Waarom bijt mijn kat in mijn voeten? 7 redenen ()

Als je ooit een kat hebt gehad, is de kans groot dat je het slachtoffer bent geworden van een krab of kattenbeet. Het is niet altijd een gewelddadige aangelegenheid. Katten houden ervan om zachtjes te bijten tijdens het spelen of om je ergens voor te waarschuwen. Soms zullen katten zich concentreren op bepaalde delen van je lichaam om aan te vallen of te bijten, zoals voeten. Waarom doen ze dit? Waarom bijt mijn kat in mijn voeten?

Katten bijten om veel verschillende redenen. Ze hebben ook verschillende soorten beten. Een zachte knabbel is een niet-agressieve interactie, terwijl een echte beet zal worden geboren uit agressie of angst. In het geval van katten die je voeten aanvallen, is het hoogstwaarschijnlijk de eerste.

Toch zijn er tal van redenen waarom uw kat kan besluiten om op uw voeten te bijten. In dit artikel bekijken we een paar mogelijke redenen voor dit gedrag en wat u mogelijk kunt doen om het te veranderen.

zwarte kat op de voeten van de eigenaar

Mijn kat bijt in mijn voeten – is het ok of niet?

Nou, dat is het ook, en dat is het niet. Aan de ene kant houdt je kat (waarschijnlijk) van je en heeft hij mentale en fysieke stimulatie nodig om goed in balans en gezond te blijven. Regelmatig je voeten stalken kan daarbij helpen.

Aan de andere kant, als een kat niet begrijpt hoe zachtaardig te zijn of wanneer te stoppen, kan het ernstig letsel veroorzaken. Ook kunnen bezoekers en andere familieleden willekeurige sets klauwen en tanden op hun hielen niet waarderen.

Dus per saldo is het het beste om dit als ongewenst gedrag te beschouwen, en je moet waarschijnlijk proberen het eerder vroeg dan laat te beteugelen.

Waarom bijt mijn kat in mijn voeten? Hier zijn 7 redenen

Daar sta je dan, met je eigen zaken bezig, een kopje thee zetten, of ontspannen op de bank terwijl je de nieuwste aflevering van die nieuwe Netflix-show bekijkt (Kattenvolk wordt ten zeerste aanbevolen). Plotseling trekt het scherpe, verschroeiende gevoel van tanden die in je zachte voet zinken je uit je roes.

zwarte kat met menselijke blote voeten waarom bijt mijn kat in mijn voeten

Gefeliciteerd, kitty heeft net je voeten ontdekt en ze zijn fantastisch! “Waarom, kitty?” vraag je je misschien af. Als uw kat zou kunnen praten, kunnen dit de redenen zijn die hij voor dit gedrag zou geven:

1. Het is een teken van genegenheid

Je kat kan je gewoon vertellen dat hij van je houdt. Bijten is een deel van het leven van een kat, zelfs vanaf jonge leeftijd. Wanneer moeders hun kittens verzorgen, gaat het vaak om licht knabbelen. Katten leren dit gedrag te associëren met het tonen van genegenheid.

Je zult zelfs katten zien die samen opgroeien en dit onderling doen. Het is ook waarschijnlijker dat het gebeurt als je kat weet dat je bezig bent met de voorbereidingen om hem te voeren. Ze beginnen aanrechtactiviteit te associëren met mogelijk voedsel en traktaties.

2. Je kat speelt

Voor grote delen van hun jeugd zijn katten erg speels. Spelen is niet alleen heel leuk, maar ook een manier van leren.

Katten zijn natuurlijke jagers, dus ze leren spelenderwijs jagen. Het kan onhandig voor je zijn dat je voeten toevallig een zeer nuttige en gemakkelijke prooi zijn. Ze liggen immers altijd op de grond.

Als je regelmatig onder dekens op je bank zit, bonuspunten voor het bieden van een verleidelijk verborgen doelwit. Er ligt iets onder die deken en je kat gaat het krijgen.

zilveren kat op mat met voeten in pantoffels

En als je krijst of schreeuwt van verbazing, is dat een teken dat ze het goed hebben gedaan. Probeer dus niet op die manier te reageren, en probeer er zeker niet vandoor te gaan.

Het belangrijkste is dat je vergeet niet dat je kat niet echt probeert te eten of je pijn te doen. Als het voedsel wil, gaat het daarvoor elders.

3. Je kat oefent om te jagen

Laten we het meer hebben over het jachtinstinct. Ja, het is een onderdeel van het spel, maar het is ook van vitaal belang voor natuurlijk kattengedrag. Jonge katten zullen dit veel meer doen dan oudere katten.

Als uw katten ouder zijn en nog steeds uw voeten aanvallen, kan er een andere factor bij betrokken zijn. Als uw kat voornamelijk binnen is, krijgt hij mogelijk niet genoeg kansen om te stalken en te jagen in zijn dagelijkse routine.

Katten die minstens een deel van de dag buiten doorbrengen, zullen dit gedrag minder snel vertonen. Ze kunnen buiten voldoende oefenen met vogels, insecten en knaagdieren. Sommige eigenaren suggereren dat het dragen van fluffy nighttime schoeisel maakt je voeten nog verleidelijker om te vangen.

ginger tabby met zeer pluizige staart buiten aan de lijn
Wie zou deze staart niet achtervolgen?

4. Je kat kan zich vervelen

Geloof het of niet, katten kunnen zich vervelen. En verveling is voor niemand geweldig. Dit kan gebeuren als uw kat niet genoeg activiteit heeft om zijn dag te bezetten. Als het niet naar buiten gaat of regelmatig met je speelt, is er een kans dat het gewoon op zoek is naar wat mentale stimulatie.

Ander gedrag dat verband houdt met verveling kan zijn als uw kat meubels scheurt of op ongepaste wijze op meubels en gordijnen springt.

5. Uw kat zoekt aandacht (of niet)

Let op wanneer uw kat uw voeten aanvalt. Als het is wanneer je een tijdje geen interactie hebt gehad, kan het je aandacht zoeken. “Speel met me!” is misschien wat het probeert te zeggen.

Bizar genoeg is het tegenovergestelde ook waar – je kat kan je voeten aanvallen of bijten omdat je te veel aandacht biedt. In dit geval is het gewoon overprikkeld en uit het uiten van gevoelens van agressie.

zwart kitten dat in de vinger van een persoon bijt

6. Er kan een onderliggend medisch probleem zijn

Op een meer ernstige noot, en in meer extreme gevallen, is er de mogelijkheid van een onderliggend medisch probleem.

Als het bijtgedrag plotseling is en nog niet eerder is gebeurd, kan uw kat pijn hebben. Een dergelijk probleem kan de mentale toestand van uw kat beïnvloeden, waardoor deze te agressief of defensief wordt.

Feline hyperthyreoïdie kan agressie veroorzaken. Of, als een kat zich kwetsbaar voelt, kan hij handelen uit zelfverdediging. In dit geval kan uw kat uithalen naar uw voeten, simpelweg omdat ze er toevallig het dichtst bij zijn.

Veel factoren zorgen ervoor dat een kat zich angstig voelt. Het kan afkomstig zijn van kittenschap, of het kan te wijten zijn aan een traumatische gebeurtenis. Elke kat is anders, dus als je angstproblemen hebt, probeer dan de oorzaak te isoleren en raadpleeg een gedragsdeskundige of een dierenarts voor advies.

gemberkat met menselijke blote voeten

7. Er kunnen latente seksuele neigingen zijn

Sommige mannelijke katten, zelfs gecastreerde katten, kunnen latent seksueel gedrag vertonen. Katten hebben de neiging om te grijpen en te bijten tijdens de paring, en je voeten kunnen een doelwit zijn voor dit instinct.

Evenzo, als een vrouwelijke kat plotseling aan je voeten klettert en bijt, kan het je poging om ermee te spelen verwarren met seksuele agressie. Katten die niet voldoende gesocialiseerd zijn in hun nest kunnen dit vertonen.

Dit soort gedrag kan verdwijnen naarmate uw kat ouder wordt. Als u denkt dat het gedrag aanhoudt, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies.

Hoe voorkom ik dat mijn kat op mijn voeten bijt? 4 dingen om te proberen

Je bent dus ten einde raad en je kunt niet meer door het huis lopen uit angst voor een stiekeme voetaanval. Wat kun je doen?

zwart-witte kat met open mond

1. Negeer het gedrag

Een van de eerste stappen om te proberen is om het gedrag gewoon te negeren. Dat betekent niet reageren met aandacht of enige andere directe interactie. Nog beter, loop gewoon weg en neem afstand van de kat.

Vermijd praten met of berispen van de kat. Loop gewoon naar een andere kamer en sluit de deur, indien nodig. Na een korte tijd kunt u terugkeren en misschien met uw kat communiceren met een verzorgingsborstel of een kattenspeelgoed.

Een fantastische suggestie is een soort speelgoed dat ze kunnen spelen-aanvallen. Misschien hebben ze een favoriete knuffelmuis of iets dergelijks dat je kunt gebruiken. Deze sluwe truc staat bekend als een omleidingstechniek.

2. Leid de aandacht om

Over omleiding gesproken, heb een van die knuffels voor katten bij de hand als je een kattenaanval verwacht. Wanneer u het eerste stalkingsgedrag begint te zien, gooit u het speeltje weg om de aandacht van uw kat te trekken.

Dit kan de kat afleiden van zijn oorspronkelijke intentie om je voeten aan te vallen en hem omleiden om in plaats daarvan het speelgoed te achtervolgen. Na een tijdje kan de kat je voeten helemaal vergeten.

tabby kitten speelt met kleurrijk speelgoed

3. Duw zachtjes weg

Als je weggaat, zorg er dan voor dat je dit doet zonder als een prooi te reageren. Dat betekent niet weglopen of paniekerige geluiden maken. Reik in plaats daarvan naar beneden en duw de kat voorzichtig van je weg. Ga er dan rustig vandoor.

Straf je kat niet anders. Dit kan angstig gedrag veroorzaken. Als u niet zeker weet hoe u met elkaar moet omgaan, vindt u hier uitstekend advies over hoe u uw kat moet aaien.

4. Moedig niet aan

Velen van ons realiseren zich niet dat we dit bijtgedrag aanmoedigen. Als we klaar zijn om te spelen, plagen we de kat graag met een spel – soms een waarbij onze voeten onder de dekens zitten. In het begin is het schattig als ze reageren.

Maar dan, om vier uur ’s ochtends, zijn ze klaar om weer te spelen terwijl wij slapen. Raad eens? Je voeten bewegen onder de dekens! Dat is een spel dat ze weten te spelen. Dus als je dat gedrag wilt stoppen, moedig het dan niet aan, zelfs niet als je wilt spelen.

Met al het bovenstaande is consistentie de sleutel, dus oefen je juiste reacties zonder falen. Vergeet niet dat dit geldt voor alle leden van het huishouden.

gember kat bijtende hand van eigenaar

Aandringend of agressief bijten

De kans bestaat dat je kat inderdaad licht agressief gedrag vertoont. Het kan proberen om dominantie in het huishouden te vestigen, vooral als het hard lijkt te bijten of consequent aanvalt wanneer het je ziet.

Meestal zullen er andere katten in huis zijn en is de dominantie op hen gericht. Dit kan natuurlijk naar je toe rollen.

Een andere enigszins verwante oorzaak is angst. Als uw kat om de een of andere reden erg angstig of angstig is, kunt u lijden onder de gevolgen van ultra-defensief gedrag. In beide gevallen kan er enige actie zijn die u kunt ondernemen.

Probeer een veilige ruimte te creëren met een hoge kattenbaars. Dit kan uw kat voldoende geruststelling geven dat hij niet in gevaar is. Mogelijk moet u ook een dierenarts raadplegen voor advies of medicijnen krijgen om hyperagressief gedrag te beteugelen.

gember tabby kat met open mond en poot grijpende vinger

Zijn kattenbeten gevaarlijk?

In het onwaarschijnlijke geval dat uw kat u heeft gebeten en de huid heeft doorboord – opzettelijk of niet – is het essentieel om de beet onmiddellijk te behandelen. Kattenbeten kunnen infecties veroorzaken en in ernstige gevallen kunnen ze gevaarlijk zijn.

Bartonella henselae |, bijvoorbeeld, wordt gedragen door katten. Het is een bacterie die kattenkrabkoorts bij mensen kan veroorzaken. Kattenkrabkoorts is een onaangename aandoening met symptomen zoals koorts, hoofdpijn en uitputting.

Lymfeklieren worden gezwollen, gevoelig en pijnlijk. En je wonden kunnen pus beginnen te lekken en over het algemeen onaangenaam zijn. Indien onbehandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het hart en uiteindelijk hersenweefsel opzwellen.

Katten dragen ook verschillende andere bacteriestammen, zoals Pasteurella multocida |. Je kunt zien waarom een diepe kattenbeet niet lichtvaardig moet worden genomen.

Als u gebeten bent, wast u de wond onmiddellijk onder stromend water. Raadpleeg indien mogelijk zo snel mogelijk een arts, vooral als de beet diep was en bloed trok. Houd eventuele tekenen van infectie goed in de gaten, omdat dit erop kan wijzen dat u antibiotica of een andere behandeling nodig heeft.

In ernstige gevallen kunnen bacteriële infecties een aandoening veroorzaken die cellulitis wordt genoemd en soms zelfs levensbedreigende bloedvergiftiging. Kwetsbare, oudere mensen en kinderen zijn het meest kwetsbaar voor infecties veroorzaakt door kattenbeten.

witte baby-kitten-bijtende-moeder

Wees niet te paniekerig over je kat die je voeten aanvalt. Het is niet gedrag dat noodzakelijkerwijs permanent zal zijn, en je hoeft niet te investeren in een paar wellingtonlaarzen om de rest van je leven te dragen. Bekijk dit artikel voor meer informatie over waarom uw kat u in het algemeen aanvalt.

Ervan uitgaande dat uw kat niet bijt om uw voeten te doden, kunt u alle hierboven besproken corrigerende technieken proberen. Natuurlijk is er de mogelijkheid dat je het helemaal niet erg vindt. Maar houd er rekening mee dat niet iedereen in uw huis een verrassingsvoetaanval zal waarderen. Het is het beste om het gedrag te beteugelen en toevlucht te nemen tot mutually genoten van speeltijd met een aantal geweldige kattenspeeltjes in plaats daarvan.

gember kat op bed met twee sets van menselijke voeten

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Dit waarom bijt mijn kat mijn voeten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.