Perzische kattenverzorgingsgids: 5 dingen die u moet weten

Als het gaat om Perzische kattenverzorging, is het laatste wat je wilt voor je lieve kat gematteerde, verwaarloosde vacht. Deze dikke, langharige schoonheden zijn in de loop der jaren geëvolueerd van natuurlijke en selectieve fokkerij om de weelderige vacht te produceren die ze vandaag hebben.

Hun stellaire uiterlijk komt echter met een beetje meer verantwoordelijkheid en regelmatig onderhoud. Dit is de reden waarom Perzische katten veel vaker verzorging nodig hebben dan andere katten.

Het Perzische kattenras is pittig, speels en lieve familieleden om in de buurt te hebben. Om ze op hun gelukkigst te houden, moeten ze goed verzorgd blijven.

Hoewel Perzische katten natuurlijke trimmers zijn, zijn er enkele do’s en don’ts die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat ze hun aantrekkelijke uiterlijk behouden. Hier is alles wat u moet weten over het verzorgen van deze sierlijke katachtigen.

wit-Perzische kat opzij liggend op de grond

Perzische kattenverzorging: borstelen en kammen

Het ontwarren en gladstrijken van de vacht van je kattenbaby is essentieel voor hun comfort en geluk. Wanneer hun haar gematteerd raakt, is de huid eronder meestal extra gevoelig en infecties kunnen zelfs het gevolg zijn als ze te lang worden bewaard.

Vergeet niet om een metalen kam met brede tanden te gebruiken bij het gladstrijken van hun vacht en vermijd nylon kammen omdat ze statische elektriciteit veroorzaken die uw kat kan schokken.

Dus voordat je je Perzische kat baadt, moet je ervoor zorgen dat je eerst alle klitten eruit haalt. Doe dit door vanaf de achterkant van het hoofd van je kat te kammen en je een weg naar de staart te werken.

Besteed aandacht aan hun oksels, buik en achter hun oren, want dit is waar hun haar gemakkelijk in de knoop raakt. Probeer de kam te bewegen met de nerf van het haar en gebruik snelle maar zachte slagen.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

kamborstel wordt gebruikt onder de kin van een Perzische kat

Badtijd voor je Perzische kitty

Perzische katten krijgen nogal vettige vacht; dit kan eenvoudig worden verholpen met een bad om de paar weken. Wanneer je kat jonger is, kun je minstens twee keer per maand baden om ze eraan te laten wennen.

Daarna, afhankelijk van de vettigheid van hun vacht, kunt u terugbrengen tot één keer per maand. Je kunt dit ook meten door hun haar goed te inspecteren, dit is nodig omdat hun vachten erg goed zijn in het verbergen van vuil.

Meester van het verzorgen van het kapsel maakt grijze Perzische kat op tafel voor verzorging op een witte achtergrond

Wat u moet weten over Cat Shampoo

Vervolgens moet je een shampoo kopen die overeenkomt met de vachtkleur van je kat. Voor een donkere kat moet je donkere shampoo gebruiken. Als je dit op een lichtharige kat gebruikt, wordt hun vacht donkerder, wat je niet wilt. En omgekeerd – heldere shampoo zal het haar lichter en helderder maken, wat ideaal is voor baby’s met blond haar.

Aan het einde van de dag, wanneer de kleuren shampoo en vacht overeenkomen, zal het de kleur van de vacht van uw kat verrijken. En als uw huisdier een veelkleurige vacht heeft, ga dan volgens de meest dominante kleur bij het kiezen van een shampoo-tint.

jong-tabby perzische kat die buiten op de stoep ligt

Do’s en Don’ts van het baden van je Perzische kat

Je kunt op dit moment een gevechtswond of twee oplopen, raak niet ontmoedigd of verbijsterd – hun protest zou moeten verdwijnen. Het zwemproces begint met het onderdompelen van hun lichaam in het water, maar het vermijden van contact met de ogen en oren (zorg ervoor dat het water warm is, maar niet te heet).

U moet grote wattenbollen in de ooropeningen van uw kat plaatsen om te voorkomen dat water in hun gehoorgangen terechtkomt. Als ze eenmaal kalm zijn, is het zorgvuldig schoonmaken van hun oren een goed moment om controleer op vervelende inwoners zoals teken.

Vervolgens begin je met de ontvettingsstap, bij voorkeur met een natuurlijk product, om irritatie van hun huid te voorkomen. Pas op dat je het niet overdrijft, want je kunt hun natuurlijke oliën en glans strippen.

tabby perzisch-kat-starend

Je gaat dan verder met het drijven van hun vacht door hun lichaam onder water te dompelen, zodat het haar optilt en ‘drijft’. Dit zorgt ervoor dat het water onder hun haar binnenkomt voor effectief spoelen.

Shampooën komt daarna. Wees voorzichtig rond het gezicht – je kunt zelfs een doek gebruiken als je het gemakkelijker vindt. En gebruik een tandenborstel om hun traanophoping voorzichtig te verwijderen.

Als het gaat om shampoo, doe je een eerste, tweede en zelfs derde spoeling. Een van deze kan een conditioneringsstap zijn als je voelt dat je kat het nodig heeft.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

De nagels van uw kat knippen

Het onderhouden van de lengte van de klauwen van uw kat is een essentieel onderdeel van het verzorgen van uw Perzische. Nagels die te lang worden, zijn geneigd om vast te haken aan huishoudelijke voorwerpen zoals banken, dekens, tapijten of zelfs hun krabpaal.

Als ze vast komen te zitten en hun poot te hard wegtrekken, kunnen ze zelfs de nagel eraf scheuren. Dit zou echt verontrustend zijn voor zowel jou als je bontbaby’s.

Om dit te voorkomen, neem je om de twee weken of zo een kattenknipper naar de nagels van je kat en verwijder je gewoon de tips. Geef de klauw een zachte knijp zodat de nagel tevoorschijn komt.

kattennagels worden geknipt

Deze tondeuses zien er op het eerste gezicht uit als een schaar, maar hebben een licht gebogen rand om kattenklauwen te huisvesten. Zorg ervoor dat je deze taak ondergaat wanneer je kat kalm en ontspannen is – na een maaltijd of voor een dutje is meestal een goede gok.

Laat ze even snuffelen aan de tondeuses en misschien op dit punt een traktatie toevoegen om hun goede samenwerking te belonen.

Perzische kattenverzorging: laatste gedachten

Perzische kattenverzorging vindt plaats op een witte achtergrond

Deze platte schatjes zijn zo de moeite waard de extra moeite en tijd. Ze zijn loyaal, gemakkelijk in de omgang en altijd in voor een knuffel. Deze kittens hebben een reputatie die teruggaat tot toen koningin Victoria en andere royals verliefd werden op dit prachtige ras.

Het is geen wonder dat deze Perzische katachtigen zo’n gevoel van royalty, waardigheid en gratie hebben. En kort daarna, rond het einde van de 19e eeuw, werden ze geïntroduceerd in de VS, waar ze snel populair werden.

Perzische katten zijn lief, sereen en erg lief. Het gelukkigst als ze op een vensterbank kunnen zonnen of op je schoot kunnen liggen, zijn ze de perfecte binnenkatten.

Dus als je een beste vriend wilt die al je toewijding en liefde zal teruggeven, kan de Perzische de juiste katachtige zijn voor je familie. In combinatie met de juiste voeding weet je nu hopelijk hoe je het beste voor je Perzische kat kunt zorgen.

Let: Deze perzische kattenverzorgingspost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.