Waarom schudt mijn kat? () 4 oorzaken

Je kat zien trillen kan erg alarmerend zijn voor een katteneigenaar. Om te beginnen is het een ongewoon soort gedrag en je eerste instinct zal waarschijnlijk zijn om het ergste aan te nemen. First things first – geen paniek. Probeer kalm te blijven – er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kat trilt, en ze zijn niet allemaal levensbedreigend.

Shakes kunnen het gevolg zijn van zoiets onschuldigs als je kat dromen, tot een beetje koud voelen, tot een ziekte of niet-gediagnosticeerde aandoening. Houd er dus rekening mee dat niet al het schudden bij katten reden tot alarm is.

In dit artikel zullen we kijken naar de meest voorkomende oorzaken van de vraag waarom mijn kat trilt en wat je kunt doen om ten minste een paar van de redenen te verlichten. Overweeg echter in alle situaties om uw dierenarts te raadplegen als het schudgedrag aanhoudt.

zwart-witte kat schudden

Waarom schudt mijn kat? 4 Oorzaken

Er kunnen verschillende niveaus of gradaties zijn voor het schudden. Misschien trilt slechts één deel van het lichaam, zoals een been, de staart of de buik, of kan het schudden ernstiger zijn. Hoe mild of ernstig ook, het is het beste om het niet gewoon te negeren.

De kans is groot dat u de symptomen tot op zekere hoogte kunt verlichten. Tenminste, je zou het kunnen proberen totdat je een dierenarts kunt zien (als het nodig wordt). U kunt de dierenarts misschien ook enig inzicht bieden in wanneer u het hebt opgemerkt, hoe ernstig het is of wat u vermoedt dat de oorzaak kan zijn.

Bepaal eerst of het schudden geïsoleerd is voor een lichaamsdeel of meer op een tremor of aanval lijkt. Als de kat gedesoriënteerd lijkt of spier- of mentale controle lijkt te verliezen, zoek dan onmiddellijk hulp bij de dierenarts.

Dus laten we eens kijken naar wat dat schudden kan veroorzaken.

gember kat schudden

1. Onregelmatige lichaamstemperatuur

Beginnend bij wat misschien niet al te ernstig is, kan je kat het koud hebben! Katten functioneren meestal tussen 100,5 °F en 102,5 °F. Ja, dat is warm in vergelijking met een mens. Maar wanneer ze buiten deze parameters drijven, kunnen katten zich snel ongemakkelijk voelen.

Onder de 100 ° F, en uw kat kan plotseling in gevaar zijn van onderkoeling – buiten vastzitten op een koude dag kan dat doen. Alles boven de 103, en je zou kunnen kijken naar hyperthermie. Als uw kat is opgesloten in een hete, afgesloten ruimte, kan dit een probleem worden. Het lichaam van de kat kan hierop reageren door te schudden om zijn temperatuur te corrigeren.

Als uw kat een hoge temperatuur heeft, kan dit ook een teken zijn van koorts. Als je een huisdierthermometer bij de hand hebt, probeer dan te bepalen of dit een mogelijkheid is. Koorts veroorzaakt meestal een verlies van eetlust, dus controleer of uw donzige kat normaal eet.

Een andere oorzaak kan een zonnesteek zijn. Hoewel het minder vaak voorkomt, is het een potentieel vervelende aandoening die wordt veroorzaakt door oververhitting, vooral op warme dagen. Hijgen, dribbelen, verlies van cohesie in beweging en zelfs flauwvallen kunnen tekenen zijn van een mogelijke zonnesteek. Houd uw kat in de gaten als uw omgeving snikhete dagen ervaart.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

Het verstrekken van een koele, vochtige handdoek op de favoriete rustplek van uw kat kan helpen om hittegerelateerd ongemak voor uw kat te verlichten. Op zijn minst zou zijn kattenmand of krabpaal uit de directe zon moeten zijn.

2. Pijn, angst of angst

Angstige katten of katten die lijden aan extreme angst kunnen schudden. Als het lijkt alsof er geen duidelijk letsel of temperatuurgerelateerd ongemak is, kan uw kat last hebben van angst of angst. Meestal gaat dit gepaard met gedrag dat agressief of hyperdefensief is.

Soms kan het ook worden veroorzaakt door pijn, waarvan de oorzaak misschien niet duidelijk is. Je kunt ook merken dat het schudden komt en gaat, afhankelijk van of er iemand in de buurt van de kat is. In beide gevallen wilt u een dierenarts raadplegen.

Als er een mysterieuze, verborgen verwonding is, kan uw dierenarts deze diagnosticeren en behandelen. Als het een geval van mentaal veroorzaakte angst is, kan de dierenarts een kalmerend medicijn voorschrijven. Veel eigenaren prijzen de voordelen van hennepkauwen voor huisdieren aan, bijvoorbeeld bij het omgaan met stress.

In veel gevallen wordt angst veroorzaakt door harde geluiden of andere dieren. Katten zijn gevoelig voor stressoren in een omgeving. De kans is groot dat dit na een tijdje voorbijgaat.

grijze kat buiten schudden

Kanttekening: Katten kunnen ook depressief worden. De stress die dit veroorzaakt, kan indirect andere soorten reacties veroorzaken. Niet eten kan bijvoorbeeld leiden tot hypoglykemie (zie hieronder). In sommige gevallen kan depressie gedurende lange perioden leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor uw kat.

3. Hypoglykemie

Vreemd genoeg is hypoglykemie bij dieren een vaker voorkomende oorzaak voor het schudden van uw kat dan u zou denken. Ook bekend bij mensen als “lage bloedsuikerspiegel”, wordt het in feite veroorzaakt door het bloed dat te weinig glucose bevat.

Het schudden kan ontstaan als het lichaam reageert op de aandoening, wat meestal duidelijk is wanneer uw kat een tijdje niet heeft gegeten. Hypoglykemie wordt vaak gezien bij jonge kittens. Hun kleine lichaampjes zijn nog niet helemaal gewend aan het verwerken van voedsel, dus schudden of trillen ze vaak.

Daarom is het essentieel om kittens een gezond, uitgebalanceerd voedingsregime te bieden. Zorg er ook voor dat ze warm en comfortabel zijn. Het verzorgen van een kitten is een van die dingen die je goed wilt doen. Wie geeft zijn kitten niet de beste zorg ter wereld?

Onherkenbare dierenarts die oren van een kat met wattenstaafjes schoonmaakt.

Oudere katten kunnen last hebben van de aandoening omdat hun lichaam niet zo efficiënt verwerkt (of niet regelmatig genoeg eet). Een bloedonderzoek bij uw dierenarts zal uitwijzen of dit het geval is. Merk op dat als het onbehandeld blijft, hypoglykemie gevaarlijk en zelfs fataal kan worden.

Extreme symptomen van hypoglykemie zijn lethargie, toevallen, bewusteloosheid of zelfs een coma.

4. Andere ziekte

Er is natuurlijk de mogelijkheid dat uw kat ziek is. Verschillende mogelijke kwalen of aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat het trilt. Over het algemeen kunnen eigenaren zien wanneer hun katten zich slecht voelen, zelfs als de oorzaak misschien niet al te duidelijk is. Enkele mogelijkheden zijn:

Infecties

Katten zijn zwervende wezens en een willekeurig aantal kleine snijwonden, onbedoelde inname of planten kan een infectie veroorzaken. Infecties gaan soms gepaard met misselijkheid, verlies van eetlust en koorts. Arme kat kan ook angstig worden en proberen contact te vermijden.

De oren, mond, neus, poten en ogen zijn de belangrijkste kandidaten voor infectieuze bacteriën om binnen te dringen.

Dierenarts reinigt oren van een klein kitten close-up

Toxines

Katten zijn kwetsbaar voor accidentele vergiftiging, omdat ze graag spelen en jagen in tuinen. Pesticiden, oud voedsel en andere chemicaliën kunnen aanwezig zijn en kitty kan per ongeluk een aantal van deze dingen binnenkrijgen.

Deze kunnen natuurlijk ook rondom je huis zijn. En dan zijn er de voedingsmiddelen die giftig zijn voor huisdieren, zoals chocolade, koffie en die huidbehandelingen en crèmes.

Tumoren

Medische aandoeningen zoals tumoren, vooral bij oudere katten, kunnen soms ernstig zijn en leiden tot schudden. Naarmate katten ouder worden, worden ze vatbaar voor kankers en ouderdomsziekten, net als mensen. Ze kunnen lusteloos worden, gevoelig voor licht en aanraking, ongecontroleerd trillen en over het algemeen een afname van vermogens ervaren.

Niemand van ons ziet dit graag, maar het is een deel van de reis van het leven. Praat toch met uw dierenarts over het verlichten van de symptomen. In sommige gevallen kan het diagnosticeren van tumoren lastig zijn, maar dierenartsen kunnen hersenscans en andere tests uitvoeren om dit te bepalen.

Huidziekten

Uw kat kan, net als veel andere dieren, zijn huid trillen. Als het een huidirritatie of ziekte heeft, kan het spontane huidtrekkingen veroorzaken die lijken op trillen of trillen. In veel gevallen raakt de huid van een kat geïrriteerd door vlooien als gevolg van een allergie voor vlooienspeeksel.

Siberische kat in sneeuw schudden

Dit veroorzaakt korstige afzettingen op de huid, wat ongemakkelijk en irriterend is voor arme katachtigen. Een goede vlooien- en tekenbehandeling kan dit helpen voorkomen.

Hier is een shortlist van enkele van de meest voorkomende huidaandoeningen bij katten.

 • Abcessen – geïnfecteerde microwonden van krassen en beten kunnen leiden tot complicaties
 • Oormijt – mijten vallen graag oorweefsel aan, vooral bij kittens
 • Endocriene dermatose – ja, roos kan uw kat beïnvloeden
 • Milieuallergieën – dit varieert van kat tot kat, maar allergieën kunnen net zo gevarieerd zijn als die van kat tot katn mensen – van voedsel tot planten tot de stof
 • Kattenacne – niet alleen voor tieners; mee-eters kunnen op het gezichtsveld van uw kat verschijnen.
 • Schimmelinfecties – katten kunnen parasieten en schimmels zoals ringworm oppikken
 • Schurft – microscopische mijten graven zich in de huid in. De irritatie veroorzaakt krabben, wat op zijn beurt leidt tot haaruitval en korstvorming
 • Stress-geïnduceerde alopecia – stress kan huidirritaties veroorzaken, meestal vergezeld van andere indicatoren zoals onvoldoende slaap of verlies van eetlust
 • Stud tail – een vreemde aandoening die wordt veroorzaakt door overmatige olieafscheidingen van de huid. Het beïnvloedt meestal de staart
 • Teken en vlooien – de eeuwige vijand van harige huisdieren
tabby kat schudden

Medicatie Bijwerkingen

Als Kitty al medicatie gebruikt voor een aandoening, kan trillen een bijwerking zijn van die medicatie. In dit geval kan uw dierenarts de situatie verhelpen door een alternatief geneesmiddel voor te schrijven als er een beschikbaar is.

Eetlustopwekkende middelen, ontwormers en antibiotica behoren tot de meest voorkomende soorten medicatie die dergelijke bijwerkingen kunnen veroorzaken. Antihistaminica kunnen ook een potentieel probleem zijn, dus praat met uw dierenarts voor een mogelijke manier van handelen.

Wat te doen als uw kat de shakes krijgt

Het schudden kan erg pijnlijk voor je zijn – vooral als je het gevoel hebt dat je naar een dierenarts moet gaan en je er niet meteen bij kunt komen. Hier is een checklist die u kunt volgen in geval van nood.

 1. Bel de dierenarts en laat ze weten wat er aan de hand is.
 2. Doe de lichten uit of trek de gordijnen dicht om het licht in de kamer te laten zakken
 3. Zorg voor veel ventilatie – open een raam of een deur. Als de temperatuur van je kat is gestegen, moet je proberen hem koel te houden.
 4. Zorg ervoor dat er geen voorwerpen in de buurt zijn die uw kat pijn kunnen doen. Scherpe of glazen voorwerpen kunnen gevaarlijk zijn.
 5. Plaats indien mogelijk zachte kussens of dekens rond de kat.
 6. Als uw kat epileptische aanvallen heeft, wacht dan tot hij zakt voordat u hem naar zijn kattenbak probeert te verplaatsen voor transport.
tabby kat schudden op bed

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Laatste gedachten over waarom uw kat trilt en wat te doen

Zoals u kunt zien, zijn er veel redenen waarom uw kat kan trillen. Maar niet alle oorzaken zijn ernstig of reden tot bezorgdheid. Ook komen veel van de meer ernstige oorzaken minder vaak voor bij gezonde katten.

Zorg ervoor dat u het nummer van een dierenarts bij de hand heeft in geval van nood. Vergeet niet dat uw kat zich waarschijnlijk niet bewust is van zijn toestand, blijf kalm en probeer deze instructies zo ver mogelijk op te volgen als u denkt dat er een probleem is.

gember kat schudden buiten waarom schudt mijn kat

Dit waarom is mijn kat schudden post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Gewoon willend om er zeker van te zijn dat je het wist.