Waarom kwispelen katten met hun staart terwijl ze liggen? () 6 Redenen

Er zijn weinig dingen schattiger dan een tevreden kat die een dutje doet wanneer zijn staart begint te kwispelen of op en neer bonkt. Video’s van dit schattige gedrag zijn er in overvloed op populaire sociale mediasites en eigenaren blijven geboeid en gevuld met een niet-aflatende liefde voor hun huisdier.

Maar een kwispelende staart is meestal iets dat we associëren met honden, niet met katten. Dus waarom kwispelen katten met hun staart terwijl ze liggen? We weten dat er redenen zijn waarom de staart van een kat kan schudden. Het blijkt dat er ook een behoorlijk aantal redenen zijn waarom je harige katachtige met hun staart kwispelt terwijl ze schijnbaar in rust zijn.

Maak je klaar voor een diepgaand onderzoek naar dit eigenzinnige kattengedrag, wat het betekent en hoe je kunt leren het te begrijpen en erop te reageren.

kat-gekruld-omhoog-liggen-liggen
Afbeelding van Engin Akhurt via Pixabay

Waarom kwispelen katten met hun staart terwijl ze liggen? 6 Redenen

Van oorzaken die variëren van volledig goedaardig tot enigszins zorgwekkend, hier zijn zes van de belangrijkste redenen waarom katten hun staart kunnen kwispelen terwijl ze liggen.

1. Ze zijn volledig inhoud

Soms zal een kat die ligt met zijn staart zwaaien om geen andere reden dan dat ze op dat moment gelukkig en tevreden zijn. Het betekent meestal ook dat ze zich behoorlijk ontspannen voelen.

kat-opgekruld-slapend

Afbeelding door Himanshu Choudhary uit Unsplash

Ze lijken misschien extra schattig als je dit doet en de drang om je pluisbal te bereiken en te aaien kan sterk zijn, maar dit is niet altijd een uitnodiging voor huisdieren en hoofdwrijven. Soms is het beter om je telefoon te pakken en in plaats daarvan een tiental foto’s van hen te maken.

2. Ze dromen

Waar dromen katten van? Elke katteneigenaar heeft zijn theorieën, maar een van de aanwijzingen dat ze überhaupt dromen, is een beweging van de staart tijdens een diepe, rustgevende snooze.

Ze kunnen hun benen ook bewegen tijdens een droom, hoewel het de neiging heeft om subtiel te zijn, dus je merkt misschien alleen het puntje van hun staart onbewust heen en weer kwispelen.

Siberische tabby slapen

Je kunt ervoor zorgen dat je bontbal de ultieme rust krijgt met een kalmerend huisdierbed, dat in populariteit toeneemt en er super stijlvol uitziet om op te starten. Anders zijn er hangmatbedden voor de modernere kat.

3. Je hebt ze geaaid

Een van de beste onderdelen van het zijn van een katteneigenaar is bezwijken voor de schattigheid en je kostbare katachtige alle huisdieren geven die ze ooit zouden willen. Hoewel de gemoedstoestand van katten op een dubbeltje kan draaien, weet je dat je vriend graag je liefdevolle aanraking accepteert door de manier waarop ze hun staart bewegen.

aanhankelijk-kat-wordt-geaaid

Afbeelding van 99mimimi via Pixabay

De staart kwispelt langzaam of bonkt zachtjes op de grond als ze genieten van je gezelschap en knuffels. Gecombineerd met een paar andere tekens, natuurlijk. Spinnen is een voor de hand liggende, evenals leunen naar je aanraking.

De snelheid van de kwispel is echter belangrijk om op te merken. Langzame en consistente bewegingen staan gelijk aan een gelukkige kat, maar scherpe en snelle swishes zullen ergernis aangeven. In dat geval kun je je het beste terugtrekken voordat je krassen oploopt of je furbaby uit de kamer jaagt.

4. Ze willen spelen

Ze lijken misschien net zo comfortabel en tevreden als de volgende kat die vredig in de zon ligt, maar die bonkende staart kan erop wijzen dat ze zich energiek beginnen te voelen.

Aan de andere kant, als ze alert zijn en op hun buik liggen met een speelse zwiep in hun staart, is dit een indicatie dat ze op het punt staan te springen. Ze kunnen zelfs tegen je kletsen of ook hun achterkant wiebelen. Hoewel ze misschien niet één keer in deze positie springen, is het vergelijkbaar met de speelpose van een hond omdat het speeltijd uitnodigt.

Mocht je ze op dat moment toevallig aaien, dan haal je je hand uit de kast en krijg je snel een kattenspeeltje in de buurt, zoals een spiraalveer of fladderende vlinder. Een uitbundige kat kan immers gewoon naar je hand grijpen als je niet snel naar notice de verandering in hun houding, en het zal scratch-city voor je zijn.

witte kat waarom kwispelen katten met hun staart terwijl ze liggen

Afbeelding van JackieLou DL via Pixabay

Als je iets te traag bent en je katachtige vriend erin slaagt om een paar krassen binnen te krijgen, gebruik dan gewoon een antiseptisch doekje om elke infectie buiten te houden en cat scratch disease te voorkomen. Hoe dan ook, dit is het perfecte moment om wat gelukkige hechtingstijd met je kat door te brengen.

5. Ze voelen zich gefrustreerd

We hebben allemaal dagen gehad waarop we gewoon met rust gelaten willen worden, en het blijkt dat je kat vergelijkbare stemmingen kan ervaren.

Als je merkt dat je gezellig uitziende kat zijn staart in brede bogen zwiept terwijl hij ligt, kan dit een teken zijn dat hij zich bijzonder gefrustreerd voelt. Ze kunnen chagrijnig zijn van het wakker worden, of misschien hebben ze ergens last van.

Misschien hebben ze gewoon een slechte dag. Wanneer ze hun staart in een bredere boog zwaaien (en vooral wanneer ze dit begeleiden met subtiel gekreun of gegrom), is het hun manier om hun onaangename stemming aan je te communiceren. Het is ook een manier voor hen om wat stoom af te blazen en een deel van die opgekropte energie uit te werken.

Misschien wilt u een van deze traktatie-uitdelende speeltjes proberen om uw geliefde huisdier te helpen een deel van zijn frustratie op te lossen. Wie weet zijn ze gewoon hangry en helpen die traktaties om ze in een beter humeur te brengen!

kat-liggen-naar-beneden-gekruld-omhoog

Afbeelding van photosforyou via Pixabay

6. Ze hebben pijn

Katten houden er niet van om aan iemand toe te geven dat ze pijn hebben. Dit komt omdat ze genetisch gecodeerd zijn om te voorkomen dat grotere dieren die een bedreiging voor hen vormen, ze in een verzwakte toestand zien. Helaas voor katteneigenaren maakt dit het lastig om te identificeren wanneer uw kat uw hulp daadwerkelijk nodig heeft.

Een van de weggeefreflexen die het dilemma van je schattige kat zou kunnen verraden, is een onvrijwillige staart kwispelen. Als je ze betrapt op kwispelen met hun staart om geen andere voor de hand liggende reden wanneer ze liggen, proberen ze misschien niets aan je te communiceren, maar proberen ze eerder iets te verbergen.

Tabby kat ligt op bed met opgeheven staart.
Niet knoeien met mijn staart

Het is moeilijk om vast te stellen of de boosdoener die verantwoordelijk is voor die staarttrekking pijn is, maar er moeten andere gedragsaanwijzingen zijn zoals verbergen, agressie of rusteloosheid. Misschien wilt u naar de dierenarts gaan voor een controle voor het geval uw katachtige vriend een van deze symptomen vertoont.

Kwispelen katten doelbewust of onvrijwillig met hun staart?

Om eerlijk te zijn, het is een beetje van beide. Zoals hierboven besproken, zijn er veel redenen waarom een kat doelbewust met zijn staart van links naar rechts kwispelt – meestal om iets aan u als eigenaar te communiceren. Ze willen je misschien opzettelijk laten zien dat ze gelukkig zijn, dat ze van je houden of dat ze ontspannen zijn.

kitten-spelen-met-speelgoed

Afbeelding door Bruce Kee van Unsplash

Maar als het kwispelen voortkomt uit negatieve emoties, is het waarschijnlijker dat het een onvrijwillige reactie op stressoren is. De uitzondering hierop is als uw kat al aversief gedrag heeft vertoond en zijn toevlucht heeft genomen tot een staartbeweging om u te laten weten dat hij met rust gelaten wil worden.

Laatste gedachten over waarom katten kwispelen met hun staarten terwijl ze liggen

Het is een vrij specifiek gedrag dat veel verschillende dingen kan betekenen. Van pijn tot tevredenheid en irritatie tot boeiende dromen, de redenen kunnen sterk variëren van het ene uiteinde van het emotionele spectrum van de kat tot het andere.

Of je harige vriend je nu probeert te vertellen dat hij van je hoofdkrabben houdt of je vraagt om je terug te trekken en hem met rust te laten, het is goed om zijn communicatiestijl te leren.

Bobtail kat op een blauwachtige achtergrond.

Ben je geïnteresseerd om je lieve furbaby wat meer te begrijpen en meer te weten te komen over ander veel voorkomend kattengedrag? Lees er hier alles over.

Dit is de reden waarom katten kwispelen met hun staart terwijl liggen post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.