Waarom slapen katten naast hun baasjes? () 7 redenen voor knuffels

Veel kattenliefhebbers zullen het erover eens zijn dat het voelt alsof je je kat naast je laat slapen alsof je de jackpot hebt gewonnen en met liefde wordt overladen. Maar heb je je ooit afgevraagd: “Waarom slapen katten naast hun baasjes in plaats van in hun eigen bed?”

Welnu, er zijn veel redenen voor de slaaphouding en het gedrag van katten. Misschien vind je je bontbaby naast je snoozen omdat ze je vertrouwen, of ze kunnen gewoon op zoek zijn naar warmte.

Om je te helpen het gedrag van je kat een beetje beter te begrijpen, heb ik een lijst samengesteld met de meest voorkomende redenen waarom katten naast hun baasjes slapen.

kat-slapen-naast-eigenaar waarom slapen katten naast hun baasjes

Afbeelding van Adam Kuylenstierna op Unsplash

Waarom slapen katten naast hun baasjes? 7 Redenen

Hoewel we allemaal kattenknuffels waarderen en ze zonder twijfel accepteren, is het natuurlijk om je af te vragen waarom katten doen wat ze doen. Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom uw kat bij u slaapt.

1. Katten slapen naast eigenaren voor warmte

Omdat katten van warmte houden, zul je ze vaak overdag in de zon zien genieten en op een gezellige plek slapen. Evenzo, wanneer er geen zonlicht is om in te snoozen, knuffelen katten met hun eigenaren voor de warmte van hun lichaam.

Heb je ooit gemerkt dat je kat zich in de buurt van je hoofd nestelt? Een mogelijke reden hiervoor is dat het grootste deel van onze lichaamswarmte daar ontsnapt en waarschijnlijk wordt blootgelegd. Dus je kat kan naast je hoofd knuffelen voor de beste bron van warmte en ook worden getroost door de natuurlijke geuren van het haar van zijn eigenaar.

Jonge bebaarde kerel die thuis op de bank slaapt.

2. Ze voelen zich veilig en geborgen

Wanneer katten slapen, zijn ze kwetsbaar en hebben ze een natuurlijk overlevingsinstinct om zichzelf te beschermen tegen potentiële roofdieren. Misschien vind je katten die in een bal slapen om vitale organen te beschermen, of ze kunnen veiligheid zoeken bij hun eigenaren.

Slapen in de buurt van hun eigenaren kan katten een gevoel van veiligheid geven en duidt op vertrouwen in de relatie. Dus als je kat naast je slaapt, kan dit betekenen dat hij erop vertrouwt dat je een extra verdedigingslaag biedt.

Vrouw met gesloten ogen opgerold met slaperige kat op bed. kattenstatistieken

3. Ze voelen zich getroost door hun eigenaren

Of je nu het meest comfortabele kattenbed of donutkussens koopt, katten slapen waar ze willen en ze kunnen een plekje op het bed van hun eigenaar vinden en troost zoeken.

Katachtigen hebben een indrukwekkend reukvermogen, het is 14 keer beter dan dat van mensen. Bovendien waarderen katten geen harde of plotselinge geluiden.

Met gevoeligheid voor geuren en geluiden, kunnen katten in de buurt van hun eigenaren slapen omdat ze bekend zijn met hun geuren en geluiden. Het geluid van je kloppende hart, ademhaling of snurken (ja, we doen het allemaal van tijd tot tijd) kan bijvoorbeeld rustgevende effecten hebben en ervoor zorgen dat je bontbaby zich veiliger en verbonden met je voelt.

Afbeelding door Paul Hanaoka op Unsplash

4. Ze markeren hun territorium

Als territoriale dieren claimen katachtigen vaak territorium door bepaald gedrag, zoals het wrijven van hun hoofd over huishoudelijke voorwerpen, het lopen op items of het hoofdstoten van hun eigenaren.

Katten laten hun sporen achter met behulp van geurklieren op hun voetzolen, gezicht, wangen, staart en met urine. U kunt uw kat bijvoorbeeld op uw bed zien rondlopen, wat erop kan wijzen dat ze het als hun eigen kat markeren door de feromonen die vrijkomen uit de kleine klieren op hun voeten.

En als je kat je af en toe een kopstoot geeft terwijl hij op je bed ligt, markeert hij zijn geliefde eigenaar als zijn territorium.

Mooi jong meisje in pyjama knuffelt haar kat liggend in bed, bovenaanzicht

5. Katten tonen genegenheid

Katten show genegenheid op verschillende manieren, van je begroeten bij de deur en miauwen tot langzaam knipperen en spinnen. Met je slapen is een andere manier waarop katten waardering tonen en een verlangen om bij je in de buurt te zijn.

Als je een paar uur weg bent, kan je bontbaby je laten zien hoeveel ze je hebben gemist door je te volgen en naast je te gaan zitten voor een dutje.

Vrouw slapend op bed met één arm uitgestoken naar slapende kat.

6. Ze verbinden zich met hun menselijke metgezel

Hoewel katten behoorlijk onafhankelijke wezens zijn, kunnen ze zich eenzaam voelen als ze gedurende langere perioden onbeheerd worden achtergelaten. Katten zijn geen roedeldieren zoals honden, maar ze genieten wel van gezelschap en tijd doorbrengen met hun eigenaren.

Dus, als je kat dicht bij je slaapt, neem dan even de tijd om die eer op te snuiven.

Vrouw met een slaapmasker met kattenthema en houdt haar grijze kat in bed.

7. Eigenaren zijn hun favoriete mensen

Katten slapen naast hun baasjes omdat ze ze aanbidden en vertrouwen. Als je goed voor je bontbaby zorgt door hem tonnen aandacht en genegenheid te geven, zullen ze hun liefde en waardering tonen door met je te knuffelen.

Net als veel andere huisdieren kan uw kat een hechtere band opbouwen met één lid van het gezin. En als je merkt dat je kat in de buurt van één partner slaapt, weet je wie de overwinnaar is.

kattenslapen

Afbeelding door Kate Stone Matheson op Unsplash

Moeten eigenaren met hun katten slapen? Voors & Tegens

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan katten die in de buurt van hun eigenaren slapen. Het voordeel van het uitnodigen van je bontbaby om in je bed te slapen, is dat het de band versterkt en hem een warm, veilig en geborgen gevoel geeft. Het aaien van je snoozende kat kan ook helpen om stress en angst te verminderen.

Voor mensen met een allergie betekent het hebben van uw kat op uw bed dat de vacht achterblijft, wat allergieën veroorzaakt en u uw lakens regelmatig moet vervangen. Een ander nadeel is dat sommige katten ’s nachts actiever zijn, wat je slaap kan verstoren. Als je een lichte slaper bent, is een energieke kat die van het bed springt misschien niet ideaal.

Als je echter zin hebt in een beetje gezelschap en ochtendknuffels van je kat, kan het slapen met hen een knaller zijn. Uiteindelijk kan het een heerlijke ervaring zijn om uw kat bij u te laten slapen, afhankelijk van zowel voorkeuren als slaapgewoonten.

kat-op-bed

Afbeelding door Huy Phan op Unsplash

Met het schattige uiterlijk en de eigenzinnige eigenschappen van katten, zijn veel mensen halsoverkop voor hun katachtige vrienden. Katten slapen ongeveer 12-16 uur per dag, en als ze ervoor kiezen om een deel van die tijd met je door te brengen, is het een eer.

Dus de volgende keer dat je kat begint te spinnen en een comfortabel plekje bij je in de buurt vindt, geniet dan van de extra warmte terwijl je naar je vredige slapende kattendroom kijkt.

Schattige blondine werd wakker in haar bed, comfort van thuis, slaapkamer en de kat

Als je meer wilt weten over het gedrag van je kat tijdens het dutje, bekijk dan deze gids over waarom katten hun gezicht bedekken tijdens het slapen.

Dit waarom is mijn kat het houden van een oog gesloten post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.