12 meest populaire Britse korthaarkleuren () | Van kaneel naar lila

Ronde wangen, dikke kop, korte, zachte dikke jassen, grote amberkleurige ogen en een afgerond lichaam – de Britse korthaar is de belichaming van een knuffelige teddybeer.

Wanneer de vermelding van een Britse korthaar ter sprake komt, is het beeld dat als eerste in je opkomt het klassieke Britse korthaar Blauw: een mooie poes met een effen blauwgrijze vacht en heldere koper-amberkleurige ogen. Hun jassen zijn er echter in een assortiment van kleuren en patronen. Deze omvatten enkele nieuwe tinten zoals lila, rook, reekalf, chocolade … de lijst gaat maar door.

Samen met de reeks kleuren, komen deze kitties ook in een heleboel patronen met verschillende oogkleuren. Dus, voordat we verder gaan over de schattigheidsoverbelasting van deze schattige bontballen, laten we eens een diepgaande blik werpen op wat deze prachtige katten kunnen manifesteren.

Vervolgens kunt u de poten, ondervacht, snuit en markeringen van uw Britse korthaar controleren om te zien wat precies de kleur van uw kostbare katten is.

Britse korthaar kleuren

De Britse korthaar is een zeer populair kattenras. Deze vriendelijke kitties zijn gemakkelijk in de omgang en loyaal. Ze houden van nogal wat aandacht van hun eigenaren, maar zullen niet op schoot rondhangen. Vrouwtjes van het ras hebben de neiging om een ernstiger houding te hebben dan mannetjes.

Britse blauwe kat die rode bal van draden kauwt

Dit is een kattenras met een lange geschiedenis. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, brachten ze hun katten mee als een middel om hun voedselvoorziening te beschermen. De katten bleven achter, zelfs toen de Romeinen vertrokken. De Britten waren in de ban geraakt van deze charmante kitties.

Het fokken van raskatten werd populair in victoriaans Engeland en een van de eerste rasvariëteiten die werden ontwikkeld, was de Britse korthaar. Het Britse langhaar ontstond in de 1e Wereldoorlog toen er kruising werd gedaan met Perzische katten.

Britse kortharen stierven bijna uit tijdens de 2e Wereldoorlog als gevolg van voedseltekorten. Nadat de oorlog was afgelopen, werden degenen die het overleefden gekruist en overleefde het ras. De American Cat Association erkende de British Blue korthaar in 1967, de International Cat Association in 1979 en de Cat Fanciers Association in 1980.

blauw Brits kort haar

Effen gekleurde Britse korthaar katten

Monochrome (effen kleuren) kitties zijn strak en stijlvol. Deze katachtigen hebben een gelijkmatig verdeelde kleur over hun hele lichaam, zonder strepen, patronen, witte haren of vlekken.

Deze klassieke effen kleuren zijn blauw en lila. De meer ongewone kleuren zijn crème, rood en chocolade. En de zeldzaamste en meest interessante effen kleuren zijn fawn en kaneel.

Laten we deze basiskleuren, effen kleuren verder bekijken voordat we verder gaan met patronen en mixen die te vinden zijn op onze Britse korthaar kitties jassen.

Brits Korthaar Blauw

De klassieke “British Shorthair Blue” is in de hoofden van veel mensen de essentie van de Britse korthaar. Deze kittens hebben dichte vachten met een lichte tot medium blauwgrijze kleur. De vacht moet een effen (monochrome) kleur hebben; hoewel de ondervacht iets lichter kan zijn, is wit niet acceptabel op deze blauwe katachtigen.

Portret van Britse korthaar kat wit witte achtergrond
Britse korthaar Kat

Wist je dat alle blauwe katten eigenlijk genetisch zwarte katten zijn met een extra verdunningsgen? Dit gen vermindert de hoeveelheid pigmentatie in de vacht van de kat, wat resulteert in een blauw uiterlijk.

De oogkleur van een typische volwassen Britse blue is een rijke amber of een gouden, koperachtige sinaasappel. Hun voetzolen en snuiten moeten allemaal ‘blauw’ van kleur zijn.

Lila Brits Korthaar

Lila Britse kortharen bezitten een combinatie van grijze, blauwe en roze tinten op hun vacht. Hun vacht is aanwezig in gemengde variaties, van koude lavendel tot warm rozegrijs. Deze kleur is eigenlijk een chocoladekat met het verdunningsgen. Dit gen vermindert het pigment in de vacht, zodat de chocolade er uiteindelijk lila uitziet.

De uiteinden op hun neus en voetzolen vermengen zich met het uiterlijk van hun fjouw. Terwijl hun ogen helder, oranje-koper of amberkleurig zijn.

Deze zorgen voor enkele van de meest intrigerende Britse korthaar kitties.

Zwarte Britse korthaar

Een Zwarte Britse Korthaar is uitdagend om te vinden en lijkt bijna grillig in zijn gitzwarte jas. Soms wordt een kitten zwart geboren en verandert het van kleur in chocolade naarmate ze ouder worden.

zwarte Britse kortharige kat met blauwe bloemen

Net als hun effen gekleurde jassen zijn de voetzolen en kleine neuzen van deze kitties ook zwart. Het mooie contrast met hun vacht ontstaat met hun klassieke koperen, oranje of gouden kleurenogen.

Witte Britse korthaar

Witte Britse korthaar katten zijn erg geliefd om hun pure, sneeuwwitte vacht, zonder rokerige of gele ondertonen, vlekken en strepen. De voetzolen en snuit van een witgekleurde britse korte haar moeten ook roze zijn zonder enige kleuring. Alle witte katten zijn eigenlijk gekleurde katten, maar ze hebben een wit gen dat in feite hun “ware” kleuren maskeert.

Deze prachtige kitties hebben saffierblauwe ogen, ook wel blauwogige witte Britse korthaar genoemd. Je kunt ook oranjeogige witte Britse korthaar katachtigen krijgen met koperen, amberkleurige of goudkleurige ogen. Odd-eyed white british shorthair cats worden ook geaccepteerd, met één saffierblauw oog en één gouden oog.

van dichtbij gezicht van wit Brits kort haar

Rood Brits korthaar (Gember)

De Rode Britse Korthaar, beter bekend als Garfield, erfden hun genen van Perzische katten en andere roodgekleurde kattenrassen. Deze vurige kitties komen vaak voor in tabby-markeringen op hun poten en voorhoofden.

Twee kleine Ginger britse korthaar katten over witte achtergrond

Hun ogen hebben een rijke oranje of koperen kleur en de uiteinden van hun neus en voetzolen hebben wat rode, bakstenen tinten. De vachtkleuren van deze katachtigen hebben zelden een effen of zelfs rode kleur en komen meestal in een ongelijke verdeling van mengsels.

Crème Brits Korthaar

Crèmekleurige Britse kortharen hebben een mooie lichtrode kleur, die verschijnt als er een wit gen aanwezig is in de katachtige. Deze katten hebben een zachte, pasteltint van bleke gebroken witte vacht.

De schattige romige kitties ‘ neuzen en poten zijn een schattige roze kleur. Hun oogpigmenten glanzen die mooie, maar typische, Britse korthaar oranje, goud of koperkleur. Dit geeft hen dat rijke contrast van hun lichte vacht.

Net als de rode britse korthaar katten hebben deze prachtige miauwmachines soms tabby markeringen (in de mensenwereld zijn dat sproeten).

Chocolade Britse kortharen

Chocolade Britse kortharen krijgen hun kleuring van kruising met chocolade Perzen. Net als British Blues zijn witte haren of haar van andere kleuren niet acceptabel.

Britse korthaar gezicht chocolade

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

De vachtkleur in dit ras kan echter variëren in elke tint chocolade – van donkere tot lichte melk. Hun vachttinten worden ook wel aangeduid als Havana of kastanje.

De vachtkleur, in combinatie met rijke oranje of koperen ogen, zorgt voor een charmant contrast bij deze katachtigen. Hun voetzolen en neuspunten zijn chocolade of roze van kleur – te schattig!

Kaneel Britse Korthaar Katten

Kaneelkleurkitties worden als relatief zeldzaam beschouwd. Net als hun naam is de Cinnamon British Shorthair-kleur vergelijkbaar met de verdunde chocolade. Het is een warme, zachte chocoladekleur met koperen of roodbruine ondertonen.

Hun ogen zijn helder amber of oranje van kleur. Ook zullen de snuiten en voetzolen van deze kitties altijd een roze of kaneelkleur zijn.

bruin Brits kort haar kitten

Fawn Britse kortharen

Fawn-gekleurde Britse kortharen hebben prachtig zachte, paddenstoelkleurige vachten met een roze tint. Hun lieve kleine neusjes en voetzolen zijn een rozeachtige fawn kleur.

Deze kitties zijn uiterst zeldzaam. Hun uiterlijk lijkt meer op een lichte kaneelkleur.

Tortoiseshell Britse korthaar kleuren

Schildpad Britse korthaar gekleurde kitties hebben een combinatie van tabby patronen met patches van effen tinten, waardoor je een mozaïekpatroon op de vacht van je kat krijgt. Hun ogen moeten een koperen, oranje of amberkleurige kleur hebben zonder dat andere tinten zijn toegestaan.

Alleen vrouwelijke britse kortharige katten kunnen torties zijn, omdat het gen voor deze kleur is gekoppeld aan seks.

tortoiseshell tabby britse kort haar kat kleuren

Er is een grote verscheidenheid aan tortie-gekleurde Britse korthaar kitties. Bekijk hieronder enkele van de meest populaire tortie-tinten en hun verschillende kleurcombinaties:

 • Blue Tortoiseshell brits korthaar (blauw en crème)
 • Chocolate Tortoiseshell brits korthaar (bruin en rood)
 • Black Tortoiseshell brits korthaar (zwart + rood)
 • Cinnamon Tortoiseshell brits korthaar (kaneel + rood)
 • Lilac Tortoiseshell brits korthaar (lila + crème)
 • Fawn Tortoiseshell brits korthaar (fawn +cCream)
 • Smoke Tortoiseshell british shorthair (een combinatie van klassieke tortie kleuren met rookkleurige ondervacht)
 • Tabby Tortoiseshell Britse korthaar (een mengsel van standaard tortie kleuren met tabby patronen)

Tabby Britse korthaar kleuren

De Tabby-markeringen bij Brits korthaar katachtigen vallen in drie hoofdcategorieën, namelijk;

 • Klassieke tabby Britse korthaar
 • Makreel tabby Brits korthaar
 • Gevlekte tabby Britse korthaar

In alle drie de variëteiten moeten de markeringen goed gedefinieerd en dicht van kleur zijn. Deze markeringen mogen niet worden gestroomd en er mogen geen witte haren zijn.

Britse korthaar smoking

Bij klassieke, gevlekte en makreel tabby katten moeten de gezichtsmarkeringen de “M” op hun voorhoofd bevatten – eruit zien als een nogal bezorgde kat met een frons. Er moeten lijnen over het hoofd en langs de schouders lopen.

Bij verschillende tabby-katten moet de staart ringvormige markeringen hebben en de punt van de staart heeft dezelfde kleur als de strepen. Hun buiken en tenen moeten markeringen en ringen op hun benen en poten hebben gezien.

Symmetrie is belangrijk en markeringen moeten aan beide zijden worden weerspiegeld.

Andere soorten tabby-kleuren zijn:

 • Zwart en zwart zilver tabby
 • Blauw en blauw zilver tabby
 • Chocolade en chocolade zilver tabby
 • Lila en lila zilver tabby
 • Rood en rood zilver tabby
 • Crème en crème zilver tabby
Britse kat met een kerstbal

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Kleur punten Britse kortharen

Colorpoint-katten onderscheiden zich door speciale kleurmarkeringen, met lichtgekleurde lichamen en contrasterende punten op hun poten, staarten, maskers en oren. Britse korthaar colorpoint kitties erven hun markeringen van de Siamese en Himalaya katten.

Dit patroon komt voort uit een colourpoint-gen dat de ontwikkeling van kleur op de warmere delen van de kat voorkomt. Het effect is dat de kat’s extremiteiten hebben een donkerdere kleur dan hun lichaam.

wit zilver Brits kort haar gezicht

De gebieden met geconcentreerde pigmenten worden “punten” genoemd en komen in elke kleur van de Britse korthaar, van lila tot kaneel, tabby en calico.

Twee factoren verenigen colorpoint katachtigen, namelijk:

 • Blauwe ogen
 • Lichtere kleuren op lichamen en donkere ledematen

Er zijn verschillende groepen van de kleurpunten gevonden op Britse korthaar kitties, namelijk:

 • Rook (zilver)
 • Tabby
 • Schildpad (tortie)
 • Gearceerd en Schelp (chinchilla)
 • Bi-color en tri-color varianten (van katten)
 • Klassiek

Kleur mythes

Verschillende vachtkleuren voor katten zijn gekoppeld aan verschillende mythes over wat die kleuren betekenen. Gouden vacht op een kat kan bijvoorbeeld betekenen dat deze kat je rijkdom zal brengen. En als dat goud vervaagd is, heb je geluk. Van witte katten wordt gezegd dat ze positieve energie en geluk aantrekken.

Twee Britse korthaar kitten kat geïsoleerd

Hebben zwarte katten echt pech? Blijkbaar niet. Sommigen geloven dat zwarte katten het soort energie leveren dat kwade energieën weghoudt.

Hoe zit het met de traditionele Britse korthaar blauw? Van blauwe katten wordt gezegd dat ze hun eigenaren een veilig gevoel geven en academisch fortuin brengen.

Britse korthaar verzorging

De klassieke Britse korthaar heeft ronde poten, kleine afgeronde oren apart, een gedrongen lichaam en een brede borst. Het ronde gezicht heeft meestal een stompe neus, ronde ogen, een sterke kin en een vleugje glimlach. De Britse korthaarstaart heeft zelfs een ronde punt.

Zijn korte dichte vacht moet twee tot drie keer per week worden geborsteld. Dit is een ras dat meestal vrij gemakkelijk te verzorgen is. Eigenaren moeten de frequentie van hun borstelen in de lente en herfst verhogen, omdat het afstoten toeneemt ter voorbereiding op de seizoensjas. Als het korte haar van uw kat aan de langere kant is, kan dagelijks kammen nodig zijn om matten te voorkomen.

Brits korthaar blauw gezicht

De niet-bontverzorgingsvereisten voor Britse kortharen zijn vrij typisch. Trim nagels als dat nodig is, wat meestal wekelijks is. Poets hun tanden regelmatig met een kattentootpasta. Controleer de oren van uw kat wekelijks op ongebruikelijke vlekken of bultjes of geuren.

Veelgestelde vragen over British Shorthairs

 1. Wat is de zeldzaamste kleur van Brits korthaar?

Qua effen kleuren zijn kaneel en reekalf de minst voorkomende Britse korthaarkleuren.

2. Worden Britse kortharen graag vastgehouden?

Ze kunnen beide kanten op. Ze zullen een tijdje knuffels verdragen, maar ze willen liever niet worden opgepakt en vastgehouden. Het idee van genegenheid van een Britse korthaar kat zit naast je op de bank.

3. Beschadigen Britse kortharen meubels?

Als een Britse korthaar geen andere optie heeft om te krabben dan je meubels dan kun je wel schade verwachten. Als u echter een geschikte krabpaal of vergelijkbare krabopties voor uw kat krijgt, moeten uw meubels zonder kleerscheuren ontsnappen.

corgi en Britse korthaar kat onder deken
Brits korthaar onder een kleed met een corgi

4. Hoeveel uur slapen Britse kortharige katten?

Zoals alle katten genieten Britse kortharen van een goede hoeveelheid gesloten ogen. Ze kunnen tot 20 uur op één dag slapen. Tussen de tien en 16 uur komt echter veel vaker voor.

5. Kan ik mijn Britse korthaar met rust laten?

Britse kortharen zijn een van de meer onafhankelijke kattenrassen. Ze kunnen waarschijnlijk maximaal drie dagen alleen blijven. Hoewel ze de eenzaamheid misschien beter aankunnen dan andere kattenrassen, zouden ze nog steeds liever wat gezelschap hebben – alleen niet te dichtbij.

6. Springen Britse kortharen?

Zoals de meeste kattenrassen, britse kortharen absolutely graag springen. Springen en klimmen is volkomen natuurlijk voor katten en ze hebben de neiging om onbevreesd te zijn – wat logisch is gezien het feit dat ze altijd op hun poten vallen!

Britse kortharen zijn echter minder geïnteresseerd in klimmen dan sommige andere rassen. Dit kan te wijten zijn aan hun grotere formaat. Maar wees niet verbaasd als je Britse korthaar veel tijd doorbrengt met rondrennen in je huis op de vloer.

Brits kort haar chincilla wit van dichtbij
Britse korthaar Chinchilla

7. Hoe luid zijn Britse kortharige katten?

Britse korthaar katten zijn een van de chattier kattenrassen. Hoewel er natuurlijk enkele uitzonderingen zullen zijn, zijn de meeste Britse kortharen niet bang om te miauwen. Verwacht de meeste miauws te horen als ze honger hebben, naar binnen of naar buiten willen of je aandacht willen.

8. Zijn Britse korthaar katten lui?

In vergelijking met sommige andere kattenrassen zijn Britse kortharen minder actief. Ze hebben de neiging om de voorkeur te geven aan korte uitbarstingen van activiteit gedurende maximaal 15 minuten en willen dan terugkeren naar ontspannen en loungen. Hoewel ze een lagere eetlust voor activiteit hebben, is dit een slim ras, dus het kan de moeite waard zijn om te investeren in complexer speelgoed om hun hersenen actief te houden.

Britse korthaar kitties zijn er in een heleboel verschillende kleuren, patronen en zelfs oogkleuren. Ze worden niet alleen gedefinieerd door de kleur van hun vacht, maar ook door hun ondervacht, als er patronen aanwezig zijn, hun oogkleuren en de tinten van hun poten en snuiten.

Elke kitty kleur heeft zijn eigen unieke kenmerken. Dus, nu we alle tinten, tinten en tinten van de Britse kortharige katachtigen hebben behandeld, wat is je favoriet?

Brits kort haar grijs tabby gezicht

Let: Deze britse korthaar kleuren post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.