Waarom miauwen katten terug naar jou? () | 7 redenen voor Chatty Cats

Als kattenouder heb je waarschijnlijk minstens één keer aan je kat gemiauwd en geprobeerd met hem te communiceren in zijn moedertaal. Een paar keer heeft het misschien gewerkt en hebben ze gereageerd. Maar waarom miauwen katten terug naar jou?

Je hoeft geen van de slimste kattenrassen te hebben om te weten hoe intelligent deze kleine katachtigen zijn. Elke katteneigenaar zou weten dat elk huisdier zijn eigen persoonlijkheid heeft en dat je de hele tijd iets nieuws van hen kunt leren.

En na 10.000 jaar domesticatie is het verrassend dat ze niet hebben geleerd om met hun eigenaren te praten. Of hebben ze dat wel?

waarom-doen-katten-miauwen-terug-naar-jou
Uitgelichte afbeelding door Kim Davies op Unsplash

Vinden katten het leuk als je met ze praat?

Kortom, ja.

Wist je dat volwassen katten alleen miauwen om met mensen te communiceren? Terwijl kittens miauwen om met hun moeders te “praten”, geven volwassenen er de voorkeur aan om dit non-verbaal te doen. In plaats daarvan communiceren ze met elkaar via gezichtsuitdrukkingen, geuren en lichaamstaal.

Het feit dat ze een bewuste beslissing nemen om deze geluiden voor hun ouder te blijven maken, zou suggereren dat ze het leuk vinden als je met hen praat. Of ze je nu begrijpen of niet, praten met hen helpt een band tussen jullie op te bouwen.

Dus blijf met ze praten over je dag, en misschien zullen ze zelf antwoorden met een anekdote of twee.

vrouw-praten-tegen-kat waarom miauwt je kat naar je
Afbeelding van Chen op Unsplash

Wat betekenen hun miauwen?

Katten kunnen op verschillende manieren communiceren, zowel verbaal als non-verbaal. Of het nu zo subtiel is als je kat die je likt of zo brutaal als je oor afschudden, wanneer ze iets nodig hebben, zullen ze je dat laten weten.

Waarschijnlijk is de gemakkelijkste manier voor uw kat om een boodschap aan u over te brengen door te miauwen. Voordat je kunt beginnen met terugbellen naar je kat, kan het handig zijn om eerst te weten wat ze zeggen. Maar wat betekenen hun miauwen? Hier is een korte handleiding:

Tjilpen: Katten gebruiken dit meestal voor hun kittens, zodat ze weten dat ze hen moeten volgen. Op dezelfde manier betekent dit dat ze willen dat je ze volgt, waarschijnlijk naar de kattenkleep stash.

Spinnen: Je hebt misschien gemerkt dat je kat spint als je hem aait. Dit kan om een lijst met redenen zijn, maar de meest voorkomende reden is gewoon dat ze gelukkig zijn.

Miauw: Een ongedwongen en ontspannen miauw kan een paar dingen voor je betekenen. Uw kat kan u gewoon begroeten of een aankondiging doen.

Blauwogig grijsachtig kitten over een zwart-witte gradiëntachtergrond, miauwend.

Als je kat naar je staart en in jouw richting miauwt, probeert hij misschien je aandacht te trekken. Op dezelfde manier kan een lange, uitgesponnen miauw betekenen dat ze iets van je willen.

Jowl: Als je merkt dat je kat op een luid volume jogt, vertellen ze je dat ze in nood of loops zijn en op zoek zijn naar een partner.

Begrijpt mijn kat het als ik terug miauw?

Geen enkel bewijs toont aan dat katten woorden kunnen begrijpen, maar toch complete zinnen. In plaats daarvan merkt u misschien dat uw huisdier meer reageert op uw toon, gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal.

Hoewel ze misschien niet begrijpen wat je zegt, betekent dat niet dat je moet stoppen met het opnemen van hen in je dagelijkse gesprekken. Interessant is dat een paar studies een lange lijst van gezondheidsvoordelen van katachtige en menselijke socialisatie laten zien.

Wegpraten is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je huisdier. Het bouwt vertrouwen op en verbetert hun humeur. Het laat hen ook weten dat ze zich in een veilige omgeving bevinden, waardoor ze zich op hun gemak voelen.

kat-miauwen
Afbeelding van Ariana Suárez op Unsplash

Waarom miauwen katten terug naar jou? 7 Redenen

Of jij en je kat dezelfde taal spreken, maakt niet uit. Ze zullen nog steeds thei doenr darndest om hun behoeften en wensen aan u te communiceren. U bent nu immers hun belangrijkste verzorger.

1. Ze communiceren terug naar jou

Ze worden niet voor niets copy-cats genoemd. Katten zijn geboren imitators, dus als je naar ze miauwt, is de kans groot dat ze je een beleefdheidsmeauw teruggeven.

Volgens dit rapport bootsen ze ook vaak de gewoonten, persoonlijkheden en gedragingen van hun eigenaren na. Dit betekent dat ze meer aandacht besteden aan hun eigenaren dan eerder werd gedacht.

2. Om u te erkennen

Ondanks de slechte reputatie die katten in de loop der jaren hebben gekregen, zijn het eigenlijk sweetie pies. Soms kan een miauw zo simpel zijn als gewoon een manier om te zeggen dat ze van je houden. Dit gaat meestal gepaard met ze die tegen je aan wrijven, spinnen en een langzame knipper om vertrouwen te tonen.

Huiskatten kunnen hun eigenaren herkennen en zelfs hun namen herkennen. Dus als je hun namen noemt of met ze spreekt (in jouw taal of die van hen), is de kans groot dat ze zullen antwoorden.

3. Hallo zeggen

Vaak zweeft je kat in je ruimte en laat hij gewoon een zachte miauw horen. Ze doen dit gewoon om snel “hey” te laten vallen terwijl ze hun dagelijkse taken doen of tussen dutjes in de zon. Als je staat, gaat het meestal gepaard met dat ze tegen je benen wrijven.

vrouw-kat-interactie
Afbeelding door Oleg Ivanov op Unsplash

4. Om je aandacht te trekken

Vaak proberen katten je aandacht te trekken als ze honger hebben, zich vervelen of gewoon knuffels willen. Ze zullen een grote miauw geven om je aandacht te trekken of je zelfs te headbutten. Hoe dan ook, wanneer ze dit doen, kunnen de redenen variëren.

Als het niet dringend lijkt, kan het zoiets eenvoudigs zijn als een hoofdkrab of om de waterbak te vullen. Maar als u merkt dat overmatig miauwen een teken kan zijn van iets anders, zoals neurologische problemen of gezichts- of gehoorverlies. Als u niets merkbaar verkeerds kunt zien en aan alle behoeften van uw huisdier is voldaan, is het altijd een goed idee om hem naar de dierenarts te brengen voor een second opinion.

5. Ze zijn eenzaam

Hoewel het misschien niet altijd zo lijkt, houden katten van hun eigenaren. Hoewel ze misschien niet zoveel aandacht nodig hebben als honden, houden ze nog steeds van een knuffel, een praatje of wat quality time.

Als je kat eenzaam is, merk je misschien dat hij vaker om je heen praat. Hoewel werk, familie of socialisatie in de weg kunnen zitten, is het essentieel om ook tijd te maken voor je katachtige vriend. Als je merkt dat ze nog steeds een beetje eenzaam zijn, overweeg dan om ze ook een metgezel te geven.

6. Ze zijn in nood

Gelukkig zijn katten erg vocaal en laten ze je weten of ze angstig of bang zijn. Als je merkt dat ze overmatig naar je miauwen, vooral wanneer katten ’s nachts miauwen, is het tijd om de situatie van dichterbij te bekijken.

Als je merkt dat je kat hardop jogt of huilt en hij niet in gevaar is, is het misschien tijd om je poes te laten steriliseren. Dit is een signaal dat uw kat loops is en om een geschikte partner vraagt.

big-cat-miauw
Afbeelding van Paweł Adamczak janusze_zycia On Unsplash

7. Ze zijn gewoon spraakzaam

Net als mensen zijn katten sociale wezens en hebben ze hun eigen persoonlijkheden. En soms kunnen hun persoonlijkheden betekenen dat ze echt spraakzaam kunnen zijn.

Hoewel de persoonlijkheid van elke kat anders is, zijn sommige kattenrassen zoals siamese katten bijzonder gevoelig voor spraakzaamheid. Ze houden ervan om hun eigenaren te volgen om hun oren af te kletsen.

Tabby Siberische kat die op de grond zit en zijn mond opentrekt.

Laatste gedachten: Waarom miauwen katten terug naar jou?

Hoewel katten misschien niet altijd begrijpen wat je tegen ze zegt, is het de moeite waard om een paar miauwtjes naar ze terug te maken. Het is het minste wat we kunnen doen, omdat ze een manier zochten om met ons te communiceren nadat ze waren gedomesticeerd.

Terwijl de meeste keren dat ze tsjilpen en kletsen alleen maar is om je aandacht of genegenheid te krijgen, kan het andere keren een teken zijn van iets serieuzers. Maar tenzij je onmiddellijke tekenen van nood ziet, is er nauwelijks iets om je zorgen over te maken. Soms zijn ze gewoon op zoek naar iemand om mee te kletsen over hun dag.

Zwart-witte kat met zijn mond open met zijn hoektanden.

Dit waarom katten miauwen terug naar je post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.

Gerelateerde berichten:

Waarom kneedt en bijt mijn kat dekens?