Waarom kneden en bijten katten dekens? () 5 Redenen

Veel katten hebben de gewoonte om dekens te kneden en te bijten. De meeste eigenaren hebben het ze zien doen. Het is een hilarisch schattige activiteit en laat nooit na om een coo van bewondering van ons te trekken. De vraag is natuurlijk waarom katten dekens kneden en bijten?

Algemene wijsheid verklaart het meestal als volgt: het kneden komt van de actie van een kitten die bedoeld is om de melkproductie bij zijn moeder te stimuleren. Een kitten zal de spenen van een moeder kneden om te helpen bij het krijgen van melk.

Dat, zo ben je misschien gefascineerd om te horen, is slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. Er zijn verschillende redenen waarom katten hun dekens kunnen kneden of bijten, waaronder een of twee die een nadere blik vereisen. Soms kan het bijten van een kat een teken zijn van een probleem.

Hier is de uitleg:

kat-deken-paars

Afbeelding van Victoria Yanchevskaya via Pixabay

Wat is kneden?

Kneden kan worden waargenomen wanneer een kat bovenop zijn deken zit en er “poot” naartoe is. Soms kneden ze zelfs hun eigenaren. Het wisselt de druk van poot tot poot af en lijkt op de deken te duwen alsof het zachter wordt.

Sommigen noemen dit amusant “brood maken”. De kat zal ook zijn klauwen gebruiken, ze naar buiten duwen en naar binnen trekken terwijl het kneden gebeurt. Soms gaat dit ook gepaard met bijten in de deken.

Algemene overwegingen: bijten is niet alleen bijten

Het bijten in de deken in het kader van het kneden is meestal een extra teken dat uw kat troost zoekt en vindt. Als je merkt dat de kat niet alleen bijt, maar daadwerkelijk aan de deken scheurt of er zelfs stukjes van eet, let dan op.

Het innemen van materialen in dekens of kledingstukken kan een ernstig probleem vormen. Dit kan een teken zijn van misplaatste agressie, stress (katten kunnen ook depressief worden), pica of een andere aandoening die niet mag worden genegeerd.

corgi en Britse korthaar kat onder deken

Wat is Pica?

Feline pica is een aandoening die wordt gekenmerkt door het eten van bizarre en vreemde items, meestal helemaal geen voedsel. Feline pica kan ertoe leiden dat een kat stof of papier eet, omdat dergelijke items gebruikelijk zijn in een huishouden.

Deskundigen stellen dat katachtige pica kan worden veroorzaakt door een voedingsprobleem (meestal een tekort) of zelfs angst. Sommigen theoretiseren dat het probleem zelfs kan worden veroorzaakt door onjuist spenen of een dwangstoornis.

Het is potentieel gevaarlijk om voor de hand liggende redenen. Naast een voorwerp dat wordt ingeslikt dat niet kan worden verteerd, kan een kat ook per ongeluk iets giftigs eten, zoals een huishoudelijke plant of substantie.

Als u pica vermoedt, is het beste advies om met een dierenarts te praten over mogelijke behandeling op basis van de ernst van de aandoening. Het is ook het beste om ervoor te zorgen dat de favoriete en potentieel gevaarlijke stoffen buiten bereik zijn, vooral terwijl de kat wordt behandeld.

slaapkat

Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Andere orale en tandheelkundige problemen

Bij puppy’s is opgemerkt dat bijten en kauwen soms verband houden met tandjes of tandvleesproblemen. Het is niet uitgesloten dat sommige katten kunnen bijten om irritatie, jeuk of infectie rond de tanden of het gebit te verlichten. Nogmaals, als het bijten overmatig of bijzonder agressief lijkt, kan het de moeite waard zijn om het van dichterbij te bekijken.

Een opmerking over allergieën en bacteriën

Iets om te overwegen is de mogelijkheid van allergieën, en de deken is een mogelijke bron van een allergische reactie. Sommige vezels bevatten deeltjes of stoffen die een reactie kunnen veroorzaken bij katten.

Een allergische reactie kan bijvoorbeeld tandvleesirritatie veroorzaken. In dat geval kan uw kat op de deken kauwen en proberen de pijn te verlichten. Ondertussen kan de deken zelf het probleem veroorzaken.

Gember tabby kat met open mond en poot grijpende vinger.

Houd op dezelfde manier de favoriete deken van je kat schoon. Een goede wasbeurt een keer per week of zo zou moeten doen. Als ze op hun deken kauwen, kunnen bacteriënome een factor en zet de kat in gevaar voor ziekte.

Als u vermoedt dat uw kat een allergische reactie op de deken heeft, overweeg dan een hypoallergene optie. Het vervangen van een favoriete deken kan echter een paar pogingen kosten. Soms hecht een kat zich echt aan een bepaald item vanwege geur of comfort.

Na verloop van tijd, en met een beetje geduld, zou je in staat moeten zijn om met succes een problematisch kledingstuk of deken te ruilen voor een veiliger kledingstuk. Als je het niet zeker weet, raadpleeg dan een dierenarts voor advies.

Waarom kneden en bijten katten dekens? 4 seizoenen

Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen voor katten die dekens kneden en bijten. Ja, het is meer dan alleen het instinct en de herinnering aan moedermelk. Redenen voor kneden lopen uiteen in het gamma van genetische overerving, territoriummarkering en het beheersen van angst.

1. Territoriale vorderingen

Katten zijn notoir territoriaal. Ze zouden een deken kunnen kneden om het te claimen. De poten van katten hebben geurklieren eronder. Het zou logisch zijn dat kneden op een favoriet stuk materiaal een goede manier zou zijn om het te markeren. Mijn!

perzisch-haarloze-kat-deken

Afbeelding van Ann Erkhim via Pixabay

2. Natuurlijk wild gedrag

Een theorie suggereert dat kneden een perfect natuurlijk wild gedrag zou kunnen zijn dat dateert van zelfs voordat katten gedomesticeerd werden. In het wild kunnen katten gewoon zijn overgegaan tot het egaliseren of verzachten van de grond waarop ze lagen.

3. Verpleegkundige herinneringen

Zoals eerder opgemerkt, is borstvoeding (of de herinnering eraan) een van de meest bekende redenen voor katten die als volwassenen knedend gedrag aannemen. Het is misschien iets completer dan dat.

Sommige behavioristen suggereren dat het zich meer manifesteert bij katten die te vroeg van hun moeders werden gescheiden. Het resultaat is dat ze opzettelijk proberen dit gedrag te repliceren op een oppervlak dat vaag aanvoelt zoals de buik van hun moeder dat zou doen. In dit geval is het zacht en warm.

tabby kat slapen in deken

Bijten maakt deel uit van hetzelfde gedrag en kan een poging zijn om het gevoel te repliceren om hen dichter bij hun moeder te brengen.

4. Vertrouwde metgezellen

Wanneer uw kat ervoor kiest om u of zijn donzige dekens naast u te kneden, is dat een goede zaak. Voor zover we kunnen zien, is dit een geweldig teken dat het je vertrouwt. Als je toevallig hoort spinnen samen met het kneden, neem dan extra punten.

Katten zijn zich zeer bewust van het reilen en zeilen in hun omgeving. Wanneer ze ontspannen, kunnen ze het laten zien door zich te settelen in een rustige slaap of chillsessie. Het kneden van de deken helpt hierbij, vooral als het vertrouwd is – en als je in de buurt bent, nog beter.

verraste-kat

Afbeelding van Kasia via Pixabay

5. Ontspanning & Angst

Een aspect dat uit het wild wordt overgedragen, is de angst of dreiging wanneer katten slapen. Hyperbewust zijn van elk gevaar is immers belangrijk in het wild. Als gevolg hiervan zijn katten van nature een beetje angstig om hun verdediging in de steek te laten.

Kneden is waargenomen om een kat te kalmeren, hem te helpen ontspannen en zich voor te bereiden op een mogelijke down-stemming. Spinnen helpt hier ook bij.

kat-verschuilen-onder-deken

Dekens, die wazig en warm zijn, kunnen een kat zelfs herinneren aan de veiligheid die hun eveneens wazige en warme moeder biedt. Veilig genesteld in een groep broers en zussen is een geweldige herinnering om te hebben, en een warme deken is een zintuiglijke herinnering aan hoe dat precies voelt.

Dit is ook de reden waarom je verschillende YouTube-video’s hebt van katten die hun huisdiervrienden kneden , honden bijvoorbeeld. Het is letterlijk een methode om te ontspannen, je op je gemak te voelen en te dromen van kittenschap.

Moet je het gedrag stoppen?

Tenzij je merkt dat je kat overmatig bijt of de deken opeet, is er geen echte reden om je zorgen te maken. Het kneedgedrag, eenmaal gemanifesteerd, kan doorgaan in de volwassenheid zonder negatieve gevolgen.

Op voorwaarde dat uw kat anders een normale, gezonde persoonlijkheid en gedrag vertoont, beschouw het dan als een teken dat hij gelukkig om je heen ontspant en ervan geniet.

Tabby kat kneedt beige kattenmand.

Laatste gedachten over waarom katten dekens kneden en bijten

Kneden is dus gedrag dat voortkomt uit een aantal oorzaken. Het kan zijn om territorium te claimen, en soms gaat het echt om het vestigen van een plaats van vertrouwen en comfort. Het is waarschijnlijk een genetische eigenschap die via de soort wordt doorgegeven, maar het heeft ook waarneembare kalmerende effecten op uw kat.

Je kat zijn deken laten bijten en kneden kan kalmerend werken. En niet alleen aan je kat. Het idee dat een kat zich op een comfortabele en knusse plek op het bed of de bank nestelt, is meestal ook voor jou heel plezierig om te observeren. Dus zolang het je vriendelijke, kleine kat lijkt te behagen, laat het gebeuren en doe mee met de knuffels.

kat-knuffel-wit waarom kneden en bijten katten dekens
Afbeelding van Dim Hou via Pixabay

Dit is waarom katten kneden en bijtdekens post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.