17 kattenrassen die hypoallergeen zijn, kunt u knuffelen

Als je van katten houdt, maar jij of iemand in je huis allergisch voor ze is, geef dan de hoop niet op. Er bestaat niet zoiets als een volledig hypoallergene kat. Er zijn echter rassen die aanzienlijk minder van het eiwit FEL D1 produceren. Dit eiwit wordt aangetroffen in kattenspeeksel en veroorzaakt allergieën.

Bovendien werpen nogal wat van deze rassen ook aanzienlijk minder af dan andere kattenrassen, waardoor ze een potentiële optie zijn voor mensen met allergieën voor katten. Allergieën worden ook veroorzaakt door de huiddeeltjes of huidschilfers van een kat.

Als u of iemand in uw huis echter extreem gevoelig is voor katten, kunnen ze enkele problemen hebben, dus het is altijd het beste om contact op te nemen met een fokker voor hun advies voordat u een van deze katachtigen in huis haalt.

Hier zijn 17 kattenrassen die hypoallergeen zijn in vergelijking met anderen.

17 kattenrassen die hypoallergeen zijn

1. Siberische katten

Mijn eigen katachtige vriend, Alexei, is een Siberiër, dus ik ben bijzonder partijdig voor dit geweldige ras. Met een dikke, luxe jas, prachtige kleuren en aanhankelijke persoonlijkheid zijn Siberiërs zeer geschikt voor elk huis.

Siberiërs staan ook bekend als een van de meest hypoallergene kattenrassen ondanks hun lange haar. De reden hiervoor is dat hun speeksel een van de laagste niveaus van Fel D1 van elk huiskattenras heeft.

zwart kattenportret met rode achtergrond
Mijn mooie Alexei

Ze zijn relaxt, maar spelen graag en zijn erg gehecht aan hun mensen. Je zult vaak merken dat je Siberische kat achter je aanloopt en knuffelt zodra je plaatsneemt.

Siberische tabby kat in groene bladeren
Prachtige Nelly die me inspireerde om mijn eigen Siberische kat te krijgen

Zoals je mag verwachten, komt deze liefhebbende kat uit Siberië in Rusland, dus ze zijn goed geschikt voor koude omstandigheden. Het is een oud ras waarvan wordt gedacht dat het voorouderlijk is voor alle moderne langharige katten. Dat is nogal de stamboom.

2. Blauwe Katten

Met smaragdgroene ogen en een luxe zilverachtige vacht is Russian Blues een verrassend mooi ras. De Russian Blue is zachtaardig en fijngekleurd, met lange benen die het mogelijk maken om met hoge snelheden te rennen.

Net als Siberiërs hebben Russische blauwe katten lagere niveaus van Fel D1-eiwit dan andere kattenrassen. Bovendien werpt hun dikke en dichte vacht minder af, waardoor ze minder van het eiwit afstoten.

Russisch blauw kattenportret
Blauwe Kat

Dit dure kattenras houdt echt van spelen en vereist een flinke hoeveelheid aandacht als je thuiskomt. Hoewel, ze genieten er wel van om in een rustig hoekje te dutten en hebben de neiging om grote groepen uit de weg te gaan.

foto van russische blauwe kat spelen met bruine houten stok terwijl liggend op gras
Foto door Kirsten Bühne op Pexels.com

Vaak veeleisend tijdens de maaltijd, kunnen deze gelukkige katachtigen behoorlijk dik worden als je niet stevig bent. Russian Blue-katten zijn een ander zeer intelligent ras, dus het is belangrijk om voldoende mentale en fysieke stimulatie te bieden om ze gelukkig te houden.

3. Sphynx Katten

grijze spynx kat op houten bank
Sphynx Kat

Een zeer ongebruikelijk en prijzig kattenras is de vorstelijke Sphynx. De Sphynx-kat staat bekend om zijn haarloze vacht en is een heerlijk vriendelijke en speelse kat – en ze zijn zeker opvallend.

Het Sphynx-kattenras is eigenlijk niet haarloos – het is bedekt met een lichte donzige laag haar die aanvoelt als suède of perzikpluis. Maar ze hebben niet de neiging om dat te verliezen op de manier waarop andere rassen verharen.

Het Sphynx-ras heeft nog steeds het fel D1-eiwit in hun speeksel, dus handen wassen is een goede optie voor iedereen in de buurt van een sphynx-kat die last heeft van allergieën.

Ondanks hun strenge uitdrukking zijn Sphynx-katten energieke en vaak gekke bedriegers. Acrobatisch, energiek en curious, je ziet ze enthousiast door het huis stuiteren. Het zijn ook zeer loyale katten en dit dure kattenras houdt ervan om betrokken te zijn bij gezinsactiviteiten.

Door hun energieke en liefdevolle persoonlijkheid kost de Sphynx behoorlijk wat werk. Ze zijn ook gevoelig voor zonnebrand en huidbeschadiging, en krijgen het gemakkelijk koud. Dit maakt ze het meest geschikt voor binnenshuis – maar er zijn kattentruien die je kunt krijgen om je Sphynx knus en veilig te houden.

4. Cornish Rex

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen en oren prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren.

Wanneer het Cornish Rex-ras vacht heeft, heeft het de neiging om gekruld te zijn en dicht bij hun huid te zitten en dit betekent dat dit ras minder werpt dan anderen. Sommige Cornish Rex katten hebben helemaal geen vacht. Omdat ze zo weinig verliezen, zetten ze minder van het Fel D1-eiwit uit.

cornish rex kat op rode achtergrond

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

cornish rex kat tabby

5. Devon Rex

Dit is een ander kattenras met een krullende kortharige vacht die minder verharing betekent.

De ondeugende Devon Rex kat, ook bekend als de pixie kat, is een liefdevol en loyaal kattenras. Ze zijn de ideale metgezellen en verwelkomen de aandacht van familie en vrienden, en zijn ook geweldig met kinderen en andere huisdieren.

Devon rex met donker gezicht
Devon rex met donker gezicht

Dit kattenras ontstond in Engeland tijdens de late jaren 1950 en is vergelijkbaar met het nabijgelegen Cornish Rex kattenras.

Deze katachtigen zijn intelligent, actief en vereisen regelmatige stimulatie. Devon Rex-katten zijn springers en hun favoriete plek is op hoofdhoogte, dus zitstokken en kattenbomen moeten worden verstrekt.

Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

De matig actieve kat geniet van leren en apporteren, dus interactief speelgoed zal hem ook helpen bezig te houden terwijl je geld verdient.

Dit binnenkatenras heeft slanke lichamen met lange benen, grote ogen en hoge jukbeenderen. Ze mogen niet worden geborsteld omdat hun vacht gevoelig is voor breuk; wrijf in plaats daarvan de Devon Rex-kat voorzichtig met een doek om ze wekelijks goed verzorgd te houden.

Devon Rex Kat op donkerbruine bladachtergrond met kruik en tarwe
Devon Rex Kat

6. Siamees

Het populaire Siamese kattenras zal minimaal verharen als je je kat regelmatig borstelt. Siamese katten zijn een van de meest aanbeden en beroemde kattenrassen. Het zijn intelligente, spraakzame en lieflijke katachtigen, waardoor ze ideale huisdieren zijn.

siamese kat languit op stoel
Siamees

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

Deze katten hebben unieke korte vachten, met een lichtgekleurd lichaam en een zijdezachte vacht. Omdat ze minder werpen dan andere rassen, produceren ze minder Fel D1. Hun gezicht, poten en staarten zijn donkerder dan de rest van hun lichaam. Hoewel het geweldige binnenkatten zijn, zoeken ze gezelschap van hun eigenaren, waaronder op schoot zitten en lekker in bed kruipen.

Hun slanke korte jassen benadrukken ook hun verhoudingsgewijs grote oren.

siamese kat in rode kerstmuts

Siamese katten worden vaak bestempeld als “hondachtig” omdat ze het leuk vinden om hun mensen te volgen en genieten van speeltijd, zoals apporteren, dus sla actief kattenspeelgoed in. Hoewel het liefhebbende katten zijn, mag dit ras niet voor langere tijd alleen thuis worden gelaten.

7. Bengalen

Dit kortharige kattenras werpt minder vaak dan andere kattenrassen en vereist minder verzorgingsonderhoud van hun eigenaren en stoot minder Fel D1 uit.

Bengaalse katten zijn een van de nieuwere kattenrassen, een combinatie van de Aziatische luipaardkat en een Amerikaanse huiskat. Deze aanhankelijke katten zijn energiek en speels.

bengaalse kat

Een onderscheidend kenmerk van hun dikke en glanzende vacht is het parel- of goudstof- of glittereffect. Dit is een van de vele kenmerken van de mooie Bengaalse kat die bijdraagt aan zijn extreme schattigheid.

bengaalse kat gember

Het ras staat ook bekend om zijn zwartomrande en amandelvormige ogen en opvallende snorharen. Tel daarbij op hun dikke staart die vaak eindigt in een zwarte taps toelopende punt en je hebt één serieus schattige kat.

8. Birmees

Het Birmese ras heeft een korte, fijne vacht die minder haar verliest dan andere kattenrassen.

Hun vachten zijn kort en zijdeachtig en onderhoudsarm, vereisen een wekelijkse borstel of kammen om dood haar te verwijderen. En dat korte zijdezachte haar zet hun prachtige grote ronde en glimmende groene ogen af.

De Birmezen zijn vriendelijk, knap en aardige katten. Bij Siamese voorouders zijn deze katachtigen speels en aanhankelijk, maar niet aanhankelijk. Birmese katten worden vaak gekenmerkt als een “rots gewikkeld in zijde” omdat ze veel zwaarder zijn dan wat ze lijken te zijn.

Birmese kat op witte achtergrond
Birmese Kat

Jongere Birmese katten zijn nieuwsgierig en actief, en naarmate ze ouder worden, worden ze rustig en kijken ze liever dan betrokken te raken bij activiteiten. Je ziet ze vaak slapen op een vensterbank of op de hoek van een bank, terwijl ze het zonlicht grijpen.

Birmese katten zijn uitstekende springers en klimmers en moeten kattenstokken hebben of iets om op te klimmen.

witte en zwarte birmese kattenrassen die niet verharen

9. Ocicat

Ocicats hebben korte gladde vachten die niet de neiging hebben om te verharen, vooral wanneer ze regelmatig worden verzorgd. Dit speelse kattenras houdt van aandacht. De Ocicat lijkt op een wilde kat maar is erg speels en liefdevol.

Ze zijn een middelgroot tot groot kattenras met een gladde vacht. Hun markeringen zijn verdeeld over hun lichaam – en elk haar op hun vacht bevat meer dan één kleur.

ocicat kattenras
ocicat kattenras

Het Ocicat-ras werd gecreëerd door Siamese en Abessijnse katten samen te kruisen en later te fokken met een Amerikaans gedomesticeerd kort haar. Dit is wat hen hun grote oren heeft gegeven. Het ras werd geregistreerd in 1966.

Ocicats houden van spelen en zullen de meeste items in je huis zien als potentieel speelgoed. Het zijn ook vriendelijke katten die graag vreemden verwelkomen. Ze houden er niet van om alleen te zijn en vervelen zich snel, dus een broer of zus is vaak een goed idee.

ocicat duur kattenras
ocicat duur kattenras

Ze zijn energiek en zeer intelligent, dus hebben veel prikkels nodig. Ze hebben geen speciale trainingsbehoeften en in tegenstelling tot veel andere kattenrassen houden ze van water, dus kijk uit als je een bad hebt.

10. Balinees

Het Balinese kattenras begon als een mutatie van het Siamese kattenras. Ze lijken erg op het Siamese kattenras, maar hebben een langere vacht en ze wegen zelden meer dan 5 kg. En dit ras stoot minder Fel D1-eiwit uit dan andere kattenrassen.

Dit is een stijlvol en slank ras met dezelfde diepblauwe ogen van de Siamees – voeg daar hun prachtige zijdeachtige lange vacht aan toe en dit is een goed uitziend kattenras. Hun slanke zijdeachtige jassen benadrukken ook hun verhoudingsgewijs grote oren.

Balinees kitten

Balinese katten staan bekend als intelligent, vriendelijk en speels. Ze kunnen ook behoorlijk vocaal en nogal veeleisend zijn – een deel van die intelligentie, deze kitties weten wat ze willen!

Dit is ook een ras dat van aandacht houdt en niet voor lange periodes alleen moet worden gelaten. Dus als je op zoek bent naar een onafhankelijk en introvert type kat, is dit niet het ras voor jou.

Balinese kat
Balinese kat

11. Javaanse katten

Ontwikkeld uit een mix van Siamese, Balinese en Colorpoint rassen, is de Javaan een blauwogig kattenras. Hoewel ze delicaat kunnen lijken, zijn ze eigenlijk vrij gespierd en houden ze ervan om te springen en te klimmen.

Javaans kattengezicht

Dit intelligente kattenras houdt ervan om trucs en nieuwe vaardigheden te leren. Ze houden ervan om te helpen en genieten ervan om hun favoriete mensen te volgen en vaak te begeleiden.

Javaanse Kat

Javaanse katten zullen ook apporteren en zelfs aan de lijn lopen. Of als ze binnen worden gehouden, kun je ze misschien wel tegenkomen als je slaapt, ontspant op de bank of echt ergens in huis bent.

12. LaPerm

De LaPerm is een Rex ras (krullend gecoat) zoals de Cornish Rex en Devon Rex. Deze kleine mannetjes groeien tot maximaal 4,5 kg bij mannen en 3,6 kg bij vrouwen. LaPerms kunnen zowel kortharig als langharig zijn. Dit is een extravert en helder kattenras dat geweldig is voor kinderen en gezinnen.

Deze gekrulde vacht betekent minder verharing waardoor er minder huidschilfers worden uitgestoten en dus minder allergiereacties.

Laperm unieke kattenrassen met blauwe ogen
Laperm kat

13. Peterbald

De Peterbald-kat is een vreemd kereltje. Met een haarloze, grijszilveren huid, een schuin gezicht en grote puntige oren heeft dit Russische kattenras zeker zijn plaats op deze lijst verdiend.

Gemaakt van experimentele fokkerij, stak deze kat voor het eerst zijn kop uit in 1994, in St. Petersburg. Dit is de reden waarom het Peterbald heet (ik weet zeker dat je kunt raden waar het kale deel vandaan komt). En een van de belangrijkste redenen dat dit een vrij zeldzaam kattenras is.

Peterbald kat met rode strik
Peterbald kat met rode strik

Oorspronkelijk een kruising tussen een haarloze Donskoy en een Oosterse korthaar, groeiden deze katten snel in populariteit in hun thuisland.

Omdat Peterbald-katten geen vacht hebben om ze warm te houden, moeten ze tijdens de koelere seizoenen binnen worden gehouden, omdat ze anders misschien te koud worden.

Ze hebben een beetje meer kattenverzorging nodig dan andere rassen, omdat ze wekelijks moeten worden gebaad om te voorkomen dat hun vacht vettig wordt en vuil aantrekt.

Peterbald kat in blauw en wit gestreepte top
Peterbald kat in blauw en wit gestreepte top

Deze katten hebben heerlijk aanhankelijke persoonlijkheden en worden vaak gevonden in de schaduw van hun geliefden. Peterbald katten houden van aandacht en zijn over het algemeen zeer actieve katten, maar ook erg loyaal en liefdevol. Hun persoonlijkheden worden regelmatig vergeleken met die van honden.

Dus als je nog niet hebt besloten of je meer een kat of een hondenmens bent, is de Peterbald een geweldige keuze als kattenmaatje en het is onwaarschijnlijk dat je veel andere voorbeelden van dit kattenras in je buurt zult vinden!

14. Minskin

Minskin-katten hebben vrij gedrongen lichamen en vrij korte benen. Hun vacht is uniek vanwege het gebrek aan vacht. Het Minskin-ras is gemaakt van het Sphynx-kattenras. Dit is een relatief nieuw kattenras. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1998 in Boston.

Minskin_Kitten_Female_blue_tabby_color-patroon
Minskin Kat

De fokker kruiste zijn Munchkin-kat met een Sphynx voor een gezonder immuunsysteem. In 2005 konden 50 katten Minskins worden genoemd en dit nieuwe ras werd erkend. Zoals je in dit bericht hebt gezien, zijn zeldzame kattenrassen vaak vrij nieuw, wat betekent dat ze nog niet uitgebreid moeten fokken.

15. De Handdoek

Dit relatief nieuwe kattenras heeft elfachtige kenmerken en een dwergachtig postuur. Deze kleine man is haarloos en heeft de neiging om niet meer dan 9 pond te wegen. Het ras is ontstaan uit een mix van de rassen Sphynx, Munchkin en American Curl.

Dwelf Kat
Dwelf Kat

De Dwelf is een zeer sociaal ras en heeft een persoonlijkheid die door sommigen wordt beschreven als bijna hondachtig. Ze houden ervan om in de buurt van mensen te zijn en om te worden opgenomen in activiteiten, dus het zijn geweldige katten voor gezinnen.

16. Colorpoint Korthaar

De colorpoint korthaar is afkomstig van de Siamese kat. Ze zijn een kruising van Siamese katten en de Amerikaanse kortharige rassen. Ze hebben daarom alle positieve eigenschappen van de Siamese kat als het gaat om een betere kattenoptie voor mensen die last hebben van allergieën. Bovendien werpen ze ook veel minder haar af dan andere kattenrassen.

colorpoint korthaar kat
colorpoint korthaar kat

17. Oosters Korthaar

Deze aanhankelijke kat is een charmant en loyaal huisdier dat van mensen houdt. Hij is nogal een prater en houdt er niet van om alleen te zijn. Een andere afstammeling van de Siamese kat, deze kortharige katten hebben niet de neiging om veel te verharen, waardoor ze op de lijst van die rassen komen die hypoallergeener zijn dan andere.

oosterse korthaar kattenrassen die hypoallergeen zijn
oosterse korthaar kat

Zodra u uw kat thuis heeft, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om het effect van eventuele allergische reacties te verminderen. Kam of borstel je kat regelmatig om de vacht te verwijderen. Was uw handen regelmatig, vooral na het aaien van uw kat. Laat je kat niet op je bed slapen en leg je tapijten en stoffering regelmatig leeg.

Gerelateerde berichten:

Bengaalse kattennamen

Siamese Kat Kleuren

Beste vlooienbanden voor katten

Maine Coon vs Normale Kat

Gemeenste kattenrassen

Deze kattenrassen die hypoallergene post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.