11 kattenrassen met korte poten

Kattenrassen met korte poten staan vaak bekend als dwergrassen en zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze kunnen ook bekend staan als worst-, dwerg- of dwergkatten en kunnen lang haar, kort haar of helemaal geen haar hebben.

Het Munchkin-ras begon dit alles in het midden van de jaren 1990 toen ze werden gefokt om klein te blijven en je zult zien dat de meeste rassen in dit artikel een mix zijn van Munchkin en een ander ras.

Hier zijn 11 kattenrassen met korte poten.

11 kattenrassen met korte poten

1. Munchkin Kattenras

De Munchkin kat is ieders favoriete schatje. Met piepkleine korte beentjes en lichamen van normale grootte zijn deze diverse katten absoluut schattig.

De tegenhanger van de munchkin is ongetwijfeld de worsthond, omdat ze de kortbenige eigenschap delen. Dit is de reden waarom deze kleine katachtigen ook wel de “worstkat” worden genoemd.

Munchkin kat op bank
Munchkin Kat

Beschouwd als de oorspronkelijke dwergkat, is het Munchkin-kattenras niet exclusief en kan het worden gekoppeld aan een aantal andere rassen. Je kunt bijvoorbeeld een Schotse vouw munchkin kat of zelfs een Maine coon munchkin kat vinden. Het draait allemaal om die kortbenige genmutatie.

Er is nogal wat controverse rond deze zoet uitziende katachtigen, omdat er bezorgdheid is over mogelijke gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Ze werden jarenlang niet als een officieel ras beschouwd en mochten niet deelnemen aan kattenwedstrijden.

Zelfs vandaag de dag zijn er een aantal raden en verenigingen die het Munchkin-kattenras niet erkennen.

gember munchkin

De meeste bronnen zeggen echter dat de kortheid van hun benen geen invloed heeft op de loop- en sprongvaardigheden van de Munchkin. Ook blijken ze over het algemeen niet meer gewrichts- of botproblemen te hebben dan andere kattenrassen. Dus als je gepassioneerd bent over hun kleine benen, hoeft je ethiek niet in het gedrang te komen.

De persoonlijkheden van Munchkin-katten zijn over het algemeen lief, extravert en intelligent. Ze reageren ook goed op het feit dat ze worden behandeld, wat heerlijk is, want je zult deze schatjes ongetwijfeld de hele dag willen vasthouden.

2. Dwelf Kattenras

Dit relatief nieuwe kattenras heeft elfachtige trekken en een dwergachtig postuur met korte poten. Deze kleine man is haarloos en heeft de neiging om niet meer dan 9 pond te wegen. Het ras is ontstaan uit een mix van de rassen Sphynx, Munchkin en American Curl.

Dwelf Kat
Dwelf Kat

De Dwelf is een zeer sociaal ras en heeft een persoonlijkheid die door sommigen wordt beschreven als bijna hondachtig. Ze houden ervan om in de buurt van mensen te zijn en om te worden opgenomen in activiteiten, dus het zijn geweldige katten voor gezinnen.

3. Minskin Kattenras

Minskin-katten hebben vrij gedrongen lichamen en vrij korte benen. Hun vacht is uniek vanwege het gebrek aan vacht. Het Minskin-ras is gemaakt van het Sphynx-kattenras. Dit is een relatief nieuw kattenras. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1998 in Boston.

Minskin_Kitten_Female_blue_tabby_color-patroon
Minskin Kat

De fokker kruiste zijn Munchkin-kat met een Sphynx voor een gezonder immuunsysteem. In 2005 konden 50 katten Minskins worden genoemd en dit nieuwe ras werd erkend. Zoals je in dit bericht hebt gezien, zijn zeldzame kattenrassen vaak vrij nieuw, wat betekent dat ze nog niet uitgebreid moeten fokken.

4. Kinkalow Kattenras

Het Kinkalow-ras heeft de fantastische combinatie van korte benen en gekrulde oren – schattig! Ze zijn het resultaat van kruising tussen de Munchkin- en American Curl-rassen. Deze waanzinnig schattige kat heeft ook een lieve en aanhankelijke persoonlijkheid. Op ware grootte wegen Kinkalows tussen de drie en zeven pond en bereiken ze een hoogte van zeven tot acht centimeter.

kinkalow kat
kinkalow kat

Dit ras is er in zowel kort- als langharige variëteiten en in een reeks kleuren en patronen. Kinkalows staan erom bekend zich op een hondachtige manier te gedragen en volgen hun eigenaren graag overal. Ze hebben veel energie en houden ook van klimmen. Ze leven tussen de 10 en 15 jaar.

5. Amerikaans curl kattenras

Deze gelukkige katten zijn aanhankelijk, gezond en spraakzaam. De naam verwijst naar de unieke oren van de American Curl Cat, die op een bijzonder zoete manier naar achteren krullen.

witte Amerikaanse krulkat met donkere ogen
Amerikaanse Krulkat

Net als de Wirehair-katten stammen Amerikaanse krulkatten allemaal af van een enkele natuurlijke genetische mutatie. Ze zijn een van de jongste kattenrassen, die in slechts zes jaar van zwerfhond naar stamboom zijn gegaan.

tabby Amerikaanse krul

Nieuwsgierig, slim en mensenlievend, de American Curl is perfect voor gezinnen. Ze houden ervan om mensen te begroeten met een kleine kopstoot of een wrijving tegen de benen. Krullen zijn ook actief en aanpasbaar, waarbij oudere krullen bekend staan om net zo actief als jongere.

6. Lamsvel kattenras

Lamsvellen staan erom bekend erg knuffelig te zijn en houden ervan om zich op een schoot te nestelen. Dit kattenras wordt graag rondgedragen door zijn eigenaar. Ze hebben de neiging om vrij kalm en volgzaam te zijn en zullen tussen de 12 en 14 jaar leven. De meeste lamsvellen zijn langharige katten en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.

Lambkin Kat
Lambkin Kat

Hun unieke licht gekrulde vacht komt uit hun Selkirk Rex-erfgoed. Lambkins zijn een kruising van de rassen Munchkin en Selkirk Rex. Op volle volwassenheid wegen ze tussen de vier en negen pond en bereiken ze een hoogte van tussen de zeven en acht centimeter.

7. Napoleon Kattenras

Dit ras is vernoemd naar Napoleon Bonaparte op basis van zijn kleine formaat. Een mix van een Perzische kat en een Munchkin-kat, dit is een relatief nieuw ras dat zelden gewichten boven de 9 pond bereikt.

witte Napoleon of Menuet Kat
Napoleon of Menuet Kat

Het Napoleon-ras is speels en actief en houdt er niet van om met rust gelaten te worden. Het houdt van menselijk gezelschap, maar is ook blij met andere dieren, waaronder honden en katten.

Ze hebben een laagliggend lichaam als een teckel. De zachte vacht kan kort of lang zijn. Napoleons zijn er in een breed scala aan kleuren.

8. Bambino Kattenras

Dit haarloze kattenras wordt geleverd met doordringende blauwe ogen en vrij grote oren. Bambinos zijn vriendelijk en aanhankelijk en houden van een goede knuffel. Ze zijn echter een intelligent ras dat soms kan leiden tot ondeugend gedrag. Hoewel ze geen vacht hebben, heeft hun huid een zachte kortsluiting en voelen ze een beetje aan als een zeemdoek.

bambino kat
bambino kat

Bambinos op ware grootte wegen tussen de vijf en negen pond en bereiken een hoogte van tussen de zeven en acht centimeter. Ze hebben de neiging om tussen de 12 en 15 jaar te leven en hun huid is verkrijgbaar in witte, bruine, crème en andere kattenkleuren. Bambinos zijn zeer verstelbaar en zijn geweldig met kinderen en andere huisdieren.

bambino kattenblauwe ogen
bambino kat

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

9. Skookum Kattenras

Dit vrolijke en speelse ras zal het heerlijk vinden om urenlang te springen en te spelen of gewoon te ontspannen op je schoot. Skookums zijn een intelligent ras en staan erom bekend dat ze trucs kunnen oppikken. Ze staan er ook om bekend dat ze vooral dol zijn op het verbergen van voorwerpen, dus als er dingen ontbreken, kijk dan eerst naar je Skookum! Ze zijn er in alle kleuren en patronen en leven tussen de tien en vijftien jaar.

Skookum Kat
Skookum Kat

Skookums hebben een licht gekrulde vacht zoals Lambkins, wat voortkomt uit het feit dat ze een kruising zijn van de Rassen Munchkin en LaPerm. Ze hebben kortere botten dan sommige van de andere rassen in dit artikel, een stamlichaam en hun voorpoten zijn korter dan hun achterpoten. Hun ogen hebben een walnootvorm en ze hebben vrij grote oren.

Hun naam komt van de Chinook Native AMerican taal en betekent krachtig of sterk.

10. Genetta Kattenras

Een mix van de Bengalen, Savannah en Munchkin rassen dit is een vriendelijk en energiek ras dat graag speelt en achtervolgt. Het Genetta-ras heeft ook een enigszins wilde uitstraling die ingaat tegen zijn zeer aaibare aard. Genetta’s zijn er in zilver, zwart, bruin en gevlekte kleuren en leven meestal tussen de negen en twaalf jaar.

Genetta Kat
Genetta Kat

11. Siamees kattenras

Siamese katten zijn een van de meest aanbeden en beroemde kattenrassen. Het zijn intelligente, spraakzame en lieflijke katachtigen, waardoor ze ideale huisdieren zijn.

Siamese katten hebben de neiging om een lang lichaam te hebben, maar de vrouwtjes kunnen minder dan 5 pond wegen. Ze kunnen ongeveer 30 cm lang zijn, dus komen over als lenige kleine kitties. Ze hebben de neiging om korte benen te hebben in verhouding tot de grootte van de rest van hun lichaam.

siamese kat languit op stoel
Siamees

Deze katten hebben unieke korte vachten, met een lichtgekleurd lichaam en een zijdezachte vacht. Hun gezicht, poten en staarten zijn donkerder dan de rest van hun lichaam. En alle Siamese katten hebben prachtige blauwe ogen.

Hoewel het geweldige binnenkatten zijn, zoeken ze gezelschap van hun eigenaren, inclusief op schoot zitten en in bed kruipen.

siamese kat in rode kerstmuts

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Siamese katten worden vaak bestempeld als “hondachtig” omdat ze het leuk vinden om hun mensen te volgen en genieten van speeltijd, zoals apporteren, dus sla actief kattenspeelgoed in. Hoewel het liefhebbende katten zijn, mag dit ras niet voor langere tijd alleen thuis worden gelaten.

Om te eindigen op kattenrassen met korte benen

Veel van de bovenstaande zijn vrij zeldzame kattenrassen. De American Curl is meestal het gemakkelijkst te vinden, gevolgd door de Rassen Munchkin en Bambino. Afgezien van het Siamese ras zijn veel van deze kattenrassen met korte benen relatief nieuwe rassen. Van sommigen is bekend dat ze gezondheidsproblemen hebben, zoals polycystische nierziekte en fokkers leren nog steeds hoe ze deze problemen tot een minimum kunnen beperken.

Affiliate Kennisgeving

Dit waarom is mijn kat het houden van een oog gesloten post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.