Krijgen katten hotspots? () Hoe het te weten en hoe het te behandelen

Hotspots zijn de vloek van menig huisdiereigenaar. Weinigen van ons kunnen werkeloos toekijken hoe onze geliefden lijden aan irritatie, verlies van haar en vacht, en wat lijkt op veel pijn en ongemak. Meestal worden hotspots geassocieerd met honden.

Het voortdurende bijten en likken leidt tot zorgwekkende vlekken op de huid, laesies en mogelijk verdere infecties. Maar wat zijn hotspots? En – relevant voor onze zorgen – kunnen katten ze krijgen? Laten we eens kijken naar het hele verhaal, van wat ze zijn, wat ze veroorzaakt, hoe ze te behandelen en wanneer we ons zorgen moeten maken.

gember kat krabt zichzelf met behulp van zijn achterpoot

Krijgen katten hotspots?

Kort antwoord: ja. Katten zijn geen perfecte wezens, noch zijn ze automatisch immuun voor de willekeurige aandoeningen van het leven. Net als honden kunnen ze snurken, overmatig scheten laten en depressief worden.

Katten wagen zich ook graag buiten en zijn daarom vatbaar voor veel omgevingsoorzaken voor verschillende soorten ziekten of kwalen.

Wat is een Hot Spot?

Dit alles roept dus de vraag op: wat is precies een hotspot? En kan uw kat 5G ontvangen? Ten eerste is het niet zo’n soort hotspot. Het is ook niet het type hotspot dat ontstaat wanneer u tinfolie verkeerd gebruikt op een verwarmingsapparaat.

Nee, hotspots zijn delen van de huid van uw kat (of hond) die ontstoken, nat en geïnfecteerd raken. Ze worden hotspots genoemd omdat ze om de een of andere reden overmatig warm aanvoelen. Het lijkt ook rood vanwege de ontsteking, het krabben en overmatig likken. Hoewel hotspots vaker worden geassocieerd met honden, krijgen katten ze in feite ook.

Een hotspot kan op bijna elk deel van het lichaam voorkomen, maar vaak op het hoofd, de staart, de dij of de nek bij katten. Het ziet er over het algemeen onaangenaam of pijnlijk uit, vooral als het een stadium bereikt waarin het vocht sijpelt en de omgeving zijn haar heeft verloren.

krijgen katten hotspots

Een hotspot is eigenlijk dermatitis

Een andere naam voor een hotspot is acute vochtige dermatitis of pyotraumatische dermatitis. Specifiek bij katten kan uw dierenarts verwijzen naar miliaire dermatitis. Net als dermatitis bij mensen, is het gebaseerd op de huid en wordt het normaal gesproken niet geassocieerd met een andere orgaaninfectie.

Is uw kat gevoelig voor hotspots?

Theoretisch kan elke kat dermatitis ontwikkelen, maar sommige katten kunnen vatbaarder zijn vanwege gezondheids- of milieuproblemen. Als uw kat een aanzienlijke hoeveelheid uit zijn omgeving oppikt, of als hij bijvoorbeeld een dikke ruige vacht heeft, kan hij vatbaarder zijn voor huidirritaties. Katten die gevoelig zijn voor allergieën kunnen ook gemakkelijker een hotspot ontwikkelen dan anderen.

Gemberkat die zijn poot likt

6 Oorzaken van Kitty Hot Spots

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor hotspots bij katten. Velen veroorzaken ook hotspots bij honden. Hier zijn de belangrijkste, die verantwoordelijk zijn voor de meeste gevallen.

1. Allergieën

Een kat kan, net als een mens, allergisch zijn voor een hele reeks dingen. Allergieën worden meestal opgemerkt door loopogen, niezen, krabben en likken.

Het is soms moeilijk om precies aan te geven wat ervoor kan zorgen dat de huid van uw kat reageert, maar hier zijn een paar verdachten om naar te kijken als het gaat om allergieën.

Afval

Geloof het of niet, sommige katten reageren ongunstig op hun kattenbak. Een kat kan allergisch zijn voor de kattenbakvulling waaruit het kattenbakvulling bestaat. Gelukkig zijn er veel verschillende opties om te proberen, waaronder biologisch, op bamboe gebaseerd strooisel. Probeer een paar opties als je een allergie op dit gebied vermoedt en probeer geparfumeerde opties te vermijden.

Klein grijs katje in plastic kattenbak op vloer

Tapijtreiniger

Een wasmiddel dat u gebruikt, kan een huidreactie van de kat veroorzaken. Tapijtreinigers zijn een veel voorkomende boosdoener.

Voedsel

Als je onlangs van voer bent gewisseld en je kat heeft plotseling een hotspot ontwikkeld, kijk dan eens welke ingrediënten zijn anders. Voedselallergieën zijn mogelijk bij katten en kunnen zich presenteren als huidirritaties. Als uw dierenarts vermoedt dat voedsel de oorzaak kan zijn, kan hij een graanvrij kattenvoeralternatief aanbevelen.

Luie kat die grote kom voedsel eet

Andere milieuallergieën

Afgezien van irriterende stoffen binnenshuis zoals wasmiddelen, kunnen buitenkatten ook reageren op verschillende planten of stoffen die in de tuin worden aangetroffen.

2. Eczeem

Een meer algemene huidaandoening, eczeem, wordt veroorzaakt door een van de andere triggers die hier worden genoemd, zoals sporen, stuifmeel, contact met nylon of wol of zelfs stof.

3. Vlooien & Mijten

Vlooien veroorzaken problemen voor huisdieren omdat ze infecties dragen en de huid nadelig kunnen beïnvloeden. Katten die niet relatief vlooienvrij worden gehouden, kunnen overmatig krabben, wat leidt tot huidbreuken en vervolgens infecties.

Als het krabben en de infecties van uw kat seizoensgebonden lijken, probeer dan te bepalen of het correleert met een insectenbroedseizoen. Controleer of uw omgeving tekenen van oormijt of huidmijt heeft. Samen met andere minder voorkomende vormen van parasieten, behoren deze tot de belangrijkste oorzaken van hotspots.

vlo in haar van huisdieren

4. Infecties

Naast huidinfecties kunnen schijnbaar niet-gerelateerde oorinfecties ook leiden tot krabben, vooral rond de oren. Ringworm is een andere mogelijke oorzaak van krabben en huidbreuk. Katten zijn op de beste momenten vatbaar voor oorinfecties. Wanneer ze krabben om de irritatie en pijn te verlichten, kunnen ze gemakkelijk de zachte huid net onder de oren breken.

5. Zetmeelrijk dieet

Een te zetmeelrijk dieet is over het algemeen slecht voor katten. Katten zijn voornamelijk vleeseters en een zetmeelrijk dieet kan leiden tot problemen zoals uitdroging, urineweginfecties en, ja, huidproblemen.

Sommige deskundigen zijn van mening dat een droog brokdieet om deze reden moet worden aangevuld met natvoer. Het argument is dat veel goedkopere droge brokjes te veel zetmeel bevatten – soms kunstmatig.

Jonge kat die thuis uit zijn kom eet. Vrouwelijke hand die voedsel toevoegt

6. Stress en verveling

Katten hebben om een aantal redenen last van stress. Ze kunnen zelfs depressief worden. Soms veroorzaakt stress opflakkeringen van huidallergieën en infecties en misschien zelfs dwangmatig likken en krabben.

Leeftijd kan een factor zijn

Houd er rekening mee dat naarmate een kat ouder wordt, hij meer open kan staan voor sommige ziekten en kwalen. Met dat in gedachten kan een kat op latere leeftijd een hotspot of twee ontwikkelen, ook al heeft hij dat nooit eerder gedaan.

Enigszins gerelateerd, katten met heupdysplasie kunnen overmatig aan hun lichaam likken als reactie op pijn of ongemak. Zoals we weten, kan dit hotspots veroorzaken wanneer het specifieke gebied overmatig wordt gelikt.

Diagnose van hotspots

Op een gegeven moment zijn hot spots duidelijk te zien met het oog. Zodra u weet waar u op moet letten (zie hierboven), kan een dierenarts of ervaren katteneigenaar een hotspot identificeren en passende actie ondernemen.

katten die elkaar likken

Wat van groter belang is, is proberen de oorzaak van de hotspot te achterhalen. Dit kan in het begin wat onderzoek of zelfs wat giswerk vereisen. Een dierenarts kan zeker helpen door een aantal oorzaken weg te nemen, maar je moet zeker iets te doen hebben, al was het maar om je vermoedens aan de dierenarts te beschrijven.

Op zijn minst kan het correct identificeren van de oorzaak voorkomen dat deze terugkeert.

Symptomen van hotspots bij katten

De symptomen van hotspots zijn niet moeilijk te identificeren. Ze kunnen een of meer van de onderstaande zijn, in elke combinatie. Meestal zal een mate van al het onderstaande merkbaar zijn.

 • Zichzelf overmatig bijten
 • Krokante huid
 • Overmatig verzorgen
 • Haaruitval in de hot spot gebied
 • Ontsteking van de huid
 • Overmatig likken
 • Gematteerd haar in de hot spot
 • Oozy of kutwonden
 • Pijn in het hotspotgebied
 • Scraovermatig troeven
 • Huidlaesies
 • Warm deel van de huid dat laesies bevat
zwart-witte kat likt zijn poot

Hot Spots behandelen

De belangrijkste zorg bij de behandeling van een hotspot is proberen de irritatie en ontsteking rond het getroffen gebied te verminderen. Zoals met veel dingen in het leven, gaan behandeling en preventie hand in hand. Dat wil zeggen; als u goede praktijken kunt gebruiken om hotspots te voorkomen, zult u zich ook bezighouden met effectieve behandelingsgewoonten.

Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden:

Preventie

Als je meer dan één huisdier hebt en een van je huisdieren heeft vlooien, zorg er dan voor dat je alle huisdieren voor vlooien behandelt, ongeacht of je er een op een van je andere honden hebt gezien.

Het principe kan worden toegepast als u ontdekt dat iemand een mijtenplaag is tegengekomen. Houd vooral ruige of dikke jassen goed verzorgd en geknipt als vlooien en mijten een probleem zijn in uw huishouden.

Mooie grijze kat die glimlacht terwijl hij wordt geborsteld

Je moet je kat ook regelmatig borstelen. Dit helpt niet alleen bij het afstoten, maar verspreidt ook gezonde vachtoliën over het lichaam.

Houd ten slotte het beddengoed van uw kat en de regelmatige ontspanningsruimte schoon.

Behandeling

Sommige oorzaken van de hotspot zijn niet direct te voorkomen. Dat gezegd hebbende, er zijn meestal manieren om hotspots te behandelen zodra ze zijn geïdentificeerd.

Allergieën

Allergieën worden meestal behandeld met cortisone-injecties. Cortison kan ook in tablet- of vloeibare vorm worden ingenomen en altijd worden toegediend of voorgeschreven door een dierenarts. Huidallergieën kunnen worden getest door een gespecialiseerde veterinaire dermatoloog. In sommige gevallen kan immunotherapie door middel van shots een groot deel van de aandoening verlichten door middel van shots.

Dierenarts reinigt oren van een klein kitten close-up

Omgaan met de laesies

De eerste prioriteit is het reinigen van de wond. Probeer ervoor te zorgen dat het gebied wordt geschoren. Het kan zijn dat je dit niet zelf kunt doen. Een dierenarts of professionele trimmer zal waarschijnlijk weten wat de beste manier is om het aan te pakken.

Gebruik een milde antibacteriële zeep om het gebied grondig te wassen – vergeet niet kalm te blijven om je kat gerust te stellen. De laesies kunnen pijnlijk zijn. In dit geval kan een dierenarts mogelijk een vorm van milde sedatie aanbevelen als u met de behandeling begint.

De jeuk

De jeuk is wat veel van het krabben, likken en bijten zal veroorzaken. Om dit te stoppen, zal een dierenarts waarschijnlijk cortison voorschrijven. Dit kan een injectie, zalf of spray zijn. Katten zijn over het algemeen goed met cortison en reageren zelden slecht.

zilveren kat met dierenarts

Tijdelijke pijnverlichting

Een verdoofde kat kan nog steeds pijn of irritatie voelen. En een koud kompres kan wat verlichting brengen. Volg de instructies van een dierenarts hierover, maar een gekoelde doek zal werken wanneer dat nodig is.

Antibiotica

Nu voor de daadwerkelijke behandeling van het geïnfecteerde gebied. In de meeste gevallen heeft uw kat een vorm van antibiotica nodig. Afhankelijk van het type infectie en de oorzaak, kan de dierenarts een actuele crème aanbrengen, orale medicatie toedienen en een antibioticashampoo voorstellen.

Soms kan het een combinatie zijn van al het bovenstaande.

tabby kat met kegel

Een kegel aanbrengen

Het volgende doel is om te voorkomen dat de kat teruggaat naar de wond om te bijten, krabben en likken. Een medische kegel – of een e-collar (of Elizabethaanse kraag) – is de beste keuze. De laatste tijd zijn zachte e-collars populaire keuzes geworden, omdat ze minder immobiliserend zijn en nog steeds een zekere mate van comfort bieden.

Waarom het identificeren van de oorzaak zo belangrijk is

Ik heb al eerder gezegd dat het identificeren van een oorzaak moeilijk kan zijn. Maar het is van vitaal belang dat de oorzaak van de infectie of hotspot wordt geïdentificeerd zodra mogelijk. Het heeft geen zin om door de pijn en het ongemak te gaan, dan behandeling, alleen om te ontdekken dat de aandoening terugkeert.

Om die reden wordt het aanbrengen van veranderingen in routines en gewoonten noodzakelijk. Verander bijvoorbeeld het voedsel van de kat als bewezen is dat dit de oorzaak is.

kamborstel wordt gebruikt onder de kin van een Perzische kat

Begin met het kopen van verschillende shampoos als de oorzaak milieu- of allergiegerelateerd lijkt te zijn. In extreme allergie gevallen, vraag uw dierenarts of steroïden van toepassing kunnen zijn op uw situatie. Vergeet ook niet om er een punt van te maken om uw huis zo vrij mogelijk te houden van stof en mogelijk veroorzakende stoffen.

Tot slot, als je huisdier zich verveelt, koop dan een aantal geweldige interactieve kattenspeeltjes en investeer in wat speeltijd! Het zal niet alleen goed zijn voor het mentale welzijn van je kat, maar het zal je waarschijnlijk ook een stuk beter laten voelen.

Hotspots &Katten: 5 Veelgestelde vragen

Hier zijn een paar veelgestelde vragen met betrekking tot hotspots en katten, met meer details over enkele van de belangrijkste problemen.

Kan ik anti-jeuk spray krijgen zonder een dierenartsrecept?

Je kunt zeker anti-jeuk spray over de toonbank vinden. Tenminste als een tijdelijke gedeeltelijke oplossing, kan het je geruststellen en wat verdere schade aan de huid voorkomen als gevolg van krabben en bijten. Maar het is geen oplossing op zich. Vergeet niet dat het de onderliggende oorzaak niet zal oplossen. De kans is groot dat de aandoening zal verergeren als deze niet goed wordt behandeld.

witte kat met zwarte vlekken die op het punt staan te worden bespoten

Welk type kegel is het beste?

Een goede kegel kan een enorm verschil maken. Traditioneel waren medische kegels van huisdieren harde omgekeerde kegels, waardoor een kat of hond nergens op zijn lichaam kon komen. Helaas heeft het ook vaak invloed op de mobiliteit. Voor een kat, die misschien graag ronddwaalt en in krappe ruimtes komt, kan het ook gevaarlijk worden.

Een modernere benadering is de Elizabethaanse kraag, die meestal zacht is en ergonomischer is ontworpen. Het wordt ook aanbevolen om uit te kijken naar een verstelbare kraag of een die stevig kan worden vastgebonden zonder te stikken.

zilveren schotse vouw kat met kegel

Zal Cortisone de Hot Zone volledig repareren?

Meestal zal cortisone de truc doen. Het kan meer dan één behandelingsronde vereisen als de aandoening ernstig is, maar het is zeker de primaire behandelingsoptie als het gaat om hotspots.

Een waarschuwing is dat cortison onbedoelde bijwerkingen kan hebben, vooral als de kat ouder is. Er zijn minimale risico’s op blindheid of ziekte, maar het zijn toch risico’s. In zeer zeldzame en extreme gevallen hebben huisdieren reacties gehad op medicijnen zoals cortison die fataal bleken.

Werken homeopathische of natuurlijke behandelingen?

Het is moeilijk om in te staan voor de vraag of natuurlijke behandelingen of homeopathische benaderingen werken voor hotspots. Waar rekening mee kan worden gehouden, is dat er zeer specifieke medische verklaringen zijn voor hotspots, dus wetenschappelijke medische behandeling zal waarschijnlijk het beste werken.

Dat gezegd hebbende, is het mogelijk dat sommige huismiddeltjes sommige van de symptomen kunnen verlichten, hoewel in welke mate onzeker is.

Kat in een dierenkliniek kapper die schoonheidsverzorging doet

Worden hotspots echt veroorzaakt door leeftijd, dysplasie en artritis?

Hot spots kunnen inderdaad ontstaan als een indirect gevolg van ouderdom, artritis en heupdysplasie. Wanneer een kat pijn of ongemak voelt, zal hij waarschijnlijk aan het getroffen gebied likken in een poging om die pijn te verlichten.

Overmatig likken en krabben zal leiden tot haaruitval en uiteindelijk het breken van de huid, wat de belangrijkste factor is bij het creëren van een geïnfecteerde hotspot.

Als de oorzaak van het probleem inderdaad intern of leeftijdsgebonden is, is de beste gok van de dierenarts om pijnmedicatie voor te schrijven die moet worden beheerd. In de meeste gevallen zal dit voldoende zijn.

Er zijn andere maatregelen die u mogelijk moet nemen, zoals het maken van uw cat’s favoriete gebieden gemakkelijker toegankelijk (kattenbak, krabpaal, enz.) of het bieden van een comfortabele, warmere plek om te ontspannen als uw winters koud zijn.

Gember kat-krabben zelf

Laatste gedachten over katten en hotspots

Dus, in antwoord op de oorspronkelijke vraag: ja, katten kunnen hotspots krijgen. Het lijkt een veel voorkomend verschijnsel bij huisdieren zoals katten en honden. Gelukkig bestaat er een goed erkend behandelingsregime voor de aandoening.

Bovendien zijn hot spots mogelijk niet meteen ernstig als medische aandoening. Niettemin is het irriterend en kan het tot complicaties leiden als de wond ernstig geïnfecteerd raakt.

Als u vermoedt dat uw kat een hotspot heeft, vraag dan onmiddellijk advies aan een dierenarts en maak er een punt van om de mogelijke of waarschijnlijke oorzaak te isoleren. Op die manier kunt u het probleem voor eens en voor altijd oplossen.

kattentong van dichtbij likken

Gerelateerde berichten:

Hoe de tanden van een kat schoon te houden zonder te poetsen

Waarom schudt de staart van mijn kat?

Dit doen katten krijgen hotspots post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.