Waarom buigen katten hun rug? () 5 redenen die u moet weten

Je hebt je kat waarschijnlijk in deze beroemde Halloween-pose gezien. Staart omhoog, rug naar boven gestrekt, en gewoon genieten van het moment. Maar waarom buigen katten hun rug?

Katten hebben de neiging om heel grappige dingen te doen, zoals naar ons klauwen en onze neus likken. Maar een van de meest bekende en unieke kattengedragingen is het buigen van hun rug.

Deze behendige kleine wezens zijn erg flexibel en komen van tijd tot tijd in een aantal interessante posities. Als je meer wilt weten over waarom je kat zijn rug buigt, lees dan verder!

Bengaalse kat met rug gebogen lopen

Waarom buigen katten hun rug? 4 seizoenen

Katten bevinden zich gedurende hun dag in veel verschillende situaties. Ze kunnen een rivaliserende kat op het blok tegenkomen of een huisdier krijgen van hun favoriete mens.

Al deze interacties vragen om verschillende reacties. Dus laten we eens kijken waarom katten hun rug kunnen buigen en wat dit betekent.

1. Ze zijn bang

Ze kunnen oog in oog komen te staan met een bedreiging waardoor ze zich ongemakkelijk voelen. Dit zal ertoe leiden dat ze hun rug buigen, haar rechtop staan en vaak sissen. De meeste kattenouders hebben hun katten wel eens in deze positie gezien.

Deze houding zal de kat groter laten lijken en hopelijk de dreiging afschrikken. Ze gaan misschien op zoek naar een kleinere tegenstander in plaats van onze grote, gemene kat.

zwarte kattenbogen terug op de top van de auto

Dit is een directe reactie op een gevaarlijke situatie. Dit soort lichaamstaal vertaalt zich naar “Ik voel me bedreigd, maar ik ben klaar om mezelf te verdedigen als je dichterbij komt.”

De beste zet zou zijn om de onvriendelijke kat met rust te laten en niet te proberen ze te benaderen. En als het je eigen kat is, is het het beste om rustig te praten, maar niet in de weg te lopen tussen rivalen.

bruine en witte donzige kattenbogen terug

2. Ze spelen

Als uw kat in een speelse bui is, kan hij ook in een vergelijkbare positie terechtkomen. Dit loopt parallel aan hun “klaar om aan te vallen” pose. Je kunt echter onderscheid maken tussen dit en hun reactie op dreiging omdat ze hun tanden niet laten zien, sissen of grommen.

Dit soort gedrag kan worden gericht op een speelmaatje, een favoriet speeltje of een mens. Je kunt spring- en stuitergedrag verwachten wanneer de kat wordt gestimuleerd. Dit is een indicatie dat de kat comfortabel en vriendelijk is.

pluizige tabbybogen terug op de weg

3. Eenvoudig stretchen

Een korte boog van de rug kan worden afgeschreven als een luie stretch – net als wij mensen. Katten zijn echter flexibeler dan wij, daarom kan hun rekgedrag een beetje overdreven lijken.

Een veel voorkomende kattenrek zou een neus-omlaag, staart-omhoog en uitgestrekte poten zijn. Dit is een eenvoudige indicatie van luiheid of slaperigheid en een manier om hun 60 wervels in de wervelkolom uit te strekken.

pluizige tabby Siberische bogen zijn rug

4. Je bent ter plaatse geraakt

Als uw kat dit gedrag vertoont tijdens een huisdier of krab, is dit een zeer goed teken. Dit betekent dat je een positieve reactie bij de kat hebt opgewekt en dat ze je aanraking waarderen.

Ze vragen gewoon om meer huisdieren en ze zullen vaak in cirkels draaien. Ze buigen hun rug om je gemakkelijker toegang te geven tot de sweet spot.

tabby kat buigt zijn rug

Een kat die zijn rug buigt, is een veel voorkomend teken van tevredenheid en comfort.

Maar met dat alles gezegd zijnde, waar zijn de gemeenschappelijke sweet spots?

 • Achter de oren
 • Boven de taIl
 • Onder de kin
 • Langs de wervelkolom

Vergeet niet om waakzaam te blijven bij het aaien van uw kat, vooral de buik en de staart. Dit zijn de meest gevoelige plekken op een kat en het zal niet altijd gelukkig worden voldaan.

Er is een dunne lijn tussen tevredenheid en ongemak – vooral met onze katachtige vrienden. Wanneer een kat overprikkeld raakt, zal hij hoogstwaarschijnlijk in een krab of een beet terechtkomen.

grijze kat die menselijke hand grijpt met mond en poten

5. Ze kunnen hun billen laten zien

Een veel voorkomende reden waarom uw kat zijn rug buigt, kan zijn omdat hij zijn billen presenteert – dat klopt! Vat dit niet op als een negatief teken.

Katten tonen hun billen aan elkaar als een teken van vriendelijke begroeting, en ze hebben de neiging om dit bij mensen te doen om meer huisdieren te vragen. Het is een indicatie dat ze zich comfortabel en gelukkig voelen om je heen.

tabby kattenbogen terug op de top van de auto waarom buigen katten hun rug

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Reacties van katten op aangeraakt worden

Zoals gezegd, wanneer een kat zijn rug buigt wanneer je hem aanraakt, is dat een heel goed teken. Maar je eigen kenmerken en persoonlijkheidstype kunnen een grote rol spelen in hoe comfortabel de kat zich om je heen voelt.

Katten kunnen zich onmiddellijk op hun gemak voelen bij jou, of ze kunnen je nauwelijks tolereren in ruil voor lekker voedsel en veiligheid. Dit kan te wijten zijn aan het geslacht, hoe je de kat in het algemeen aanraakt en zelfs de manier waarop je de kat behandelt.

lichtgrijze kat buigt zijn rug bij donkere zonsondergang

Het vertrouwen van een kat winnen is zelden eenvoudig. Reddingskatten zijn het meest vatbaar voor agressief en afstandelijk gedrag.

Als ze een slechte ervaring hadden gehad met een mens van een bepaald geslacht of persoonlijkheidstype, kunnen ze uit de buurt van die persoon blijven en een agressieve houding vertonen.

1. Raak de kat niet aan als ze het niet leuk vinden

Als je kat voortdurend een afkeer vertoont van aangeraakt worden, is het beter om een stapje terug te doen. Als een kat alleen maar hoeft te tolereren dat hij wordt aangeraakt, kan dit resulteren in een hoger stressniveau.

Je kat trainen om niet te bijten, is de eerste stap in de goede richting. Maar het is belangrijker voor u om de gedragspatronen van uw kat te leren kennen.

gember tabby kat met open mond en poot grijpende vinger

2. Hoe weet je of ze het leuk vinden

Net als bij het buigen van hun rug, vertonen katten tal van gedragingen die erop wijzen dat ze het waarderen om aangeraakt te worden. En daar zijn we heel dankbaar voor.

Niet alle katten zijn echter hetzelfde. Van kneden tot spinnen, hier zijn enkele veel voorkomende manieren waarop ze positieve reacties zullen laten zien.

 • Spinnen
 • Kneden
 • Geknield met hun staart omhoog
 • Oren naar buiten gericht
 • Ontspannen gezichtsuitdrukkingen
 • Ontspannen lichaamstaal
 • Langzame golf van de staart
 • Langzaam knipperen

Als je durft te stoppen, kunnen ze je een klein duwtje geven om je aan te moedigen om door te gaan. Of een passief-agressieve klauw kan je op een gevoelige plek tegenkomen.

persoon aait zwarte en witte kat die op schoot zit

3. Hoe te vertellen of ze het niet leuk vinden

In tegenstelling tot hun positieve gedrag, hebben katten talloze manieren om ongemak aan te geven. Zoals hierboven vermeld, zullen ze hun rug buigen en naar je sissen als je te dichtbij komt.

Maar wat zijn enkele meer obscure manieren die ze zullen gebruiken om je te vragen je terug te trekken?

Hier is een lijst met enkele veelvoorkomende manieren waarop een kat zullen hun ongenoegen tonen dat misschien niet zo voor de hand liggend is als sissen naar jou.

 • Hun lichaam en hoofd van je af bewegen
 • Niet kneden of spinnen
 • Verstijfde houding
 • Te veel knipperen of zelfs schudden
 • Thrashing van de staart
 • Verbrede ogen
 • Willekeurige lichaamsdelen likken
 • Hoorbare geluiden van ongenoegen, zoals agressief miauwen

Geen twee katten zijn hetzelfde en ze vertonen misschien alleen minder duidelijke tekenen van agressie of prikkelbaarheid. De beste gok is om de kat met rust te laten zodra ze een van deze gedragingen vertonen.

tabby kat grommen

Sommige katten genieten meer van fysieke aanraking dan anderen, en het is veiliger om je genegenheden licht te houden totdat je ze leert kennen en ze wennen aan je aanwezigheid.

Deze kleine handeling kan er zelfs toe leiden dat de kat je veel sneller vertrouwt en dat ze binnen de kortste keren om huisdieren zullen vragen.

gemberkat zit op iemands schoot.png

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Laatste gedachten over waarom een kat zijn rug buigt

Let goed op wanneer en hoe je kat zijn rug buigt. Ze kunnen vriendelijk en speels zijn, maar ze kunnen ook bang zijn.

Het is het beste om te proberen de kat met rust te laten totdat je een duidelijk en duidelijk teken hebt dat ze willen worden aangeraakt. Als een kat negatief gedrag vertoont, zal het nooit een goed idee zijn om te proberen hem te benaderen of aan te raken.

gember kat bogen terug op houten vloer

Let: Dit waarom katten hun rugpost bogen bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.