Siamese Munchkin Cat () | 7 dingen die eigenaren moeten weten

Siamese kittens zijn oh-zo-schattig met hun kleine voeten, oren, neuzen en lichamen. Hoewel het mooi is om ze te zien groeien en leren, is het jammer dat ze niet altijd zo klein kunnen blijven. Tenzij je een Siamese Munchkin Cat hebt.

Dit kattenras met korte poten blijft zijn hele leven zo klein en schattig als een kitten van een paar maanden oud. Dit is ook de reden waarom het zo gewild is bij veel katteneigenaren. Voordat je dit ras adopteert, laten we eens kijken naar een paar essentiële feiten.

Deze gids zal het ras hybride, belangrijke gezondheids- en welzijnsproblemen en meer verkennen.

Siamese Munchkin kat 5

1. Wat is een Siamese Munchkin Kat?

Een Siamese Munchkin is een kat van gemengd ras bestaande uit de Thailand inheemse Siamees en het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten Munchkin. Er zijn veel soorten Siamese katten, maar dit ras is veruit het schattigste.

Je kunt deze katten herkennen aan hun veelbetekenende amandelvormige ogen, lange puntige oren en vaak donkere gezichten. Wat dit ras echter onderscheidt van gewone Siamezen, zijn de korte en stompe benen die optreden als gevolg van een genetische mutatie.

Siamese katten zijn intelligent, sociaal en erg speels. Combineer die eigenschappen met de even briljante, speelse en energieke persoonlijkheid van de Munchkins, en je hebt een rotje in een theekopje katachtige vriend.

2. Geschiedenis van Munchkin Cats

De schattige naam verwijst naar personages uit de Wizard of Oz-film uit 1939 met Judy Garland. De ‘munchkins’ zijn een groep kleine mensen in het verhaal, vergelijkbaar met deze korte katten. Munchkin-katten worden ook vaak worstkatten genoemd vanwege hun overeenkomsten met worsthonden en corgi’s.

Hoewel Munchkin-katten geen nieuw ras zijn en meerdere generaties oud zijn, zijn ze relatief nieuw in termen van goedkeuring door the International Cat Association (TICA).  Hoewel ze het ras in 1994 erkenden, kreeg het pas in 2003 de kampioensstatus van TICA. De vertraging in de goedkeuring was te wijten aan de mogelijke gezondheidsproblemen die hun korte benen kunnen opleveren.

Siamese munchkin kat 2

3. Levensduur

De levensduur van katten varieert afhankelijk van leeftijd en leefomstandigheden. Typisch, Siamese Munchkin katten zijn binnenkatten vanwege hun kleine formaat. Dit betekent dat ze iets langer zullen leven dan welke buitenkat dan ook.

De gemiddelde levensduur van de kat is ongeveer 12 tot 15 jaar. Kattenstatistieken vertellen ons dat het Munchkin-ras, hoewel klein, meestal tot 13 tot 15 jaar leeft. Siamese katten hebben een lange levensduur en kunnen ongeveer 15 tot 20 jaar oud worden. Dus als we kijken naar de gemiddelde levensduur van de twee rassen, kunnen we het erover eens zijn dat dit hybride ras tot 15 jaar leeft.

4. Gezondheidsproblemen

De korte gestalte en stompe benen van de Siamese Munchkin zijn een grote discussie geweest onder dierenartsen over hun gezondheid. Munchkins hebben een vorm van dwerggroei veroorzaakt door een autosomaal dominant overervingspatroon. Sommige dierenartsen en experts zeggen dat ze hebben ontdekt dat de korte benen van de katten geen bedreiging vormen voor hun gezondheid en welzijn, terwijl anderen het daar niet mee eens zijn.

Sommige deskundigen beweren dat het opzettelijk fokken van katten met deze korte benen hen vatbaar kan maken voor botproblemen zoals artrose. Omdat dit zo’n verhit en onopgelost debat is, is het het beste om uw huisdier mee te nemen voor frequente dierenartsbezoeken om ervoor te zorgen dat ze geen pijn of mogelijk ongemak hebben.

Siamese munchkin kat 1

Naast hun mogelijke botproblemen hebben Munchkins weinig tot geen gepredisponeerde rasspecifieke gezondheidsproblemen. Omdat dit echter een hybride ras is, zijn er een paar dingen om op te letten van hun Siamese genen.

Mogelijke gezondheidsproblemen zijn progressieve retinale atrofie, nierproblemen, astma en heupdysplasie. Gelukkig moeten deze bij regelmatige dierenartscontroles gemakkelijk te herkennen en te behandelen zijn als het opduikt.

5. Dieet

Deze onderhoudsarme katten hebben geen specifieke voedingsbehoeften. Zolang ze een gezonde mix van droog en nat voedsel krijgen, moeten ze gelukkig zijn. Vanwege hun korte formaat hebben ze een waterbak nodig die iets ondieper is dan andere kattenrassen, zodat ze er bij kunnen.

Een ander ding om in gedachten te houden vanwege hun korte gestalte is dat ze meer vatbaar zijn voor mobiliteit problems als gevolg van obesitas. Het is dus het beste om hun voedselinname in de gaten te houden om dit probleem te voorkomen. Als u een aanzienlijke gewichtstoename opmerkt, is het goed om dierenartscontroles te verhogen om het gewicht van uw huisdier te controleren.

6. Verzorging

Er zijn twee soorten Munchkin-katten: kortharig en langharig. Het hybride ras met Siamezen heeft echter alleen kort haar. Dit is uitstekend nieuws als je je afvraagt wanneer katten het meest verharen, omdat deze schoonheden minimale verharing hebben.

Siamese munchkin kat 4

Dit maakt het verzorgen van hen vrij eenvoudig, omdat ze slechts ongeveer één keer per week een borstel nodig hebben met een afstotende fijne tandenkam. Het is het beste om te kammen in de richting waarin het haar groeit om haken of ongemak te voorkomen. Je kunt hun vachtverzorging een stap verder brengen en ze om de paar maanden wassen.

Verzorging eindigt niet met alleen hun jassen. Ze hebben ook hulp nodig om hun oren en nagels schoon te houden. Je kunt hun tanden ook poetsen met door de dierenarts goedgekeurde tandpasta voor gezonde tanden en tandvlees. Niet alle katten zouden hier echter al te enthousiast over zijn, dus het is handig om manieren te vinden om de tanden van uw kat schoon te houden zonder te poetsen.

7. Persoonlijkheid

Net als een Munchkin is de persoonlijkheid van een Siamese kat erg sociaal en speels. Ze zijn erg spraakzaam en je zult ze vaak horen miauwen, in een poging je aandacht te trekken. Ze vinden het leuk om tijd door te brengen met hun eigenaren, op schoot te springen en hen door het huis te volgen.

Hierdoor zijn ze vatbaar voor verlatingsangst. Gelukkig, omdat ze zo speels en zeer intelligent zijn, kun je huisdieren bezig houden terwijl je weg bent met een paar interactieve speeltjes. Deze omvatten uitdagende speeltjes zoals een roltafel met ballen of een elektronisch bewegingsspeelgoed.

Met deze kenmerken is dit hybride ras geschikt voor aanhankelijke gezinnen met kinderen. Deze lieve katten zullen hun eigenaren voorzien van eindeloze knuffels en spelletjes. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren.

Siamese munchkin kat 3

Veelgestelde vragen over Siamese Munchkin Cats

Omdat dit ras vrij nieuw is en in populariteit groeit, zijn hier enkele antwoorden op uw mogelijke brandende vragen.

1. Zijn Siamese Munchkin Katten Goede Huisdieren?

Ja, het zijn goede huisdieren. Het zijn sociale vlinders die erg speels zijn en van genegenheid houden. Ze zijn ook erg intelligent en kunnen een paar trucjes leren.

2. Is een Siamese Munchkin-kat een binnenkat?

Ja, vanwege hun kleine formaat is het het beste om ze binnen te houden.

3. Zijn Siamese Munchkin-katten duur?

Ja. De prijzen kunnen behoorlijk stijgen, omdat een Siamees een van de duurste kattenrassen is die beschikbaar zijn, en Munchins zijn ook raskatten.

Om ervoor te zorgen dat je altijd krijgt waar je voor betaalt, is het het beste om je nieuwe katachtige vriend van een gerenommeerde fokker te kopen.

Er komt veel kijken bij het fokken van dit hybride ras. Hierdoor kunnen de prijzen behoorlijk hoog zijn en in de duizenden lopen. De geschatte kosten van deze katten van gerenommeerde fokkers kunnen variëren van $ 1500 tot $ 3500.

gember munchkin

Laatste gedachten over Siamese Munchkins

Deze kleine katten lijken misschien zachte kittens die je bescherming nodig hebben, maar het zijn eigenlijk energieke ballen van vacht die je scherp houden met hun verstand. Siamese Munchkin-katten zijn sociale familiekatten die goed overweg kunnen met mensen en andere huisdieren.

Hoewel het duur kan zijn om een rasechte katachtige te krijgen, is het zeker het geld waard. Als u op zoek bent naar een schattig en klein huisdier met een grote spraakzame persoonlijkheid voor uw gezin, dan is dit ras iets voor u.

Siamese munchkin kat 6

Deze siamese munchkin kattenpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.