Waarom ruiken katten goed? () 6 Redenen

Je bent dus allemaal opgerold met je katachtige vriend na een lange dag. Terwijl je in hun vacht kruipt, vraag je je misschien af: “Waarom ruiken katten goed?” Voor dieren die niet vaak een bad nodig hebben, doen ze zeker uitstekend werk om schoon te blijven en goed te ruiken.

Sterker nog, misschien merk je zelfs dat katten van vrienden of familie niet dezelfde aangename geur hebben als je katachtige. Dat brengt de vraag met zich mee: “ligt het aan mij?” Het korte antwoord is nee. Je wordt niet gek. Katten ruiken wel lekker.

Iedereen met een kat kan het erover eens zijn dat je trouwe viervoeter waarschijnlijk het grootste deel van de dag snoozen en verzorgen doorbrengt. Het onderhouden van zoveel bont is immers ongetwijfeld een vermoeiende taak.

Terwijl je kat droomt in zijn favoriete slaaphoudingen, laten we eens kijken naar een paar redenen waarom katten goed ruiken.

Mooie jonge vrouw knuffelen een kat geïsoleerd op een witte achtergrond.

Waarom ruiken katten goed?

Er zijn veel redenen waarom je kat lekker ruikt. Hier zijn zes dingen die je moet weten over de geur van je kat.

1. Katten hebben een persoonlijk parfum

Als kattenouder betwijfel ik of je geschokt zult zijn om te horen dat katten tot de helft van hun dag verzorging doorbrengen. Maar wat je misschien niet weet, is dat katten niet alleen zichzelf verzorgen om schoon te blijven. Het helpt hen ook hun lichaamstemperatuur te reguleren en hun vacht te voeden met natuurlijke lichaamsoliën.

Terwijl de tong van een kat door zijn vacht beweegt, fungeert de textuur van de tong als een fijne kam, die elke streng scheidt en organiseert. Tegelijkertijd worden de lichaamsoliën van de kat door de vacht verdeeld. Interessant is dat deze oliën ook de vacht waterdicht maken en een droge huid voorkomen.

Deze lichaamsoliën hebben een geur die uniek is voor elke kat. Dus, hoewel verzorging zeker bijdraagt aan de netheid van je kat, is hun persoonlijke parfum wat ze bijzonder fris houdt.

Vrouw knuffelt een gemberkat waarom ruiken katten lekker

2. Survival van de meest verse

Schoon zijn en een persoonlijke geur behouden zijn erg belangrijk voor dieren. Hoewel je bontbal waarschijnlijk een afstammeling is van een lange lijn gedomesticeerde katten, liggen er nog steeds enkele wilde eigenschappen op de loer in hun DNA.

Je weet dus dat katten een persoonlijke geur hebben. Maar waarom is het zo belangrijk voor hen? Wilde katten vermommen vaak hun geur om zichzelf te camoufleren tijdens de jacht. Tegelijkertijd zullen katten na het jagen en voeren hun vacht zorgvuldig reinigen om de geur van de prooi te elimineren, wat andere roofdieren kan aantrekken.

Schoon blijven en hun geur behouden is een manier om veilig te blijven. Daarom moet je niet te beledigd zijn als je merkt dat je kat zichzelf snel schoonmaakt nadat je hem hebt geaaid.

Jonge mooie vrouw die kat met liefde thuis kust.

3. Ze hebben geurafscheidende klieren

De meeste van deze negen klieren produceren aangename geuren. Voor mensen kunnen ze warm en geruststellend ruiken of zelfs fruitig en zoet. Dat hangt af van hoe je kat zich voelt en zijn relatie met jou.

De meeste dieren en zelfs mensen geven feromonen af. Dit is een mooi woord voor chemische boodschappen die zich vertalen als geuren. Deze geuren komen vrij uit verschillende delen van het lichaam en kunnen veranderen afhankelijk van de stemming en het stressniveau van uw kat.

Die warme en bijna nootachtige geuren van je kat, vooral na het slapen, zijn het gevolg van gevoelens van genegenheid en comfort. Ze komen van rond het hoofdgebied van de kat, zoals achter die kleine oren.

witte kat die wordt gekust met poot op het haar van de vrouw

Omdat het hoofdgebied van een kat verantwoordelijk is voor het vrijgeven van genegenheid en comfortferomonen, is dit de reden waarom katten hun hoofd op mensen van wie ze houden en hun favoriete objecten duwen. Als alternatief zullen ze meestal territorium markeren met feromonen vanaf hun achterkant.

4. Omdat je van ze houdt

Ja, je leest het goed. Je kat ruikt waarschijnlijk lekker omdat je van hem houdt. Liefde is ook een deel van de reden waarom andere katten niet zo lekker ruiken als je kat.

Net zoals dieren en mensen feromonen afgeven als chemische boodschappen van emotie, zo geven ook wij feromonen af. neem ze waar volgens onze gevoelens. Nu kan men het gemakkelijk toeschrijven aan vertrouwdheid. Maar het gaat veel dieper dan dat.

De waarheid is dat hoe beter iets naar je ruikt, hoe meer je geneigd bent om ervoor te zorgen. Er is een hele wetenschappelijke reden waarom dat gebeurt, maar om het simpel te zeggen, lekkere geuren betekenen goede dingen, en elke persoon begrijpt ‘goede dingen’ anders. Daarom voelen we ons aangetrokken tot specifieke mensen en knuffelige beestjes.

Vrouw slapend met grijze kat in armen.

Deze genegenheid of aantrekkingskracht gebeurt bij mensen tussen moeders en baby’s en zelfs tussen romantische partners. Mensen zijn van nature hardwired om voor iets of iemand te zorgen. Dus je hebt waarschijnlijk je katachtige vriend gekozen omdat ze vanaf dag één goed naar je rook.

5. Ze ruiken naar thuis

Het hebben van een huisdier verandert vrijwel alles aan je huis en je omgeving. Ze voegen een beetje pluis toe aan elk huishoudelijk item, maar tegelijkertijd zorgen dingen in je huis ervoor dat ze ook anders ruiken.

Of ze nu in je citroengras hebben gerold of op je petunia’s zijn gesprongen, katten dragen vaak de geuren van hun omgeving met zich mee. Omdat het je omgeving is, draagt het ook bij aan hoe je de geur van je kat waarneemt.

Tegelijkertijd betekent het leven in nauwe ruimtes met je bontbal dat je hersenen hun geur beginnen te associëren met warmte, comfort en genegenheid vanaf het moment dat je ze thuisbrengt.

Vrouw met gesloten ogen opgerold met slaperige kat op bed. kattenstatistieken

6. Het zit allemaal in de poten

Ruikt iemand… maïschips? Hoewel weinig eigenaren van gezelschapsdieren het zullen toegeven, denk ik dat we het er allemaal stiekem over eens zijn dat kattenpoten ruiken naar een bekende snack. Misschien is dat hoe katten van plan zijn om de wereld over te nemen, of misschien is het gewoon een andere bewonderenswaardige kattenkwaliteit.

De waarheid is dat de poten van katten ook feromonen afscheiden die territorium markeren. Als je je katten ooit hebt betrapt op het ‘kneden’ van jou of iets zachts (let op, dit kattengedrag wordt ook wel ‘koekjes maken’ genoemd), verklaren ze eigenlijk het eigendom van dat item of die persoon.

De ‘kneedende’ werking stimuleert klieren in hun voetzolen, wat in combinatie met de gistachtige geur van bacteriën zorgt voor de vertrouwde geur van maïssnippers.

Vrouw knuffelt met Tabby kat.

Iets om op te merken over de geur van uw kat

Dieren gebruiken vaak chemische boodschappen die we waarnemen als geur om gevoelens uit te drukken. Net zoals katten meestal goed ruiken, als uw kat een dag of twee anders of onaangenaam ruikt, kan het de moeite waard zijn om goed op hen te letten of de dierenarts te bezoeken.

Een onaangename of andere geur kan een teken zijn van stress of ziekte. Maar maak je geen zorgen; ze hebben misschien net rond het verkeerde bloembed gerold.

Vrouw die met beide handen een Tabby-kat bij haar gezicht draagt.

Wat maakt dat katten goed ruiken? –In het kort

Er zijn veel redenen waarom je kat zo lekker ruikt. Maar we moeten de feromonen, natuurlijke lichaamsoliën en verzorgingsgewoonten van katten bedanken.

De manier waarop katten ruiken is ook een gevolg van je waarneming. Je kat kan beter ruiken dan andere katten omdat je hersenen je vachtbal hebben geassocieerd met genegenheid, comfort en het aangeboren menselijke verlangen om te koesteren.

Uiteindelijk houden we nog steeds van ze en hun maïschippoten, of ze nu goed ruiken of een beetje funky.

Vrouw die een Tabby-kat knuffelt.

Dit waarom katten ruiken goed post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.