Hoe zorg je voor een kitten: je complete gids

Er is niets zo schattig als een kitten, maar zoals alle jonge dieren hebben ze specifieke zorg en aandacht nodig. Als het gaat om hoe je voor een kitten moet zorgen, zal het vroeg inspelen op hun behoeften je niet alleen voor het leven binden, maar het zal er ook voor zorgen dat je kitten zowel gelukkig als gezond is.

Er zijn tal van dingen om te overwegen bij de zorg voor uw kitten. De ervaringen die een kitten tijdens de eerste paar maanden van zijn leven heeft, zullen hun toekomstige gedrag bepalen.

En het vormen van een sterke band met je jonge katachtige is uiterst belangrijk. Het is dus belangrijk voor eigenaren om te leren hoe ze voor een kitten moeten zorgen.

Tabby gekleurd kitten dat rechtop zit

Hoe zorg je voor een kitten: opvoedingsfase

Het opvoeden van een kitten is een unieke en lonende ervaring. Maar elke nieuwe katteneigenaar zal de eerste paar dagen ongetwijfeld een paar kinderziektes tegenkomen.

Vaak wanneer je ze voor het eerst mee naar huis neemt, verstoppen ze zich, vermijden ze de kattenbak en zijn ze een beetje ongerust over je.

Als u zich afvraagt hoe u voor een nieuw kitten moet zorgen, zijn hier de belangrijkste aspecten:

  • Voederen
  • Grooming
  • Goede hygiëne
  • Een veilige en geschikte omgeving
  • Socialisatie
  • Playtime
  • Uw kitten de ruimte geven
  • Veterinaire zorg

Maar dit zijn niet de enige dingen waar u rekening mee moet houden bij het verzorgen van kittens. Het maakt niet uit waar u uw jonge kat vandaan haalt, u moet ervoor zorgen dat deze zijn vaccinaties, wat kattenbaktraining en adequate socialisatie heeft gehad.

Je moet ook beslissen of je ze gaat castreren of niet.

3 kittens in een blauw-witte mand

Voederen

Een cruciaal onderdeel van het verzorgen van een kitten is het verzorgen van zijn voedsel. Wanneer u uw kitten voor het eerst mee naar huis neemt, is het essentieel om hem op hetzelfde kittenvoer te houden als hij gewend is.

Elke drastische verandering kan maagklachten veroorzaken. Je kunt een nieuw voedingsmiddel introduceren in combinatie met het oude.

Het kiezen van het juiste kittenvoer is belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat je er een krijgt die aan hun voedingsbehoeften voldoet en hen helpt te groeien. Bij kittens moet je beslissen of je ze nat of droogvoer wilt geven, of een combinatie van beide.

Het type voedsel dat u kiest, is een persoonlijke voorkeur en heeft invloed op hoe vaak u uw kitten voedt.

kat staart naar een kleine kom met droogvoer die laat zien hoe je voor een kitten moet zorgen

Met droogvoer kunt u een onbeperkte hoeveelheid voor uw kitten weglaten en zij zullen beslissen wanneer ze willen eten. Natvoer kan duurder zijn dan droogvoer en je moet regelmatige voedingstijden vaststellen.

Kittens zijn kleine wezens met kleine magen, dus ze moeten vaak kleine hoeveelheden krijgen. De meeste katten zijn dol op natvoer en zullen het in een mum van tijd oplikken, dus je zult ze moeten temporiseren. Je moet er ook voor zorgen dat je kat voldoende toegang heeft tot water.

Begin met twee voer- en waterschalen voor uw kitten. Water moet te allen tijde beschikbaar zijn voor uw kitten. Uw kat kan er de voorkeur aan geven dat zijn voer- en waterbakken worden gescheiden.

⇒ VS – Shop for Kittenvoer

⇒ Nederland – Shop for Kittenvoer

Grooming

Katten zijn redelijk goed in het schoonhouden van zichzelf, maar er zijn een paar dingen die je moet doen om ze in topvorm te houden. verzorging is een belangrijk aspect van het leren hoe u voor uw kitten moet zorgen. Het stelt u ook in staat om te controleren op tekenen van ziekte.

Regelmatig verzorgen is een geweldige manier om uw kitten comfortabel te maken met het worden opgehaald en behandeld. Terwijl u dit doet, kunt u hun ogen, oren, neus en andere lichaamsdelen controleren.

Verzorging van kat met gereedschap voor het afwerpen van haar.

Met een fatsoenlijke kattenborstel kunt u overtollig haar en vuil van uw kitten verwijderen terwijl u ze schoon houdt. Voor langharige katten, dagelijks Grooming kan pijnlijke klitten en matten voorkomen.

Als u last heeft van allergieën, is een manier om de effecten te verminderen door uw kat te wassen. Tijdens het verharingsseizoen kan het baden van je kat ook de hoeveelheid haar die in huis achterblijft verminderen.

Het helpt ook om die vreselijke haarballen te voorkomen, en ze zullen daarna ook superzacht zijn. Door ze als kitten te baden, kunnen ze eraan wennen en voorkom je dat je oogbollen verliest als ze volgroeid zijn.

Sommige katteneigenaren geven er de voorkeur aan om de nagels van hun kat te knippen. Knipsel de scherpe punten van je kitties klauwen beschermen je meubels en maken de speeltijd aanzienlijk minder pijnlijk.

kattennagels worden geknipt

Als je van plan bent om dit te doen, dan is het het beste om te beginnen terwijl ze jong zijn. Als je dat niet doet, zal het trimmen van hun klauwen een nachtmerrie zijn als ze volgroeid zijn.

Goede hygiëne

Een van de belangrijkste gebieden van hoe voor een kitten te zorgen, is ervoor te zorgen dat ze een goede hygiëne hebben. Dit omvat het waarborgen van toegang tot een geschikte kattenbak, die op een veilige, privélocatie met minimaal lawaai moet worden geplaatst. Het moet ook gescheiden worden gehouden van eet- en rustgebieden.

Kittens zittend in kattenbak

Een veel voorkomend probleem bij nieuwe kittens is het niet gebruiken van de kattenbak, zelfs als ze zindelijk zijn. Meestal doen ze dit als er iets mis is met de lade.

Als je kat buiten de kattenbak rommelt, zorg er dan voor dat je hem daarna in de doos stopt. Dit zal je kleintje leren waar het naartoe moet.

Zorg ervoor dat je kattenbak voldoende strooisel bevat om een diep gat te graven. De meeste katten graven graag een gat in het nest en doen dan hun behoefte. Ze zullen het dan toedekken.

Bij standaard kattenbakvulling heb je een schep nodig om uitwerpselen te vinden en te verwijderen. Samenklonterend strooisel zorgt ervoor dat de uitwerpselen klonteren en naar de oppervlakte van het kattenbakvulling stijgen.

Zorg er ook voor dat je kat gemakkelijk in de doos kan komen en dat het type nest dat je gebruikt bekend is voor hem of haar.

Plaats ze in de kattenbak na het ontwaken, spelen of eten is een goede manier om ze te leren waar ze naar het toilet moeten gaan. Als dit ze er niet toe brengt om het te gebruiken, probeer ze dan te strelen en vervolgens hun kont af te vegen met een vochtige warme doek.

Plaats de kattenbak wel op minimaal 2 meter afstand van de voer- en waterbakken.

Klein grijs katje in plastic kattenbak op vloer

Veilige en geschikte omgeving

Een van de lastigste onderdelen van het leren verzorgen van een kitten is ervoor te zorgen dat het zich aanpast aan uw huis. Hen kennis laten maken met een nieuwe omgeving met onbekende geuren en nieuwsgierige mensen kan overweldigend zijn voor een klein kitten.

Het zijn zeer gevoelige kleine wezens, maar met een beetje tijd zullen ze vertrouwen krijgen en zich thuis voelen.

Schattig kitten speelt rode draad op kunstgroen gras

Voordat je ze mee naar huis neemt, moet je ervoor zorgen dat je omgeving veilig, ruim en vol met plaatsen is waar je kat kan rusten en zich kan verstoppen. Het verwijderen van gevaren uit hun omgeving is essentieel; kittens zijn over het algemeen nieuwsgierig en je wilt niet dat ze gewond raken.

Enkele van de belangrijkste manieren om uw huis veilig te maken voor uw nieuwe kitten zijn:

-Houd elektrische draden uit het zicht

-leg alle kleine voorwerpen zoals haarbanden, spelden enz. op (deze kunnen door uw nieuwe kitten worden ingeslikt)

-houd toiletdeksels en vuilnisbakken naar beneden, zodat uw nieuwe kitten ze niet verkent

-zorg ervoor dat alle medicijnen, pesticiden en andere chemische vervelende stoffen zijn opgeborgen

Als je kunt, probeer dan iets van hun eerste huis naar hun nieuwe huis te brengen. Dit kan een deken of een kussen zijn. Dit zal hen niet alleen troosten, maar het zal er ook voor zorgen dat ze zich meer thuis voelen.

Socialisatie

Bij het krijgen van een kitten is het blootstellen aan andere mensen en gevaccineerde dieren in uw huishouden een integraal onderdeel van de zorg voor hen. Een goede socialisatie zal je kat helpen groeien tot een gelukkige, gezonde kat, en het zal toekomstige problemen voorkomen. Hier zijn enkele kittentips voor socialisatie.

De eerste paar maanden van het leven van uw nieuwe kitten is een goed moment om hem bloot te stellen aan verschillende dingen die hij in zijn leven zal tegenkomen. Je kat moet eraan wennen dat hij door andere mensen wordt geaaid, gespeeld en gehanteerd.

Als ze ouder worden, zullen ze waarschijnlijk alleen genegenheid op hun voorwaarden willen, maar het is het beste als ze er niet bang voor zijn.

De eerste nacht kan verontrustend zijn voor zowel u als uw kitten. Het is normaal dat sommige kittens 3 of 4 nachten huilen als ze wennen aan hun nieuwe thuis.

Vergeet niet om voorzichtig met uw kitten om te gaan. Als je je kat wilt dragen, schuif dan een hand wijd open onder de borst en leg de andere hand onder de achterkant.

Alle katten houden ervan om hun poten en staart ongeremd te hebben. Dit betekent dat ze klaar zijn om te gaan als zich een bedreigende situatie zou voordoen. Als hun poten of staart in bedwang worden gehouden, zullen ze van streek raken.

grijze tabby kat in harnas op gras

Spelen

Kittens zijn over het algemeen erg speels en als ze de dag niet slapen, zullen ze graag willen spelen. Zorg ervoor dat je een goede verzameling kattenspeelgoed hebt waar ze mee kunnen spelen. U moet elke dag tijd vrijmaken om met uw kitten te spelen.

Kattenspeelgoed komen met tal van voordelen voor uw kat. Ze stellen hen in staat om hun jachtinstinct uit te oefenen en ze fit en gezond te houden. Het is ook een geweldige manier om een band op te bouwen met je nieuwe Furbaby.

schattig kitten spelen met kleurrijk speelgoed

Speelgoed dat voedsel en puzzelspeelgoed verbergt, is een geweldige manier om uw kitten te vermaken en tegelijkertijd zijn geest te stimuleren. Terwijl je bezig bent, moet je ook een krabpaal; dit zorgt voor een zeer gelukkige kat terwijl je je meubels uit je kitties klauwen redt.

Uw kitten de ruimte geven

Katten staan bekend om hun onafhankelijkheid en kittens zijn niet anders. Hoewel ze liefde en zorg nodig hebben, hebben ze ook ruimte nodig. Wanneer u een kitten voor het eerst mee naar huis neemt, zullen ze zich waarschijnlijk onder het bed of de bank verstoppen totdat ze gewend zijn aan hun nieuwe omgeving.

In mijn ervaring, als uw kitten zich verstopt, is het het beste om helemaal niets te doen als het gaat om hoe u voor een kitten moet zorgen. Breng veel tijd met hen door in de kamer, maar betrek ze niet. Ze zullen snel wennen aan je aanwezigheid, begrijpen dat je ze geen pijn gaat doen en zelfs op je schoot komen zitten.

kitten op houten vloer en met computer

Praten met je kat is een geweldige manier om hem te laten wennen aan je stem en vertrouwen te ontwikkelen. Hardop lezen of met ze praten terwijl je ze voedt, zal ze comfortabel maken in jouw aanwezigheid.

Het introduceren van uw nieuwe katachtige aan andere huisdieren en kinderen moet langzaam gebeuren. Uw kitten zal van nature nieuwsgierig zijn naar anderen in huis, maar het is het beste om dit niet te overhaasten.

Doe liever elke dag een beetje. Gewoon in dezelfde kamer zijn als andere dieren en mensen is een geweldige manier om uw kitten te introduceren.

Voor meer gevoelige dieren vind ik dat het nemen van een warme vochtige doek en deze eerst op het voorhoofd van je kitten vegen en vervolgens op het voorhoofd van je andere dier en vice versa een geweldige manier is om ze aan elkaars geur te laten wennen.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

kitten en roze muis

Je kunt ook dieren introduceren van tegenovergestelde zijden van hekken of glazen deuren. Zo kunnen ze elkaar zien of ruiken terwijl ze in een veilige ruimte blijven.

Veterinaire kittenverzorging

Het vinden van een goede dierenarts is buitengewoon belangrijk bij de zorg voor een kitten. Het is een goed idee om iemand te kiezen die u en uw kitten kunnen vertrouwen. Ze zullen een geweldige bron van betrouwbare informatie voor eventuele vragen en zorgen die u zou kunnen hebben over uw kat.

U moet ervoor zorgen dat uw kitten zijn vaccinaties krijgt, evenals regelmatige ontworming van de dierenarts. Het is ook een goed idee om te investeren in een huisdierenverzekering, als je dat kunt.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

Dit zorgt ervoor dat u zich alle zorg kunt veroorloven die uw nieuwe kitten nodig heeft.

Een deel van de dierenartszorg is het introduceren van uw kat in zijn reismand. Als je het in hun omgeving plaatst, kunnen ze wennen aan de kattenmand, waardoor dierenartsbezoeken minder ontmoedigend worden.

Laatste gedachten over hoe voor een kitten te zorgen

Wanneer u een kitten opvoedt, kunnen de meeste van de eerste uitdagingen met wat liefde en geduld worden opgelost. Met deze kittenverzorgingstips zullen ze snel thuis zijn en zichzelf versterken als een waardevol onderdeel van uw gezin.

kitten in blauwe kom met zeepsop

De zorg voor een kitten is een werk van liefde, maar ze in slaap laten vallen op je schoot is een van de grootste dingen ter wereld. Het zoete geluid van spinnen maakt het opvoeden van een kat oneindig de moeite waard

Let: Dit bericht over Hoe zorg je voor een kitten bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Vind je dit bericht leuk over hoe zorg je voor een kitten? Waarom pin je het niet?