Kunnen katten geesten zien? () | Alles wat u moet weten

Heb je ooit gemerkt dat je kat diep naar een lege ruimte staart – of reageert op een geluid dat je niet kunt horen? Zou het kunnen dat ze een aanwezigheid van het ‘hiernamaals’ voelen? Kunnen katten spoken zien?

Door de eeuwen heen zijn katten het onderwerp geweest van mythe en folklore. Ze zijn tegelijkertijd vereerd en gevreesd; ze worden door sommigen als pech beschouwd en door anderen als geluk. Mensen koesteren veel verschillende overtuigingen over deze harige katachtigen.

Laten we eens diep ingaan op de vraag of katten geesten kunnen zien of niet. We zullen alles behandelen, van kattengedrag tot bijgelovige overtuigingen en zelfs een kijkje nemen naar hoe deze harige katachtigen in eerdere culturen werden behandeld. Al deze factoren kunnen helpen verklaren waarom sommige mensen geloven dat deze huisdieren meer verbonden zijn met de spirituele wereld dan wij mensen.

Kunnen katten spoken zien? Laten we alle verschillende aspecten van die vraag verkennen, zodat je met je eigen antwoord kunt komen.

Kunnen-katten-zien-geesten

Afbeelding van Mikhail Vasilyev op Unsplash

Cat’s Senses versus menselijke zintuigen

Katten hebben meer aangeboren zintuiglijke vermogens dan mensen. Aangezien het zowel prooi- als roofdierdieren zijn, hebben ze deze scherpere zintuigen nodig om hen te helpen prooien te achtervolgen en aan roofdieren te ontsnappen. Laten we eens kijken naar de vijf verschillende zintuigen van een kat en zien hoe ze zich verhouden tot menselijke zintuigen.

Visioen

Katten hebben de voorsprong op mensen als het gaat om verschillende aspecten van het gezichtsvermogen. Ze hebben een breder gezichtsveld dan mensen en kunnen 200 graden zien, terwijl mensen slechts een gezichtsveld van 180 graden hebben.

Ze hebben ook een groter bereik van perifeer zicht, waardoor ze dingen beter uit hun ooghoek kunnen herkennen.

Katten zijn crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn in de schemering, dat is voor zonsopgang en na zonsondergang. Dit betekent dat ze een goed nachtzicht hebben. Hun ogen hebben zes tot acht keer meer staafcellen dan mensen, waardoor ze beweging in het donker beter kunnen waarnemen dan wij.

Witte Khao Manee kat met verschillende kleuren ogen.

Mensen kunnen echter ook in verschillende omstandigheden beter zien dan katten. Mensen kunnen beter zien in het daglicht dan katten. We zijn ook in staat om een volledig scala aan kleuren te zien, terwijl wordt aangenomen dat het zicht van een kat beperkt is tot blauwe en grijze kleuren.

Gezien het feit dat de meeste mensen geesten associëren met het donker, en omdat katten doen zie beter dan mensen in het donker, dit kan de reden zijn waarom sommige mensen geloven dat onze katachtige vrienden geesten kunnen zien. Terwijl echt, een kat kan gewoon iets spotten met zijn nachtzicht dat mensen niet zo gemakkelijk kunnen oppikken.

Gehoor

Katten hebben een auditief vermogen dat verder gaat dan mensen. Ze hebben kegelvormige oren die helpen bij het versterken van geluidsgolven. Ze hebben ook 32 oorspieren waarmee ze hun oren tot 180 graden kunnen bewegen en geluiden kunnen lokaliseren. Mensen daarentegen hebben slechts zes oorspieren en zijn niet in staat om hun oren te draaien.

Wat de gehoorlimieten betreft, delen mensen en katten een vergelijkbare lagere gehoorlimiet, die ongeveer 20 Hz is. Zowel mensen als katten hebben moeite om iets lagers dan dit op te pikken.

witte kat met puntige oren en groene ogen witte kattennamen

Er is echter een groot verschil in de bovengrenzen van het gehoor van kat en mens. Mensen horen frequenties tot 20.000 Hz, maar katten kunnen geluiden tot 64.000 Hz horen – meer dan drie keer hoger dan wij.

Dit gevoelige gehoor kan verklaren waarom uw kat de kamer doorzoekt en in verschillende richtingen zoekt naar iets dat er niet lijkt te zijn. Het kan gewoon zijn dat ze proberen te identificeren waar een geluid vandaan komt.

Snorharen Touch

De snorharen van een kat dienen belangrijke functies. Deze gespecialiseerde haren helpen hun visie en helpen hen de wereld te navigeren. Zelfs zoiets gevoeligs als luchtstroom of trillingen wordt opgepikt door de snorharen van een kat en doorgegeven aan zijn hersenen.

De snorharen van een kat helpen hen hun omgeving met meer precisie te verkennen. Zou deze sensorische apparatuur ook paranormale activiteit kunnen oppikken? De jury is still uit op deze.

zwart kattengezicht

Ruiken

Katten verslaan mensen als het gaat om hun reukvermogen. Mensen hebben ongeveer 5 miljoen geurdetectoren in hun neus, terwijl katten er meer dan 200 miljoen hebben. Dit betekent dat katten ongeveer 14 keer beter kunnen ruiken dan mensen.

Katten hebben ook een andere geurdetector, het Jacobson-orgaan genaamd, dat zich in het bovenste deel van hun mond bevindt. Als je ooit een kat hebt gezien die naar iets staart met zijn mond enigszins open, kan het zijn omdat hij zijn reukorgaan gebruikt om iets op te snuiven.

Dus hoe verhoudt dit gevoel zich tot geesten? Welnu, mensen hebben gemeld dat ze verschillende geuren oppikken wanneer ze geloven dat er een geest aanwezig is. Enkele voorbeelden hiervan kunnen parfum, sigaretten of andere geuruitstotende stoffen zijn die de voorkeur genieten van een geliefde die is doorgegeven.

Close-up blik van de roze neus van een kat en zijn mond met zijn snorharen eromheen.

Smaken

Hoewel het discutabel is of je de aanwezigheid van geesten of geesten kunt zien, horen, voelen of zelfs ruiken, denk ik dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat smaak waarschijnlijk niet in het spel komt. Maar alleen al om de vijf zintuigen tussen katten en mensen te vergelijken, is het vermeldenswaard dat onze katachtige vrienden in deze zin tekortschieten.

Het smaakgevoel van een kat is niet zo uitgesproken als dat van een mens. Katten hebben slechts 474 smaakpapillen op hun tong, terwijl mensen er meer dan 9.000 hebben.

Bezitten katten een zesde zintuig?

Katten-zesde-zintuig kunnen katten geesten zien

Afbeelding van Grant Durr op Unsplash

Een zesde zintuig is een term die over het algemeen verwijst naar de kracht van waarneming voorbij onze vijf zintuigen.

Hoewel het waar is dat katten meer verhoogde zintuigen hebben in vergelijking met mensen, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat ze een zesde zintuig hebben.

De scherpe zintuigen van een kat geven hem de mogelijkheid om subtiele veranderingen in de omgeving effectiever te detecteren dan mensen. Ze hebben ook de neiging om meer afgestemd te zijn op hun omgeving dan mensen.

Mensen hebben gemeld dat katten dingen als zwangerschap of ziekte kunnen voorspellen. Sommige aanstaande moeders zeggen dat hun kat zich anders begon te gedragen in de aanloop naar een positieve zwangerschapstest. Evenzo meldden mensen die ziek werden dat hun katten extra aanhankelijk waren en hunkerden naar hun aandacht.

Naamloos ontwerp

De meeste experts theoretiseren echter dat katten deze gebeurtenissen niet voorspelden. In plaats daarvan hebben hun verhoogde zintuigen hen waarschijnlijk bewust gemaakt van veranderingen in het leven van hun eigenaren.

Wanneer vrouwen zwanger worden, verandert hun lichaamschemie. De bloedstroom neemt toe, waardoor hun temperatuur toeneemt, en veranderingen in hormonen beïnvloeden hun persoonlijke geur. Hoogstwaarschijnlijk zijn het deze veranderingen die een kat oppikt.

Evenzo, wanneer mensen ziek worden, kan hun geur veranderen als hun immuunsysteem in overdrive gaat. Katten voelen zich veiliger rond geuren waarmee ze vertrouwd zijn, en geuren die ze niet herkennen, kunnen hen intrigeren. Dit is waarschijnlijk de reden dat uw kat zich dicht bij u begint te klampen.

Ongewoon kattengedrag

Katten vertonen allerlei verschillende soorten gedrag die in eerste instantie vreemd lijken. Er is echter meestal een goede verklaring waarom uw kat zich een beetje afzijdig gedraagt. Hier zijn enkele vreemde maar verklaarbare gedragingen die je misschien hebt opgemerkt bij je kat-kat.

Hun ruggen buigen

Katten buigen hun rug om een aantal redenen. Soms betekent het gewoon dat je kat wil spelen of zich uitrekt. Het kan ook betekenen dat ze bang zijn. In dit geval is de houding om ze groter te laten lijken en de dreiging weg te jagen.

Bengaalse kat met zijn rug gebogen.

Bevend

Als je je kat ziet trillen, kan dit je zorgen baren. Hoewel het kan betekenen dat ze lijden aan een medische aandoening, kan het ook gewoon betekenen dat ze een onregelmatige bo hebbenkleurtemperatuur en moet opwarmen of afkoelen. Paniek, angst en angst kunnen er ook voor zorgen dat een kat trilt, dus het is het beste om je kat in de gaten te houden en de situatie in de gaten te houden totdat hij weer normaal is.

Miauwen ’s nachts

Kat-miauwen

Afbeelding van ClaraMD op Pixabay

Als je je kat ’s nachts hoort miauwen, kun je schrikken, en hoewel dit vervelend gedrag kan zijn, is het meestal niets om je zorgen over te maken. Dingen die ervoor kunnen zorgen dat je harige vriend op goddeloze uren roept, zijn ouderdom, paringsgedrag, je kat die aandacht wil of gewoon dat zijn kattenbak moet worden opgefrist.

Katten en bijgeloof

Katten worden door velen gezien als mysterieuze wezens. Eeuwenlang zijn ze in verband gebracht met bijgeloof, sommige goed en sommige slecht. Laten we eens kijken naar een paar mythes rond katten van over de hele wereld.

Zwarte katten en witte katten

Zwarte kat

Afbeelding van David Bartus op Pexels

Een van de meest bekende bijgeloof gaat over het hebben van geluk of pech als je het pad van een zwarte kat kruist. In Groot-Brittannië, Ierland en Japan wordt het als geluk beschouwd om het pad van een zwarte kat te kruisen. In Duitsland wordt het ook als een goed voorteken beschouwd, maar alleen als de kat je pad van links naar rechts kruist.

In de VS en India, echter, als een zwarte kat voor je oversteekt, is het raadzaam om je om te draaien en een ander pad te nemen, anders zal pech volgen.

Als in Schotland een zwarte kat onverwacht bij je thuis aankomt, betekent dit dat er welvaart zal volgen.

Vroeger namen Britse zeelieden katten mee op lange reizen. Ze geloofden dat zwarte katten geluk brachten en zorgden voor een veilige terugreis naar huis.

Witte Perzische kat die op de grond ligt.

Het debat over de vraag of witte katten een goed of slecht voorteken aan zich hebben, is meer verdeeld. Veel culturen geloven dat witte katten zuiverheid en onschuld symboliseren. In bepaalde delen van Azië, waaronder Japan en China, worden ze vaak geassocieerd met geluk, geluk en zuiverheid.

Heb je ooit de beelden van witte katten in Aziatische winkels gezien die met een van hun poten zwaaien? Deze lachende katten worden Maneki-Neko (wenkende kat) genoemd en worden verondersteld geluk te brengen aan de eigenaar van de winkel.

In het Verenigd Koninkrijk worden witte katten echter meestal gezien als symbolen van pech. Dit komt voort uit hun witte kleur, die is gekoppeld aan geesten en geesten. In Engeland, als een witte kat je huis binnenkomt, wordt aangenomen dat je geld en geluk je huis zullen verlaten wanneer de kat dat ook doet.

Katten en Halloween

Katten en Halloween gaan hand in hand. Vooral zwarte katten zijn een van de populaire symbolen van het seizoen. Ze worden op één hoop gegooid in dezelfde spookachtige categorie als geesten, vampiers en heksen.

Halloween Zwarte Kat Heks Met Pompoen

Dus waarom zijn deze huisdieren populaire beelden voor deze spookachtige vakantie? Het lijkt erop dat het hun associatie met hekserij is. Vroeger werd algemeen aangenomen dat heksen de vorm van een kat konden aannemen. Dus eigenlijk lijkt het erop dat het de associatie van een kat met heksen is die het een van de meest populaire Halloween-symbolen maakt.

Hoe vroegere culturen naar katten keken

Veel culturen hebben katten geassocieerd met geesten, geesten en het hiernamaals. Om welke reden dan ook, mensen hebben in de loop der jaren een behoorlijk sterke mening gehad over deze gedomesticeerde dieren. Laten we terug in de tijd reizen en onderzoeken hoe de historische link tussen katten en geesten de reden kan zijn waarom sommige mensen geloven dat ze in staat zijn om geesten te zien.

Katten en middeleeuws Europa

In het middeleeuwse Europa was de angst voor hekserij wijdverbreid. Algemeen werd aangenomen dat heksen, en zelfs de duivel, naar believen de vorm van een kat konden aannemen. Om deze reden hebben katten een behoorlijk slechte reputatie gehad.

Religieuze figuren klaagden katten publiekelijk aan, vooral zwarte katten. Paus Gregorius IX vertelde de massa’s dat katten slecht waren en in verbond met Satan. Paus Innocentius VIII publiceerde een decreet ter bevordering van het ritueel offeren van katten tijdens bepaalde religious vakantie.

persoon met zwarte hoed van achteren gezien met een witte kat

Niet iedereen schreef katten echter volledig af. Zelfs als ze niet genoten van de status van het huishouden als schattige metgezellen zoals ze vandaag doen, werden ze nog steeds gezien als nuttige dieren om te houden voor het onderhouden van knaagdierpopulaties.

Gelukkig hielp Lodewijk XIV van Frankrijk na eeuwen van vervolging de weg vrij te maken voor het einde van de kattenonderdrukking. In 1648 verbood hij het offeren van katten.

Katten en koloniaal Amerika

Toen de puriteinse pelgrims op de Mayflower naar koloniaal Amerika kwamen, droegen ze een diep vroom geloof in God en de Bijbel met zich mee. Ze hadden ook een hoge verdenking van alles waarvan ze dachten dat het met Satan te maken kon hebben.

De Pelgrims beschouwden de zwarte kat als een metgezel van heksen, waarvan algemeen werd aangenomen dat ze in overeenstemming waren met hekserij en de duivel. Terwijl andere gekleurde katten welkom zouden zijn geweest op het schip en in hun huizen vanwege hun vermogen om ongewenste knaagdieren te doden, ontmoetten zwarte katten vaak een vroegtijdig einde.

Katten en Thailand

Siamees-kat

Afbeelding van webandi op Pixabay

Honderden jaren geleden, toen Thailand Siam werd genoemd, waren Siamese katten geliefde leden van de koninklijke familie. In feite waren ze zo gekoesterd dat alleen royalty’s ze als huisdier mochten hebben.

Siam royalty geloofde dat wanneer een lid van hun adellijke familie overleed, een Siamese kat hun ziel zou verwerven. Hierdoor werd gedacht dat deze prachtige katten speciale krachten hadden en werden ze getrakteerd op een zeer luxueuze levensstijl.

Dit kattenras staat erom bekend zeer aanhankelijk te zijn tegenover zijn eigenaren, vergelijkbaar met honden. Ze zijn ook zachtaardig, liefdevol, beschermend en houden ervan om te communiceren. Ze hebben de neiging om hun eigenaren te volgen en om hun aandacht te smeken.

chocolade punt siamese kat

Het is redelijk om aan te nemen dat dit soort gedrag leden van de koninklijke familie ertoe had kunnen brengen te geloven dat het de ziel van hun overleden familieleden was die probeerde opnieuw contact met hen te maken.

Leuk weetje: De Siamese kat dankt zijn naam aan het land waar hij inheems is. Wat we tegenwoordig Thailand noemen, heette ooit Siam.

Katten en het oude Egypte

Oude Egyptenaren vereerden katten. Ze werden duizenden jaren lang afgebeeld in sociale en religieuze praktijken. Bepaalde oude Egyptische goden werden weergegeven met katachtige hoofden, zoals Mafdet, Mut, Bastet en Sekhmet.

Dus waarom hadden katten zo’n machtige positie in de oude Egyptische cultuur? Welnu, er zijn verschillende redenen.

illustratie van zwarte Egyptische kat

De Egyptenaren geloofden dat hun goden vrijelijk dieren konden bewonen, inclusief katten, en ze als vaten konden gebruiken. Ze geloofden ook dat katachtigen met geesten konden communiceren en als bemiddelaars konden dienen tussen de geest en menselijke rijken. Dit gaf katten een verhoogde status in de samenleving.

Tegenwoordig hebben we de neiging om grappen te maken over hoe onze harige katachtige huisdieren zich voelen alsof ze superieure leden van het huishouden zijn, en het lijkt erop dat dit misschien wortels heeft die teruggaan tot het oude Egypte.

Spoken zien versus tekenen van stress

Hoewel het misschien grappig of luchtig lijkt om je kat te zien reageren op iets dat er niet is, als dit herhaald gedrag wordt, kan dit een teken zijn dat je kat reageert op een stressvolle omgeving. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je de situatie nauwkeurig onderzoekt en elimineer alle triggers waarvan je denkt dat ze je harige vriend stress of angst kunnen veroorzaken.

Kunnen katten geesten zien? | Laatste gedachten

In de loop der jaren zijn katten geassocieerd met vele mythen en bijgeloof. Ze werden gezien als godachtig in het oude Egypte, terwijl ze in het middeleeuwse Europa en koloniaal Amerika werden gezien als kwaadaardig en demonisch. In veel westerse landen worden katten elk jaar in oktober in dezelfde categorie geplaatst als geesten en andere enge figuren.

Bovendien hebben katten verhoogde zintuigen in vergelijking met mensen, dus het is volkomen begrijpelijk dat zereageren op dingen die mensen niet oppikken. Maar betekent hun onverwachte gedrag dat ze geesten zien? Ik denk dat dat iets is dat we misschien nooit echt zullen weten.

zwarte Siberische kat

Dit kunnen katten zien geesten post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.