19 prachtige grijze kattenrassen waar je dol op zult zijn ()

Hoewel we altijd het meest over zwarte katten lijken te horen, is grijs een veel voorkomende kattenvachtkleur. Grijs wordt in de wereld van de kitties vaak blauw genoemd. Katten zijn er in effen grijstinten en grijze patronen voor tabbies.

Veel van de populaire kattenrassen hebben grijs als optie en er zijn drie uitsluitend grijze kattenrassen zoals je hieronder zult lezen. Er zijn ook witte en grijze katten, zwarte en grijze katten, lichtgrijze katten en nog veel meer.

Grijze katten kunnen glinsteren en ik vind ze bijzonder mooi in een tabby design. Grijze jassen worden bijzonder goed getoond tegen blauwogige kattenrassen.

Hier zijn mijn 19 grijze kattenrassen.

grijze Siberische kat in de tuin

19 grijze kattenrassen

1. Blauw russisch

Alle Russisch blauwe katten zijn grijs. Ze zijn een middelharige versie van het Nebelung-ras (zie hieronder) met een pluche vacht. Russian Blues is een van de beroemdste grijze kattenrassen.

Russian Blues is een verrassend mooi ras met smaragdgroene ogen en een luxe zilverachtige vacht. Deze grijze kat met groene ogen is zachtaardig en fijngekleurd, met lange poten die het mogelijk maken om met hoge snelheden te rennen.

foto van russische blauwe kat spelen met bruine houten stok terwijl liggend op gras
Foto door Kirsten Bühne op Pexels.com

Die groene ogen zijn groot, rond en breed opgezet. Dit is een ander kattenras dat er constant uitziet alsof het klaarwakker is! Deze donzige grijze katten worden geboren met gele ogen die na verloop van tijd groen worden.

Dit dure kattenras houdt van spelen en vereist een flinke dosis aandacht als je thuiskomt. Hoewel, ze genieten er wel van om in een rustig hoekje te dutten en hebben de neiging om grote groepen uit de weg te gaan.

Russisch blauw kattenportret
Blauwe Kat

Vaak veeleisend tijdens de maaltijd, kunnen deze gelukkige katachtigen behoorlijk dik worden als je niet stevig bent. Russian Blue-katten zijn een ander zeer intelligent ras, dus het bieden van voldoende mentale en fysieke stimulatie is belangrijk om ze gelukkig te houden.

2. Brits korthaar

Grijs is een van de meest populaire kleuren voor het Britse korthaar kattenras, met name een donkerdere grijstint.

De Britse korthaar is een middelgroot kattenras met grote gouden, oranje of koperkleurige ogen, een korte, brede neus en een korte tot middelgrote vacht. Dagelijkse verzorging van deze katachtigen is noodzakelijk, vooral tijdens seizoenswisselingen.

Portret van Britse korthaar kat wit witte achtergrond
Britse korthaar Kat

Deze mooie kitties zijn zeer intelligent; ze zijn echter nog steeds blij om binnen te blijven en met speelgoed en mensen te spelen. Pak wat toverstokachtig speelgoed en begin een spel met je Britse korthaar kat; het kan heel leuk zijn.

Dit binnenkattenras heeft een gemakkelijke persoonlijkheid en biedt veel gezelschap. Hoewel deze katten graag spelen, hebben ze geen aandacht per uur nodig.

Britse korthaar kat met camera

3. Perzische Kat

Blauwe Perzen zijn grijze katten. Perzische katten zijn aanhankelijke, volgzame en zachtaardige katten. Dit ras heeft een rustige houding; ze ploffen neer op een zacht oppervlak en poseren voor je waardering.

Meester van het verzorgen van het kapsel maakt grijze Perzische kat op tafel voor verzorging op een witte achtergrond

Deze elegante katten zijn niet erg actief, waardoor ze het perfecte binnenhuisdier zijn.

Perzen hebben een relatief klein gezicht, dus hun grote ronde ogen zijn bijzonder prominent aanwezig. De meeste Perzen hebben prachtige blauwe ogen, maar er kunnen uitzonderingen zijn – of sommigen die een andere kleur in elk oog hebben. Hun ogen kunnen deelbaar zijnularly slaan tegen een blauwe of grijze vacht.

grijze en witte Perzische kat

Hoewel aanhankelijk, is deze grijze langharige kat discriminerend en reserveert zijn aandacht voor familie en een paar vertrouwde gasten.

Dit prachtige platte kattenras kan wel goed overweg met kinderen en andere huisdieren; ze zijn echter geen fans van luidruchtige omgevingen, maar eerder serene huizen waar weinig verandert.

4. Chartreux

Dit franse kattenras komt ook alleen in grijs of blauw zoals het vaak wordt genoemd. Het staat bekend als een van de meest beleefde rassen – geen woord dat normaal gesproken wordt geassocieerd met katten!

Dit is een kat die niet graag klaagt en niet alleen je vriend zal zijn, maar ook een vriend voor alle gasten.

Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank.
Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank

Hun ronde ogen hebben de neiging om in tinten tussen koper en goud te komen, die hun blauwgrijze jassen prachtig compenseren.

Dit nog steeds vrij zeldzame kattenras is een geweldige optie voor een druk persoon die alleen woont of een druk stel / gezin. Het speelt graag, maar dit verlangen komt over het algemeen in spurts. En dit is een ras dat heel goed is in het vermaken van zichzelf.

Chartreux kat, 10 maanden oud, voor witte achtergrond
Chartreux kat, 10 maanden oud

5. Nebelung

Nebelung is een minder bekend kattenras waarvan de naam “schepsel van de mist” betekent in Duitsland. Dit ras wordt beschouwd als de langharige versie van de Blauwe Rus en komt alleen in grijs voor.

nebelung kat grijs een van de grijze kattenrassen

Hun vacht is blauwgrijs en hun lange haar is meestal vrij luxueus. Net als Siberische katten hebben ze donzige staarten en vaak een manen om hun nek.

nebelung kattenras portret

Qua persoonlijkheid staat het Nebelung-kattenras bekend als een vrij verlegen en kalme kat. Ze kunnen speels zijn en houden ervan om te klimmen, maar zijn het gelukkigst genesteld op de schoot van hun eigenaar.

6. Noorse boskat

Groter dan je gemiddelde kat, de Noorse Boskat ras is vrij elegante kitties. Ze hebben lange poten en borstelige staarten die vaak net zo lang zijn als hun lichaam.

Noorse boskat in de sneeuw
Noorse boskat in de sneeuw

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Als hun jas helemaal is binnengekomen zijn ze een lust voor het oog. Ze komen vaak naar buiten in volle manen, donzige borst, harige benen en zelfs plukjes vacht tussen hun tenen.

Noorse boskat met groene ogen
Noorse boskat met groene ogen

Als gevolg hiervan hebben deze vriendelijke katten dagelijkse verzorging nodig. Hun oren krijgen ook vaak plukjes vacht die verzorgd moeten worden. De Noorse Boskat heeft eigenlijk een dubbele vacht waarvan er één weerbestendig is.

tabby norweigan boskat met groene achtergrond
Noorse Boskat

7. Schotse Vouw

Scottish Fold katten, genoemd naar hun ongewone gevouwen oren en striking, geelachtig oranje oogkleuren, deze kitties houden ervan om in de buurt van mensen te zijn. Deze gemakkelijke katten hebben een geweldige persoonlijkheid en kunnen met iedereen overweg.

Schotse vouwkat met gele ogen een van de grote ogen kattenrassen
Schotse vouwkat met gele ogen

Hoewel ze misschien het best bekend staan om die grappige gevouwen oren, wordt dit ras ook gekenmerkt door mooie grote ronde ogen. Hun ogen zijn er in de kleuren goud, blauw of grijs en groen. Voeg deze toe aan die donzige oren en je hebt een schattig kattenras!

Als actieve muisvogels zijn Schotse vouwkatten speels, gevoelig en expressief. Deze vrolijke katachtigen hebben de gewoonte om in vreemde posities te poseren – rechtop zitten alsof ze een stokstaartje zijn, plat op de grond liggen of op hun rug met hun poten in de lucht.

Ze zijn matig actief en genieten van speelgoed dat hun behendigheid test en hun intelligentie uitdaagt, zoals puzzelspeelgoed. Schotse vouwkatten hunkeren naar aandacht en zijn geweldige metgezellen, dus verwacht met ze te spelen als je thuiskomt van werk of school.

Grijs schots vouw kattengezicht van dichtbij
Schotse Vouwkat

8. Siberische katten

Mijn eigen katachtige vriend, Alexei, is een Siberiër, dus ik ben bijzonder partijdig voor dit geweldige ras. Met een dikke, luxe vacht, prachtige vachtkleuren zoals grijs en een aanhankelijke persoonlijkheid, zijn Siberiërs goed geschikt voor elk huis.

grijze kat met poot omhoog

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Ze zijn relaxt, maar spelen graag en zijn erg gehecht aan hun mensen. Je zult vaak merken dat je Siberische kat achter je aanloopt en knuffelt zodra je plaatsneemt.

grijs Siberisch kitten

Zoals je mag verwachten, komt deze liefhebbende kat uit Siberië in Rusland, dus ze zijn goed geschikt voor koude omstandigheden. Het is een oud ras waarvan wordt gedacht dat het voorouderlijk is voor alle moderne langharige katten. Dat is nogal de stamboom.

9. Sphynx

De Sphynx heeft geen vacht, maar vertoont wel een kleur op de huid die grijs kan zijn. Deze middelgrote katten hebben een opvallend uiterlijk met een haarloze, gerimpelde huid en grote oren.

sphynx kat grijs

Het staat ook bekend om de ietwat intense blik die uitstraalt voor zijn grote ogen. Als een ander ras met minimaal haar vallen die grote ogen nog meer op bij de Sphynx-kat.

Hoewel Sphynx-katten er kaal uitzien, kunnen ze bedekt zijn met een kleine hoeveelheid perzikpluis, waardoor ze die fluweelachtige textuur krijgen. Ze hebben echter wel matige verzorging nodig om voor hun haarloze lichaam te zorgen, omdat ze geen vacht hebben om natuurlijke oliën te absorberen die hun lichaam produceert.

grijze spynx kat op houten bank
Sphynx Kat

Wat het Sphynx-kattenras mist aan vacht, maken ze goed in hun persoonlijkheid. Deze haarloze katten zijn sociaal, energiek en houden van spelen. De nieuwsgierige katten zijn ondeugend en houden van teaserspeelgoed en puzzelspeelgoed om ze uit te dagen.

grijze kat met gele ogen en tong omhoog

10. Korat Kattenras

Deze knappe katten zijn erg extravert en leven een lang leven – gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar. Ze zijn erg liefdevol en volgen hun eigenaren graag overal – zelfs in de badkamer.

korat kattenras
korat kattenras

Korats hebben prachtige blauwe of grijze jassen die lijken te glinsteren en bijna zilver worden aan de uiteinden. Hun mooie jassen worden dan aangevuld met hun mooie groene ogen.

Hun jassen zijn erg fijn, dus ze hebben niet veel verzorging nodig. Een keer per week zou voldoende moeten zijn voor een borstel en voeg een zeemdoek toe om hun glans op te poetsen. Korat katten hebben de neiging om erg te genieten van verzorgd te worden.

korat duur kattenras
korat duur kattenras

Het Korat-kattenras bestaat al meer dan 600 jaar en is ontstaan in de Korat-regio van Thailand. In 1959 kreeg een Amerikaanse ambassadeur die Thailand bezocht twee koratkatten, toen het ras zijn weg naar de Verenigde Staten vond.

Omdat het ras vrij zeldzaam is, is dit een duur kattenras.

11. Devon Rex

De ondeugende Devon Rex kat, ook bekend als de pixie kat, is een liefdevol en loyaal kattenras. Ze zijn de ideale metgezellen, verwelkomen de aandacht van familie en vrienden en zijn geweldig met kinderen en andere huisdieren.

Devon rex met donker gezicht
Devon rex met donker gezicht

Dit kattenras ontstond in Engeland tijdens de late jaren 1950 en is vergelijkbaar met het nabijgelegen Cornish Rex kattenras.

Deze katachtigen zijn intelligent, actief en vereisen regelmatige stimulatie. Devon Rex katten zijn springers; hun favoriete plek is op hoofdhoogte, dus zitstokken en kattenbomen moeten worden verstrekt.

Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

De matig actieve kat geniet van leren en apporteren, dus interactief speelgoed zal hem ook helpen bezig te houden terwijl je geld verdient.

Dit binnenkatenras heeft slanke lichamen met lange benen, grote ogen en hoge jukbeenderen. Ze mogen niet worden geborsteld omdat hun vacht gevoelig is voor breuk; wrijf in plaats daarvan de Devon Rex-kat voorzichtig met een doek om ze wekelijks goed verzorgd te houden.

12. Turkse Angora

Turkse Angora-katten staan bekend om hun lange, zijdeachtige vachten, vaak de langste rond de nek van de kat. Ze zijn een schattige combinatie van grote oren, amandelvormige ogen en een klein tot middelgroot hoofd.

Oorspronkelijk uit Turkije (je hebt dit misschien al geraden), zijn de vroegste vermeldingen van de Turkse Angora-kat uit de 16e eeuw. Het ras begon echter te verdwijnen in het begin van de 19e eeuw.

De Turkse Angora werd gefokt in de dierentuin van Ankara om zijn stamboom te behouden en het ras werd officieel opgericht in Noord-Amerika in de jaren 1970.

Turkse angora kat

Deze vriendelijke en zachtaardige katten hebben ook een meer onstuimige kant en houden van rennen, springen en verkennen. Hij houdt van spelen en zal bijna alles doen om je aandacht te trekken.

Dit kattenras zal de speelsheid die ze als kittens vertonen hun hele leven behouden. Ze zullen genieten van het kruipen naast je en op je op zowel de bank als je bed.

Turkse angora kat

13. Ragdoll Katten

ragdoll kat met blauwe ogen tegen een houten achtergrond die een van de duurdere kattenrassen is
Ragdoll Kat

Speels en vriendelijk, met prachtige blauwe ogen, de Ragdoll-kat is een beroemd leuk huisdier. Hun meest fascinerende kenmerk is hun neiging om slap te liggen wanneer je ze oppakt (in tegenstelling tot de meeste katten, die zo snel mogelijk uit je greep kronkelen).

Ragdoll-katten zijn loyaal en begroeten hun mensen vaak aan de deur. Ze zijn ook geweldig met honden en kinderen, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen.

Met een lief en zachtaardig temperament zijn Ragdolls super ontspannen met vreemden en zullen ze een beetje liefde van iedereen zoeken. Dit is een van de vriendelijkste dure kattenrassen.

14. Amerikaanse korthaar

De Amerikaanse korthaar werd gebruikt om ongedierte en knaagdieren onder controle te houden en uit de buurt van voedsel en ze houden nog steeds van jagen. Tegenwoordig hebben ze de neiging om meer op insecten te jagen dan op grotere dieren, maar ze gebruiken hun jachtvaardigheden ook graag in speelgoed zoals puzzelspellen.

Amerikaanse korthaar kittens
Amerikaanse korthaar kittens

Dit gedrongen en gespierde ras komt in een breed scala aan kleuren (zilveren tabby is de meest voorkomende). Ze hebben een groot vol gezicht met grote ogen.

Het ras wordt verondersteld af te stammen van de andere binnenlandse kortharige katten die op de Mayflower zijn gebracht. Ze werden in 1906 erkend als ras, maar werden pas in 1966 het Amerikaanse korthaarras genoemd. Dit was om het ras te onderscheiden van andere korte haren.

Amerikaans korthaar kattenras
Amerikaans korthaar kattenras

Amerikaanse korthaar katten hebben de neiging om vrij aanpasbaar en goedaardig te zijn. Ze zijn een goed huisdier. Ze houden er echter over het algemeen niet van om opgepakt of langdurig vastgehouden te worden. Deze kat zit comfortabeler naast je in plaats van bovenop je.

15. Oosterse langharige katten

Deze interessante, elegante katachtige is nauw verwant aan de Oosters korthaar, maar heeft een lange, zijdeachtige, gezonde vacht. Dat past bijzonder goed bij zijn lange, buisvormige lichaam. Je kunt dit kattenras vinden in een indrukwekkend scala aan vachtkleuren, van zelfgekleurd tot schildpad en zelfs tot gearceerd.

Zwarte Oosterse Langharige Kat
Oosterse langharige kat

Hun gezichten lijken op hun naaste verwant, de Siamese kat. Maar hun amandelvormige ogen en dunnere gezichten maken ze er heel vreemd uitzien, daarom staan ze op deze lijst met kleine weirdo’s.

De Oosterse langhaar kat is een intelligent, nieuwsgierig ras. Ze zijn erg spraakzaam en houden van vrij veel aandacht. Je zult waarschijnlijk merken dat ze je overal in huis zullen volgen, dus wees voorbereid om geliefd te zijn.

Ze passen ook goed bij kinderen en andere dieren, als ze er mooi aan worden voorgesteld. Ze willen graag dat hun ruimte wordt gerespecteerd, wat een klassieke kattentrek is, maar ze zijn erg speels en vrolijk. Ze leren ook goed, dus ze zijn een bijzonder trainbaar kattenras.

16. Cornish Rex

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen en oren prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren. Dit contrasteert prachtig wanneer de Cornish Rex een grijze vacht heeft.

Grijze cornish rex kat
Grijze Cornish Rex

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

17. Peterbald

De Peterbald-kat is een vreemd kereltje. Met een haarloze, grijszilveren huid, een schuin gezicht en grote puntige oren heeft dit Russische kattenras zeker zijn plaats op deze lijst verdiend.

Gemaakt van experimentele fokkerij, stak deze kat voor het eerst zijn kop uit in 1994, in St. Petersburg. Dit is de reden waarom het Peterbald heet (ik weet zeker dat je kunt raden waar het kale deel vandaan komt). En een van de belangrijkste redenen dat dit een vrij zeldzaam kattenras is.

Peterbald Kat
Peterbald Kat

Oorspronkelijk een kruising tussen een haarloze Donskoy en een Oosterse korthaar, groeiden deze katten snel in populariteit in hun thuisland.

Omdat Peterbald-katten geen vacht hebben om ze warm te houden, moeten ze tijdens de koelere seizoenen binnen worden gehouden, omdat ze anders misschien te koud worden. Ze hebben een beetje meer kattenverzorging nodig dan andere rassen, omdat ze wekelijks moeten worden gebaad om te voorkomen dat hun vacht vettig wordt en vuil aantrekt.

Deze katten hebben heerlijk aanhankelijke persoonlijkheden en worden vaak gevonden in de schaduw van hun geliefden. Peterbald katten houden van aandacht en zijn zeer actieve katten in het algemeen, maar ook erg loyaal en liefdevol. Hun persoonlijkheden worden regelmatig vergeleken met die van honden.

18. Egyptische Mau

Een zeldzaam ras met een prachtig gevlekte vacht, de Egyptische Mau-kat is een historisch ras. Het heeft een middelgrote maar gespierde bouw, met langere achterpoten. Ze zijn het snelste huiskattenras ter wereld!

Egyptische Mau-katten geven de voorkeur aan warmte en zijn vrij gevoelig voor temperatuur. Dus als je ergens heel koud woont, houd hier dan rekening mee.

Egyptische mau kat
Egyptische mau kat

Met een uitgebalanceerd temperament en een voorkeur voor activiteit, is het het beste om een grote tuin voor je Mau-kat te hebben. Ze zijn erg loyaal en vrolijk, en de liefde knuffelt. Slim genoeg om de kraan open te draaien, egyptische Mau-katten houden ook van spelen met water.

19. Maine Coon

Deze donzige katachtigen zijn echt iets speciaals. Bekend als echte zachte reuzen, worden ze vaak de honden van de kattenwereld genoemd dankzij de unieke Maine Coon-persoonlijkheid.

donkergrijze maine coon kat op grijze bank

Maine Coons zijn vriendelijk, lief en erg vocaal. Hun omvangrijke lichamen en zware, dubbellaagse lange haren hielden hen goed beschermd tegen de wrede kou in Maine, de staat waaruit ze afkomstig waren.

Deze prachtige katten zijn er in een breed scala aan kleuren, waaronder grijs. Vooral de grijze tabby Maine Coons zijn ontzettend mooi.

Veelgestelde vragen over Grey Cats

Mooie grijze kattenrassen in conclusie

Terwijl hun zwarte neven en nichten vaak de meeste media-aandacht krijgen, zoals je kunt zien, zijn er veel prachtige grijze kattenrassen. Deze katten kunnen lichtgrijs, wit en grijs, grijs en zwart zijn of een combinatie daartussenin. Welke is geschikt voor u?

maine coon ragdoll mix kitten grijs
maine coon ragdoll mix kitten grijs

Let: Deze grijze kattenrassen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.