Waarom spinnen katten en bijten ze je dan? () 6 Redenen

Katten zijn een interessante soort. Ze zijn de belichaming van gemengde signalen. Het ene moment zullen ze je liefhebben, spinnen en strelen. Het volgende moment heb je een paar kleine tandjes die in je huid graven. Waarom spinnen katten en bijten ze je dan?

Het is moeilijk om te ontcijferen wat katten van je willen als ze het je niet kunnen vertellen. Het is niet zo dat ze Engels spreken (hoewel dat ongelooflijk zou zijn). Dus wanneer je kat lijkt te genieten van de genegenheid die je hem geeft en zich dan plotseling omdraait en je bijt, heb je gelijk om in de war te zijn.

Als kattenliefhebber moet je moeite doen om te leren hoe ze met je communiceren. Dieren hebben signalen die ze gebruiken om je te laten zien hoe ze zich voelen. En tenzij je deze signalen begrijpt en wat ze betekenen, zal er veel verwarring en miscommunicatie zijn.

Misschien breng je je katten zelfs in een situatie die ze niet leuk vinden zonder het te weten.

kat-verschuilen-onder-deken

Foto door Mikhail Vasilyev op Unsplash.com

Waarom spinnen katten en bijten ze je dan? 7 seizoenen

Van katten is, net als mensen, aangetoond dat ze verschillende persoonlijkheidskenmerken hebben. Dierengedragsdeskundigen hebben kattentypes vergeleken met het Big Five-persoonlijkheidssysteem. Extraverte katten zullen dol zijn op aandacht en zijn extreem nieuwsgierig. Ze springen op de schoot van iemand die niet van katten houdt en proberen hen te laten zien waarom katten de beste zijn.

Neurotische katten houden ervan om zich te verstoppen en voelen zich veiliger wanneer ze aan het zicht worden onttrokken. Dominante katten zullen de hond bang maken en ervoor zorgen dat elk speeltje van hen is. Aangename katten houden van genegenheid en moeten worden lastiggevallen. En impulsieve katten zijn angstig en kunnen onvoorspelbaar reageren op stressvolle situaties.

kat spinnen tijdens het aaien

Een geweldige manier om de genegenheid van je kat te tonen, is door te leren wat voor soort persoonlijkheid ze hebben en een veilige haven voor hen te maken. Neurotische katten houden van schuilplaatsen, dus maak schuilplaatsen en zet tunnelsystemen voor hen op. Dominante katten hebben hun eigen speelgoed en voerbakken nodig.

Aangename katten willen fysieke liefde en genegenheid (met mate). Extraverte katten genieten van speelgoed en sociale interactie. En impulsieve katten hebben een rustige omgeving nodig zonder veel actie. Met al deze verschillende kattengedragingen en persoonlijkheden, kan het moeilijk zijn om te bepalen waarom ze bepaalde dingen doen.

Dierengedragsdeskundigen hebben veel verschillende theorieën over waarom katten spinnen en je vervolgens bijten op basis van dierlijk instinct en jarenlange studie van kattengedrag. Laten we enkele van die theorieën onderzoeken om te zien waarom onze lieve gremlins zich op deze manier gedragen.

1. Spinnen als waarschuwing

Katten gebruiken spinnen om veel verschillende redenen. We zijn getraind om te denken dat een spinnende kat een gelukkige kat is, maar dat is niet altijd het geval.

kat-zit-op-keuken-tafel

Foto door Paul Hanaoka op Unsplash.com

Katten gebruiken spinnen als een manier om zichzelf te kalmeren als ze onder stress staan – een beetje hoe we worden geleerd om ademhalingsoefeningen te doen of tot tien te tellen. De frequentie van het spinnen van een kat heeft aangetoond genezende vermogens te hebben, en het geldt voor de katten zelf. De frequentie van hun spinnen zal hen helpen kalmeren.

Ze gebruiken spinnen ook als een territoriaal mechanisme. Honden zullen grommen als je inbreuk maakt op hun territorium en katten zullen spinnen. Wanneer er iemand nieuw in je huis komt en je kat spint, is dat misschien niet omdat ze gelukkig zijn. Ze kunnen deze nieuwe persoon laten zien dat dit hun huis is of dat jij hun eigenaar bent.

Teruggaand naar de helende vermogens van spinnen, zullen katten spinnen als ze onwel zijn. Het werkt op dezelfde manier als wanneer ze gestrest zijn: het zorgt ervoor dat ze zich beter voelen.

Het is van vitaal belang om onderzoek te doen en meer te weten te komen over het gedrag van uw kat, omdat we niet kunnen vertrouwen op spinnen alleen om ons te vertellen hoe ze zich voelen. Katten hebben verschillende persoonlijkheden, wat zich vertaalt in verschillende redenen om te spinnen. Dus de beste manier om onze harige vrienden te begrijpen, is door naar hun acties te kijken.

kat-wordt-geaaid-op-bed

Foto door Paul Hanaoka op Unsplash.com

2. Aai Agressie

Dit is de meest populaire theorie over waarom katten spinnen en je dan plotseling bijten. Aaiagressie heeft betrekking op overprikkeling. De kat raakt overprikkeld door alle aanraking en aaien die ze ontvangen en haalt uiteindelijk naar je uit.

Dus ja, je kat genoot van de genegenheid. Maar slechts tot op zekere hoogte. Katten gebruiken spinnen ook als een manier om zichzelf te kalmeren, dus je had het waarschijnlijk niet eens door toen ze stopten met genieten van het aaien.

Uiteindelijk, als je ze blijft aaien, zullen ze aan je knabbelen als een waarschuwing om te stoppen met ze aan te raken. Alle katten zullen uiteindelijk overprikkeld raken, maar impulsieve en neurotische katten hebben een lagere tolerantie voor overmatig aaien.

Enkele dingen om op te letten als u wilt weten of uw kat overprikkeld is, zijn onder meer:

  • Zijn hun oren ineens plat?
  • Is hun staart heen en weer slingeren?
  • Zijn er huidtrekkingen aan de gang?

De beste manier om te voorkomen dat je gebeten wordt door overprikkeling is om de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het aaien van je kat te beperken. Elke kat heeft zijn eigen limiet en hij zal je vertellen of hij wil dat je doorgaat.

Tabby kat ligt op bed met opgeheven staart.
Niet knoeien met mijn staart

Dus aai ze in korte uitbarstingen en zoek uit wat hun limiet is. Er zijn ook veel verschillende katten kalmerende producten op de markt die hen helpen om zich minder gestrest en overprikkeld te voelen in onze grote menselijke wereld.

3. Pijn

Een andere reden waarom je kat kan spinnen en je dan plotseling bijt, is dat hij pijn heeft. Hun vacht kan statische elektriciteit vasthouden. Dit betekent dat de beweging van je hand ervoor zorgt dat de static zich ophoopt en ze kleine schokken op hun huid kan geven.

Vooral bij oudere katten kun je per ongeluk een zere gewricht of plaats op hun lichaam aanraken. Dit zal hen pijn doen en ze zullen onmiddellijk wraak nemen om je te laten stoppen. Dit is gewoon hun natuurlijke reactie, dus vat het niet persoonlijk op. Mensen kunnen schreeuwen of spreken om te laten zien dat ze pijn hebben, en katten bijten.

kat-zit-in-mand-met-speelgoed

Foto door Ricardo L op Unsplash.com

4. Liefde Hapjes

Dit is waarschijnlijk de beste soort kattenbeet. Katten geven elkaar liefdesbeten om genegenheid te tonen, en ze zullen hetzelfde met je doen. Dit zijn meestal geen harde hapjes maar kleine tepels.

Het komt vooral vaak voor tijdens de speeltijd. Als je druk aan het spelen bent met je kat, en ze knijpen je, dan zijn het ze die genegenheid tonen. Het kan ook restjesgedrag zijn van hun kittentijd waar spelen meestal tanden omvatte. Kattenspeelgoed is een perfecte manier om hun bijtgedrag om te buigen naar iets niet-vlezigs. Het is ook een goed idee om ze van jongs af aan te trainen om niet te bijten.

Er zijn echter enkele katten die overlopen en knabbelen met schijnbaar geen oorzaak. Dit is hun manier om te zeggen: “Geef me alsjeblieft aandacht.” Dit komt vooral vaak voor bij aangename katten, die van genegenheid houden en het van je zullen eisen.

Tabby kat grommen.

5. Je Kitty is onwel

Wanneer uw kat u spint en bijt, is het tijd om te controleren op enkele andere symptomen. Zijn ze lusteloos of depressief? Hebben ze minder gegeten dan normaal? Als dat zo is, voelt je vriend zich misschien onder het weer en probeert hij het je te vertellen.

Zoals hierboven vermeld, zullen katten spinnen gebruiken om zichzelf beter te laten voelen als ze ziek zijn. Het bijten komt binnen wanneer je ze probeert aan te raken, en ze willen niet gehinderd worden. Denk er eens over na, als je ziek bent, wil je dan door iemand worden lastiggevallen?

Maar het feit dat je kat je een keer heeft gebeten, betekent niet dat hij ziek is. Meestal wordt dit een normaal iets als ze zich onwel voelen. Dus als uw kat constant spint en u probeert te bijten, is het misschien tijd voor een dierenartsbezoek.

Dierenarts die een Bengaalse kat draagt en een oranje ijspak op zijn kop zet.

6. Voorkeur voor aaien

Inmiddels denk je waarschijnlijk dat katten niet graag geaaid worden. Maar ze doen het wel. Katten hebben gewoon aaivoorkeuren. Dit betekent dat ze liever in specifieke gebieden worden geaaid en niet in andere.

Als je kat het leuk vindt om op zijn buik te worden gewreven en je blijft proberen zijn kleine hoofdje te aaien, is dit de reden waarom hij je uiteindelijk kan bijten. Vooral als ze het niet leuk vinden om op het hoofd te worden aangeraakt.

Katten lijken erg op mensen, met verschillende persoonlijkheden en voorkeuren. Het beste wat je voor je vriend kunt doen, is kijken waar hij of zij graag geaaid wordt en zich aan die gebieden houden. Maar aai ze niet te lang, anders weet je wat er gaat gebeuren.

Laatste gedachten over waarom katten spinnen en je vervolgens bijten

kat-wordt-geaaid-op-het-hoofd waarom spinnen katten en bijten je dan

Foto door Alexander Andrews op Unsplash.com

Met verschillende persoonlijkheden en redenen waarom katten spinnen, zijn er een groot aantal verklaringen waarom katten zullen spinnen en je vervolgens bijten. Het belangrijkste punt hierachter is dat je harige vriend je iets probeert te vertellen.

Of ze nu zeggen “laat me met rust”, “hou van me” of “Ik voel me niet goed”, je moet naar je kat gaan luisteren. Het leren van de redenen achter hun gedrag en tekenen om op te letten als ze stress hebben of zich ziek voelen, kan ongelooflijk nuttig zijn.

Je katten doen hun best om met je te praten en je iets te vertellen. Je moet ook moeite doen en ze halverwege tegemoetkomen. Als je ze aait, doe het dan niet te lang. Ze zullen je meestal informeren als ze meer willen door je handen te duwen. Leer hun persoonlijkheidskenmerken kennen en creëer een omgeving waarin ze zich veilig en gelukkig voelen. En leer hoe je ze goed kunt aaien.

Deze prachtige dieren zullen je dankbaar zijn en je kunt in harmonie samenleven zonder een paar kleine tanden in je arm.

Zwarte kat die geeuwt.

Dit waarom spinnen katten en bijten je post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.

Gerelateerde berichten:

Waarom kneedt en bijt mijn kat dekens?