Hoe lang kan een kat gaan zonder te eten? () Wat eigenaren moeten weten

Het is een stressvolle tijd voor elke ouder wanneer hun kind zich niet goed voelt – inclusief huisdierouders. Dus wanneer je merkt dat je kat niet goed eet, ben je misschien al alert. Maar hoe lang kan een kat zonder eten? En wat is de beste manier om hun eetlust te vergroten?

Hoewel het net zo eenvoudig kan zijn als het veranderen van hun dieet van kitten nat voedsel naar droog, kan het op andere momenten een symptoom zijn van een groter probleem. Lees hieronder waarom uw kat zijn eetlust heeft verloren en hoe lang hij zonder eten kan gaan.

katten eten
Afbeelding van Reno Lathienne op Unsplash

Kunnen katten 24 uur zonder voedsel?

Ja, katten kunnen een hele 24 uur zonder voedsel. Maar moeten ze dat wel? Nee.

Over het algemeen moeten kittens drie keer per dag worden gevoerd. Volwassen katten moeten twee keer per dag worden gevoerd, met een tussenpoos van 12 uur. Meer uren uit elkaar of een zeer inconsistent eetschema kan het risico lopen om hen spijsverteringscomplicaties zoals gastritis of leveraandoeningen te geven.

Om dit te voorkomen, gebruikt u een kattenvoergids om de beste optie voor u en uw pelsdier te vinden. Je moet ook proberen om ze een gecontroleerd dieet te geven volgens een gecontroleerd schema.

kat-niet-eten hoe lang kan een kat zonder eten

Afbeelding van Ishwanto Arif op Unsplash

Hoe lang kunnen katten zonder voeding?

Een combinatie van voedsel en water is essentieel voor de voeding en het welzijn van uw kat. Katachtigen kunnen tot twee weken overleven zonder voedsel, maar alleen als ze toegang hebben tot drinkwater. Ze kunnen slechts ongeveer drie dagen overleven zonder hydratatie.

Dus hoewel het voor hen mogelijk is om een paar dagen zonder voedsel te overleven, is het nooit ideaal om ze langer dan 12 uur alleen te laten zonder voedsel. Als je van plan bent om langer dan 24 uur van huis te blijven, regel dan een oppas om de kommen van je kat bij te vullen of koop een automatische kattenvoeder zoals deze om je te helpen.

Kat die uit de voerbak eet.

Hoe lang kan een kat zonder eten gaan voordat ik me zorgen moet maken?

Als u merkt dat uw huisdier zijn voedsel langer dan 24 uur niet heeft aangeraakt, kan dit zorgen baren.

Naast peuters kunnen katten enkele van de kieskeurigste eters zijn. Deze studie suggereert dat er meer aan de hand is dan alleen een huisdier dat zich gedraagt. Ongeacht waarom je bontbaby niet van zijn maaltijd geniet, af en toe een of twee maaltijden overslaan is oké. Zelfs de kieskeurigste katten eten hier en daar een beetje voedsel.

Zodra je het gebrek aan eetlust van je kat opmerkt, houd dan zijn gedrag goed in de gaten. U kent uw huisdier beter dan wie dan ook, dus u kunt gemakkelijker zien of ze tekenen van pijn vertonen. Je zult ook kunnen zien of ze andere symptomen vertonen, naast hun desinteresse in voedsel.

kat-weg-van-kom

Afbeelding door Helena Lopes op Unsplash

5 redenen waarom uw kat misschien niet eet

Als u merkt dat uw huisdier niet eet, kan dit behoorlijk zorgwekkend zijn. Maar er kunnen verschillende redenen zijn waarom hun eetlust kan afnemen. Hier zijn een paar oorzaken.

1. Psychologische redenen

Geloof het of niet, katten kunnen depressie krijgen. Ze zijn ook niet immuun voor stress en angst. Deze psychologische redenen kunnen een gebrek aan eetlust of een toename van braken veroorzaken.

Naamloos ontwerp

Natuurlijk kunnen er veel redenen zijn waarom ze deze problemen zouden kunnen hebben. Het kan zijn vanwege eerdere trauma’s, verlatingsangst, of ze kunnen gewoon specifiek voedsel associëren met traumatische ervaringen zoals een recente ziekenhuisopname.

De eerste paar stappen zouden zijn om ze naar een dierenarts te brengen en ze uit de stressoren te verwijderen, maar als je te maken hebt met een ernstig geval, shoul jed overwegen om in plaats daarvan een kattengedragsdeskundige erbij te betrekken.

2. Spijsverteringsproblemen

Als uw huisdier last heeft van constipatie of indigestie, is een van de allereerste tekenen een gebrek aan eetlust. Andere tekenen kunnen ook zijn dat ze hun rug buigen om spanning op hun maag te verlichten, braken en zware ademhaling. Als u een van deze opmerkt, breng ze dan naar een dierenarts.

Katten zijn nieuwsgierige wezens, en soms gaat dat ten koste van jou en een grote buikpijn voor hen. Af en toe krabben ze iets giftigs zoals een plant of eten ze iets dat ze niet zouden moeten eten.

Als je vermoedt dat ze iets potentieel gevaarlijks hebben gegeten, raad ik je aan de dierenarts te bellen en hun gedrag te controleren voor het geval het iets giftigs was.

kat-eten-vuil

Afbeelding door Amanda Klamrows op Unsplash

3. Gebitsproblemen

Soms is het niet het voedsel dat een gebrek aan eetlust veroorzaakt, maar de mond van je kat zelf. Als u merkt dat uw kat kwijlt, controleer dan zijn tanden en tandvlees op tekenen van gebitsproblemen.

Tandvleesontsteking verschijnt in de vorm van gezwollen tandvlees, vieze adem en bloedingen. Je merkt misschien ook dat je kat zijn poten vaker naar zijn mond brengt om te proberen zichzelf te kalmeren.

kattentanden

Als dit het geval is, verhoog dan hun mondhygiëne door ze drie keer per week voor professionele reinigingen te nemen of hun tanden thuis te poetsen met een vingertandenborstel zoals deze.

4. Ziekte

Vaak is verlies van eetlust slechts een symptoom van een andere ziekte. Daarom is het van vitaal belang om de situatie te volgen om de ernst van de ziekte te meten. Soms kan het zoiets simpels zijn als een kat die koud is.

Wanneer katten verkouden worden, kan dit hun ademhalingssysteem beïnvloeden, waardoor ze hun voedsel niet kunnen proeven of ruiken. Dit kan ervoor zorgen dat ze ongeïnteresseerd zijn in hun lekkere maaltijd. De meeste verkoudheden duren niet langer dan tien dagen, maar als u binnen vier dagen geen verbetering opmerkt of als uw kat langer dan 24 uur niet eet, zoek dan een dierenarts.

zieke kat

5. Verandering in routine

Katten kunnen, net als mensen, last hebben van neofobie, de angst voor nieuwe dingen. Dat is de reden waarom een plotselinge verandering in routine of omgeving spanning kan veroorzaken.

Evenzo kan een plotselinge verandering in het voedsel van uw kat ervoor zorgen dat ze hun interesse in eten helemaal verliezen, althans tijdelijk. Om dit recht te zetten, kunt u proberen terug te schakelen naar het oude voedsel of langzaam beginnen met het opnemen van de nieuwe formule met de oude totdat ze eraan gewend zijn.

Soms kan een nieuw familielid of huisdier in hun ruimte ervoor zorgen dat ze zich ongemakkelijk voelen. Dit kan er ook voor zorgen dat ze altijd op ‘high alert’ staan en niet willen eten. De beste manier om hiermee om te gaan, vooral als het een permanente verandering is zoals een pasgeborene, is om een veilige ruimte voor uw kat te creëren met alles wat hij nodig heeft, van voedsel tot kattenbak en speelgoed.

kat-bij-voedsel-kom
Feature Afbeelding door Marco Guiseppe op Unsplash

Laatste gedachten over hoe lang kan een kat gaan zonder te eten

De desinteresse van uw kat in voedsel kan variëren van ernstige redenen tot triviale oorzaken, zoals een kieskeurige kat die gewoon een kieskeurige eter is. Als je echter alles hebt geprobeerd om je kat te laten eten, maar ze zijn nog steeds niet in de ban, overweeg dan om ze naar de dierenarts te brengen.

Hoewel katten een paar dagen kunnen overleven zonder voedsel en water, betekent dit niet dat ze dat moeten doen. Elke kat verdient twee tot drie keer per dag vers voedsel en drinkwater voor een optimale gezondheid. Dus als je merkt dat je bontbaby langer dan 24 uur niets heeft gegeten, is het tijd om in de super huisdieroudermodus te gaan.

Deze hoe lang kan een kat gaan zonder eetpost kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.