Werpen Maine Coon-katten? () Alles wat u moet weten

Maine Coon-katten zijn langharig of halflangharig en ze zijn bijzonder groot. Ze zijn ongelooflijk mooi, pluizig en poepen als het gaat om hun jassen. Je zou verwachten dat ze een uitdaging bieden voor degenen die niet gewend zijn om dieren in hun huis af te werpen. Maar verharen Maine Coon-katten?

Maar laat je niet ontmoedigen. Het is een feit dat de meeste huisdieren in meer of mindere mate verharen. Verharing is een volledig beheersbaar aspect van het bezitten van een huisdier – en in dit geval een Maine Coon. Zelfs in gevallen waarin er extra overwegingen of problemen kunnen zijn, zult u merken dat het omgaan met het afstoten een stuk eenvoudiger is dan men zou denken.

Dit is wat u moet weten wanneer uw Main Coon Cat schuurt en hoe u deze kunt beheren.

Bruine Maine coon kat zitten.
Maine Coon

De reden voor maine Coon’s weelderige jas

Het Maine Coon-ras is ontstaan in een koud klimaat – de Amerikaanse staat Maine – en is mogelijk een afstammeling van de Noorse boskat. De vacht is dubbellaags en waterdicht. Maine Coons zijn een van de weinige zeldzame rassen die echt van het water houden!

Op zijn minst vinden ze het water niet zo erg als de meeste andere katten. Het nadeel van hun vacht als het gaat om water is dat het de neiging heeft om zwaar te worden als het doorweekt is. Deze katten hebben ook extra vacht waar anderen dat misschien niet doen – zoals op hun poten, wat hen helpt bij het navigeren door de koude grond of sneeuw.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Doe Maine Coon kattenschuur: een reality check

Dus als je een Maine Coon adopteert, krijg je overal te maken met veel haar, toch? Die spectaculair lange lokken moeten immers gewoon als herfstbladeren overal in je huis vallen. Nagenoeg!

Hier is iets dat je misschien niet verwacht te horen of te lezen: Maine Coons werpen niet echt zoveel als je zou verwachten in vergelijking met normale katten. Gezien hun grootte en lange haar is de verharing van de Maine Coon ten opzichte van sommige andere katten verrassend weinig.

Veel katten, zelfs kortharen, werpen merkbaar meer dan de Maine Coon. Maar dat betekent niet dat je het kunt vergeten. Alle katteneigenaren verwachten op zijn minst wat kattenhaar in huis. Je kunt ook behoorlijk wat doen om zelfs de verharing van deze kat te verminderen, hoe minimaal ook.

donkere gember maine coon katten blikken zijn maine coon katten vriendelijk
Maine Coon

Zoals met de meeste schijnbaar gecompliceerde problemen, begint het met een beetje begrip van wat afstoten is, wanneer en waarom het gebeurt en wat het beïnvloedt.

De basisprincipes rond afstoten

Bij de meeste huisdieren komt veel verschillende aspecten kijken. De meesten doorlopen een seizoenscyclus. Maar soms spelen genetica, gezondheid en andere omgevingsfactoren een rol. In het geval van Maine Coons kunnen sommige subtypen – zoals pluistere – meer afwerpen dan zijdeachtigerharige.

Maine Coons werpen meestal seizoensgebonden. Maar katten die in warmere klimaten leven, hebben de neiging om het hele jaar door of vaker te verharen dan katten met een koud klimaat. Soms speelt een dieet zelfs een rol, omdat het ook direct bijdraagt aan de conditie van de vacht van uw kat.

donkergrijze maine coon kat op grijze bank

Verharing is de manier waarop katten en andere huisdieren dood haar weggooien, dat normaal gesproken zou worden vervangen door gezondere nieuwe haren. Het is een volkomen natuurlijk proces, dat ook kan worden beheerd met het oog op het leven in onze huizen.

Lente en herfst

Voor degenen die seizoensgebonden verharen, zijn de lente en de herfst de belangrijkste redenen om van vacht te veranderen. Dat is een natuurlijk onderdeel van het dierenleven, omdat bijna alle zoogdieren en verschillende andere soorten veranderingen ondergaan om klimaatschommelingen op te vangen.

Het is eerlijk om te zeggen dat de Maine Coon in die tijd veel meer zal verliezen dan in de andere seizoenen. Dit geldt vooral vanwege de brede temperatuurbereiken van sommige staten (waaronder Maine) tussen zomer en winter.

maine coon tabby kat staren met zeer puntige oren

Voor jou betekent dit misschien een beetje meer borstelen en verzorgen in verschillende stadia van het jaar, en misschien net iets meer in termen van het beheren van haar op je meubels. Dit is misschien helemaal niet het geval, omdat je Maine Coon misschien niet zoveel meer verliest dan normaal.

4 manieren om uw Maine Coon’s Shedding te beheren

Of uw Maine Coon nu een topschuurder is of slechts af en toe, u wilt misschien verschillende stappen nemen wanneer u uw kat en uw huis probeert te beheren en te onderhouden. Gelukkig is het niet zo moeilijk en zal het resulteren in een gelukkiger huis en gezin (en kat) in het algemeen.

In sommige opzichten kunt u misschien wat verharing verminderen. Maar de meest praktische aanpak is om het te zien als shed management. Een consistent programma is gemakkelijker te onderhouden en helpt moeilijkere taken en ernstigere problemen te voorkomen (daarover later meer).

Grijzige Maine Coon kat met groene ogen die naar iets kijkt. doen maine coon katten schuur

Hier is een basisoverzicht van wat u moet doen om een geweldige kattenjas op uw Maine Coon te behouden.

1. Verzorging en borstelen

Verzorging is een essentieel onderdeel van het regime van een gelukkige kat. Katten doen meestal geweldig werk om zichzelf te verzorgen, en ze leren het van hun ouders, die voor hen zorgen voor de eerste fase van hun leven.

Mensen kunnen er deel van uitmaken door langharige katten te helpen hun vacht te borstelen en schoon te maken. In het geval van een Maine Coon is regelmatig poetsen de sleutel in drie specifieke aspecten:

  • Het zal dood haar opruimen en helpen voorkomen dat het zich door uw huis verspreidt.
  • Het helpt de vacht vrij te houden van matten, knopen en trossen.
  • Het zal helpen om gezonde oliën gelijkmatig rond de vacht te verspreiden. Katten produceren deze oliën van nature, maar zoals je je kunt voorstellen, is het lastig om het rondom een lange dikke vacht te krijgen. Poetsen helpt hierbij.

Streef naar een poetssessie minstens één keer per week met een fijne verzorgingsborstel of deze stijlvolle handhandschoenen. Afgezien van het gelukkig en verzorgd houden van je kat, zal de bestede quality time je nog meer binden.

Maine coon katten met hun tong uit, naast elkaar zittend.
Maine Coon katten

Sommige eigenaren geven de voorkeur aan een dagelijkse borstel. Dit kan voordelen hebben tijdens de hierboven genoemde piekafscheidingstijden. Dus tijdens seizoensveranderingen kan het beter zijn om op zijn minst te overwegen om het meer dan één keer per week te doen als één keer per dag overdreven lijkt.

Fooi: Het is het beste om een kat zo vroeg mogelijk vertrouwd en comfortabel te maken met borstelen. Als u uw kat als kitten aanschaft, moet u zo vroeg mogelijk wennen aan het borstelen. Volwassen katten kunnen het moeilijker hebben om te wennen aan het idee om je ze vast te laten houden terwijl je ze “aanvalt” met een “grote stok”.

Je zou zelfs poetstijd kunnen associëren met een traktatie, althans in het begin. Niemand heeft ooit gezegd dat een klein smeergeld voor de quality time slecht was. Begin met het tonen van de borstel en het aanbieden van een traktatie. De associatie van de smakelijke traktatie met een borstel zal duren, waardoor het gemakkelijker wordt om bij het belangrijke stukje te komen naarmate de tijd vordert.

Een tip die zou kunnen werken, is om de borstel licht te bedekken met wat kattenkruid, vooral als de kat vooral twijfelt aan de borstel.

2. Kattenbaden

Nu is het onder normale omstandigheden niet nodig (en soms gevaarlijk voor je) om een kat te wassen. Katten zijn opmerkelijk schoon en doen er goed aan om zichzelf zo te houden. Trouwens, de meesten houden niet van water, toch?

Hier komt het ongewone om de hoek kijken. We hebben het over Maine Coons. En Maine Coons houden toevallig van water. Ze zullen het daarom niet zo erg vinden om af en toe een bad te nemen als andere katten. Dit betekent niet dat ze er absoluut dol op zijn.

Als een Maine Coon van jongs af aan vertrouwd is met water, zal het minder waarschijnlijk protesteren wanneer je het probeert te baden. Dus, net als bij borstelen, is de beste tijd om te beginnen wanneer het een kitten is. Laten we echter duidelijk zijn: het is helemaal niet absoluut nodig om de kat te wassen.

Close-up van een Tabby Maine Coon kat.

Zoek een grote waterbak en meng wat speel- en badtijd, net zoals je een baby zou doen. Maine Coons houden ervan om een puinhoop te maken als ze zich vermaken in het water, dus zorg ervoor dat je in een ruimte bent die een beetje spelen en spetteren mogelijk maakt.

Als u ervoor kiest om uw kat te wassen, zijn medisch uitgebalanceerde doekjes en waterloze kattenshampoos een geweldige optie. Wat je ook doet, gebruik geen producten zoals zeep en shampoos die bedoeld zijn voor menselijk gebruik, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor huisdieren.

Een recente toevoeging aan het arsenaal aan schoonmaakproducten voor huisdieren is waterloze verzorgingsshampoodoekjes – dit zou een optie zijn als uw kat niet bijzonder dol is op water.

Ginger Maine Coon kat liggend op de houten tafel.

3. Het onderhouden van een ongediertevrije vacht

Huisdieren met lang haar zijn meer vatbaar voor natuurlijk ongedierte zoals vlooien en teken en andere insecten in huis. Regelmatig verzorgen, borstelen en het toestaan van verharing helpen om ongedierte onder controle te houden.

Controleer uw kat regelmatig op dit ongedierte, vooral als u merkt dat uw kat overmatig krabt of likt. Deze plagen hebben direct en indirect invloed op de gezondheid van uw kat en zijn vacht en kunnen leiden tot overmatige verharing of zelfs kale plekken door onnatuurlijke haaruitval.

ginger maine coon kat met fruit

In extreme gevallen kan het huidbreuken en infecties veroorzaken. Als u niet zeker weet hoe u teken en vlooien kunt bestrijden, raadpleeg dan een dierenarts voor uw specifieke situatie.

4. Het dieet van de kat beheren

Net als bij mensen speelt voeding een belangrijke rol bij het handhaven van de algehele gezondheid. Bij katten omvat dit de vacht en kan indirect de hoeveelheid verharing beïnvloeden die optreedt in een normale cyclus.

Kattenvoer moet Omega 3- en 6-vetten bevatten voor de gezondheid van de vacht. Hiervoor wordt een uitgebalanceerde Maine Coon kattenvoer aanbevolen. U kunt ook kijken naar supplementen voor jassen, hoewel het nuttig kan zijn om uw dierenarts hier eerst naar te vragen. Vergeet ook niet dat het niet helemaal nodig is om de gezondheid van de vacht van uw kat te overdenken als er geen opvallende problemen zijn.

zwarte maine coon kat

Een opmerking over gezonde jassen

Het kan nuttig zijn om een paar items te noemen om op te merken als het gaat om componenten van de gezonde vachtverzorging van uw kat.

We hebben Omega 3 en 6 vetzuren genoemd. Dit is belangrijk om te zoeken in het dieet van uw kat. Vetzuren helpen het hart en helpen bij het creëren van gezonde cellen. Meestal helpen visingrediënten met omega-vetzuren.

Eiwit is een ander belangrijk aspect van het algemene dieet van een kat. Ze zijn speciaal ontworpen om eiwitten en vlees te eten. Katten zijn niet bij uitstek geschikt voor plantaardige diëten en die worden niet aanbevolen voor een gezonde kat.

Cream Maine Coon kat liggend op de bank.

Het beheren van verharing in uw huis

De meeste katten vinden het leuk om een plekje in je huis te vinden en het voor zichzelf op te eisen, of ze nu ontspannen en dutten of gewoon zitten en de wereld aanschouwen. Dit kan een hotspot worden voor het afstoten van het haar van uw kat, omdat het de plaats is waar uw kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt.

Maak er een punt van om die ruimte regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld met een stofzuiger. Het idee is om overmatige ophoping van haar in een bepaalde ruimte te voorkomen.

Hoeveel is te veel? Wanneer haaruitval een probleem wordt

Dus we begrijpen nu dat verharing natuurlijk is en de hele tijd gebeurt. Maar wat als verharing een probleem wordt – in feite, wanneer is het een probleem? Als u plotseling merkt dat uw kat veel meer haar verliest dan normaal, wilt u misschien een kijkje nemen.

maine coon smoking kat

Bij het controleren op teken en vlooien, kunt u kale plekken vinden. Dat is meestal een teken dat er iets niet klopt. evenwicht of suggereert overmatig krabben of mogelijke ziekte. Zoals met alle dingen van deze aard, als u niet met zekerheid kunt bepalen wat de oorzaak van het probleem is, raadpleeg dan uw dierenarts.

Verschillende factoren kunnen de oorzaak van te veel of snel haarverlies beïnvloeden. De bovengenoemde plagen zoals teken en vlooien, slechte voeding, allergieën en zelfs stress spelen een rol bij de gezondheid van katten.

rook maine coon kat

Laatste gedachten over Maine Coon Shedding

Met hun lange en dikke jassen worden Maine Coons vaak geconfronteerd met een bepaalde vraag van potentiële eigenaren. Werpen ze af? Het korte antwoord. Ja, dat doen ze. Maar vragen als deze zijn zoveel interessanter als je eenmaal in het hoe en waarom graaft.

Wanneer je rekening houdt met het idee dat je Maine Coon slechts zoveel zal verliezen als een gemiddelde korthaar, heb je niet zoveel problemen met verharing als je zou verwachten.

Maine coon kat op een witte achtergrond.
Maine Coon Mix Kat

Deze do maine coon katten schuur post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.