Hoe u kunt zien of uw kitten een Maine Coon is () I 7 belangrijkste eigenschappen

Ben je op zoek naar de nieuwste aanwinst van je bontfamilie? Of heb je een bundel vreugde mee naar huis genomen waarvan je denkt dat ze alle eigenschappen van een Maine Coon kunnen hebben? Hoe dan ook, er zijn enkele trefzekere manieren om te vertellen of het harige kleine wezentje al dan niet heeft wat nodig is om uit te groeien tot een maine coon op ware grootte.

Hoewel Maine Coons zeer gewilde katten zijn, zijn er veel kittens die op de markt worden gebracht als Maine Coons, maar in werkelijkheid zijn het gewoon donzige katten.

Als je de mannen van de jongens wilt scheiden, of de Maine Coons van je gemiddelde huiskat, zijn er bepaalde kenmerken waar je op moet letten.

witte maine coon kitten Hoe te zien of uw kitten een Maine Coon is

Hoe u kunt zien of uw kitten een Maine Coon is: 7 belangrijke eigenschappen

Dit zijn enkele van de eigenschappen waar u op moet letten bij een Maine Coon-kitten.

1. Lichaamsvorm van een Maine Coon

Er zijn een paar belangrijke manieren waarop u de lichaamsvorm van een Maine Coon en een gewone huiskat uit elkaar kunt houden. Om te beginnen zijn Maine Coons meestal veel groter dan je gemiddelde huiskat. Ze hebben ook langere staarten en poten, waardoor ze over het algemeen een meer vorstelijke uitstraling hebben.

Hoewel alle kittens over het algemeen vrij klein zijn, zult u merken dat uw kitten veel sneller begint te groeien als ze een Maine Coon zijn. Vroege aanwijzingen voor deze onregelmatige groei kunnen worden gevonden door naar hun poten te kijken. Als hun poten er iets te groot uitzien voor hun lichaamsgrootte en groter zijn dan die van andere kittens van dezelfde leeftijd, is de kans groot dat uw kitten op zijn minst een beetje Maine Coon in zijn genen heeft.

Maine coon katten met hun tong uit, naast elkaar zittend.
Maine Coon katten

Helaas is de grootte van uw kitten gemakkelijker te controleren naarmate hij groeit, maar na ongeveer 3 maanden beginnen alle andere Maine Coon-eigenschappen zich duidelijk te maken.

2. De vacht van een Maine Coon

De vacht van een echte Maine Coon is dik, dicht en luxueus. Het is meestal ook erg lang, met sommige katten die jassen hebben die helemaal tot aan de grond reiken, dus kies je kattenborstel verstandig.

Het haar op de staart van een Maine Coon is bijzonder dik en pluizig, en het is niet ongebruikelijk dat de haren op de uiteinden van hun staart veel langer zijn dan de rest van de vacht.

Dit is nog een andere factor die moeilijk op te pikken kan zijn bij kittens, omdat alle kittens de neiging hebben om nogal pluizig te zijn. Maar Maine Coons zijn donziger dan je gewone kat, en dit is vooral merkbaar op hun gezicht als ze nog jong zijn.

maine coon ragdoll mix kitten |
maine coon ragdoll mix kitten |

Helaas zijn Maine Coons niet hypoallergeen en hun dikke vacht maakt het erg moeilijk om aan al het haar te ontsnappen. Dus als je toevallig allergisch bent voor katten, is het het beste dat je helemaal wegblijft van het Maine Coon-ras.

Hun verhaal is ook merkbaar pluiziger vanaf zeer jonge leeftijd, waardoor het vrij gemakkelijk is om op te pikken of je kat een Maine Coon is.

3. De oren van een Maine Coon

Een van de meest onderscheidende kenmerken van een Maine Coon zijn de oren. In tegenstelling tot de meeste andere katten, die ronde, puntige oren hebben, hebben Maine Coons grote, breed geplaatste oren die rechthoekiger van vorm zijn. Hun oorpluimen zijn meestal ook erg prominent en ze hebben vaak lange haren die uit de toppen van hun oren groeien.

De lange haren die uit de toppen van hun oren steken, zorgen ervoor dat hun oren veel puntiger lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Maar het is toevallig een van de meest consistente eigenschappen bij Maine Coon-kittens. Naarmate ze ouder worden, worden de haren op de uiteinden van hun oren alleen maar langer om een wild-kat-achtige look te creëren.

maine coon tabby kat staren met zeer puntige oren

Hoewel dit geen functie is die aanwezig is in alle Maine Coop kittens hebben velen van hen lange haren die uit hun binnenoor steken en naar buiten cirkelen. Dit geeft ze de indruk dat ze veel ouder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Als uw kitten deze haren heeft, is dit een teken dat het gewoon een raszuiver Maine Coon-kitten kan zijn.

4. Maine Coon Ogen

Een van de meest opvallende kenmerken van een Maine Coon zijn de ogen. Ze hebben grote, ovaalvormige ogen die meestal een felgroene of blauwe kleur hebben. Hun ogen staan ook relatief ver uit elkaar op hun gezichten, wat hen een bijna mensachtig uiterlijk geeft.

Hoewel felgroene en blauwe ogen de meest voorkomende zijn bij Maine Coon-kittens, is goudgeel ook niet ongewoon. Vaak zijn deze felgekleurde irissen zwart omcirkeld waardoor ze een diepte hebben, in tegenstelling tot andere huiskatten.

tabby kat met groene ogen en groene kleur wordt vastgehouden door de mens in tartan shirt

5. Maine Coon Temperemant

Maine Coons staan bekend als zachte reuzen. Ze zijn meestal erg aanhankelijk en liefdevol tegenover hun mensen en zijn geweldige metgezellen. Ze zijn ook relatief ontspannen en gemakkelijk in de omgang, waardoor ze geweldige huisdieren zijn voor gezinnen met kleine kinderen of andere huisdieren.

Maine Coons hebben de neiging om erg gehecht te zijn aan hun mensen, hoewel ze in het minst niet bezitterig zijn. Ze willen gewoon zo vaak mogelijk in de buurt van mensen zijn en alle knuffels krijgen die hun hart begeert.

Ze zullen waarschijnlijk op je schoot kruipen of op je schouder zitten (geloof het of niet), maar bovenop hun mens zitten is wat hen echt vreugde brengt. Als uw kitten overdreven liefdevol en aanhankelijk is, is de kans groot dat het een Maine Coon is.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Dit liefdevolle temperament helpt hen om zich gemakkelijk aan te passen aan nieuwe omgevingen, dus je zou geen moeite moeten hebben om je harige kleine vriend te laten settelen wanneer je ze voor het eerst naar huis brengt. Hun unieke persoonlijkheid is wat hen geliefd maakt bij zoveel families over de hele wereld.

6. Welk geluid maakt een Maine Coon?

Maine Coons zijn eigenlijk relatief rustige katten. Ze miauwen meestal niet vaak, en als ze dat doen, is het meestal een zacht, zacht geluid. Ze staan er echter om bekend dat ze een uniek trillingsgeluid maken dat vergelijkbaar is met een vogelroep. Dit geluid wordt meestal gemaakt wanneer ze hun mensen of andere huisdieren begroeten.

Ze hebben ook de neiging om heel hard te spinnen wanneer ze genegenheid ontvangen of soms alleen maar omdat ze dicht bij hun mensen zijn. Dus als uw kitten unieke trillende geluiden maakt en spint alsof er geen morgen is, is de kans groot dat u een Maine Coon in uw gezin heeft.

donkere gember maine coon katten blikken zijn maine coon katten vriendelijk
Maine Coon

Waarom maken Maine Coons rare geluiden?

Maine Coons maken over het algemeen hun vreemde trillende en tjilpende geluiden om tevredenheid of gevoelens van comfort uit te drukken. Maar ze maken soms hun geluid om honger, dorst of onvrede te uiten.

Kittens maken deze geluiden ook, maar het kan even duren voordat hun stembanden opwarmen. U kunt dus pas trillers en tjilpen van uw Maine Coon-kitten opmerken na ongeveer 3-4 maanden.

7. Gezichtsvorm van een Maine Coon

Zoals eerder vermeld, hebben Maine Coons grote, brede gezichten met hoge jukbeenderen en grote oren. Hun neuzen zijn meestal ook iets langer dan die van een gewone huiskat. Al deze kenmerken geven ze een zeer duidelijk uiterlijk dat vaak wordt beschreven als ‘vorstelijk’ of ‘nobel’.

Grijzige Maine Coon kat met groene ogen die naar iets kijkt. doen maine coon katten schuur

Hun gebeitelde gezichten hebben de neiging om zich pas duidelijk te maken wanneer het kitten 4-5 maanden oud wordt, dus je zult het niet vanaf zeer jonge leeftijd kunnen zien. Hoewel als uw kitten toevallig een Maine Coon is, het is waarschijnlijk dat ze al heel vroeg een vrij gedefinieerde gezichtsstructuur hebben.

Hoe zorg je voor een Maine Coon 8 Top Tips

Maine Coons zijn een relatief langlevend kattenras, met veel katten die 15 jaar of ouder zijn. Ze hebben echter wel wat speciale zorg nodig om gezond en gelukkig te blijven.

1. Voedzaam voedsel aan je Maine Coon

Maine Coons moeten een hoogwaardig dieet hebben dat rijk is aan eiwitten en vetten, dus het is belangrijk dat je ze voedsel geeft dat specifiek is voor Maine Coons. Op deze manier weet je dat ze de gezonde balans van voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Zorg ervoor dat u uw jonge kat kitten in het begin voer geeft voordat u ze overbrengt naar volwassen Maine Coon-voedsel, omdat hun voedingsbehoeften enigszins variëren in hun jongere jaren.

jong-maine-coon kat liggend

2. Geef je hoofdcoon schoon water

Maine Coons moeten veel water drinken om gehydrateerd te blijven. De beste manier om uw kat van water te voorzien, is door hem een kom vers, schoon water te geven dat gemakkelijk toegankelijk is. Je moet ook voorkomen dat je je Maine Coon melk geeft, omdat het hun maag van streek kan maken.

Als u overdag niet in de buurt bent om uw Maine Coon-kitten van vers water te voorzien, zorg er dan voor dat u uw kitten een kattenwaterfontein geeft. Dit houdt het water in beweging en zorgt ervoor dat ze de hele dag water hebben.

Gember tabby maine coon kat.

3. Voorzie je Maine Coon van een kattenbak

Maine Coons hebben een kattenbak nodig die groot genoeg is om zich comfortabel in te verplaatsen. Ze geven ook de voorkeur aan een strooisel dat zacht en absorberend is, zoals klei of dennen. Vermijd het gebruik van nesten die zijn gemaakt van maïs of tarwe, omdat deze spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Zorg er ten slotte voor dat u het nest van uw Maine Coon regelmatig vervangt om te voorkomen dat geuren en bacteriën zich ophopen. Zowel kittens als katten zijn zeer nette wezens en vermijden liever situaties die ervoor zorgen dat ze vies worden. Zorg er dus voor dat de kattenbak van je kat altijd schoon is, zodat hij altijd een veilige ruimte heeft om zijn behoefte te doen.

Ginger Maine Coon kat liggend op de houten tafel.

4. Laat je Maine Coon oefenen

Maine Coons hebben veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Een goede manier om uw kat beweging te geven, is door een veilige binnenruimte te creëren waar ze kunnen rennen, springen en verkennen.

Je kunt ook speelgoed kopen dat helpt om je Maine Coon actief te houden, zoals krabpalen, in bomen klimmen of ballen.

maine coon smoking kat

5. Breng tijd door met spelen met je Maine Coon

Afgezien van het verstrekken van speelgoed voor je Maine Coon, is het belangrijk dat je tijd doorbrengt met het spelen met je Maine Coon.  Dit zal hen helpen mentaal gestimuleerd te blijven en kan een geweldige hechtingservaring voor jullie beiden zijn.

Enkele goede spellen om met je Maine Coon te spelen, zijn ophalen, verstoppertje spelen en een laserpointer door de kamer jagen. Zorg ervoor dat je tijdens de speeltijd toezicht houdt op je Maine Coon om ervoor te zorgen dat ze zichzelf geen pijn doen.

Bruine Maine coon kat zitten.
Maine Coon

6. Probeer je Maine Coon binnen te houden

Hoewel Maine Coons technisch gezien een kattenras zijn, zijn er enkele goede redenen om ze binnen te houden. Ten eerste leven binnenkatten meestal langer en gezonder dan buitenkatten. Dit komt omdat ze niet worden blootgesteld aan gevaren zoals auto’s, ziekten en roofdieren.

Bovendien hebben binnenkatten minder kans op gedragsproblemen, zoals krabben aan meubels of urineren buiten de kattenbak. Ten slotte zal het binnenhouden van uw Maine Coon helpen om de lokale fauna te beschermen tegen bejaaging of schade.

Close-up van een Tabby Maine Coon kat.

Hoewel het over het algemeen het beste is om je Maine Coon binnen te houden, zijn er enkele voordelen om ze af en toe buiten te laten. Ten eerste geeft het hen de mogelijkheid om te verkennen en te oefenen. Bovendien kan buiten zijn helpen verveling of stress voor je Maine Coon te verlichten.

Zorg ervoor dat u toezicht houdt op uw kat terwijl hij buiten is en geef hem een veilige plek om te verblijven wanneer hij niet onder toezicht staat.

7. Stel een krabpaal in voor uw Maine Coon

Maine Coons houden ervan om te krabben, en het is belangrijk dat je ze een krabpaal geeft om dit natuurlijke instinct te bevredigen. Krabben helpt de dode buitenste laag van de nagels van je Maine Coon te verwijderen en het biedt ze ook mentale en fysieke stimulatie.

rook maine coon kat

Bovendien kan het gebruik van een krabpaal helpen voorkomen dat uw Maine Coon uw meubels of andere huishoudelijke artikelen beschadigt.

8. Laat je Maine Coon niet eenzaam worden

Maine Coons zijn sociale wezens en kunnen eenzaam worden als ze niet genoeg gezelschap hebben. Een manier om dit te voorkomen is door je Maine Coon te voorzien van een andere kat om mee te spelen.

Als je geen andere kat hebt, kun je proberen meer tijd door te brengen met het spelen met je Maine Coon of ze te voorzien van speelgoed dat activiteit aanmoedigt. Bovendien kunt u proberen de televisie of radio overdag aan te laten staan om wat achtergrondgeluid voor uw Maine Coon te bieden. Denk je erover om een andere kat te nemen? Hier zijn de kattenbronnen die u nodig hebt om uw definitieve beslissing te nemen.

zwarte maine coon kat

Laatste gedachten over of uw kitten een Maine Coon is

Er is niet één definitieve manier om te bepalen of uw kitten al dan niet een Maine Coon is. Er zijn echter enkele dingen waar u naar kunt zoeken die een indicatie kunnen zijn van het erfgoed van Maine Coon. Deze omvatten groot formaat, lange vacht en grote oren.

Maine Coons hebben meestal vriendelijke persoonlijkheden en vinden het leuk om in de buurt van mensen te zijn. Als u het nog steeds niet zeker weet, kunt u uw kitten altijd naar de dierenarts brengen voor een katten-DNA-test. Maar uiteindelijk zult u net zoveel van uw kitten houden, of het nu een Maine Coon is of niet!

Cream Maine Coon kat liggend op de bank.

Deze manier om te zien of uw kitten een maine coon post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.