Hoe katten weg te houden van planten () | 8 tips om kamerplanten veilig te houden

Om een of andere merkwaardige reden die alleen bij hen bekend is, lijken katten te genieten van het terroriseren en vernietigen van perfect hulpeloze kamerplanten. Misschien ben je een van die geïrriteerde eigenaren die regelmatig thuiskomt om te ontdekken dat kitty weer bij de planten is geweest. Dus hoe katten uit de buurt van planten te houden?

Dit kan vooral problematisch zijn als je de hele dag een binnenkat in hetzelfde huis hebt als je planten. Je bevindt je in een moeilijke situatie waarin je van zowel je planten- als bontbaby’s houdt en zou willen dat ze gewoon met elkaar konden opschieten.

Dus is het tijd om het kweken van planten op te geven? Zeker niet! Het kan even duren om de beste oplossing te vinden, maar het is mogelijk om planten te beschermen tegen je pittige katachtige.

Hier zijn een verscheidenheid aan tips en trucs die u kunt proberen om uw katten uit de buurt van planten te houden.

Devon rex kat onder plant opzoeken hoe katten uit de buurt van planten te houden
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

3 Veel voorkomende problemen met katten en kamerplanten

Eigenaren ervaren verschillende soorten problemen met hun katten en kamerplanten. Sommige katachtigen kauwen graag op planten of spelen met de bladeren. Anderen gebruiken zelfs kamerplantenpotten als kattenbakken.

Begrijpen waarom ze dit misschien doen, kan u helpen een oplossing te vinden voor het stoppen van het gedrag.

1. Kauwen op planten

Als je merkt dat je kat vrolijk op de bladeren van je planten kauwt, kan het zijn dat ze van de smaak genieten. Net als mensenbaby’s verkennen katten de wereld met hun mond.

Je kat kan een hap nemen van elke nieuwe kamerplant en teruggaan voor meer als het goed smaakt.

Een andere reden kan zijn dat de maag van uw huisdier van streek is. Je ziet katten vaak buiten op gras kauwen. Dit is een natuurlijke manier voor hen om vezels in hun lichaam te krijgen en hun maag te kalmeren.

Als je harige vriend binnen opgesloten zit, zijn je kamerplanten misschien gewoon de dichtstbijzijnde bron van vezels.

2. Planten omverwerpen

Het is vermakelijk om je kat te zien spelen en achtervolgen – totdat je planten hun nieuwe speelgoed worden. Katten lijken het leuk te vinden om met plantenbladeren te spelen of zelfs naar potplanten te springen en ze omver te werpen.

speelgoedkat met gemorste plant

Hoe vreemd het ook klinkt, je planten kunnen het natuurlijke jagersinstinct van je kat opwekken. De beweging van lange zachte bladeren kan onmogelijk te weerstaan zijn. Kitty ziet die takken trillen en hoeft alleen maar te stalken en te springen.

Als uw kat regelmatig planten op vensterbanken of toonbanken omver gooit, kunnen de potten gewoon in de weg zitten. Je hoeft je kat niet over het huis te laten heersen, maar overweeg om je planten naar een veiligere plek te verplaatsen.

3. Planten gebruiken als kattenbakken

Een van de meest vervelende problemen is wanneer uw kat uw potplanten als kattenbak gebruikt. Thuiskomen om te zien dat je kat in de planten heeft gegraven en grond over de hele vloer vinden is al erg genoeg. Dat ze je planten als kattenbak gebruiken, kan nog walgelijker zijn.

Gelukkig zijn er ook geldige redenen en praktische oplossingen voor dit probleem. Laten we eens kijken naar enkele dingen die je thuis kunt proberen om je planten veilig te houden.

grijze kat die buiten schudt

8 tips om katten uit de buurt van planten te houden

Je kunt op internet veel trucs vinden om je kat uit de buurt van planten te houden. Maar niet al deze tips zijn goed voor de gezondheid van je kat of plant. Hier zijn enkele veilige dingen die u kunt doen om uw kat en planten in harmonie te laten leven.

1. Train je kat om weg te blijven

Je denkt misschien dat katten niet kunnen worden getraind zoals hun honden tegenhangers, maar dit is niet waar. Hoewel het langer kan duren en verschillende methoden vereist, kunnen katten worden getraind. Het is mogelijk om hun ongewenste plantenvernietigende gedrag om te leiden.

Een grote fout die veel mensen nog steeds maken bij het trainen van hun katten is het gebruik van spuitflessen. Dierenartsen zeggen al heel lang dat deze straf niet werkt.

Uw kat zal de spuitfles eerder met u associëren dan met their plantvernietigend gedrag. En je wilt zeker niet dat je kat je haat.

In plaats van je huisdier te straffen, probeer je positieve bekrachtiging en het ombuigen van hun gedrag. Wanneer je je kat in de buurt van een plant ziet komen, leid hem dan af met een speeltje. Wanneer ze luisteren en met het speelgoed beginnen te spelen, zorg er dan voor dat je hun goede gedrag prijst.

Dit kan ook effectief zijn als u uw kat uit de open haard probeert te houden.

tabby kitten speelt met kleurrijk speelgoed

Lof kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld een smakelijke kattentraktatie. Leer je harige vriend kennen en wat ze leuk vinden. Soms is het aaien van je kat op een manier die hij leuk vindt voldoende beloning.

Het trainen van uw kat om uit de buurt van planten te blijven kan een lang proces zijn, maar uiteindelijk de moeite waard. Helaas werkt deze oplossing alleen als je het grootste deel van de tijd thuis bent om hun gedrag te monitoren.

Als dit voor jou niet mogelijk is, maak je dan geen zorgen. Er zijn tal van andere tips in dit artikel die je kunt proberen.

2. Kweek planten die katten niet leuk vinden

Als het je niet uitmaakt welk type planten je in huis hebt, zolang je katachtige vriend het met rust laat, heb je veel opties.

Er zijn planten met geuren of texturen die katten niet lekker vinden. Natuurlijk blijven ze uit de buurt van deze planten en proberen ze er niet op te kauwen.

zwarte kat met groene ogen van dichtbij in kruidentuin

Rozemarijn en lavendel zijn enkele voorbeelden van planten waar katten een hekel aan hebben. Planten met doornen kunnen ze weghouden, maar je harige vriend kan ook eindigen met een doorn in hun zachte poot.

Pas op dat je niet iets plant dat gevaarlijk is voor je kat om te eten. Aloë vera, lelies en poinsettia’s zijn voorbeelden van veel voorkomende planten die giftig zijn voor katten.

3. Gebruik afstotende sprays

In plaats van water naar je kat te spuiten en hem te irriteren, kun je je planten besproeien. Er zijn veel afstotende sprays gemaakt met geuren waar katten een hekel aan hebben. Katachtigen houden over het algemeen niet van citrus en sterk geuren naar lavendel.

Je kunt een verdunde spray maken van citroensap en wat op je planten spuiten. Sommige mensen plaatsen sinaasappelschillen in hun plantenbakken, maar dit kan fruitvliegjes aantrekken.

Er zijn natuurlijke afstotende sprays die u kunt kopen die huisdier- en plantveilig zijn.

Een strooi peper op de bladeren van je plant houdt je kat zeker weg. Overdrijf het gewoon niet. Als je kat peper in zijn ogen krijgt, kan dit behoorlijk pijnlijk zijn.

witte kat met zwarte vlekken die op het punt staan te worden bespoten

Azijn houdt je kat ook weg, maar het kan ook schadelijk zijn voor je plant, dus dit kun je het beste vermijden.

Wanneer u een plantenspray koopt, moet u de ingrediënten controleren voordat u deze gebruikt. Insectenwerende middelen zijn ook giftig voor uw huisdier.

4. Bedek de plantbasis

Dit is een geweldige oplossing als uw kat door uw potplanten graaft en ze als kattenbak gebruikt. Katten graven graag in losse, zachte grond. Het toevoegen van een fysieke barrière aan de grond is de gemakkelijkste manier om te voorkomen dat uw huisdier graaft.

Je kunt alle losse grond bedekken met iets stevigs zoals grote decoratieve kiezels, dennenappels of schelpen. Zolang je het niet te strak inpakt, kan er nog steeds water doorsijpelen naar je plant.

Vermijd het gebruik van klein grind. Het kan lijken op de kattenbak van je kat en de plant nog uitnodigender maken.

Je kunt de basis van de plant ook bedekken met gaas of kippengaas. Een kleine haag van draad of hout is ook handig. Plaats het rond de rand van de pot om je kat uit de buurt van de grond te houden.

zwarte kat op terras met planten

5. Creëer een onaangename omgeving

Een andere optie is om iets op de grond of aanrecht rond je potplanten te plaatsen. Bepaalde texturen en harde geluiden zijn onaangenaam voor katten en ze zullen ze vermijden.

Probeer placing aluminiumfolie rond de basis van de plant om uw huisdier weg te houden. Katten houden niet van het luidruchtige geluid van de folie. Ze zullen voorkomen dat ze erop stappen en daarbij je planten vermijden.

Je kunt ook aluminiumfolieplaten tegen de plant plaatsen. Dit zal omvallen en een geluid maken wanneer uw kat de plant probeert aan te raken.

Blikjes op stokjes werken ook. Deze oplossingen moeten eerst worden gereset totdat uw kat leert het gebied te vermijden.

Dubbelzijdige tape is een ander goed afschrikmiddel voor katten. De meeste bontbaby’s houden niet van het plakkerige gevoel van tape op hun poten. Misschien moet je wel creatief worden met de plaatsing. Katten zijn wendbaar en zullen gemakkelijk over een dunne strook tape klimmen.

gember kat snuffelt aan witte bloemen

Helaas maken deze oplossingen de planten ook voor jou onaangenaam om naar te kijken. Meestal zijn dit echter tijdelijke maatregelen. Zodra uw kat leert om weg te blijven, kan de esthetiek van uw plant weer normaal worden.

6. Wijzig uw plantplaatsing

Het verplaatsen van je planten van hun plaats op de vloer of tafel kan ze helpen om langer te leven. Een plant die gemakkelijk te bereiken is voor uw kat zorgt voor een aantrekkelijke speelbal.

Probeer je kamerplanten op hoge planken te plaatsen waar je kat normaal niet zit.

tabby kat snuffelt aan groene plant

Katten zijn echter avontuurlijke wezens en het lijkt misschien alsof ze overal kunnen komen. Als je een bijzonder behendige katachtige hebt, moet je misschien creatiever worden.

Gebruik zwevende planken of plantenbakken die direct aan de muur worden bevestigd. Plaats deze hoog en uit de buurt van andere meubels. Vergeet niet om het niet te hoog te plaatsen waar je moeite zult hebben om de plant water te geven.

Hanging baskets kunnen ook een mooi effect in uw huis creëren terwijl u planten uit de buurt van uw vastberaden kat houdt.

7. Maak planten ontoegankelijk

Er zijn manieren om je planten in hun huidige positie te houden terwijl ze ontoegankelijk worden voor je harige vriend. Je kunt je planten in een glazen cloche, klein terrarium of decoratieve vogelkooi plaatsen.

Deze barrières houden kamerplanten weg van de scherpe tanden van uw kat en voegen ook extra stijl toe aan uw kamers. Als uw kat echter de neiging heeft om planten omver te werpen, is dit waarschijnlijk geen veilige optie.

Soms is de enige oplossing om de planten volledig uit de ruimte van je kat te verwijderen. Kies een plek in huis om in je ‘plantenkamer’ te maken en houd de deur te allen tijde gesloten.

Serres zijn hier perfect voor. Anders kan een zonnige slaapkamer of kantoor net zo goed werken. Denk na over de kamer die je kiest.

Je zou je kat bijvoorbeeld niet uit je slaapkamer willen weren als dit een ruimte is die ze vaak met je delen.

gember kat snuffelt gele bloem

8. Voeg een plant toe voor uw kat

Misschien houdt je kat gewoon heel erg van planten! Waarom zou je in dit geval niet overwegen om een eigen plant te kopen? Als u uw kat een plant geeft waarop hij mag kauwen, wordt uw huisdier afgeleid van de andere kamerplanten.

Kies een of twee planten als ‘offer’ om te voorkomen dat je kat andere kamerplanten vernietigt. Er zijn nogal wat planten die aantrekkelijk zijn voor katten en veilig voor hen om te eten.

Oranje kat snuffelt aan gedroogd kattenkruid

Katten genieten van de geur van kattenkruid en muntplanten. Het eten van te veel van deze bladeren kan echter hun maag van streek maken.

De beste keuze is kattengras. Dit verwijst naar elk katvriendelijk gras, zoals haver, tarwe en gerstgrassen. Naast het afleiden van uw huisdier van andere kamerplanten, is kattengras ook goed voor de gezondheid van uw kat.

Kattengras is een natuurlijke bron van vezels die helpt bij de spijsvertering en haarballen voorkomt.

Andere mogelijke redenen voor het gedrag van uw kat

Voordat u uw kat de schuld geeft van de vernietiging van uw planten, is het misschien tijd om te onderzoeken je eigen rol in dit gedrag. Soms kan het ongewenste gedrag van je kat een uitdrukking zijn van een ander probleem.

1. Is er iets mis met de kattenbak?

Als uw kat uw kamerplanten vaak als kattenbak gebruikt, is het misschien tijd om de staat van zijn eigenlijke kattenbak te controleren. Katten zijn zeer schone dieren en ze houden er niet van om hun zaken te doen in een vuile kattenbak.

Als ze hun doos vies vinden, kunnen ze ervoor kiezen om hun bedrijf ergens anders naartoe te brengen – in dit geval uw kamerplanten.

kat in kleine groene kattenbak

Zorg ervoor dat je de kattenbak dagelijks schoonmaakt. Als uw kat bijzonder kieskeurig is, moet u misschien meer doen dan alleen het vuile strooisel erop scheppen. Vervang het nest regelmatig volledig en geef de doos een goede scrub.

Het kan ook zijn dat je kat zijn type kattenbak gewoon niet leuk vindt. Omdat katten kleine dieren zijn, heb je misschien de grootte van de kattenbak die ze nodig hebben verkeerd ingeschat. Probeer een grotere doos of een andere vorm.

Sommige katten geven de voorkeur aan een open kattenbak, terwijl anderen het graag bedekt of met hoge zijkanten hebben.

2. Verveelt je kat zich?

Je denkt misschien dat je kat een onafhankelijk en eenzaam wezen is. Dit betekent echter niet dat ze geen aandacht willen. Als je kat je planten aan het kauwen is, kan dit een teken van verveling zijn.

Als je je kat lange tijd alleen laat, kan hij zich vervelen en manieren proberen te vinden om zichzelf te vermaken. Helaas gaan deze vormen van entertainment vaak gepaard met de vernietiging van planten en meubels.

zwart-witte kat schudden

Zorg ervoor dat je elke dag voldoende tijd met je kat doorbrengt. Er zijn ook veel geweldige kattenspeeltjes die je kunt kopen om je kat bezig te houden terwijl je buiten bent.

Een verscheidenheid aan interessante speeltjes houdt je kat gelukkig bezig en hopelijk uit de buurt van je planten.

Laatste gedachten over het weghouden van katten van planten

Katten zijn zeer liefdevolle huisdieren, zelfs als je niet altijd begrijpt waarom ze doen wat ze doen. Het hebben van een kat die op je kamerplanten kauwt of ermee speelt, is een van die vreemde gedragingen die snel erg frustrerend kan worden.

Je hoeft niet te kiezen tussen het houden van katten of planten in je huis. Er zijn veel ideeën om planten te beschermen tegen je stalkende katachtige. Vaak heeft het gedrag van uw kat een redelijke oorzaak die u kunt aanpakken.

Het kan wat vallen en opstaan vergen om de beste oplossing voor u en uw huisdier te vinden. Maar blijf geduldig en het zal mogelijk zijn om harmonie te hebben tussen je vacht en plantenbaby’s.

gember kat snuift kamerplant waarom kwijlt mijn kat

Deze hoe katten uit de buurt van planten te houden post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.