10 kattenrassen met platte gezichten waar je dol op zult zijn ()

Denk je niet dat schattige kattenrassen met een plat gezicht gewoon de schattigste zijn? Is het de squishy mopsneus, de ronde, breed opgezette knoopogen of gewoon hun schattige bezorgde gezichten?

Er zijn zoveel prachtige, lieve, vreemde kattenrassen in de wereld, maar katten met een plat gezicht onderscheiden zich van de massa. Vaker wel dan niet, zul je merken dat deze katachtigen de neiging hebben om socialer te zijn en graag geknuffeld en geaaid te worden.

Katten die tot de brachycefale familie behoren, hebben meestal platte gezichten en korte neuzen. Dit is niet alleen van uiterlijk; het is het resultaat van een genetische eigenschap waarbij de schedelvorm van de kat wordt verkort en verbreed – waardoor ze dat smushed uiterlijk krijgen.

Als je het woord opsplitst, is ‘brachy’ wat ‘kort’ betekent en ‘cefalisch’ gerelateerd aan ‘hoofd’. Dus uiteindelijk eindig je met een mooi woord voor ‘kort hoofd’.

Katten met een plat gezicht zijn onmiskenbaar schattig met hun ‘korte koppen’ en hebben de wereld stormenderhand veroverd dankzij de roem van Grumpy Cat – met haar ellendige mok waar de wereld zo van hield.

10 schattige flat faced kattenrassen

Van Scottish Folds tot Perzische kitties, het is volkomen duidelijk dat katachtigen met een plat gezicht de wereld hebben geboeid. Laten we een kijkje nemen naar enkele van de schattigste kattenrassen met een plat gezicht, van extreem tot enigszins platte gezichten.

1. Perzische katten

witte Perzische kat met blauwe ogen
Perzische Kat

Perzische katten hebben kitties zeer gewaardeerd, geliefd om hun luxe jassen en juweelachtige ogen. Deze volgzame katten zijn de typische lapcats, zijn zachtaardig en lief, met zachte aard. Ze willen niets liever dan op je schoot liggen en aanbeden worden.

Over het algemeen zijn deze katachtigen plat met een mooie brede borst, een gedrongen frame, een groot hoofd met wijd uit elkaar staande ogen, een omgekeerde neus en een zijdeachtige vacht.

gember Perzische kat

Houd er rekening mee dat de mooie, lange vacht van dit kattenras met een plat gezicht niet klittenvrij blijft als het vanzelf werpt. Het vereist dagelijkse verzorging, dus zoek een kam of kattenborstel die geschikt is voor uw katachtige. Het ontwarren en gladstrijken van de vacht van je kattenbaby is essentieel voor hun comfort en geluk. Wanneer hun haar gematteerd raakt, is de huid eronder meestal extra gevoelig en infecties kunnen zelfs het gevolg zijn als ze te lang worden bewaard.

Perzische katten krijgen nogal vettige vacht; dit kan eenvoudig worden verholpen met een bad om de paar weken. Wanneer je kat jonger is, kun je minstens twee keer per maand baden om ze eraan te laten wennen.

Perzisch kitten met roze linten, 4 maanden oud, zittend voor witte achtergrond.

Bovendien moet het platte gezicht van een Perzische kat regelmatig worden schoongemaakt, zoals hun traanvlekken.

Het onderhouden van de lengte van de klauwen van uw kat is ook een essentieel onderdeel van het verzorgen van uw Perzische. Nagels die te lang worden, zijn geneigd om vast te haken aan huishoudelijke voorwerpen zoals banken, dekens, tapijten of zelfs hun krabpaal.

Als ze vast komen te zitten en hun poot te hard wegtrekken, kunnen ze zelfs de nagel eraf scheuren. Dit zou echt verontrustend zijn voor zowel jou als je bontbaby’s.

Perzische kat smoking gezicht

Hoewel deze prachtige bontbaby’s supergemakkelijk en ontspannen zijn, hebben ze een sfeer van royalty’s en geven ze de voorkeur aan kalme, serene omgevingen in plaats van luidruchtige en drukke. Het Perzische kattenras is pittig, speels en lieve familieleden om in de buurt te hebben. Om ze op hun gelukkigst te houden, moeten ze goed verzorgd blijven.

Je zult Perzische katten vinden die zich op een zachte bank nestelen of genieten van het zonlicht op een vensterbank, vrij om te bewonderen, waardoor ze de perfecte binnenkatten zijn.

gember Perzische kat

2. Munchkin Katten

Munchkin-katten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, kleine katten. Ze hebben een speelse, vrolijke aard, met als belangrijkste attracties hun platte gezichten en korte benen, ook wel bekend als de teckel van katten.

Kattenrassen wide korte poten staan vaak bekend als dwergrassen en zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Het Munchkin-ras begon dit alles in het midden van de jaren 1990 toen ze werden gefokt om klein te blijven.

munchkin kat smoking

Beschouwd als de oorspronkelijke dwergkat, is het Munchkin-kattenras niet exclusief en kan het worden gekoppeld aan een aantal andere rassen. Je kunt bijvoorbeeld een Schotse vouw munchkin kat of zelfs een Maine coon munchkin kat vinden. Het draait allemaal om die kortbenige genmutatie.

Ondanks hun korte benen kunnen leden van dit kattenras met een plat gezicht springen en rondrennen met uitbarstingen van energie.

Munchkin kat op bank
Munchkin Kat

Naast hun afgeronde contouren poseren Munchkin-katten sierlijk en zien ze er een beetje uit als stokstaartjes, waar ze af en toe op hun achterpoten zitten – klaar om aanbeden te worden.

De persoonlijkheden van Munchkin-katten zijn over het algemeen lief, extravert en intelligent. Ze reageren ook goed op het feit dat ze worden behandeld, wat heerlijk is, want je zult deze schatjes ongetwijfeld de hele dag willen vasthouden.

Ze zijn een actief, gemakkelijk te trainen en intelligent ras dat geniet van puzzelspeelgoed en het leren van nieuwe trucs. Ze zijn zeer geschikt om binnenkatten te zijn en zijn een van de beste kattenrassen met een plat gezicht voor gezinnen.

Turkse angora kat gember

Er is nogal wat controverse rond deze zoet uitziende katachtigen, omdat er bezorgdheid is over mogelijke gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Ze werden jarenlang niet als een officieel ras beschouwd en mochten niet deelnemen aan kattenwedstrijden.

Zelfs vandaag de dag zijn er een aantal raden en verenigingen die het Munchkin-kattenras niet erkennen.

De meeste bronnen zeggen echter dat de kortheid van hun benen geen invloed heeft op de loop- en sprongvaardigheden van de Munchkin. Ook blijken ze over het algemeen niet meer gewrichts- of botproblemen te hebben dan andere kattenrassen. Dus als je gepassioneerd bent over hun kleine benen, hoeft je ethiek niet in het gedrang te komen.

gember munchkin

3. Himalaya kat

De Himalaya kat, Himmy, of Himmies, kortom, ziet eruit als een Perzische kat in Siamese drag.

Net als de Perzische is de Himalaya volgzaam en zoet. Ze is het perfecte ornament voor elk huis, waar ze zich kan nestelen op een schoot of bedrijfsbank.

Himalaya-katten kunnen nogal discriminerend zijn en hun aandacht reserveren voor het gezin en een paar vertrouwde gasten.

witte donzige Himalaya kat met donkerder gezicht en blauwe ogen
Himalaya Kat

Deze rustige katten geven de voorkeur aan een rustige omgeving, met eenvoudige behoeften zoals regelmatige maaltijden, een beetje speeltijd met een veer of een kattenkruidmuis en veel liefde.

Himalaya kat met donkere vacht

Ze vereisen dagelijkse verzorging en regelmatig baden voor hun lange jassen, en hun platte gezichten zachtjes gegeseld. Deze kittens zijn ook een van de duurste kattenrassen, dus wees voorbereid op hun behoeften.

4. Bombay Katten

Bombay-katten zijn katachtigen met een plat gezicht die van genegenheid houden. Ze vinden het leuk om je aan de deur te ontmoeten en te begroeten en kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Deze kitties zijn grote softies, met persoonlijkheden zo zacht als hun jassen.

Bombay-katten zien eruit als mini-zwarte panter-look-alikes met zwarte jassen en doordringende gele ogen met middelgrote, gespierde frames, afgeronde hoofden en platte gezichten.

zwarte traditionele bombay kat op notenachtergrond
Bombay Kat

Je vindt ze vaak genesteld aan de top van hun krabpaal, met het ideale uitzicht op hun wereld beneden.

Dit zijn speelse kitties met natuurlijke nieuwsgierigheid en atletisch vermogen, dus je zou ze bezig moeten kunnen houden met speelgoed zoals kattenballen. Net als hun voorouders, de Birmese, Bombay-katten hebben bijna geen ondervacht en moeten ze wekelijks worden geborsteld.

zwarte bombay kat

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

5. Schotse Vouwkatten

Grijs schots vouw kattengezicht van dichtbij
Schotse Vouwkat

Scottish Fold-katten, genoemd naar hun ongewone gevouwen oren en opvallende, geelachtig oranje oogkleuren, deze katten houden er gewoon van om in de buurt van mensen te zijn. Deze gemakkelijke katten hebben een geweldige persoonlijkheid en kunnen met iedereen overweg.

Afgezien van hun squishy platte gezichten, staat de Scottish Fold ook bekend om zijn gevouwen teddybeer oren. Deze katachtigen kregen de bijnaam “Flops” voor hun ronde vorm vanwege hun oren. Ze hebben grote ogen, een korte neus en afgeronde poten.

Deze mooie bontbaby’s hebben wekelijkse verzorging nodig om huidoliën te verdelen en dood haar te verwijderen. Je moet de ooghoeken afvegen met een vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen.

Schotse vouw kat tegen blauwe achtergrond
Schotse vouw kat

Scottish Fold-kitties zijn matig actief, vriendelijk, expressief en speels. Ze genieten van teaserspeelgoed om hun behendigheid en intelligentie te testen. Scottish Fold-katten geven de voorkeur aan een metgezel – zelfs als het een ander huisdier is – en zijn niet de beste katten om lange tijd alleen te worden gelaten.

Als actieve muisvogels zijn Schotse vouwkatten speels, gevoelig en expressief. Deze vrolijke katachtigen hebben de gewoonte om in vreemde posities te poseren – rechtop zitten alsof ze een stokstaartje zijn, plat op de grond liggen of op hun rug met hun poten in de lucht.

grijze schotse vouw kat met amberkleurige ogen starend

6. Exotische korthaar katten

Voor degenen die een traditionele Perzische willen, met een squishy neus en grote, knoopogen, maar niet kunnen omgaan met alle verzorgingsvereisten, is een exotische korthaar kat purrfect.

Deze fluwelen teddyberen zijn speels en gemakkelijk te vermaken, zoals slaan op bewegend speelgoed. Het zijn aardige en volgzame katten.

Dit ras heeft kort, dik haar dat slechts een kleine hoeveelheid afwerpt. Ze hebben echter wel wat verzorging nodig om dood haar uit hun vacht te verwijderen. Het super schattige Exotic Short Hair ras wordt gekenmerkt door zijn besnorde gezicht en relaxte persoonlijkheid.

Gember plat gezicht kat met amberkleurige ogen van dichtbij
Exotische korthaar kat

Je zult vaak exotische kortharige katten vinden die op de bank liggen te genieten van de zon, wachtend tot je ze knuffelt. Ze doen het goed in actieve gezinnen en kunnen goed overweg met andere huisdieren in huis.

Deze katten met een plat gezicht zijn onderhoudsarm, maar kunnen af en toe een zweepslag van hun ogen vereisen van overmatige scheuren. Hun kenmerken zijn extremer dan andere.

Exotisch korthaar kitten, 4 maanden oud, zittend voor witte achtergrond

Ze bezitten parmantige oren, ronde, wijd uitgezette ogen – met een eeuwig bezorgde blik – en een dichtgeknepen korte snuit.

Ze hebben extreem zachte jassen en zijn er in 140 verschillende kleuren. Ze hebben dezelfde zachte en aanhankelijke persoonlijkheid die wordt gezien bij de meeste langharige kattenrassen in plaats van de onstuimige persoonlijkheid van een kortharige kat.

Gember exotische korthaar kat slapen.

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 15 meest populaire Maine Coon kleuren, Noorse Boskat vs Maine Coon en Maine Coon versus normale kat.

7. Brits korthaar

In vergelijking met de meeste korthaarrassen zijn Britse korthaarkatten relatief rustige katten die niet veel beweging nodig hebben. Ze zijn gemakkelijk om verliefd op te worden en bezitten grote geelachtig gouden ogen die de kat voortdurend verrast laten kijken.

Twee Britse korthaar kitten kat geïsoleerd
Britse Korthaar Kittens

Met hun ronde wangen, dikke kop, korte, zachte dikke vachten, grote amberkleurige ogen en een afgerond lichaam is de Britse korthaar de belichaming van een knuffelige teddybeer.

Deze vriendelijke kitties zijn gemakkelijk in de omgang en loyaal. Ze houden van nogal wat aandacht van hun eigenaren, maar zullen niet op schoot rondhangen. Vrouwtjes van het ras hebben de neiging om een ernstiger houding te hebben dan mannetjes.

Portret van Britse korthaar kat wit witte achtergrond
Britse korthaar Kat

Dit kattenras heeft een redelijk plat gezicht, maar de neus is niet opgedraaid zoals de exotische korthaar.

Deze schattige bontbaby’s zijn gedrongen en ervaren niet zoveel gezondheidsproblemen als de Scottish Folds of Perzen. Dit kattenras met een plat gezicht is gemakkelijk om mee te leven en moeiteloos om van te houden.

Hun jassen zijn er eigenlijk in een assortiment van kleuren en patronen. Deze omvatten enkele nieuwe tinten zoals lila, rook, reekalf, chocolade … de lijst gaat maar door. Samen met de reeks kleuren, komen deze kitties ook in een heleboel patronen met verschillende oogkleuren.

Britse korthaar gezicht chocolade

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

8. Selkirk Rex Katten

Selkirk Rex-katten zijn gewoon lieve kleine bontbaby’s, aanbeden om hun pluche tousled jassen en prachtige, rokerige platte gezichten. Naast hun schattige krullenjassen krullen ook hun snorharen, hoe schattig!

Selkirk Rex kitten, 5 maanden oud, zittend voor witte achtergrond
Selkirk Rex kitten, 5 maanden oud

Met grote ronde ogen en een bijna glimlachende uitdrukking houden deze katachtigen ervan om geknuffeld te worden en zullen ze je volgen voor aandacht.

Bijgenaamd ‘katten in schaapskleren‘Selkirk rex-katten moeten misschien af en toe worden geborsteld – minstens twee of drie keer per week. In tegenstelling tot veel andere katten met een plat gezicht, is de Selkirk Rex-kat niet gevoelig voor traanbuisproblemen.

twee grijze en witte selkirk katten

Ze zijn gemakkelijk te vermaken met een zaklampstraal of een hengelspeelgoed. Hoewel niet bijzonder actief, zijn deze schatjes sociaal. Ze zullen het heerlijk vinden om op je schoot te zitten en je hun krullende q’s te laten voelen als de zon ondergaat.

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

9. Birmese Katten

Birmese katten zijn energieke, speelse en nieuwsgierige katten, die vaak meer energie hebben dan de meeste andere brachycefale katten. Ze zijn zeer intelligent en genieten van menselijk gezelschap.

Ze kunnen snel nieuwe trucjes leren, apporteren en genieten van speeltijd met interactief kattenspeelgoed.

Birmese kat op witte achtergrond
Birmese Kat

Vaak omschreven als een ‘baksteen gewikkeld in zijde,’ deze katachtigen hebben een zachte en zijdeachtige vacht. Birmese katten worden gemakkelijk verzorgd met wekelijks borstelen en een zeldzaam bad.

Hoewel deze kittens tonnen energie hebben, hebben ze een ‘uitschakelaar’ en ’s nachts vind je ze opgerold op het bed, waardoor ze een van de beste kattenrassen met een plat gezicht zijn om te knuffelen.

witte en zwarte Birmese katten

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

10. Burmilla Katten

Burmilla katten zijn een van de schattigste en knuffeligste katten die je kunt vinden. Dit ras is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk in 1981 en is dus een relatief nieuw ras. Het ras kwam per ongeluk tot stand met de onverwachte paring van een Birmese kat en een Chincilla Perzisch.

BURMILLA KAT, VOLWASSENE VOOR TAPIJT
Burmilla Kat

Met brede, ondiepe snuiten en massieve, ronde ogen behoren Burmilla-katten tot de duurste kattenrassen met een plat gezicht – samen met Himalayanen en Perzen. Vanwege hun goed gedefinieerde kin zien hun gezichten er echter niet zo rokerig uit als de anderen.

Over het algemeen zijn deze kitties niet alleen beroemd om hun relatief platte gezichten, maar ook omdat ze mooi zijn, geweldige huisdieren zijn en van knuffels houden.

burmilla kat die met poten uitsteekt
burmilla kat

Burmilla-katten moeten wekelijks worden geborsteld en zijn bijzonder over badkamerhygiëne, dus zoek de beste kattenbakvulling en houd hun doos brandschoon voor hen.

Laatste gedachten over flat-faced kitties

zwarte Perzische kat
PersIan Cat

Denk je dat katten met een plat gezicht de schattigste huisdieren zijn? Het is duidelijk dat er genoeg mooie kattenrassen in de wereld zijn. Siamees heeft priemende blauwe ogen; Sphynx is rondom schattige looprimpels. Maar kattenrassen met een plat gezicht vallen echt op.

Hoewel elk ras verschillende persoonlijkheden en kenmerken heeft, zijn ze allemaal perfecte kleine bontbaby’s. Met hun bezorgde ogen en chagrijnige kattengezichten trekken deze rassen hard aan onze hartsnaren.

Wat is je favoriete katachtige met een plat gezicht?

donkergekleurde schotse Fold Cat liggend op vloerdelen met kopje
Schotse Vouwkat

Gerelateerde berichten:

Slapende katposities

Waarom volgt mijn kat me overal

Britse korthaar kleuren

Waarom schudt de staart van mijn kat?

Let: Deze flat faced cat breeds post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Bekijk mijn webverhaal