste vorm is. Dit zal u ook helpen bij het plannen van toekomstige gezondheidsproblemen, of het nu emotioneel of financieel is.

Levensduur

De Maine Coon leeft over het algemeen zo’n negen tot vijftien jaar. De meeste Maine Coon-eigenaren zullen je vertellen dat hun kat ze heeft gevonden. Dus, als je overweegt een nieuwe kat te kopen, kijk dan eerst in het plaatselijke asiel voor elke kat die achterblijft. Omdat de meesten van hen zo lang leven, is het misschien een betere optie om ze te adopteren.

Adoptie is ook een goed idee als je regelmatig onderweg bent of overweegt om nieuwe huisdieren te krijgen. Er zijn zoveel prachtige gekke katten die wachten op hun eeuwige thuis.

tabby kat met groene ogen en groene kleur wordt vastgehouden door de mens in tartan shirt
Amerikaanse Maine Coon

Laatste woord over Europese Maine Coon vs. Amerikaanse Maine Coon Cats

Vergeet niet dat deze fantastische beesten je hoogstwaarschijnlijk zullen vinden. Hun wilde aard en intrinsieke verlangen om te verkennen zullen ertoe leiden dat ze je dagelijks vermaken.

Of ze nu in je kledingkasten springen of hun lange benen aan je kant van het bed spreiden, ze zijn zeer aanhankelijk en zullen altijd knuffelen of drie.

Ze hebben je nodig om hun pleitbezorger te zijn, dus zorg ervoor dat je ze op de juiste manier voedt en hun dieet aanvult met alles wat extra’s kan helpen gezond te blijven. Maar houd ze vooral veilig en gestimuleerd.

Wat je ook kiest om te doen, je kat zal je zeker laten weten dat je goed werk doet (of een vreselijke), en wanneer je niet zeker weet wat je vervolgens moet doen, zullen ze je zeker betrekken bij hun denkproces. Dus geniet van deze katachtige vriend terwijl je ze nog in de buurt hebt.

Dus hoewel de Amerikaanse en Europese Maine Coon in elk opzicht vrijwel hetzelfde is, kun je enkele harige verschillen in uiterlijk verwachten. Niettemin is elk absoluut prachtig en al je liefde waard.

maine coon tabby kat staren met zeer puntige oren
Europese Maine Coon

Deze europese maine coon vs american maine coon post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.