Waarom probeert mijn kat haar voedsel te begraven? () 4 Redenen

Wacht, zijn het geen honden die hun eten begraven? Het blijkt dat honden niet de enigen zijn met oude instincten die hen dwingen hun felbegeerde keuken te verdoezelen. Katten kunnen de neiging hebben om dit ook te doen – misschien heb je ze zelfs op heterdaad betrapt en je afgevraagd waarvoor ze het deden. Dus waarom probeert mijn kat haar voedsel te begraven?

Misschien zijn ze gewoon raar, zou je denken. Maar katten hebben zeer reële redenen om hun voedsel te willen begraven. Of het nu gaat om het beste droogvoer dat geld uw kitten kan kopen of weelderig natvoer dat uw kat doet kwijlen, katten discrimineren niet als het gaat om het begraven van driften.

Als je nu antwoorden nodig hebt, ben je hier aan het juiste adres. Hier bespreken we de meest voorkomende redenen waarom uw kat zijn voedsel begraaft en hoe normaal het is.

kat-eten-eten-uit-kom-buiten
Afbeelding van Anastasios Antoniadis via Pixabay

Waarom probeert mijn kat haar voedsel te begraven? 4 Redenen

Van kieskeurige eters tot instinctgedreven oefeningen in stealth, er zijn genoeg redenen voor uw kat om zijn voedsel te willen begraven. Bekijk enkele van de belangrijkste redenen om uw vragen te beantwoorden.

1. Ze sparen wat voor later

Wie houdt er niet van restjes? Het is duidelijk dat je kat dat ook doet! Ze kunnen een deel van het voedsel uit hun kom halen en het ergens begraven om te bewaren, zodat ze later kunnen terugkeren voor een snack als ze trek krijgen. Er is zelfs een term voor dit gedrag – wetenschappers noemen het ‘voedselcaching’, afkomstig van het woord ‘cache’.

Het kan ook gebeuren als je je purrfecte huisdier te veel voedt en ze hun diner niet kunnen afmaken. Maar ze willen niet dat een aaseter (ook bekend als je andere huisdier) neemt wat technisch van hen is, dus ze zullen het eerder wegstoppen om het te beschermen.

Kat in broodpositie die een stuk vlees van de keukentafel eet.

Als je vecht om je voedingshoeveelheden precies goed te krijgen voor elke maaltijd, zal een automatische feeder het werk voor je doen. Maar als je katachtige vriend gewoon een kieskeurige eter is en zijn voedsel begraaft zonder er genoeg van te eten, is het misschien tijd om wat calorierijk voedsel te overwegen als ze ondergewicht krijgen.

2. Ze verbergen het bewijs

Het is duidelijk dat gedomesticeerde kitties thuis niets te vrezen hebben in hun vertroetelde cocons, maar hun voorouders zouden meestal de overblijfselen van hun maaltijd begraven. Dit was om elk spoor van hun aanwezigheid te verdoezelen, zodat potentiële vijanden hen niet konden volgen van hun voedselresten.

twee-katten-eten-van-hetzelfde-gerecht waarom probeert mijn kat haar eten te begraven

Afbeelding van Florian Bollmann via Pixabay

In feite doen verwilderde katten dit nog steeds in het stedelijke wild, en van zwangere katten of nieuwe moeders die kittens zogen, is bekend dat ze zich vaak overgeven aan dit gedrag. Dit komt omdat ze niet te ver van hun jonge nakomelingen kunnen zwerven, dus doen ze hun best om elk spoor van hun geur te verbergen om de kleintjes veilig te houden.

Zelfs als ze niet zwanger zijn of borstvoeding geven, kan een kat die zich identificeert als onderdanig nog steeds de overblijfselen van hun voedsel verbergen om te voorkomen dat dominante of agressieve katten in het gebied overkomen.

3. Ze houden dingen netjes

Katten zijn notoir schone wezens. Ze besteden zoveel van hun tijd aan het verzorgen van zichzelf dat het niet als een schok kan komen. Maar ze breiden deze netheid uit naar hun “holen”, en dus ook naar jouw huis.

Ze houden er niet van om oud voedsel rond te laten slingeren, net zo goed als ze hun badkamerbedrijf niet in de open lucht laten liggen. Ze geven er de voorkeur aan om zand of zwerfvuil over hun afval te schoppen om het weg te verbergen.

Dit verlangen komt voort uit dezelfde behoefte om van het voedsel af te komen. Kortom, ze houden graag een heel schoon huis. Het is een gewoonte die terug te voeren is op overlevingsinstinct, omdat andere dieren kunnen worden aangetrokken door de geuren van voedsel en afval.

Het heeft het extra voordeel dat het voorkomt dat ziekten van rot voedsel of uitwerpselen hun leefruimte besmetten en hen blootstellen aan ziekten. Netheid en gezondheid gaan hand in hand, of poot in poot zoals blijkt.

kat-eten-rauw-vlees

Afbeelding van mostafa meraji via Pixabay

Dit betekent echter wel dat er de mogelijkheid is dat je kieskeurige kat het voedsel dat ze krijgt gewoon niet lekker vindt en het weggooit in plaats van het op te eten. In dat geval is het tijd om te heroverwegen wat je ze geeft.

4. Ze bewaren hun maaltijd

In het wild begraven grote katten hun zwaarbevochten vlees om de versheid ervan te behouden, net zoals onze voorouders caches in de permafrost zouden uitgraven om voedsel langer te bewaren. Het is koeler onder de grond, zelfs als er geen actieve ijstijd is om de temperaturen laag te houden.

Bovengronds zou de omgevings- of directe warmte van de zon ervoor zorgen dat het voedsel ranzig wordt en oneetbaar wordt. Wat uw kat betreft, is de grond zijn eigen privékoelkast en houdt zijn eten vers en smakelijk.

kat-staan-in-rood-voer-kom

Afbeelding van Nur Kayat via Pixabay

Waarom poot mijn kat naar hun eten?

Poten aan hun voedsel is een halfslachtige poging om het te begraven. Niet alle katten hebben toegang tot een tuin of worden regelmatig buiten gelaten, dus ze hebben andere manieren om die oerverlangens te bevredigen.

Een jong kitten of oudere kat kan zachtjes poten, kneden of krabben op de vloer rond hun kom op een lukrake manier om het instinct om te begraven te vervullen, zelfs als uw vloer ondoordringbaar is. In essentiële termen is het een manier om hun voedsel te “faken”. Ze kunnen zelfs proberen iets te slepen om hun gerecht mee te bedekken, zoals een handdoek of een stuk papier.

Kat die kijkt naar het ingeblikte kattenvoer dat hem wordt aangeboden.

Hoe stop ik het?

Het antwoord is eenvoudig: geef je kat kleinere, frequentere maaltijden en verwijder eventuele restjes zodra ze klaar zijn. Als alternatief kunt u ze voeren op een oppervlak dat niet gemakkelijk kan worden bekrast of een beschermende voedingsmat plaatsen als u zich zorgen maakt over uw vloer.

kat-eten-eten-van-de-vloer

Afbeelding van Leng Kangrui via Pixabay

Laatste gedachten over waarom mijn kat haar eten probeert te begraven

Nee, ze hebben toch geen hondencomplex. Ze volgen gewoon de stappen van hun voorouders door hun voedsel op te slaan, weg te gooien of te verbergen zoals ze dat willen. Hoewel het misschien geen typisch kattengedrag op een stereotiepe schaal is, is het volkomen gewoon voor je katachtige vriend om zich over te geven aan deze acties. Let op hoe vaak ze het doen, en je realiseert je misschien dat ze je iets proberen te vertellen.

Over katten gesproken die met hun voedsel spelen, je vraagt je misschien ook af hoe je de tanden van een kat schoon kunt houden zonder een tandenborstel. Lees verder voor een aantal geweldige tips om die parelwitte tinten in topvorm te houden.

Dit waarom probeert mijn kat haar voedselpost te begraven bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.

Gerelateerde berichten:

Waarom kneedt en bijt mijn kat dekens?