17 kattenrassen die niet minder werpen of werpen ()

Als eigenaar van een langharige kat vind ik het heerlijk hoe pluizig mijn lieve kat wordt, vooral in de winter. Ik hou echter niet van het feit dat mijn huis vaak bedekt raakt met kattenhaar en de dagelijkse worstelingen om Alexei stil te krijgen zodat ik hem kan borstelen.

Natuurlijk zou ik mijn Siberische kat voor niets ruilen, maar er zijn nogal wat kattenrassen die niet verharen. Dus als u kattenbont wilt vermijden, allergieën hebt of gewoon niet van bont houdt, zijn hier de kattenrassen die niet verharen.

19 kattenrassen die niet minder werpen of werpen dan anderen

1. Cornish Rex

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen en oren prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren.

Wanneer het Cornish Rex-ras vacht heeft, heeft het de neiging om gekruld te zijn en dicht bij hun huid te zitten en dit betekent dat dit ras minder werpt dan anderen. Sommige Cornish Rex katten hebben helemaal geen vacht.

cornish rex kat op rode achtergrond

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

cornish rex kat tabby

2. Devon Rex

Dit is een ander kattenras met een krullende kortharige vacht die minder verharing betekent.

De ondeugende Devon Rex kat, ook bekend als de pixie kat, is een liefdevol en loyaal kattenras. Ze zijn de ideale metgezellen en verwelkomen de aandacht van familie en vrienden, en zijn ook geweldig met kinderen en andere huisdieren.

Devon rex met donker gezicht
Devon rex met donker gezicht

Dit kattenras ontstond in Engeland tijdens de late jaren 1950 en is vergelijkbaar met het nabijgelegen Cornish Rex kattenras.

Deze katachtigen zijn intelligent, actief en vereisen regelmatige stimulatie. Devon Rex-katten zijn springers en hun favoriete plek is op hoofdhoogte, dus zitstokken en kattenbomen moeten worden verstrekt.

Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

De matig actieve kat geniet van leren en apporteren, dus interactief speelgoed zal hem ook helpen bezig te houden terwijl je geld verdient.

Dit binnenkatenras heeft slanke lichamen met lange benen, grote ogen en hoge jukbeenderen. Ze mogen niet worden geborsteld omdat hun vacht gevoelig is voor breuk; wrijf in plaats daarvan de Devon Rex-kat voorzichtig met een doek om ze wekelijks goed verzorgd te houden.

Devon Rex Kat op donkerbruine bladachtergrond met kruik en tarwe
Devon Rex Kat

3. Blauw russisch

Russisch blauwe katten hebben een korte, dichte vacht. Ze verharen over het algemeen slechts een paar weken een of twee keer per jaar.

Met smaragdgroene ogen en een luxe zilverachtige vacht is Russian Blues een verrassend mooi ras. De Russian Blue is zachtaardig en fijngekleurd, met lange benen die het mogelijk maken om met hoge snelheden te rennen.

foto van russische blauwe kat spelen met bruine houten stok terwijl liggend op gras
Foto door Kirsten Bühne op Pexels.com

Die groene ogen zijn groot, rond en breed opgezet. Dit is een ander kattenras dat er constant uitziet alsof het klaarwakker is! Blauwe katten worden geboren met gele ogen die na verloop van tijd groen worden.

Dit dure kattenras houdt echt van spelen en vereist een flinke hoeveelheid aandacht als je thuiskomt. Hoewel, ze genieten er wel van om in een rustig hoekje te dutten en hebben de neiging om grote groepen uit de weg te gaan.

Russisch blauw kattenportret
Blauwe Kat

Vaak veeleisend tijdens de maaltijd, kunnen deze gelukkige katachtigen behoorlijk dik worden als je niet stevig bent. Russian Blue-katten zijn een ander zeer intelligent ras, dus het is belangrijk om voldoende mentale en fysieke stimulatie te bieden om ze gelukkig te houden.

4. Siamees

Het populaire Siamese kattenras zal minimaal verharen als je je kat regelmatig borstelt. Siamese katten zijn een van de meest aanbeden en beroemde kattenrassen. Het zijn intelligente, spraakzame en lieflijke katachtigen, waardoor ze ideale huisdieren zijn.

siamese kat languit op stoel
Siamees

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

Deze katten hebben unieke korte vachten, met een lichtgekleurd lichaam en een zijdezachte vacht. Hun gezicht, poten en staarten zijn donkerder dan de rest van hun lichaam. Hoewel het geweldige binnenkatten zijn, zoeken ze gezelschap van hun eigenaren, inclusief op schoot zitten en in bed kruipen.

Hun slanke korte jassen benadrukken ook hun verhoudingsgewijs grote oren.

siamese kat in rode kerstmuts

Siamese katten worden vaak bestempeld als “hondachtig” omdat ze het leuk vinden om hun mensen te volgen en genieten van speeltijd, zoals apporteren, dus sla actief kattenspeelgoed in. Hoewel het liefhebbende katten zijn, mag dit ras niet voor langere tijd alleen thuis worden gelaten.

5. Bengaals

Dit kortharige kattenras werpt minder vaak dan andere kattenrassen en vereist minder verzorgingsonderhoud van hun eigenaren.

Bengaalse katten zijn een van de nieuwere kattenrassen, een combinatie van de Aziatische luipaardkat en een Amerikaanse huiskat. Deze aanhankelijke katten zijn energiek en speels.

bengaalse kat

Een onderscheidend kenmerk van hun dikke en glanzende vacht is het parel- of goudstof- of glittereffect. Dit is een van de vele kenmerken van de mooie Bengaalse kat die bijdraagt aan zijn extreme schattigheid.

bengaalse kat gember

Het ras staat ook bekend om zijn zwartomrande en amandelvormige ogen en opvallende snorharen. Tel daarbij op hun dikke staart die vaak eindigt in een zwarte taps toelopende punt en je hebt één serieus schattige kat.

6. Sphynx

Een van nature haarloos ras, de Sphynx heeft slechts een klein beetje vacht op zijn neus. Dit ongewone ras ziet eruit alsof het uit een andere wereld had kunnen komen en zou zeker met hipsters omgaan. Deze middelgrote katten hebben een opvallend uiterlijk met een haarloze, gerimpelde huid en grote oren.

sphynx kat grijs

Kunnen katten frambozen eten?, Kunnen katten popcorn eten?, Zijn Ragdoll katten hypoallergeen?, Kunnen katten pindakaas eten?, Kunnen katten kaas eten?, Kunnen katten cashewnoten eten? en Hoe katten uit de buurt van planten te houden

Het staat ook bekend om de ietwat intense blik die uit zijn grote ogen komt. Als een ander ras met minimaal haar vallen die grote ogen nog meer op bij de Sphynx-kat.

Hoewel Sphynx-katten er kaal uitzien, kunnen ze bedekt zijn met een kleine hoeveelheid perzikpluis, waardoor ze die fluweelachtige textuur krijgen. Ze hebben echter wel matige verzorging nodig om voor hun haarloze lichaam te zorgen, omdat ze geen vacht hebben om natuurlijke oliën te absorberen die hun lichaam produceert.

grijs spynx kat op houten bank
Sphynx Kat

Wat het Sphynx-kattenras mist aan vacht, maken ze goed in hun persoonlijkheid. Deze haarloze katten zijn sociaal, energiek en houden van spelen. De nieuwsgierige katten zijn ondeugend en houden van teaserspeelgoed en puzzelspeelgoed om ze uit te dagen.

7. Lykoi

Het Lykoi-ras heeft een fragmentarische vacht en wordt beschouwd als gedeeltelijk haarloos. Deze interessante katachtige vertoont een sterke gelijkenis met de populaire beeldspraak van een weerwolf. Met een kortere en lichtere vacht rond hun mond, neus en ogen, wordt een interessant ontwerp gemaakt dat hun kenmerken op een weerwolfachtige manier accentueert.

De krakkemikkige zout- en peperbont van de Lykoi-kat draagt bij aan het idee van een beetje beestachtig. Hun naam is afgeleid van het Griekse woord voor wolven, wat hun claim op weerwolfstatus versterkt.

Lykoi-kat, ook wel de weerwolfkat tegen witte achtergrond genoemd - bekend als een raar kattenras
Lykoi kat

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

De Lykoi-kat deelt echter alleen fysieke gelijkenissen met dit beroemde mythische wezen. Deze katten hebben een heerlijk temperament en zijn over het algemeen speels, aanhankelijk en loyaal. Het zijn dus prachtige, opvallende huisdieren.

Een ander interessant feit over de Lykois-kat is dat ze soms al hun vacht verliezen, waardoor ze eruit zien als een Sphynx-kat en helemaal niet verharen. Ze laten de vacht echter terug groeien. Of in ieder geval, het meeste!

Hoewel hun incidentele gebrek aan vacht en kale plekken op hun gezicht vergelijkbaar lijken met de Sphynx, hebben ze niet het Sphynx / Devon Rex-gen. In plaats daarvan zijn ze gerelateerd aan de binnenlandse korthaar kat.

Toen het oorspronkelijk werd ontdekt, in 2011, was er bezorgdheid dat de vreemde jassen van de Lykoi-katten het gevolg waren van een medische aandoening. Maar ze bleken volledig gezond te zijn en hun vacht was gewoon het resultaat van een genetische mutatie. Het is een mutatie waar we dankbaar voor zijn omdat deze katten vreemd zijn en een van de mooiste rare kattenrassen.

8. Birmees

Het Birmese ras heeft een korte, fijne vacht die minder haar verliest dan andere kattenrassen.

Hun vachten zijn kort en zijdeachtig en onderhoudsarm, vereisen een wekelijkse borstel of kammen om dood haar te verwijderen. En dat korte zijdezachte haar zet hun prachtige grote ronde en glimmende groene ogen af.

De Birmezen zijn vriendelijk, knap en aardige katten. Bij Siamese voorouders zijn deze katachtigen speels en aanhankelijk, maar niet aanhankelijk. Birmese katten worden vaak gekenmerkt als een “rots gewikkeld in zijde” omdat ze veel zwaarder zijn dan wat ze lijken te zijn.

Birmese kat op witte achtergrond
Birmese Kat

Jongere Birmese katten zijn nieuwsgierig en actief, en naarmate ze ouder worden, worden ze rustig en kijken ze liever dan betrokken te raken bij activiteiten. Je ziet ze vaak slapen op een vensterbank of op de hoek van een bank, terwijl ze het zonlicht grijpen.

Birmese katten zijn uitstekende springers en klimmers en moeten kattenstokken hebben of iets om op te klimmen.

witte en zwarte birmese kattenrassen die niet verharen

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 15 meest populaire Maine Coon kleuren, Noorse Boskat vs Maine Coon en Maine Coon versus normale kat.

9. Birmaans

Birmanen zijn nogal een harig kattenras. Hun haar is echter niet mat, dus ze hebben minder verzorging nodig en verharen veel minder dan andere kattenrassen.

Dit schattige ras wordt gekenmerkt door zijn donkerdere gezicht dat contrasteert met een over het algemeen wit lichaam. De borstelige staart en poten van de Birmaan zijn meestal ook donker, net als de binnenkant van hun oren. Dit alles wordt gecompenseerd door prachtige blue ogen.

Birmanese Huiskat

Deze aanhankelijke en zachtaardige katten zijn gefokt om metgezellen te zijn, zodat ze het gelukkigst zijn met menselijke metgezel en tijd doorbrengen met hun favoriete mensen.

Birmaanse kat thuis op zonnige dag

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Ze hebben de neiging om het gelukkigst te zijn wanneer ze binnenshuis zijn en het meest geschikt zijn voor dit type levensstijl. Veel eigenaren vinden ze zo schattig dat ze eindigen met een tweede Birmaan en dit ras houdt van het gezelschap van andere katten en mensen.

10. Exotisch kort haar

Dit ras heeft kort, dik haar dat slechts een kleine hoeveelheid afwerpt. Ze hebben echter wel wat verzorging nodig om dood haar uit hun vacht te verwijderen. Het super schattige Exotic Short Hair ras wordt gekenmerkt door zijn besnorde gezicht en relaxte persoonlijkheid.

Dit ras heeft korte dikke poten, brede lichamen, grote ronde poten en korte staarten.

gember exotische korthaar kat

Ze hebben extreem zachte jassen en zijn er in 140 verschillende kleuren. Ze hebben dezelfde zachte en aanhankelijke persoonlijkheid die wordt gezien bij de meeste langharige kattenrassen in plaats van de onstuimige persoonlijkheid van een kortharige kat.

Gember plat gezicht kat met amberkleurige ogen van dichtbij
Exotische korthaar kat

Dit ras is nauw verwant aan het Perzische kattenras en staat bekend om zijn loyaliteit.

11. Japanse Bobtail

Het Japanse bobtailras heeft een enkele vacht die niet de neiging heeft om veel haar af te werpen. Dit ras houdt ook van het verzorgen van zichzelf, wat de hoeveelheid werk die eigenaren nodig hebben, minimaliseert.

Dit lieve en liefdevolle ras komt natuurlijk uit Japan. Blijkbaar waren Japanse straatkatten in de jaren 1600 bobtails. Het ras wordt als gelukkig beschouwd en de eigenaren moeten gedijen.

Japanse bobtail kat

Standbeelden van driekleurige Japanse Bobtail-katten zijn vrij gebruikelijk in Japan (dit zouden de gelukkigste Japanse Bobtails van allemaal moeten zijn!). Dus als je het bekende beeld ziet met de kat die zijn poot op en neer steekt, weet je nu dat je naar een Japanse bobtailkat kijkt.

Het ras wordt bobtail genoemd vanwege zijn korte en stompe staart. Ze werden ook aanbeden door de Japanse keizerlijke familie en hebben nog steeds een koninklijke uitstraling. Dit betekent dat je huis – en de voorwerpen die erin zitten – deel uitmaken van hun Koninkrijk.

Japanse bobtail smoking en gember
Het gelukkige driekleurenpatroon

Ik hield van dit citaat dat ik op Wikipedia vond over Japanse Bobtail-katten:

De Duitse arts Engelbert Kaempfer schreef: “Er is maar één kattenras dat wordt gehouden. Het heeft grote vlekken van gele, zwarte en witte vacht; zijn korte staart ziet eruit alsof hij gebogen en gebroken is. Het heeft geen zin om op ratten en muizen te jagen, maar wil gewoon gedragen en geaaid worden door vrouwen.” Dat klinkt als een coole poes!

12. Peterbald

Hoewel sommige Peterbald-katten kortharige vachten hebben, hebben de meeste helemaal geen haar, wat betekent dat ze heel weinig verharen. De Peterbald-kat is een vreemd kereltje. Met een haarloze, grijszilveren huid, een schuin gezicht en grote puntige oren heeft dit Russische kattenras een zeer unieke uitstraling.

Gemaakt van experimentele fokkerij, stak deze kat voor het eerst zijn kop uit in 1994, in St. Petersburg. Dit is de reden waarom het Peterbald heet (ik weet zeker dat je kunt raden waar het kale deel vandaan komt). En een van de belangrijkste redenen dat dit een vrij zeldzaam kattenras is.

Peterbald kat met rode strik

Oorspronkelijk een kruising tussen een haarloze Donskoy en een Oosterse korthaar, groeiden deze katten snel in populariteit in hun thuisland.

Omdat Peterbald-katten geen vacht hebben om ze warm te houden, moeten ze tijdens de koelere seizoenen binnen worden gehouden, omdat ze anders misschien te koud worden.

Ze hebben een beetje meer kattenverzorging nodig dan andere rassen, omdat ze wekelijks moeten worden gebaad om te voorkomen dat hun vacht vettig wordt en vuil aantrekt.

Peterbald kat in blauw en wit gestreepte top

Deze katten hebben heerlijk aanhankelijke persoonlijkheden en worden vaak gevonden in de schaduw van hun geliefden. Peterbald katten houden van aandacht en zijn over het algemeen zeer actieve katten, maar ook erg loyaal en liefdevol. Hun persoonlijkheden worden regelmatig vergeleken met die van honden.

Dus als je nog niet hebt besloten of je meer een kat of een hondenmens bent, is de Peterbald een geweldige keuze als kattenmaatje en het is onwaarschijnlijk dat je veel andere voorbeelden van dit coole kattenras in je buurt zult vinden!

13. Bombay

Deze slanke zwarte kat heeft een kortharige vacht die slechts minimaal werpt. Net als hun voorouders, de Birmese, Bombay-katten hebben bijna geen ondervacht en moeten ze wekelijks worden geborsteld.

Bombay-katten zien eruit als mini-zwarte panters en hebben zwarte jassen en doordringende gele ogen met middelgrote, gespierde frames, afgeronde hoofden en platte gezichten.

Bombay-katten zijn katachtigen met een plat gezicht die van genegenheid houden. Ze vinden het leuk om je aan de deur te ontmoeten en te begroeten en kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Deze kitties zijn grote softies, met persoonlijkheden zo zacht als hun jassen.

zwarte traditionele bombay kat op notenachtergrond
Bombay Kat

Je vindt ze vaak genesteld aan de top van hun krabpaal, met het ideale uitzicht op hun wereld beneden.

Dit zijn speelse katten met natuurlijke nieuwsgierigheid en atletisch vermogen, dus je moet ze bezig kunnen houden met speelgoed zoals kattenballen. Net als hun voorouders, de Birmese, Bombay-katten hebben bijna geen ondervacht en moeten ze wekelijks worden geborsteld.

zwarte bombay kat

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

14. Ocicat

Ocicats hebben korte gladde vachten die niet de neiging hebben om te verharen, vooral wanneer ze regelmatig worden verzorgd. Dit speelse kattenras houdt van aandacht. De Ocicat lijkt op een wilde kat maar is erg speels en liefdevol.

Ze zijn een middelgroot tot groot kattenras met een gladde vacht. Hun markeringen zijn verdeeld over hun lichaam – en elk haar op hun vacht bevat meer dan één kleur.

ocicat kattenras
ocicat kattenras

Het Ocicat-ras werd gecreëerd door Siamese en Abessijnse katten samen te kruisen en later te fokken met een Amerikaans gedomesticeerd kort haar. Dit is wat hen hun grote oren heeft gegeven. Het ras werd geregistreerd in 1966.

Ocicats houden van spelen en zullen de meeste items in je huis zien als potentieel speelgoed. Het zijn ook vriendelijke katten die graag vreemden verwelkomen. Ze houden er niet van om alleen te zijn en vervelen zich snel, dus een broer of zus is vaak een goed idee.

ocicat duur kattenras
ocicat duur kattenras

Ze zijn energiek en zeer intelligent, dus hebben veel prikkels nodig. Ze hebben geen speciale trainingsbehoeften en in tegenstelling tot veel andere kattenrassen houden ze van water, dus kijk uit als je een bad hebt.

15. Singapura

Dit kleine kattenras weegt meestal slechts ongeveer zes pond en heeft een korte vacht die niet vaak afwerpt.

Singapura-katten hebben boeiende kleine geesten, klaar om je hart weg te stelen. Deze mooie katachtigen zijn een speels, brutaal en vriendelijk kattenras. Je vindt ze vaak onder een dekbedovertrek of liggend in de zon.

Bleke Singapura Kat
Singapura Kat

De Singapura is een van de kleinste kattenrassen, wat betekent dat zijn amandelvormige ogen en grotere oren echt knallen. Singpura katten hebben de neiging om eruit te zien alsof ze constant hun ogen zo wijd mogelijk open hebben.

Met een vergelijkbaar temperament als de Birmese kat, zijn ze vol kattenkwaad, zijn ze aanhankelijk en uiterst nieuwsgierig. Singapura-katten houden ervan om ballen door de hal te jagen of tapdansen op toetsenborden.

Deze leuke katten houden van mensen en kunnen gemakkelijk overweg met andere huisdieren in huis – waardoor ze ideaal zijn voor binnenshuis.

singapura kat

16. Abessijn

Het Abessijnse ras heeft een korte, dikke vacht die lang niet zoveel afwerpt als andere rassen.

Je Abessijnse kat kan wel eens je beste vriend worden. Deze energieke katten zijn altijd aan en klaar voor plezier. Waar ze het meest van houden, is dicht bij hun eigenaar zijn, dus ze zullen de neiging hebben om in welke kamer je ook bent.

jonge Abessijnse kat in actie
jonge Abessijnse kat in actie

Dit ras heeft een relatief klein gezicht, wat betekent dat zijn grote amandelvormige ogen en oren nog meer opvallen.

Dit vriendelijke kattenras staat ook bekend om zijn intelligentie en zijn liefde voor een goede klim, dus zorg ervoor dat je het een tuin of een kattentoren geeft om te spelen. Maar bovenal houdt de Abessijn van zijn menselijke familie.

Abessijnse kat liggend

Deze sociale kat houdt van gezelschap, dus als je een drukke levensstijl hebt, is het misschien een idee om een andere kat of huisdier te nemen om het gezelschap te houden als je er niet bent.

17. Minskin

Minskin-katten hebben vrij gedrongen lichamen en vrij korte benen. Hun vacht is uniek vanwege het gebrek aan vacht en daarom werpt het niet af. Het Minskin-ras is gemaakt van het Sphynx-kattenras. Dit is een relatief nieuw kattenras. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1998 in Boston.

Minskin_Kitten_Female_blue_tabby_color-patroon
Minskin Kat

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

De fokker kruiste zijn Munchkin-kat met een Sphynx voor een gezonder immuunsysteem. In 2005 konden 50 katten Minskins worden genoemd en dit nieuwe ras werd erkend.

Misschien vind je het leuk om te lezen over Big Dogs that Don’t Shed.

Deze kat fokt dat niethed blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.